Türkiye Bilişim Derneği’nce (TBD) gerçekleştirilen 32. Ulusal Bilişim Kurultayı’nı geride bıraktık. TBD Başkanı İlker Tabak’tan ‘Kurultay’ı ve ‘Bilişim Sektörü’nü değerlendirmesini rica ettim
Başkan Tabak, “Ülkemizde ‘Bilişim Sektörü’nün 2015 yılında yüzde 11 ile 15 arasında büyümesi beklenmektedir. Büyümede en önemli faktörlerin Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) yatırımları, yenilikçilik ve kamu alımlarının olduğu vurgulanıyor. Elektronik devlet (e-devlet) hizmet ve uygulamalarının temelini kamu kurumları tarafından yapılan bilgi ve iletişim teknolojileri yatırımları oluşturmaktadır.
2015-2018 Türkiye Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı, küresel ölçekte yaşanmakta olan teknolojik dönüşüme daha fazla dahil olmak ve ülkemizin bu süreçten mümkün olduğunca faydalanmasını sağlamak amacıyla ilgili tüm tarafların katkıları alınarak, kapsamlı bir çalışma sonucunda hazırlanmıştır. Strateji, ülkemizin önemli gündem maddelerinden olan büyüme ve istihdamı odak almıştır.
2023 yılı için hedeflenen 2 trilyon dolarlık GSYİH (Gayri Safi Yurt İçi Hasıla) içinde BİT payının hedeflenen yüzde 8 oranına ulaşması durumunda sektörün sadece toplam verimlilik artışı yoluyla sağlayacağı katkının 71 milyar dolar düzeyinde olacağı tahmin edilmektedir.
Dünyada ‘Bilişim Sektörü’nün geleceğini ‘Büyük Veri’, ‘Kurumsal Sosyal Ağlar’, ‘Mobil Çözümler’, ‘Güvenlik’ ve ‘Bulut’ belirleyecek. İnternete bağlı cihaz sayısı giderek artacak. 2009’da 900 milyon olan cihaz sayısı, 2020’de 24 milyar olacak. Bu yükseliş 4.5 trilyon dolar katmadeğer yaratacak. Kişi başı cihaz adedi 4’e çıkacak. Bu kapsamda, ‘Nesnelerin İnterneti’nin farklı sektörlerde 4-11 trilyon dolar arasında pazar yaratması beklenmektedir.
Dünyada bugün 1 milyar akıllı telefon var. Türkiye’de satışı yapılan her 10 telefondan 9’u akıllı. Bulut teknolojileri pazarı büyüyor. 2015’te bulut bilişim dünyada 14 milyon yeni iş fırsatı yaratacak, 1.1 trilyon dolara yakın bir gelir sağlayacak. Türkiye, BİT ürün ve hizmetleri açısından net ithalatçı pozisyonunda bulunmaktadır. Türkiye’nin bilişim toplumuna dönüşebilmesi, ancak ve ancak, toplumun geniş kesimlerinin BT sektöründeki ürün ve hizmetlerden yararlanmasıyla mümkündür.
Bunun en önemli koşulu ise devlet eliyle gerçekleştirilen işlemlerde BT araçlarının yaygın ve elverişli bir şekilde kullanılmasıdır. Bunun yolu da akıllı cihazlara hükmedebilecek akıllı insanlardan geçmektedir. Türkiye’nin bilişim altyapısını daha da geliştirmek için bilişim sektöründe sürdürülebilir yatırım ortamının sağlanması gerekmektedir. Bilişim teknolojilerinin birey, kurum ve ülkelerin kalkınmasında bir araç olduğunu unutmayalım” dedi.
Başkan İlker Tabak’ın Kurultay ve bilişim sektörüne ilişkin değerlendirme ve önerileri özetle bunlar…
Yeni yılın ülkemize barış ve huzur, okurlarımıza sağlık, mutluluk ve bol kazançlar getirmesini dilerim.