KOBİ’lerin karşılaştığı finansman, teknolojiye erişim, pazarlama ve kurumsallaşma gibi zorluklar, sürdürülebilirliklerini ve büyümelerini tehdit edebilir. İşte tam da bu noktada KOSGEB devreye giriyor ve “İyi ki KOSGEB var” dedirtiyor. KOSGEB’in destekleri, KOBİ’lerin büyüme ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarında önemli bir rol oynamış, oynamaya devem ediyor.

Bir mühendis olarak ‘Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeleri (KOBİ’ler)’, genel yaklaşımla bilmekle birlikte, 1994 yılında önce başkan yardımcılığı, ardından başkanlığını yapmaktan onur ve mutluluk duyduğum KOSGEB’in kuruluşundan bugüne kadar her kademede görev alanları kutluyor, yaşamlarını yitiren arkadaşlarımı rahmetle anıyorum. “Ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında ‘Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmeleri’nin payını ve etkinliğini artırmak, rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmek, sanayide entegrasyonu ekonomik gelişmelere uygun biçimde gerçekleştirmek” amacıyla 3624 sayılı yasayla 1990 yılında kurulan KOSGEB, kurulduğundan bugüne dek hedef kitlesine başarıyla hizmet veriyor.
KOSGEB, kurulduğu tarihten bugüne değin ülkemizde girişimciliğin gelişmesinde, girişimcilik kültürünün oluşmasında, KOBİ’lerimizin küreselleşen ekonominin getirdiği acımasız rekabet ortamında yaşamlarını sürdürebilmeleri, dünya pazarlarından daha çok pay alabilmeleri için çaba gösteren, somut katkılar sağlayan ve bu bağlamda da başarılı olan kurumlarımızın başında yer almaktadır. KOBİ’lerin ülkemiz ekonomisinin dinamiğini oluşturan, yarattığı katma değerle, istihdam ve ihracattaki katkılarıyla, bölgeler arası gelişmişlik farkını en aza indirecek, gelir dağılımındaki dengesizliği giderecek en önemli enstrüman olduğunu yıllardır söyleriz. Başkanlığım sonrası KOBİ’lerin fidanlığı olarak tanımlanan Denizli’de milletvekilliği dönemimde de yüzlerce KOBİ’nin sahipleri ve yöneticileriyle birebir görüşme fırsatını bulmuştum. 2002 yılında bu kez TOSYÖV Başkanı olarak girişimciliğin, KOBİ’lerin sorunlarına çözümler üreten bir yapı içinde yer aldım.
KobiEfor dergimiz, Referans, Dünya, Bu Nasıl Ekonomi gazetelerinde, Ekonomim.com portalında köşe yazılarımla 30 yıldır KOBİ’lerle, girişimcilerle yol arkadaşlığımı sürdürmekteyim. Kobiefor dergimize ayrı bir başlık ayırmak isterim. 1999 yılında rahmetli Yalçın Sönmez’le başlayan yol arkadaşlığımızla onu yitirdiğimiz 24 Temmuz 2024 tarihine kadar sayısız projede Türkiye’yi dolaştık, girişimcilere, KOBİ’lere hizmet verdik. Sevgili Yalçın Sönmez ve Eşi sevgili kardeşim Dr. Nurdan Sönmez’in liderliğinde 25 yıl önce kurdukları Dergimizin amacını; “Türkiye’nin KOBİ ve Girişimci dinamiğinin Ar-Ge, İnovasyon, Ür-Ge, tasarım, marka, verimlilik ve kalite bilincini artırarak, işletme ve yönetim yapılarını geliştirmektir. KOBİ’lerin bilgi ve iletişim teknolojilerini etkili kullanarak, yaratıcı ve yenilikçi potansiyellerini ortaya çıkarıp küresel rekabet güçlerini artırmada stratejik katkılar sağlamaktır. Ülkemizin sürdürülebilir kalkınması ve büyümesi için tüm ülke çapında işletmelerin ülke ekonomisine katkılarını azami düzeye çıkaracak, yenilikçi ve yüksek katma değerli üretim yapma kapasitelerini yükseltecek ufuk açıcı her türlü bilgi ve çalışmadan anında onları haberdar etmek ve bilgilendirmektir” olarak belirledikleri KobiEfor, 25 yıldır yayınlanmakta…
Sevgili Yalçın’nın vefatı ile Dr. Nurdan Sönmez, dergimizin yayın hayatını başarıyla sürdürmektedir. KOBİ’ler, Türkiye ekonomisinin bel kemiğini oluşturan, istihdam yaratan ve yenilikçiliği teşvik eden yapı taşlarıdır. Bu işletmeler, ekonomideki dinamikleri korumak ve büyümeyi desteklemek için hayati öneme sahiptir. Ancak, KOBİ’lerin karşılaştığı finansman, teknolojiye erişim, pazarlama ve kurumsallaşma gibi zorluklar, sürdürülebilirliklerini ve büyümelerini tehdit edebilir. İşte tam da bu noktada KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) devreye giriyor ve “İyi ki KOSGEB var” dedirtiyor. KOSGEB’in destekleri, KOBİ’lerin büyüme ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarında önemli bir rol oynamış, oynamaya devem ediyor. Türkiye’de iş kurma oranlarının artmasında ve işsizliğin azaltılmasında KOSGEB’in sağladığı girişimcilik desteklerinin büyük etkisi olmuştur. Ayrıca, dijitalleşme ve teknolojik dönüşüm süreçlerine uyum sağlayan işletmelerin sayısında da önemli bir artış yaşanmıştır.
KOSGEB’in 2 yeni destek programı: Ayrıntılarını dergimizde bulacağınız, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “KOSGEB’in açıkladığı ‘Küresel Rekabetçilik Destek Programı’ ve ‘Kapasite Geliştirme Destek Programı’ ile bu yıl 22 milyar liralık kredi hacmi oluşturmayı hedefliyoruz. ‘Rekabetçilik Destek Programı’ ile KOBİ’lerimizin yenilikçi ve rekabetçi ürünler geliştirmesini, inovasyon odaklı çözümler üretmesini sağlıyoruz. ‘Kapasite Geliştirme Destek Programı’ ile işletmelerimizin ölçek büyütme yatırımlarını hızlandıracağız” açıklamalarıyla KOBİ’lerimize yeni destekler sağlanmasını önemli görüyor ve bu desteklerin KOBİ’lerimize yeni bir boyut getireceğine inanıyorum.
Sonuç: KOBİ’lerin karşılaştığı zorluklara çözümler sunan KOSGEB, yalnızca işletmelere değil, aynı zamanda Türkiye ekonomisine de değer katmaktadır. Finansal desteklerden eğitim programlarına, teknoloji teşviklerinden ihracat projelerine kadar geniş bir yelpazede hizmet sunan KOSGEB, KOBİ’lerin geleceğini şekillendirirken ülkemizin ekonomik büyümesine de güç vermektedir. Bir başka ifadeyle KOSGEB, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasında önemli bir role sahiptir. KOBİ’ler ve girişimciler için sunduğu geniş kapsamlı desteklerle iş dünyasının gelişimine ve sürdürülebilir bir ekonomik yapının oluşturulmasına öncülük etmektedir. Her işletme ve girişimcinin, KOSGEB’in sunduğu imkanlardan haberdar olması ve bu desteklerden yararlanması, hem bireysel başarılarını artıracak hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Bu nedenle; KOSGEB’in varlığı birçok girişimci için bir umut kaynağı ve güçlü bir yol arkadaşıdır. Destek projesinde emeği geçenleri, proje destek bileşenlerini, KOSGEB Başkanı Sayın Ahmet Serdar İbrahimcioğlu ve Bakan Sayın  Mehmet Fatih Kacır’ı  kutluyor, projenin hayırlı olmasını diliyorum.