Bu yıl ki SHRM -Societyfor Human Resource Management (İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği) yıllık konferansı Amerika Birleşik Devletleri’nde Las Vegas şehrinde yapıldı. Konferans, programı katılımcılara çok fazla alternatif ve geliştirme esnekliği sağlayacak şekilde 200 oturum ile 15.000 kişinin katılımı ile gerçekleşti. Türkiye’den katılımcıların organizasyonu MCT firması tarafından yapıldı.
Konferansın en can alıcı oturumları 15.000 kişinin aynı anda bir futbol sahasından daha büyük bir salonda yapıldığı ana oturumlar idi. Bu ana oturumların konuşmacıların bazıları Sheryl SANDBERG - Facebook COO, Marcus BUCKINGHAM – TMBC Kurucusu ve Dr. Mehmet Öz oldu. Bunun dışında aynı anda 20’den fazla paralel oturumlar yapıldı. Bu kadar çok katılımcının olduğu kongre, katılımcıların kullanımına sunulan mobil uygulama ile yönetildi. Kongre öncesi cep telefonlarına yüklenen bu uygulama ile hangi oturumun ne zaman ve konuşmacı bilgisine kolayca erişimi sağlandı. Oturum ile ilgili sunumlarda uygulamada yeralıp, aynı anda diğer paralel oturumlardaki sunum bilgisine online olarak erişim imkanı sunuldu.

Konferansın ana başlıkları ve kapsadığı konuları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Tazminat ve Yan Haklar: Çocuk / yaşlı / bağımlı bakımı, yemek servisi, sağlık maliyetleri sınırlama, çalışana yaptırılan sigorta ve kapsamı, emeklilik, emekliliğin faydaları, emeklilik öncesi planlama, anket ve geri bildirim, üçüncü parti yöneticiler, ücret ve maaş yönetimi, çalışan tazminatları.

Çalışan ve İş İlişkileri: Tahkim, arabuluculuk, uyuşmazlıklarda çözüm yolları, çalışan ile iletişim, çalışan haber bültenleri, çalışan bağlılığı, iş ilişkileri, performans yönetimi ve değerleme.

Global İK: Şirketlerde kültür bilincini geliştirme, kültürel yeterlilik, uygunluk doğrulama, göçmenlik, küresel atama yöntemleri, küresel istihdam yasası, küresel dış kaynak kullanımı, küresel yer değiştirme.

Çalışan Sağlığı ve İş Güvenliği: Çalışan destek programları, uyuşturucu ve alkol tedavisi, acil müdahale, yerinde acil müdahale, risk yönetimi, iş güvenliği, işyerinde ergonomi.

İnsan Kaynakları Programları ve Hizmetler: Ödül ve motivasyon, iş fırsatları, franchise, yasal hizmetler, yönetim danışmanlığı, organizasyonel planlama ve geliştirme, dış kaynak kullanımı, personel araştırma ve anket sonuçları, yer değiştirme hizmetleri, seyahat ve konaklama.

Profesyonel Gelişim: Değerlendirme, değerlendirme araçları, eğitim ve takibi, sertifika programları, koçluk, ve mentorluk, uzaktan eğitim, mesleki gelişim, liderlik, yönetici geliştirme, seminerler ve eğitim programları, üniversiteler.

Yetenek Yönetimi: Başvuru takibi, arkaplan soruşturmalar, istihdam büroları, üst düzey çalışan istihdamı, işten ayrılanların yerleştirilmesi, ön istihdam ve deneme süresi, işe alım, çalışan markası, sosyal medya.

Teknoloji: Veritabanları, analiz ve ölçümleme, elektronik belge yönetimi, bulut sisteminde yazılımın harici hizmet olarak kullanılması, İK bilgi sistemleri ve intranetteself-servis uygulamaları.

Ülkemizde kurumlarda insan kaynakları yönetiminin öneminin her geçen gün arttığını ve İK süreçlerinin kullanımına alındığını görmekteyiz. Dünyadaki gelişmeleri ve yapılan uygulamaları takip ederek araştırmamız kurumumuzdaki süreçlerin gelişmesine katkı sağlayacaktır.