Son zamanlarda büyük internet sitelerinin hacklenmesi ve buradaki şifre bilgilerine erişilmesi herkeste büyük endişelere sebep olmuştur. İster istemez acaba kendi bilgilerimiz çalındı mı, başkalarının eline geçti mi diye düşünürüz.
İnternet ortamında üyelik için kullandığımız elektronik posta adresi ve şifre tüm kapıları açabiliyor. Bir hacker bir elektronik posta adresi ve şifre elde ettikten sonra aynı şifreleri gmail, hotmail, yahoo, facebook, tweeter, dropbox gibi diğer sitelerde denemesi işten bile değil. Bizler de son kullanıcı olarak her bir site veya hizmetler için farklı şifre kullanmak ve herbirini hatırlamak yerine aynı şifreleri kullanma alışkanlığına sahibiz. Çalıntı kart numaralarını ve email adreslerinin listesini yayınlayan organizasyonların web sitelerinden kendi bilgilerimizi kontrol edebiliriz. Bununla birlikte sizlerin de kendi hesaplarınız ile ilgili dikkat edebileceğiniz ana başlıkları aşağıda sıralayabiliriz.

Elektronik Posta Hesapları ve Şifreleriniz
Kullanmış olduğumuz her bir elektronik posta hesabı için farklı şifreler belirleyiniz ve bunu belli dönemlerde tercihan üç ayda bir bu şifreleri değiştiriniz. Birçok yere kayıt olurken elektronik posta adresi istenmektedir. Bu sebepten elektronik posta adresi üye olduğunuz yerlere giriş yaparken maymuncuk misali kullanılmasını sağlayacaktır. Hackerlerin yapması gereken tek şey şifremi unuttum diyerek elektronik posta adresine gelecek olan şifre sıfırlama linkini tıklamak olacaktır.

Windows
Windows 7 veya Windows 8 işletim sistemi kullanıyor iseniz kullanmış olduğunuz programları ve Windows işletim sistemi ile birlikte bir virüs programı yükleyip devamlı güncel tutarak genel ölçüde güvenliği sağlamış olursunuz. Bunları yaparken sistemdeki güvenlik duvarının aktif olduğunu kontrol ediniz.

Google
Hackerlerin severek Google hesaplarını denedikleri alanlardan birisidir. Bunun sebebi ise bir Google hesabı hacklendikten sonra diğer herhangi bir servislerden şifremi unuttum diyerek kullanılıyor olmasından ve şifremi unuttum dediğinizde gmail hesabına ilgili servise ait şifre sıfırlama linkinin direkt yollanmasından ileri gelmektedir.

Facebook
Hackerler herhangi bir şifre elde ettiklerinde genelde ilk denedikleri yerin Facebook olduğunu söyleyebiliriz. Facebook hesabınız ile bağlanıp, ayarlar kısmının güvenlik bölümünden, Giriş Yaptığın Yer sekmesinden bağlandığınız cihazlar ve bağlandığınız lokasyon bilgilerine ulaşabilirsiniz. Belli dönemde bu bölümü kontrol edebilirsiniz. Size ait olmayan herhangi bir kayıt var ise hemen Oturumu Kapat seçeneği ile cihaz bağlantısını kaldırın ve facebook şifrenizi değiştiriniz. Ayrıca Facebook üzerinde kullandığınız uygulamalar izin verdiğiniz kadarı ile kişisel bilgilerinize, arkadaş listenize ve paylaşmasına izin verdiniz diğer bilgilere erişebiliyorlar.

Tarayıcılar ve Mobil Uygulamalar
Firefox, Chrome, internet explorer ve Safari en çok kullanılan dört tarayıcı arasında yeralmaktadır. İnternete bağlantılar tarayıcılar üzerinden yapıldığı için burada da güvenlik açığı olmaması gerekir. Tarayıcınızın güvenli bağlantıya sahip olup olmadığını harici bir program ile güvenlik taraması yapılmalıdır. Akıllı telefonlar ve tabletler için de sistem kontrol edilmelidir. Windows işletim sisteminde olduğu gibi mobil sistemlerde temel bir koruma katmanı bulunmaktadır. Aynı kurallar burada da geçerli olup ayrıca uygulamaları yüklerken verdiğiniz izinler çok önemli hale gelmektedir. Uygulamalar genellikle pek çok izin isterler. Bunlardan bazıları hedefli reklamlar, bazıları telefonun kamerası ve mikrofonu gibi donanımları kullanmak için kullanılır. Ayrıca kişi listenize, bulunduğunuz konum bilgisine erişim için izin talep edebilirler.
Kullanmış olduğunuzun sistem ve cihazlardaki güvenlik açıklarının hackerler için davetiye çıkarttığını bilerek hareket etmeliyiz. Ayrıca uygulamaları kurarken verdiğiniz izinlerin kişisel ve kontak bilgilerinize erişim için imkan verdiğini hatırlayarak teknoloji hayatımıza kolaylıklar getirirken bir o kadar da dikkat etmemiz gerektiğini aklımızdan çıkarmamalıyız.