Bu sayımızda birçok tanıtım amacı için kullanılan Beacon teknolojisini ve neler yapılabileceğini sizlerle paylaşıyor olacağım. Bir müzeye ve turistik yerlere gittiğiniz zaman, size o eser veya o yer hakkında bilgi veren rehberler vardır. Rehber olabildiğince tüm detayları size aktarmaya çalışır. Günümüz teknolojisinde de telefonunuzda veya mobil cihazınızda benzer rehberlik görevi yapan, hatta biraz daha gelişmiş olarak sizden bilgi alan teknolojiler geliştirilmiştir. Bu teknolojilerden bir tanesi de Beacon teknolojisidir. Apple firması ise bu teknolojiyi iBeacon markası ile kullanarak öncülük etmektedir.
Bu teknoloji, bir mobil cihaz ile Beacons adı verilen küçük bir kablosuz sensörün Bluetooth Low Energy (BLE) kullanarak, yakın mesafedeki (50 metre civarı) mobil cihazda çalışan uygulamalar vasıtası ile tanınmasını sağlar.

BLE veri aktarımı için kullanılan bir teknolojidir. Az enerji tükettiği için cihazlarda uzun pil ömrü sağlar. Ancak BLE sadece düşük veri hızlarını desteklediği için ses akışı veya onunla büyük dosyaları gönderilmesinde kullanılmaz. BLE iOS 7 (Iphone 4 S ve sonrası telefonlar) ve Android 4.3 ve sonrası sürümlere sahip cihazlar desteklemektedir.

Konumu tespit etmek için GPS yerine küçük radyo vericilerinin mobil cihazlara sinyal göndermesi mantığı üzerine kurulu olan Beacon, bu sayede küçük bir alandaki yerinizin tam olarak tespit edilmesini sağlamaktadır.

Yaratıcılığına göre kullanım seçeneklerini siz belirleyin.

Beacon’lar şu anda yoğunlukla perakende sektöründe kullanılmaktadır. Mağazalar kendi mobil uygulamalarına bu özelliği eklemeye başlamışlardır. Örnek bir senaryo vermek gerekir ise; iPhone 5S cep telefonu ile mağazaya yaklaştığınızda Beacon cep telefonunuza sinyal göndererek, telefondaki uygulamayı tetikleyecektir. Uygulama ile özel promosyonlar, kuponlar, tavsiyeler v.b. iPhone 5S’e iletilecektir. Uygulamanıza mobil cüzdan özelliği ile (iPhone 5S’teki parmak izi tanıma devreye alınabilir) gerekir ise sipariş almasını ekleyip, tahsilat yaptırabilirsiniz. Başka bir senaryo ise mağaza içinde geziyorsunuz. Hangi ürün grubuna yaklaşır iseniz, o ürün grubunun özelliklerinin ve fırsatların cep telefonuna mesaj olarak gönderilmesidir.
Farklı kullanım olarak ABD’deki beyzbol kulüpleri önümüzdeki yıl içerisinde stada gelen taraftarların tesiste rahatlıkla yollarını bulabilmeleri ve kendilerine özel fırsatlardan yararlanabilmeleri için bu teknolojiyi kullanmayı planlıyorlar.
Bunun dışında mağazaların büyük depolarında kargolanacak ürünlere hızlı ulaşmaktan, turistik bölgelerde çevreyle bilgi almaya veya alışveriş merkezleri gibi birden fazla fiziksel restaurant ve mağazadaki mekan fırsatlarını, okul ve kampüslerde öğrencilerle iletişime geçmeye, müze veya kütüphanelerde yaklaştığınız eser, kitap veya raf hakkında bilgi vermeye, fuar ve konferanslarda yönlendirme ve daha fazlasını içeren özel uygulamalara kadar farklı kullanım şekli düşünülebilir.

Lüks araba üreticileri sürücüler için kullanmayı düşünüyorlar. Arabayı farklı kullanıcılar kullanıyor ise iBeacon ile kişiye göre koltuk ve direksiyon pozisyonunu ayarlayabilir. Telefondan gönderilen sinyal ile sürücünün kim olduğu algılanacak ve ayarları otomatik olarak yapılacaktır.

ABD’de Apple kendi mağazalarında iBeacon uygulamalarını devreye almış durumdadır. Böylece hem teknolojiyi hem de kullanıcı deneyimini test etmektedir. www.estimote.com web sitesinden Beacon’larla yapılmış çeşitli günlük hayatta kullanımı ile ilgili videolarına ulaşabilirsiniz. Beacon kendini tanıtmak isteyen obje ve mekanların teknoloji ile birleşmesi, kendini ifade etme şeklidir. Bizlerde kendimizi ifade edecek Beacon oluşturalım ve “kendimi tanıtıyorum” diyelim.