Hazine’nin asgari ücret desteği ile ilgili Torba Kanun, Meclis’te kabul edildi ve Cumhurbaşkanı onayına gönderildi. Cumhurbaşkanı onayladıktan sonra uygulamaya geçiliyor olacak.
Yasanın bu şekliyle uygulanması halinde aylık ücreti 1.647,00 TL asgari ücretle 2.550,00 TL arasında değişen yaklaşık sekiz milyon çalışanın sigorta primi desteğinden yararlanması beklenmektedir.

1-9 arasında sigortalı çalıştıran işyerleri için de ilave asgari ücretli çalışan bir sigortalı daha istihdam etme avantajı getirilmiştir. (Yüzde 10’dan yararlanamayacakları için bu destek sağlanmıştır.)


Destekten yararlanma şartları nelerdir?
-
SGK’ya kayıtlı işyeri dosya bazında (Aynı işverene ait birden çok SGK işyeri dosya numarası) destekten yararlanabiliyor.
- Aylık prim ve hizmet belgesinin yasal süresinde verilmesi ve prim borcunun bulunmaması

- Sigortasız işçi çalıştırmamak (yüzde 5 prim teşviğinde olduğu gibi)

- SGK’ya prim, idari para cezası ve gecikme cezası bulunmaması
-
Prim borcu olup, 6183 Sayılı Amme Alacakları Tahsili Kanunu’nun 48. Maddesi’ne göre SGK prim borçlarında yapılandırmaya gidenler yararlanabiliyor.
- Hazine katkısından yararlanmak amacıyla şirketler arasında istihdamın kaydırılması, şahıs işletmelerinde işletme sahipliğinin değiştirilmesi gibi muvazaalı işlem olmaması

- Sigortalı ve işveren hisselerine ait sigorta primlerinin devlet tarafından karşılandığı durumlarda işverenin ödeyeceği sigorta priminin Hazine’ce karşılanacak tutardan az olması halinde sadece sigorta prim borcu kadar mahsup işlemi yapılacak. Artan destek tutarı işverene ödenmeyecek.


Kimler faydalanamıyor?
İşverenler, çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili 2016 yılına ilişkin olarak;

- Aylık prim bildirgelerini yasal süresi içerisinde vermezlerse

- Sigorta primlerini yasal süresinde ödemezlerse

- Denetimlerde sigortasız işçi çalıştırdıkları tespit edilirse veya bildirdiği sigortalıların fiilen çalışmadıkları tespit edilirse

- SGK’ya prim, idari para cezası, gecikme cezası, gecikme zammı borcu varsa.


Destek uygulama usulü nelerdir?
-
2016 yılındaki ilgili ayın 2015 yılının aynı ayına ilişkin SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgesinde prime esas günlük kazancı 85 TL (Aylık 2.550 TL) ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2016 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgesinde bildirilen sigortalılara ilişkin prim ödeme gün sayıları destek kapsamında olacaktır.
-
İşyeri 2015 yılındaki ilgili ayında aylık prim ve hizmet belgesi verilmemişse ilk bildirge verilen tarih esas alınacaktır.
- 2016 yılı içinde ilk defa 5510 Sayılı Kanun kapsamına alınan işyerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısı destek kapsamında olacaktır.


Destek miktarı ne kadardır?
2016 yılı Ocak ile Aralık dönemleri için günlük 3.33 TL çarpımı sonucu bulunacak tutar, bu işverenlerin SGK’ya ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecek ve bu tutar Hazine’ce karşılanacaktır.
Günlük 3.33 TL desteğin uygulaması SGK üzerinden takip edileceği için (yüzde 5 SGK teşviği, engelli teşviği gibi) uygulamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında SGK’nın bir genelge yayınlamasını bekliyoruz.

Bu genelgede hangi konulara açıklık getirilecek;

- Desteğin hesaplanmasında hangi kazançlar değerlendirilecek?

- Ücret eklentisi olan fazla mesai ve ücret dışı olan yol, yemek, prim, ikramiye vs. yan haklar hesaplamaya dahil edilecek mi?

- Desteğin prim teşvikleri gibi aylık prim, hizmet belgesi verilirken mi hesaplanacak?

- Desteğin mahsup işlemi diğer teşvikler gibi mi olacak?