Page 193 - KobiEfor_Ocak_2011
P. 193
gelmektedir. Tar›mda modernizasyon Polonya’da 5
fiemsi Kopuz
Türkiye G›da ve ‹çecek Sanayii bin civar›ndaki hayvansal ürün iflleyen (et, süt, su
Dernekleri Federasyonu Baflkan› ürünleri) tesis say›s›n› 500’e, Macaristan’da 2 bin’-
den yaklafl›k 400’e düflürmüfltü.”
G›da sektörü 2011’de 2010 sonu itibar›yle 17 bin 391 g›da iflletmesi mev-
cut. Bu iflletmeler 186.4 milyon ton g›da ve 13.2 mil-
sil bafltan yenilenecek yar litre içecek üretiyor. ‹flletmelerin sa¤lad›¤› istih-
dam 977 bin 194 kifli. Sektörün ihracat›n›n ithalat›n›
2 010 durumu: Sektör toparland›. karfl›lama oran› yüzde 204. Türki-
ye’nin üretti¤i GSY‹H’n›n yüzde
Mevzuat› yenilendi. GDO’lu g›-
dalar›n üretimini ve ticaretini
19.6’s›n› g›da sektörü üretmekte-
düzenleyen 26 Mart 2010 tarihinde dir. Türkiye’nin 4. büyük sektörü-
B‹YOGÜVENL‹K KANUNU ile 5179 Say›- dür. K›rsal kalk›nman›n lokomotifi du-
l› G›dalar›n Üretimi, Tüketimi ve Denet- rumundad›r. G›da sektörü temel g›da
lenmesine Dair Kanun Hükmünde Karar- maddelerini ifllemesi nedeniyle de kri-
namenin De¤ifltirilerek Kabulü Hakk›nda ze en son girmekte ve ilk önce ç›k-
Kanun, 3285 Say›l› Hayvan Sa¤l›¤› ve Za- maktad›r. 2010 y›l›nda g›da ve içecek
b›tas› Kanunu, 6968 Say›l› Zirai Mücadele sektörü yaklafl›k yüzde 6-7 büyüyerek
ve Zirai Karantina Kanunu, 1734 Say›l› 200 milyar TL’ye ulaflt›.
Yem Kanunu, 4631 Say›l› Hayvan Islah›
Kanunlar›’n›n iptal edilerek 13.06.2010 ta- Sektörün sorunlar›: Sektörün en
rihinde 5996 Say›l› “VETER‹NER H‹ZMET- önemli s›k›nt›s› AB’ye uyum çerçeve-
LER‹, B‹TK‹ SA⁄LI⁄I, GIDA VE YEM KA- sinde yap›lacak yat›r›mlar. Yap›lacak
NUN”lar›n›n yürürlü¤e girmesiydi. Bu dü- çevre ve teknolojik yat›r›mlar›n mali-
zenlemelerle g›da mevzuat› sil bafltan yeti 50 milyar TL’yi bulacak. Çünkü
tekrar yenilendi. AB ‘iyilefltiremiyorsan kapat’ diyor. G›da
Bir di¤er önemli geliflme, 12. fas›l olan "G›- güvenli¤inden taviz verilmeden g›da iflletmeleri-
da Güvenli¤i, Veterinerlik ve Bitki Sa¤l›¤› Politi- nin modernizasyonu ve iyilefltirme yat›r›mlar› için
kas›”n›n AB ile müzakereye aç›lmas› oldu ve bu ge- kayna¤›n sa¤lanmas› ve yeterli zaman›n verilmesi
liflmeyi, Türkiye G›da ve ‹çecek Sanayii Dernekleri Fe- önemli. Bir de g›da kontrol yap›s›n›n de¤ifltirilerek
derasyonu Baflkan› fiemsi Kopuz flöyle de¤erlendiri- G›da Güvenli¤i ve Denetim Mekanizmas› için g›da
yor: “G›da sektörünün AB ile rekabet edebildi¤inin hizmetlerini yürütmek üzere ‘G›da ‹flleri Genel Mü-
göstergesidir. G›da Güvenli¤i Fasl›, Avrupa Birli¤i dürlü¤ü’nün kurulmas› bekleniyor.
üyelik müzakerelerinin günlük hayat›m›za en çok et-
ki edecek alanlar›ndan biridir. Bu fasl›n aç›lmas›yla 2011 için sektörel hedefler: Sektörün ihracat› yüz-
birlikte mutfa¤›m›za giren her bir g›da Avrupa Birli- de 12, ithalat› yüzde 6 artacak, büyümesi yüzde 6-7,
¤i’nin hijyen standartlar›na uyacakt›r. Müzakere süre- kapasite kullan›m oran› yüzde 74 civar›nda olacak
cinin bundan sonraki döneminde, g›da ve içecek sek- ve toplam kapasitede yüzde 10 art›fl yaflanacak.
törümüz için önemli konular›n bafl›nda iflletmelerin 2011 y›l›nda istihdam biraz artarak 1 milyon 100 bi-
AB standartlar›na kavuflturulmas› ve modernizasyonu ne ç›kacak.
ORGÜDER’DEN AB ORGAN‹K ONL‹NE GIDA E⁄‹T‹M PROGRAMI
Organik Ürün Üreticileri ve Sanayici- toplu tüketim merkezleri çal›flanlar› ve
leri Derne¤i’nin (ORGÜDER) Çanakkale ilgili tüketiciler e¤itilmifl olacak. E¤itim
Onsekiz Mart Üniversitesi’yle birlikte internet üzerinden yap›lacak ve stan-
haz›rlad›¤› “AB Organik Online G›da dartlar hakk›nda bilgi ve e¤itimi ta-
E¤itim Program›” tan›t›ld›. Türkiye’yle mamlayan ilgili kiflilere sertifika verile-
birlikte Yunanistan, Bulgaristan, Avus- cek. ORGÜDER Yönetim Kurulu Baflkan›
turya, Almanya ve Romanya’ya verilen 347 bin 700 Ayhan Sümerli, “Organik tar›mda temel amaç; sür-
Euroluk fonla haz›rlanan online e¤itim program›n- dürülebilir tar›m ve tüketicilerin sa¤l›kl› g›daya ula-
da, organik g›da üretim, ticaret ve pazarlama stan- fl›m›n› kolaylaflt›rmakt›r. Ülkemizde organik tar›m-
dartlar›n›n yükseltilmesi ve AB ülkeleriyle eflitlen- sal üretim göstergeleri; ürün say›s›, üretici say›s›,
mesi hedefleniyor. Projeyle organik ürün üretimi, üretim alan› ve üretim miktar› aç›s›ndan 2003 y›l›n-
organik ürün sat›c›lar›, organik ürün kullan›c›lar›, dan 2009 y›l›na ciddi art›fl göstermifltir. Organik ta-
organik ürün üzerinde çal›flmak isteyen giriflimciler, r›m ihracat› 1998 y›l›ndan 2009 y›l›na kadar de¤er
toptan sat›fl merkezleri, lojistik çal›flanlar›, otel, olarak 19 milyon dolardan 28 milyon dolara artan
gastronomi ve haz›r yemek sektörünün çal›flanlar›, bir trend izlemifltir” dedi.
Ocak 2011 KobiEfor 191