Page 193 - KobiEfor_Ocak_2011
P. 193

gelmektedir. Tar›mda modernizasyon Polonya’da 5
                        fiemsi Kopuz
                        Türkiye G›da ve ‹çecek Sanayii      bin civar›ndaki hayvansal ürün iflleyen (et, süt, su
                        Dernekleri Federasyonu Baflkan›      ürünleri) tesis say›s›n› 500’e, Macaristan’da 2 bin’-
                                                            den yaklafl›k 400’e düflürmüfltü.”
                        G›da sektörü 2011’de                  2010 sonu itibar›yle 17 bin 391 g›da iflletmesi mev-
                                                            cut. Bu iflletmeler 186.4 milyon ton g›da ve 13.2 mil-
                        sil bafltan yenilenecek              yar litre içecek üretiyor. ‹flletmelerin sa¤lad›¤› istih-
                                                            dam 977 bin 194 kifli. Sektörün ihracat›n›n ithalat›n›
           2    010  durumu: Sektör toparland›.                             karfl›lama oran› yüzde 204. Türki-
                                                                             ye’nin üretti¤i GSY‹H’n›n yüzde
                Mevzuat› yenilendi. GDO’lu g›-
                dalar›n üretimini ve ticaretini
                                                                            19.6’s›n› g›da sektörü üretmekte-
           düzenleyen 26 Mart 2010 tarihinde                              dir. Türkiye’nin 4. büyük sektörü-
           B‹YOGÜVENL‹K KANUNU ile 5179 Say›-                            dür. K›rsal kalk›nman›n lokomotifi du-
           l› G›dalar›n Üretimi, Tüketimi ve Denet-                     rumundad›r. G›da sektörü temel g›da
           lenmesine Dair Kanun Hükmünde Karar-                         maddelerini ifllemesi nedeniyle de kri-
           namenin De¤ifltirilerek Kabulü Hakk›nda                       ze en son girmekte ve ilk önce ç›k-
           Kanun, 3285 Say›l› Hayvan Sa¤l›¤› ve Za-                     maktad›r. 2010 y›l›nda g›da ve içecek
           b›tas› Kanunu, 6968 Say›l› Zirai Mücadele                    sektörü yaklafl›k yüzde 6-7 büyüyerek
           ve Zirai Karantina Kanunu, 1734 Say›l›                       200 milyar TL’ye ulaflt›.
           Yem Kanunu, 4631 Say›l› Hayvan Islah›
           Kanunlar›’n›n iptal edilerek 13.06.2010 ta-                     Sektörün  sorunlar›:  Sektörün en
           rihinde 5996 Say›l› “VETER‹NER H‹ZMET-                       önemli s›k›nt›s› AB’ye uyum çerçeve-
           LER‹, B‹TK‹ SA⁄LI⁄I, GIDA VE YEM KA-                         sinde yap›lacak yat›r›mlar. Yap›lacak
           NUN”lar›n›n  yürürlü¤e girmesiydi. Bu dü-                    çevre ve teknolojik yat›r›mlar›n mali-
           zenlemelerle g›da mevzuat› sil bafltan                        yeti 50 milyar TL’yi bulacak. Çünkü
           tekrar yenilendi.                                         AB ‘iyilefltiremiyorsan kapat’ diyor. G›da
              Bir di¤er önemli geliflme, 12. fas›l olan "G›-    güvenli¤inden taviz verilmeden g›da iflletmeleri-
           da Güvenli¤i, Veterinerlik ve Bitki Sa¤l›¤› Politi-  nin modernizasyonu ve iyilefltirme yat›r›mlar› için
           kas›”n›n AB ile müzakereye aç›lmas› oldu ve bu ge-  kayna¤›n sa¤lanmas› ve yeterli zaman›n verilmesi
           liflmeyi, Türkiye G›da ve ‹çecek Sanayii Dernekleri Fe-  önemli. Bir de g›da kontrol yap›s›n›n de¤ifltirilerek
           derasyonu Baflkan› fiemsi Kopuz flöyle de¤erlendiri-  G›da Güvenli¤i ve Denetim Mekanizmas› için g›da
           yor: “G›da sektörünün AB ile rekabet edebildi¤inin  hizmetlerini yürütmek üzere ‘G›da ‹flleri Genel Mü-
           göstergesidir. G›da Güvenli¤i Fasl›, Avrupa Birli¤i  dürlü¤ü’nün kurulmas› bekleniyor.
           üyelik müzakerelerinin günlük hayat›m›za en çok et-
           ki edecek alanlar›ndan biridir. Bu fasl›n aç›lmas›yla  2011 için sektörel hedefler: Sektörün ihracat› yüz-
           birlikte mutfa¤›m›za giren her bir g›da Avrupa Birli-  de 12, ithalat› yüzde 6 artacak, büyümesi yüzde 6-7,
           ¤i’nin hijyen standartlar›na uyacakt›r. Müzakere süre-  kapasite kullan›m oran› yüzde 74 civar›nda olacak
           cinin bundan sonraki döneminde, g›da ve içecek sek-  ve toplam kapasitede yüzde 10 art›fl yaflanacak.
           törümüz için önemli konular›n bafl›nda iflletmelerin  2011 y›l›nda istihdam biraz artarak 1 milyon 100 bi-
           AB standartlar›na kavuflturulmas› ve modernizasyonu  ne ç›kacak.

                ORGÜDER’DEN AB ORGAN‹K ONL‹NE GIDA E⁄‹T‹M PROGRAMI

               Organik Ürün Üreticileri ve Sanayici-                  toplu tüketim merkezleri çal›flanlar› ve
             leri Derne¤i’nin (ORGÜDER) Çanakkale                     ilgili tüketiciler e¤itilmifl olacak. E¤itim
             Onsekiz Mart Üniversitesi’yle birlikte                   internet üzerinden yap›lacak ve stan-
             haz›rlad›¤› “AB Organik Online G›da                      dartlar hakk›nda bilgi ve e¤itimi ta-
             E¤itim Program›” tan›t›ld›. Türkiye’yle                  mamlayan ilgili kiflilere sertifika verile-
             birlikte Yunanistan, Bulgaristan, Avus-                  cek. ORGÜDER Yönetim Kurulu Baflkan›
             turya, Almanya ve Romanya’ya verilen 347 bin 700  Ayhan Sümerli, “Organik tar›mda temel amaç; sür-
             Euroluk fonla haz›rlanan online e¤itim program›n-  dürülebilir tar›m ve tüketicilerin sa¤l›kl› g›daya ula-
             da, organik g›da üretim, ticaret ve pazarlama stan-  fl›m›n› kolaylaflt›rmakt›r. Ülkemizde organik tar›m-
             dartlar›n›n yükseltilmesi ve AB ülkeleriyle eflitlen-  sal üretim göstergeleri; ürün say›s›, üretici say›s›,
             mesi hedefleniyor. Projeyle organik ürün üretimi,  üretim alan› ve üretim miktar› aç›s›ndan 2003 y›l›n-
             organik ürün sat›c›lar›, organik ürün kullan›c›lar›,  dan 2009 y›l›na ciddi art›fl göstermifltir. Organik ta-
             organik ürün üzerinde çal›flmak isteyen giriflimciler,  r›m ihracat› 1998 y›l›ndan 2009 y›l›na kadar de¤er
             toptan sat›fl merkezleri, lojistik çal›flanlar›, otel,  olarak 19 milyon dolardan 28 milyon dolara artan
             gastronomi ve haz›r yemek sektörünün çal›flanlar›,  bir trend izlemifltir” dedi.

                                                                                      Ocak 2011 KobiEfor 191
   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198