Türkiye bir dargeçitte ilerliyor ama aynı zamanda yarına hazırlık yapıyor.
Bu kapsamda 11. Kalkınma Planı kabul edildi. Plan 2023 hedeflerini kısmen geri çekiyor ama sürdürülebilir bir çerçeveye kavuşturuyor; kişi başına milli gelirin 12 bin 484 dolar, ihracatın 226.6 milyar dolar, işsizlik oranının yüzde 9.9 öngörülmesi ve dört yılda 4.3 milyon ilave istihdam yaratılması gibi.
Plan ayrıca hukukun üstünlüğü, güçlü demokrasi, temel hak ve hürriyetler, güçlü bir eğitim hamlesi, rekabetçilik ve verimlilik artışı hedefliyor.
11. Kalkınma Planı’nın odaklandığı konulardan biri de KOBİ’ler. KOBİ’lerin verimlilik artışı önemseniyor. Öncelikli sektörlerde ilave vergisel teşvikler konulacak; nakit sermaye artırımları desteklenecek. Üretken olmayan yatırımların cazibesi azaltılarak, tasarruflar verimli alanlardaki yatırımlara yönlendirilecek. KOBİ finansal okuryazarlığı özellikle artırılacak. Hedef pazar ve hedef ürün odaklı bir yaklaşımla, KOBİ’lerin küresel değer zincirlerinin katmadeğer yaratan aşamalarına eklemlenmesi sağlanacak. Potansiyel ürün ve pazarlar ile alıcı ülke uygulamaları hakkında KOBİ’ler sürekli enforme edilecek; dijital “Kolay İhracat Platformu” kurulacak. KOBİ varlık kiralama şirketi kurularak kira sertifikası ihracı yapılacak ve ihraç masraflarında destek sağlanacak.
Elektronik çek ve bono sistemi kurulacak. Düzenleme Deney Alanı ve Endüstri Deney Alanı oluşturulacak. Teşvik Sistemi yenilenecek vb.
11. Kalkınma Planı nitelikli üretim ekonomisine yoğunlaşıyor. Bunun ne demek olduğunu en iyi bilen, sanayicilerdir. Geçen ay Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) olarak OSBÜK (OSB Üst Kuruluşu) Olağan Genel Kurulu’nda buluştuk ve sanayimizin vizyonunu ele aldık.
Ülkemizin 60 yıllık OSB tecrübesine baktık. Nitelikli milli üretime yönelik başarı hikayesini Türkiye’nin elbette OSB’leri sayesinde yazabileceğini, Türk sanayisinin dünya ile her bakımdan entegre olacak düzeye eriştiğini saptadık.
331 OSB’miz bulunuyor. Bunlarda 3 binden fazla yatırım inşa halinde; 4 bine yakını ise proje aşamasında. 12 bin parselde de tahsis işlemleri sürüyor. OSB’lerde üretime geçen 53 bin 177 parselde, yaklaşık 1 milyon 900 bin istihdam gerçekleşiyor.
OSB’ler konusunda Türkiye, dünya için de örnek olan başarılı bir modeli yaratmıştır ve bugün biz, üreten Türkiye’den, dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girmekten söz ediyorsak, OSB’lerimiz sayesindedir.
Kurumsal bağlamda ise Türkiye’nin sanayileşmesi, kalkınması, büyümesi açısından OSBÜK’ün toplumsal ve iktisadi misyonunu gözden geçirdik. Türkiye’nin sanayi rotasını belirledik, hedefler çizdik. Buna göre 2023’te OSB’lerde 2.5 milyon istihdam yaratır duruma çıkacağız. OSB’leri marka oluşturacak cazibe merkezlerine dönüştüreceğiz.
OSB’lerdeki mesleki ve teknik eğitim kurumlarında toplam 56.500 öğrenci eğitim alıyor. Bakanlık OSB’lerde yeni bir eğitim hamlesi başlatıp desteklemeye hazırlanıyor.
Bir yandan mevcut OSB’lerimizi geliştirirken diğer yandan da ‘Yeni Nesil OSB’ler kuracağız. Bunlar, atıkların minimize edildiği, işletmeler arası malzeme ve enerji değişimlerinin üst düzeyde olduğu, yerelleşmenin sağlandığı, ekonomik büyümenin, kalitenin ve sosyal dengenin korunduğu bölgeler olacak. Sanayi ve nitelikli üretimin yanında yeni nesil OSB’ler; yaşam, eğitim, teknoloji ve lojistik merkezi, teknoparklar ve teknoloji merkezleri, meslek okulları ve üniversite bölümleri ile şehirleşeceklerdir.

OSBÜK’ün yeni yönetimi hayırlı ve uğurlu olsun. Başarılar ve kolaylıklar diliyorum.
Kurban Bayramı ve 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun.