MedAmerikan Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Esen Erden ile “Bölgesel Ağrı Sendromu” olarak da bilinen “Miyofasyal Ağrı Sendromu” (MAS) üzerine konuştuk.
Miyofasyal Ağrı Sendromu (MAS), kaslar içinde gergin bantların ve ağrılı tetik noktaların varlığıyla karakterize olan bir yumuşak doku romatizmasıdır. Kas incinme ve yaralanmaları, bel, sırt, boyun fıtıkları sonrasında görülebileceği gibi, duruş bozukluğu, yanlış fiziksel aktiviteler, zorlayıcı sporlar, masa başında çalışma ve stres gibi nedenler sonucunda da oluşabilir.
Bu sendromun tedavisinde ilaç kullanımı ve fizik tedavi uygulamaları genellikle kısmen fayda göstermekte, gergin bant ve tetik noktalar yok olmadığı için bir uyaranla (zorlama, yanlış duruş vb.) ağrılı durum yeniden tetiklenebilmektedir.
Bu nedenle bu durumun tedavisinde gergin bantların içerisindeki tetik noktalara enjeksiyon yapmak yoluyla bunların yok edilmeleri en etkin tedavi şeklidir.

Tetik Nokta Enjeksiyonu Nasıl Yapılır?
Gergin kas bandı veya bantları içerisinde saptanan bir ya da daha fazla sayıda noktaya, serum fizyolojik veya lokal anestezik madde enjekte edilir. Bazen hiçbir madde verilmeksizin kuru olarak iğne batırılabildiği gibi, çok ileri ve dirençli vakalarda “botulinum toksin” yani botoks da enjekte edilebilmektedir.
Enjeksiyon tam olarak tetik noktaya yapılırsa, ağrı birkaç dakika içinde rahatlar. Hastanın toleransına göre, bir seansta birden fazla noktaya enjeksiyon yapılabilir. Erken ve hafif vakalarda tek seans bile yeterli olabilirken, genellikle ortalama 3 ila 5 seans gerekmektedir. İlk birkaç seans 2 ila 3 gün arayla yapılıp, tekrar gerekiyorsa haftada bir kez olarak idame tedavisi yapılmaktadır.