Makina Hangar; Üye, sektör ve bölge ihtiyaçları doğrultusunda uygulamalı eğitim modüllerinin, ortak çalışma alanlarının, bölge temsilciliklerinin, sosyal tesis ve alanların yer aldığı, üretkenliğe yönelik fonksiyonları mekansal düzlemleri içerisinde barındıran eğitim, teknoloji, Ar-Ge ve yaşam merkezidir. Projeyi yaşama geçirenlere, katkı sunanlara, destekleyenlere teşekkürler...
18 Şubat günü üyesi olmaktan onur duyduğum TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul şubesi seçimlerinin yapıldığı mekan olarak seçilen Makine Hangar’ı gezme olanağını bulmuştum.
Yıllarını mesleki eğitime, teknolojik gelişmelere, Ar-Ge’ye, inovasyona katkı veren, çalışmalara destek veren kişilerden biri olarak Makina Hangar’dan müthiş etkilendim. Odamızca hizmet bağlamında üyelerine üretilen harika proje, bir başka ifade ile uluslararası ölçütlerde bir proje. Emeği geçenlerden başta İstanbul Şube Yönetim Kurulu’na, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Genel Merkezi’mize, destek veren Odalarımıza, meslektaşlarımıza, Kartal Belediyesi’ne, şirketlere teşekkürlerimi sunuyorum.
Gerek seçim sürecinde konuşma olanağı bulduğum meslektaşlarımdan edindiklerim, gerekse İstanbul Şubesi Teknik Sorumlu Mehtap Öncel’den aldığım bilgi desteğinden derlediğim bilgileri sunmak istiyorum.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak, kuruluş amaçlarımız arasında ülke ve toplum yararı, yurt sanayinin ulusal çıkarlar doğrultusunda verimli olarak arttırılması, meslek ve meslektaş çıkarlarını korumak, bilimsel ve teknik araştırmalar yapmak, teknik standartlar çıkarmak gibi kamu yararı gözeten çalışmalar olması nedeniyle uygulamalı eğitim merkezlerimizi bir adım öteye taşıyarak Makina Hangar kurulmaya karar verildi.
Makina Hangar; üye, sektör ve bölge ihtiyaçları doğrultusunda uygulamalı eğitim modüllerinin, ortak çalışma alanlarının, bölge temsilciliklerinin sosyal tesis ve alanların yer aldığı, üretkenliğe yönelik fonksiyonları (Ar-Ge, Tasarım, İnovasyon v.b.) mekansal düzlemleri içerisinde barındıran eğitim, teknoloji, Ar-Ge ve Yaşam Merkezi olarak, Kartal Belediyesi ile yapılan protokol gereği 25 yıllığına Odamıza tahsis edilen yapıyı yeniden inşa etmeye başladı.
Makina Hangar, binasında verilen tesisat eğitimlerinde binayı şartlandıran cihazları göstererek eğitim vermeyi, sistemleri uzaktan anlık kontrol ederek enerji sarfiyatlarını görmeyi hedeflemekte. Binamızı mümkün olduğunca bizleri geleceğe taşıyacak teknolojilerle donatarak daha çevreci bir yapıya büründürerek üyelerimize ve bölge halkına bir vizyon sunmayı amaçlamaktayız.
Makina Hangar Projesi, ‘Bilim, Dönüşüm ve Girişim’ konuları üzerine inşa edildi. Çocuklarımızdan üyelerimize kadar merkezimize ayak basanları bilimin ışığında kurgulanmış eğitimlerle yetkinlikler kazandırmayı ve sergilerle gelişmelerine katkı sunmayı amaçlıyoruz.
Merkezimiz bünyesinde girişimcilerimizin hayallerine vücut bulduracak fikirlerin paylaşıldığı, mentörlük olanaklarına sahip bir ekosistem oluşturulacak. Projenin en büyük dayanağı dijital dönüşüm merkezi olacaktır. Bu merkez, ülkemizin dijital dönüşüm konusundaki eksikliklerine çözüm üretme kapasitesine sahip kurum, kuruluş ve kişileri bir araya getirerek yıl boyu sürecek etkinlikler vasıtasıyla topluma ve sanayiye faydalı çalışmalar yapacak yaşayan bir atmosfer olacaktır.
Makina Hangar Bilim, Dönüşüm ve Girişim Merkezi’nin amaçları:
- Sektörel firmaları, üniversiteleri, mühendisleri tek bir çatı altında toplayarak teknoloji, iş ve mühendislik ekosistemini geliştirmek
- Mesleki üretkenlik ve teknolojik gelişmelerde öncü olmak
- Çocuklara yönelik bilim ve mühendislik sergileri eşliğinde yapılacak atölyelerle teorik ve uygulamalı olarak gelişimlerine katkı sağlamak
- Atölyeler ve laboratuvarlar ile mesleğin bilimsel yönünü güçlendirmek
- Uygulamalı eğitim merkezleriyle mesleğin ihtiyaç duyduğu kalifiyeli eleman gücünü yetiştirmek
- Mühendislik bilgisini Meslek Odası güvencesiyle bir araya getirerek geleceğe taşımak
- Mühendis girişimcilere ve geleceğin fikirlerine destek olmak
- Çocuklara, ailelere ve genç öğrencilere mesleğin doğru tanıtımını yapmak
- Sosyal etkinliklerle mühendis ağını güçlendirmek.
Makina Hangar Projesi içerisinde birçok destekleme modeli bulunuyor.
Örneğin; Makina Hangar broşürümüzün 18 ve 19. sayfalarında da görebileceğiniz gibi 13.6 m’den itibaren seçebileceğiniz alanlara m üzerinden destek olarak 25 yıl boyunca ‘Bu Laboratuvar ABC Ticaret A.Ş.’nin Katkılarıyla Yapılmıştır’ ibaresi ilgili laboratuvarın kapı ve duvarında olmasını sağlayabilir. Destek modellerine karşılık Odamızın sunduğu imkanlara göre; bu destek modelinde ABC Ticaret A.Ş.’nin logo ve linkleri sürekli olarak web sitemizden yayınlanacak. Makina Hangar Konferans Salonu ve ofis kullanımı, yıl içerisinde sunum yapma olanakları, laboratuvarlarda yer alma hakkı, etkinliklerde delegelik hakları ve sunulacak hizmetlerden indirimli faydalanmak gibi çokça imkan bulunmaktadır.
Özetle; Makina Hangar; Üye, sektör ve bölge ihtiyaçları doğrultusunda uygulamalı eğitim modüllerinin, ortak çalışma alanlarının, bölge temsilciliklerinin (Kartal Tems, Tuzla Tems.), sosyal tesis ve alanların yer aldığı, üretkenliğe yönelik fonksiyonları mekansal düzlemleri içerisinde barındıran eğitim, teknoloji, Ar-Ge ve yaşam merkezidir. Projeyi yaşama geçirenlere, katkı sunanlara, destekleyenlere tekrar teşekkürler.
Detaylı bilgi için https://makina.mmo.org.tr/makinahangar linkini ziyaret edebilirsiniz.
Makina Hangar; Mühendislik ve Teknoloji Merkezi
Hilmi Develi
Yorumlar