Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) iki yılda bir hazırlanan “İşlerin Geleceği” raporuna göre; 2030’a kadar küresel çapta yaklaşık 170 milyon yeni iş yaratılması ve yaklaşık 92 milyon işin yerini ise yenisinin alması bekleniyor.
Önümüzdeki 5 yılda ise teknolojik gelişmeler, yeşil dönüşüm, jeoekonomik değişmeler, ekonomik dalgalanmalar, demografik değişimlerin işgücü dönüşümünde belirleyici faktörler olacağı belirtilmiş. Küresel olarak en hızlı yükselen meslekler arasında büyük veri uzmanlığı, fintek mühendisliği, yapay zekâ ve makine öğrenmesi uzmanlığı, yazılım ve uygulama geliştirmeciliği bulunuyor. Buna göre Türkiye’de de işlerin ve yeteneklerin, becerilerin gelişeceği aşikâr ve zorunlu. Elbette bu değişimler olurken beraberinde en çok ekonomik dalgalanmaların, yeni ekonomik modellerin ortaya çıkmasına yol açacaktır ve zaman aralığı yakındır.
Zaman bu kadar yakınken, Mart ayını ülke olarak toz duman içinde geçirdik. Öyle bir ekonomik dalgaya yakalandık ki; uzmanlara göre Türkiye ekonomisi ciddi miktarda zarara uğradı. Altın-döviz fiyatları fırladı, borsa çöktü, birkaç kez devre kesme bile yaptı. Bankaların o gün %9 zarar ettiği dile getirildi. Piyasalar oynaklaştı. Yatırımcılar, girişimciler ve KOBİ’ler için zemin kayganlaştı. OVP ve enflasyon hedefleri şaştı. Türkiye’nin borç stoğu 250 milyar lira arttı. Gecelik repo faizleri %46’ya çıktı. Operasyonun olduğu gün MB rezerv sattı.
Peki bu şok ekonomik dalgalanmaların açtığı yaralar nasıl sarılacak? Diğer yandan ‘İşlerin Geleceği’ değişiyor. Hem işlerin geleceğinin değişmesinin küreyi de sarmalamasından dolayı hem de dış etmenlerden kaynaklanan jeoekonomik, jeostratejik, jeopolitik riskler var. Ekonomik dalgalanmalarımız dam boyu. Ekonomimizi acil toparlamak için bütünsel bir yönetişime gerek var. Bunun eşitlik, özgürlük, adalet, hukuk, demokrasi ve demokratik teamülleri içselleştirmek, itidalli olmak ve uygulamak gibi sistemsel ve yönetimsel boyutları da var.
İşlerin geleceğindeki değişimlere uyum sağlamak için girişimcilik ekosistemini geliştirmek, inovatif girişimciliği beslemek gerekir. Bu kapsamda KobiEfor’un yazarlarından Berlin Ekonomi Forumu’nda Türk sivil toplumu adına konuşan Dr. Akkan Suver’in kaleminden ve ayrıca diğer KobiEfor yazarlarımızın birbirinden değerli, görüş, değerlendirme, araştırma makalelerini bulacaksınız.
Geleceğin işlerindeki değişimi yakalamak için inovatif girişimcilik ve ekosistemi demişken; bu ay ki Kapak Dosyamızda; Ankara’da BKM Binasında 6-7 Mayıs 2025 tarihinde düzenlenecek olan Girişim’23, Ankara KOSGEB Binası’nda 15 Mayıs 2025 tarihinde düzenlenecek olan XX. Ulusal ve I. Uluslararası KOBİ Zirvesi’nde; ve 7-8 Mayıs 2025 tarihinde, İstanbul WOW Otel Kongre Salonu’nda düzenlenecek olan 28. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde verilecek Yalçın Sönmez Girişimcilik ve Yalçın Sönmez OSB Ödülü projelerimi anlattım. Bunları anlatırken, yaklaşık 36 yıldır bu yakın tarihin içinden gelen ve belki de canlı tanığı olan tek kadın olduğum için KOBİ’lerin, OSB’ler gibi Örgütlü Sanayi Alanlarımızın yakın tarihine içten, spontane ve bazen de gülümseten şekilde ışık tutmaya çalıştım. Bu anılarımızda su ile çalışan araba üreten, talaşlı imalat makinasını yarı otomatik CAD CAM’e çeviren KOBİ’lerimizden tutun da KOBİ fidanlıklarından büyüklüğe evrilen kurumlarımıza kadar bir esinti bulacaksınız.
Diğer yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ‘2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ile Büyük Ölçekli Sanayi Yatırımları Tanıtım Toplantısı’nda 5 amaç kapsamında 100 strateji ve 20 makro hedef içeren projeler geliştirildiğini açıkladı. Ekonomik artçılara karşı da bir önlem niteliği de taşıyan Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi’ni ayrıntıları ile dergimizden takip edebilirsiniz.
Dergimiz KobiEfor’un bu sayısında; “Sürdürülebilir Yaşam İçin Güneş Enerjisi” ve “Konteyner ve Parsiyel Taşımacılıkta Yenilikçi Çözümler” başlıklı dosyaları ele aldık. DİJİTAL KobiEfor’da ise “İş Zekası ile Dijital Dönüşüm” ve “Üretim Yönetim Teknolojileri ve Akıllı Fabrikalar” dosyalarını işledik.
Ramazan Bayramınızı kutlar, sağlık, mutluluk ve esenlikler dilerim.
Dergimizin bundan sonraki online sitesinde ve YouTube kanalında ayrıca basılı sayılarında birbirinden değerli araştırma konularımızla yeniden buluşmak üzere…