Danışmanımız ve Yazarımız Dr. Gülsemin Güloğlu, Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Bölüm Başkanı Diş Hekimi Pınar Cebe ile lazer ile diş tedavisi üzerine konuştu.

Lazer nedir?
Lazer diş hekimliğinde kullanılan sayısız araçlardan biridir. Sıkıştırılmış ve yoğun ışın üreten bir ışık kaynağıdır. Lazer ışığı doku ile temasa geçtiğinde bir reaksiyon oluşturur. Lazer; dokuyu kaldırma, buharlaştırma, şekillendirme özelliğine sahiptir.

Lazer diş tedavilerinde nasıl kullanılır?
Lazer, güncel alternatif tedavi yöntemlerinden birisidir. Diş hekimliğinde sadece diş beyazlatma ve yumuşak doku operasyonlarında kullanılan lazer enerjisi, günümüzde daha geniş alanlarda kullanılır hale getirilmiştir. Diş çürüklerinin temizlenmesi, kanal tedavileri, diş dolguları, çene kemiğinde ve dişetlerinde her çeşit cerrahi işlemler, dişetlerinin şekillendirilmesi, estetik diş tedavileri, koyu renkli dişetlerinin renginin açılması (dişeti peelingi), uçuk ve aft tedavileri lazer ile yapılabilmektedir.

Lazer ile diş tedavisi kimlerde kullanılır?
Diş hekimi korkusu olan her yaş grubu hastada güvenle kullanılabilir.

Lazerin avantajları nelerdir?
Lazer uygulamaları ile cerrahi işlem aşamaları basitleşmekte ve tedavi genelinde zaman kazanılmaktadır. Sert dokuda titreşim yapmaması, küçük müdahelelerde anesteziye gerek duyulmaması,  işlem sırasında hassasiyet duyulmaması en büyük avantajlarındandır. Çürük dokuya seçici davranması az madde kaybıyla tedavinin tamamlanmasını sağlar. Cerrahi işlemler veya dolgu işlemleri sonrası hastanın ağrı şikayeti olmaması da en önemli avantajlarından sayılabilir.

Lazerlerin güvenli kullanılması için alınması gereken önlemler nedir?
1. Lazeri kullanacak olan sağlık personelinin gerekli eğitimi almış olması gerekmektedir. Kullanılacak olan lazerin parametreleri çok iyi bilinmelidir.
2. Lazer kullanımı sırasında lazerin dalga boyuna göre mutlaka hem hasta, hem hekim, hem de diş hekimi yardımcısı koruyucu gözlük kullanmalıdır.
3. Lazer uygulama odasında mutlaka uyarıcı tabelalar bulunmalıdır.