Ekonomi ve iş dünyasındaki ‘Fırtınalı’ havayı görünce seneler önce Deniz Kuvvetleri’nde görevli iken yaşadığım ve sonuçlarını hiç unutmadığım bir anımı sizlerle paylaşmayı arzu ettim.
Yıllar önce genç bir deniz subayı olarak muhripte görev yapıyordum. Gemimiz, resimdekine benzer şekilde bir harekât gerçekleştirirken ben de köprü üstünde vardiya subaylığı görevimi heyecanla yerine getiriyor, gemiye kumanda ediyordum. Gemimiz dört gemilik formasyon içinde en sağdaki gemiydi ve hepimiz en soldaki gemiye göre mevki muhafaza ediyorduk. Köprü üstündeki görev sürem içinde havanın artması ile beraber sancak baş omuzluktan (ön-sağ) güçlü bir rüzgâr almaya başladık. Diğer gemiler benim rüzgâr altımda olduğundan artan rüzgâr en fazla bizi etkiliyor ve gemimizi yavaş yavaş solumuzdaki geminin üzerine düşürüyordu. Birkaç kez dümenciye ‘Beş derece sancakta git’ komutu vermeme rağmen solumdaki gemiye giderek artan bir tehlike ile yaklaşıyorduk. Benim de heyecan katsayım artmaya başlamıştı. Bir taraftan iskele kırlangıçtan diğer gemi ile mesafeyi kontrol ediyor, bir taraftan da dümenciye giderek artan oranda sancağa (sağa) dönüş kumandası veriyor ve dönmeyi umuyordum. Ancak tehlike ve benim heyecanım artmaya devam ediyordu.
Tam o esnada komutan köprü üstüne geldi. Genel durumu yıldırım gibi kontrol ettikten sonra tereddüt etmeden ‘Kumanda bende, sancak alabanda’ komutu verdi. Bu komut, serdümene dönebildiğin kadar hızlı bir şekilde sağa dön komutudur ve genelde çok ender verilir. Gemimiz verilen bu komuta uyup, hızla ve savrularak rüzgar üstüne doğru dönmeye başladı. Belki mevkiimizi iyi koruyamadığımız için taktik komutandan olumsuz bir not almıştık ama solumuzdaki gemiye tehlikeli bir şekilde yaklaşmaktan bu güçlü komuta ile kurtulmuştuk. ‘Komutan’ ne anlama geliyor o gün bir kere daha anlamıştım.
Sonuç olarak; fırtınalı havada pozisyonunuzu küçük iyileştirmeler ile koruyamazsınız. Gerçekten ‘Komutan’ olan kişi gerektiği anda ‘Sancak alabanda’ diyebilme cesareti gösterilebilmelidir.
Doların hızla değer kazanması, ihracatımızın düşmesi ve piyasadaki bazı olumsuz gelişmeleri, ekonomi veya iş dünyamızda yaşanan bir ‘Fırtına’ olarak değerlendirebiliriz. Bu durumda iş dünyamızın ‘Kaptanları’ olan şirket patron ve tepe yöneticilerinin gerektiği anda ‘Sancak alabanda’ diyebilme, mevcut duruma ayak uydurmak üzere uygun radikal kararları hızla ve cesurca alabilme gücünü gösterebilmeleri gerekir diye düşünüyorum.
Kısaca; iyi kaptan ‘Fırtınalı’ havada belli olur!