Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı sayın Fikri Işık’ın; bakanlık olarak gerçekleştirdikleri Girişimci Bilgi Sistemi’ni (GBS) kamuoyuna sunumunu TOSYÖV Başkanı olarak izledim. “Türkiye’nin güvenilir bir ekonomik envanteri yok!” diyerek, KobiEfor’da 15 yıl öncesinden beri dikkat çektiğimiz  önemli bir sorunu nihayet çözebileceğiz diye düşünüp sevindim. Başta Bakanımız Fikri Işık olmak üzere emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.En doğru ekonomik kararlar en doğru ve tam bilgiye dayanılarak alınmışsa başarılı sonuçlar ortaya çıkar. Sayın Işık’ın bizlere sunduğu Girişimci Bilgi Sistemi bu aşamada; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, SGK, KOSGEB, TÜİK, TPE ve TÜBİTAK’tan elde edilen, 3 milyon civarında işletmenin son 8 yıllık verilerini entegre etmiş bulunuyor. Ayrıca sistemde; şirketlerin bireysel bilgilerini korumak için sanal kodlar üretilmiş, ticari sırlara ulaşım engellenmiş.
Faaliyeti ekonomik sonuç doğuran diğer kamu kurumları ve STK’ların verileri sisteme dahil edildikçe GBS, Türkiye’nin stratejik ekonomik envanteri durumuna gelecektir. Ülkemizde yetişkin olan herkes bir tür “ekonomik karar alıcı”dır ve sistem toplumun bütün kesimlerine fayda sağlayacaktır.
Sistem daha başlangıçta bize çok değerli verileri sunmaya başladı bile. Örneğin; banka kredilerindeki inşaat sektörünün payı sekiz yılda  yüzde 6.2’den yüzde 12.3’e  çıkarken aynı dönemde imalat sanayi sektör payının yüzde 35.9‘dan yüzde 29.6’ya gerilediğini görüyoruz.
Buna paralel; cari fiyatlarla imalat sanayinin GSYİH'deki payının 1998'de yüzde 23.6 iken 2002'de yüzde 17.6, 2013 sonunda ise yüzde 15.3 olduğunu GBS’den izlemek mümkün.

Ya da sistem; bugüne kadar dikkat bile etmediğimiz şu bilgiyi veriyor bize: Yüksek teknolojili sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin mikro ölçekli olanları, genel yönetim giderlerinin yüksek olması nedeniyle ilk 4 yılda zarar ediyor. Buradan hareketle, mikro ölçekli yüksek teknolojili firmaların, ilk 4 yıl genel yönetim giderlerinin desteklenmesi gerektiği sonucuna ulaşıyoruz.

Daha bir çoğunu; tasarım yapan firmaların karlılık oranlarının, tasarım yapmayanlara göre daha yüksek olduğunu, firmalarda ölçek yapısı büyüdükçe faaliyet karlılığının da arttığını, ekonomik bölgelerin sektörel yoğunlaşmalarını ve birbirleriyle olan ticari entegrasyonunu...

İzlenim olarak aktarıyorum: Hükümet zayıf oldukları alanlara yoğunlaşarak KOBİ’leri güçlendiren düzenlemelere hazırlanıyor. Nitekim Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dünya Ekonomik Forumu’ndaki konuşmasında Türkiye’nin 1 Aralık'tan itibaren G-20 Dönem Başkanlığı’nı devralacağını hatırlatarak KOBİ’lere yönelik, tüm G-20 ülkelerine sunacakları bir çalışmaları olduğunu açıkladı.

Kurban Bayramı’nı kutlar; sağlık, mutluluk, başarı, huzur ve barış dolu günler dilerim.