Page 94 - KobiEfor_Haziran_2020
P. 94
ÖZEL DOSYA/OLUKLU MUKAVVA
kaynakl› oluflan hastal›k ris-
kini azaltt›¤› gibi meyve ve
sebzelerin raf ömrünü de
artt›r›yor. Meyve ve sebzele-
rin tazeli¤ini, kokusunu, gö-
rünümünü ve tad›n› koruyor.
Araflt›rmalara göre, meyve
ve sebzeler oluklu kutularda
üç gün daha fazla taze kal›-
yor. Bu da g›da israf›n› önle-
di¤i gibi kaynaklar›m›z› da
n›n son tüketiciler nezdinde daha da artmas› ve hij- verimli kullanmam›za arac›-
yene verilen önemin daha da yayg›nlaflmas› ile bir- l›k ediyor. FEFCO (Avrupa Oluklu Mukavva Konfe-
likte e- ticarette oluklu mukavva kullan›m›n›n daha derasyonu) Pazar ve Çevre Direktörü Jan Grasma,
da artmas› bekleniyor.” gerçeklefltirmifl olduklar› bilimsel testlerin oluklu
Çevreci, hijyen ve dayan›kl› ambalaj; mukavvan›n daha güvenli ve temiz bir ambalaj ter-
oluklu mukavva: Mehmet Nuri Göre- cihi oldu¤unu gösteren pek çok ispattan biri oldu-
no¤lu, ambalajlama sektörü aç›s›n- ¤unu dile getirmifltir. Mikrobiyolojik kirlenmeyi ön-
dan oluklu mukavva kullan›m›n›n lemek söz konusu oldu¤unda bilim, hiç flüphe et-
faydalar›n› anlat›yor: “Oluklu meksizin oluklu mukavvan›n di¤er ambalaj malze-
mukavva içindeki ürünü; depo- melerinden daha üstün oldu¤unu gösteriyor. Tüm
lanma ve tafl›ma özelliklerini göz bu bilgilerin son tüketici taraf›ndan da bilinir olma-
önünde bulundurarak yap›s›na ve s› için iletiflim çal›flmalar›m›za özel bir önem veri-
flekline göre en iyi flekilde koru- yoruz. Bu ba¤lamda Gümrük ve Ticaret Bakanl›¤›
yup hijyen bak›m›ndan d›fl or- taraf›ndan ç›kar›lacak olan Yeni Hal Yasas›’n› da
tamdan izole ediyor. K›sacas›; bir ambalaj›n tafl›- önemsiyoruz. Yafl meyve ve sebzelerin en hijyenik
mas› gereken nitelikleri maksimum düzeyde tafl›- ambalaj malzemesi olan oluklu mukavva ambalaj-
yan oluklu mukavva, bütün bu özellikleri ile di¤er da tafl›nmas› ayn› zamanda g›da israf›n›n önüne ge-
ambalaj türlerinden ayr›flarak çevreyle mükemmel çecek ve enflasyonla mücadelede önemli bir ad›m
bir uyum sa¤l›yor. Oluklu mukavvadan üretilen am- at›lm›fl olacakt›r.”
balajlar do¤ada 3 ayda yok olurken, di¤er ambalaj-
lar›n çözülmesinin 500 y›l ile 4 bin y›la kadar uza- OMÜD’den sürdürülebilir üretim için
mas› ve çözülürken topra¤a yayd›klar› kimyasal “Ödünç Al-Kullan-Geri Döndür” modeli
maddeler tüm ekosisteme zarar veriyor. Oluklu Oluklu Mukavva Sanayicileri Derne-
mukavvan›n çevreye bir di¤er olumlu etkisi ise nak- ¤i OMÜD’ün düzenledi¤i Oluklu Mu-
liye aflamas›nda görülüyor. Bu çevreci ambalaj ile kavva Sanayi 4.0 Sempozyu-
ambalajlanm›fl ürünler, nakliye araçlar›nda mini- mu’nda sürdürülebilir üretim
mum yer kaplayacak flekilde depolan›yor. Bu da için “Ödünç Al-Kullan-Geri
daha az nakliye arac› kullan›m›ndan dolay› daha az Döndür” modeli önerdi¤ini
yak›t tüketimi yani daha az karbondioksit sal›n›m› belirten Mehmet Nuri
anlam›na geliyor. Göreno¤lu, flu bilgileri
Bilimsel araflt›rmalara göre, oluklu mukavva, veriyor: “fiu anda yaklafl›k 7.6
patojenik ve bozulmufl mikroorganiz- milyar olan dünya nüfusu,
ma kaynakl› bulaflmay› (kirlen- 2050’de 9.8 milyara, 2100’de
meyi) azalt›yor. Bu da g›da ise 11.2 milyara yükselecek. Nüfus ve flehirleflme-
nin h›zla artmas›na ra¤men açl›k önemli bir sorun
olarak karfl›m›zda duruyor. Dünyadaki her 9 insan-
dan biri hala aç. Bu kadar açl›k ve yoksulluk
varken maalesef üçte bir yiyece¤imizi çö-
pe at›yoruz. Dünyada y›lda 325.000 ton
g›dan›n at›¤a dönüfltü¤ü tahmin ediliyor.
Geliflmifl olan ülkelerde ise kifli bafl› 95-
115 kg yemek çöpe gidiyor. Sadece Avru-
pa’da çöpe giden yemeklerle senede 200
milyon insan›n beslenmesi mümkün. Kufl-
94 KobiEfor Haziran 2018