Page 94 - KobiEfor_Haziran_2020
P. 94

ÖZEL DOSYA/OLUKLU MUKAVVA



                                                                               kaynakl› oluflan hastal›k ris-
                                                                               kini azaltt›¤› gibi meyve ve
                                                                               sebzelerin raf ömrünü de
                                                                               artt›r›yor. Meyve ve sebzele-
                                                                               rin tazeli¤ini, kokusunu, gö-
                                                                               rünümünü ve tad›n› koruyor.
                                                                               Araflt›rmalara göre, meyve
                                                                               ve sebzeler oluklu kutularda
                                                                               üç gün daha fazla taze kal›-
                                                                               yor. Bu da g›da israf›n› önle-
                                                                               di¤i gibi kaynaklar›m›z› da
           n›n son tüketiciler nezdinde daha da artmas› ve hij-                verimli kullanmam›za arac›-
           yene verilen önemin daha da yayg›nlaflmas› ile bir-  l›k ediyor. FEFCO (Avrupa Oluklu Mukavva Konfe-
           likte e- ticarette oluklu mukavva kullan›m›n›n daha  derasyonu) Pazar ve Çevre Direktörü Jan Grasma,
           da artmas› bekleniyor.”                         gerçeklefltirmifl olduklar› bilimsel testlerin oluklu
                        Çevreci, hijyen ve dayan›kl› ambalaj;  mukavvan›n daha güvenli ve temiz bir ambalaj ter-
                       oluklu mukavva: Mehmet Nuri Göre-   cihi oldu¤unu gösteren pek çok ispattan biri oldu-
                        no¤lu, ambalajlama sektörü aç›s›n-  ¤unu dile getirmifltir. Mikrobiyolojik kirlenmeyi ön-
                           dan oluklu mukavva kullan›m›n›n  lemek söz konusu oldu¤unda bilim, hiç flüphe et-
                            faydalar›n› anlat›yor: “Oluklu  meksizin oluklu mukavvan›n di¤er ambalaj malze-
                           mukavva içindeki ürünü; depo-   melerinden daha üstün oldu¤unu gösteriyor. Tüm
                          lanma ve tafl›ma özelliklerini göz  bu bilgilerin son tüketici taraf›ndan da bilinir olma-
                          önünde bulundurarak yap›s›na ve  s› için iletiflim çal›flmalar›m›za özel bir önem veri-
                           flekline göre en iyi flekilde koru-  yoruz. Bu ba¤lamda Gümrük ve Ticaret Bakanl›¤›
                            yup hijyen bak›m›ndan d›fl or-  taraf›ndan ç›kar›lacak olan Yeni Hal Yasas›’n› da
           tamdan izole ediyor. K›sacas›; bir ambalaj›n tafl›-  önemsiyoruz.  Yafl meyve ve sebzelerin en hijyenik
           mas› gereken nitelikleri maksimum düzeyde tafl›-  ambalaj malzemesi olan oluklu mukavva ambalaj-
           yan oluklu mukavva, bütün bu özellikleri ile di¤er  da tafl›nmas› ayn› zamanda g›da israf›n›n önüne ge-
           ambalaj türlerinden ayr›flarak çevreyle mükemmel  çecek ve enflasyonla mücadelede önemli bir ad›m
           bir uyum sa¤l›yor. Oluklu mukavvadan üretilen am-  at›lm›fl olacakt›r.”
           balajlar do¤ada 3 ayda yok olurken, di¤er ambalaj-
           lar›n çözülmesinin 500 y›l ile 4 bin y›la kadar uza-  OMÜD’den sürdürülebilir üretim için
           mas› ve çözülürken topra¤a yayd›klar› kimyasal     “Ödünç Al-Kullan-Geri Döndür” modeli
           maddeler tüm ekosisteme zarar veriyor. Oluklu                 Oluklu Mukavva Sanayicileri Derne-
           mukavvan›n çevreye bir di¤er olumlu etkisi ise nak-         ¤i OMÜD’ün düzenledi¤i Oluklu Mu-
           liye aflamas›nda görülüyor. Bu çevreci ambalaj ile              kavva Sanayi 4.0 Sempozyu-
           ambalajlanm›fl ürünler, nakliye araçlar›nda mini-                  mu’nda sürdürülebilir üretim
           mum yer kaplayacak flekilde depolan›yor. Bu da                    için “Ödünç Al-Kullan-Geri
           daha az nakliye arac› kullan›m›ndan dolay› daha az                  Döndür” modeli önerdi¤ini
           yak›t tüketimi yani daha az karbondioksit sal›n›m›                       belirten Mehmet Nuri
           anlam›na geliyor.                                                        Göreno¤lu, flu bilgileri
              Bilimsel araflt›rmalara göre, oluklu mukavva,                   veriyor: “fiu anda yaklafl›k 7.6
                      patojenik ve bozulmufl mikroorganiz-                    milyar olan dünya nüfusu,
                           ma kaynakl› bulaflmay› (kirlen-                    2050’de 9.8 milyara, 2100’de
                              meyi) azalt›yor. Bu da g›da  ise 11.2 milyara yükselecek. Nüfus ve flehirleflme-
                                                           nin h›zla artmas›na ra¤men açl›k önemli bir sorun
                                                           olarak karfl›m›zda duruyor. Dünyadaki her 9 insan-
                                                                dan biri hala aç. Bu kadar açl›k ve yoksulluk
                                                                   varken maalesef üçte bir yiyece¤imizi çö-
                                                                    pe at›yoruz.  Dünyada y›lda 325.000 ton
                                                                    g›dan›n at›¤a dönüfltü¤ü tahmin ediliyor.
                                                                    Geliflmifl olan ülkelerde ise kifli bafl› 95-
                                                                    115 kg yemek çöpe gidiyor. Sadece Avru-
                                                                    pa’da çöpe giden yemeklerle senede 200
                                                                  milyon insan›n beslenmesi mümkün. Kufl-

           94 KobiEfor Haziran 2018
   89   90   91   92   93   94   95   96   97   98   99