Page 56 - KobiEfor_Subat_2018
P. 56

G‹R‹fi‹MC‹



                                                          karma ve o ya¤lardan ürün yapabilme e¤itimleri
                                                          düzenledik. Bu e¤itimlere köyden 25 kad›n kat›ld›,
                                                          17’si bu atölyelerde çal›flmaya devam ediyor.
                                                            Bo¤atepe Çevre ve Yaflam Derne¤i’ni kurduk,
                                                          46’s› kad›n olmak üzere 54 üyesi mevcut. Derne¤i-
                                                          miz, 23 ülkede dayan›flmac› turizm faaliyeti yürütü-
                                                          yor. Belçika, Fransa, Avustralya, ‹talya, Almanya gi-
                                                          bi ülkelerden gruplar halinde gelip bizim evlerimiz-
                                                          de kal›yorlar hem ciddi bir kültürel paylafl›m, hem
                                                          de ekonomik destek; yemek ve yatak paralar›n› kal-
                                                          d›klar› evlere veriyor, yar›m gün çiftlik ifllerine des-
                                                          tek sa¤l›yorlar. Köy yaflam›n› olumlu yönde dönüfl-
                                                          türdü. Köyümüze y›lda 5-7 bin turist geliyor, günü-
                                                          birlik kahvalt› etmeye ve peynir müzesini gezmeye
                                                          de geliyorlar” diye konufluyor.

                                                            ‹stanbul’da Kars Kasab›
          yerel peynir çeflitlerini yeniden kazand›rmaya çal›-  ‹lhan Koçulu, hayvanc›l›¤›n 3 ciddi aya¤› bulun-
          fl›yoruz. Peynir, üretim kültürünün tafl›y›c›s›d›r,  du¤unu ifade ediyor: yem bitkisi üretimi, süt ve et
          üretildi¤i bölgedeki ekosistemin, tüketim kültürü-  üretimi. Koçulu, Kars bölgesinde vas›fl› ve ifllenmifl
          nün ve beslenme farkl›l›klar›n›n temel tafl›n› olufl-  et üretimi için bir besi hayvanc›l›¤› üretim modeli
          turur. Peynirin yaflland›r›lmas›, olgunlaflt›r›lmas›  çal›flmas› bafllatt›klar›n› da aç›kl›yor. Önümüzdeki
          çok özel beceri, bilgi birikimi ve özen ister. Bizim  dönem, bu modeli yayg›nlaflt›rmay› hedefliyor. Su-
          müzemiz Kars bölgesinde 30 çeflit peynirin yap›ld›-  cuk, past›rma, kavurma ve kurutulmufl et üretimi.
          ¤›n› kay›t alt›na ald›. Toplam 197 peynirin kayd›n›  Bu projeyi sosyal sorumluluk projesi niteli¤inde
          ald›k. Her y›l bir çeflit peyniri, pazara kazand›rma  düflünen Koçulu, peynirdeki baflar›lar›n› et üretimi-
          do¤rultusunda çal›flma yap›yoruz. Kars kaflar›na  ne tafl›mak istediklerini söylüyor: “Daha önce canl›
          co¤rafi iflaret, Kars gravyerine slow food (yavafl g›-  hayvan› hep tüccara verdik. Ancak yeni dönemde
          da) özel korumas›n› ald›k.”                     ‹stanbul’da, Göktürk’te Kars Kasab›’n› açarak eti
            ‹lhan Koçulu, 2000’li y›llarda köyde çok ciddi bir  son tüketiciye direkt ulaflt›rmaya çal›fl›yoruz. Bizim
          göç sorunu bulundu¤una da de¤iniyor: “Göçün te-  bölgedeki hayvan ›rk› kombine ›rkt›r. Kafkas duma-
          mel nedeni; ekonomiktir, görünür nedeni ise sosyal  n›, malakan ine¤i ve Ç›ld›r karas›. Do¤u Anadolu
          alanlar›n olmay›fl›d›r. Botanik, etnobotanik ve bitki-  k›rm›z› ise giderek kayboluyor, mutlaka korunmaya
          lerden do¤ru yararlanma üzerine çal›flmalar yap-  ihtiyac› olan önemli bir gen kayna¤›d›r. Verimlili¤i
          t›k. Göçü önlemek kendi do¤am›zdaki potansiyelle-  düflük diye göz ard› ediliyor, ancak yanl›fl hesapla-
          ri de¤ere dönüfltürmekle olacakt›. Hayvanc›l›k po-  n›yor, olumlu yan› flu; afl› d›fl›nda veteriner gideri
          tansiyelimiz vard›. Bizim mand›ram›zda 150 büyük-  yok, bölgedeki yerel hastal›klara karfl› ba¤›fl›kl›k
          bafl hayvan›m›z var, 2000 y›l›nda köyümüzde 400-  sistemi sa¤lam. Yem gideri ve su maliyeti oldukça
          450 büyükbafl hayvan kalm›flt›, bugün 3900-4000 ci-  düflük. Kurbanl›k ihtiyaçlar›n›n oldu¤u bir ülkede
          var›nda büyükbafl hayvan var.                    bu yap›s› gere¤i toplumun kurban ihtiyaçlar›na ce-
            Yerel tohumlarla ifle bafllad›k. Köyümüzdeki 56  vap verecek önemli bir ›rk. Do¤u Anadolu k›rm›z›,
          bin dönüm arazinin tümü 2006 y›l›ndan beri organik  Anadolu karas› ve Anadolu bozu, bu 3 ›rk Türkiye’de
          sertifikal› üretim yap›yor. Tüm köyümüz bu konuda  gen kaynaklar› korunsun diye desteklenmeli. Az
          çok hassas. Bizim en temel de¤erlerimizden biri;  girdilerle ço¤al›yor, di¤er ›rklara göre küçük olduk-
          do¤adaki bitkiler. Ben de yüzümü do¤aya döndüm.  lar›ndan Kurban Bayramlar›’nda rahatl›kla sat›n
          Bölgemizde 300’ün üzerinde bitki çeflitlili¤i içeri-  al›nabiliyor, israf› önlüyorlar.”
          sinde ender ve endemik bitkiler var. ‹stanbul Üni-  ‹lhan Koçulu’nun gelecek dönem hedeflerinden
          versitesi Eczac›l›k Fakültesi, Kafkas Üniversitesi,  biri de co¤rafi iflaretli Kars kaflar›n› markalaflt›ra-
          Celal Bayar Üniversitesi T›bbi ve Aromatik Bitkiler  rak uluslararas› pazarlara sat›fl›n› sa¤lamak. Bu
          Bölümü, Erzurum Atatürk Üniversitesi gibi birçok  konuda Hong Kong ve Moskova’da pazarlama çal›fl-
          üniversite ile iflbirli¤i yapt›k, etnobotanik alan›nda  malar› sürdürdüklerini ifade ediyor. Birçok zincir
          çal›flmalar yürüttük. Bu bitkilerden do¤ru yararlan-  markette ve ürünleriyle ünlü çiftliklerde Koçulu
          ma yöntemlerini gelifltirdik. fiu anda köyümüzde  Peynirleri’ni bulman›n mümkün oldu¤unun alt›n›
          bitki kurutma atölyeleri var. Do¤ru dönemde bitki-  çizen Koçulu, “Ürünlerimizi ‹stanbul, Bursa, Anka-
          leri toplama, do¤ru yöntemlerle kurutma, ya¤ ç›-  ra, ‹zmir ve Antalya’da bulabiliyorsunuz” diyor.

          56 KobiEfor fiubat 2018
   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61