Page 56 - KobiEfor_Subat_2018
P. 56
G‹R‹fi‹MC‹
karma ve o ya¤lardan ürün yapabilme e¤itimleri
düzenledik. Bu e¤itimlere köyden 25 kad›n kat›ld›,
17’si bu atölyelerde çal›flmaya devam ediyor.
Bo¤atepe Çevre ve Yaflam Derne¤i’ni kurduk,
46’s› kad›n olmak üzere 54 üyesi mevcut. Derne¤i-
miz, 23 ülkede dayan›flmac› turizm faaliyeti yürütü-
yor. Belçika, Fransa, Avustralya, ‹talya, Almanya gi-
bi ülkelerden gruplar halinde gelip bizim evlerimiz-
de kal›yorlar hem ciddi bir kültürel paylafl›m, hem
de ekonomik destek; yemek ve yatak paralar›n› kal-
d›klar› evlere veriyor, yar›m gün çiftlik ifllerine des-
tek sa¤l›yorlar. Köy yaflam›n› olumlu yönde dönüfl-
türdü. Köyümüze y›lda 5-7 bin turist geliyor, günü-
birlik kahvalt› etmeye ve peynir müzesini gezmeye
de geliyorlar” diye konufluyor.
‹stanbul’da Kars Kasab›
yerel peynir çeflitlerini yeniden kazand›rmaya çal›- ‹lhan Koçulu, hayvanc›l›¤›n 3 ciddi aya¤› bulun-
fl›yoruz. Peynir, üretim kültürünün tafl›y›c›s›d›r, du¤unu ifade ediyor: yem bitkisi üretimi, süt ve et
üretildi¤i bölgedeki ekosistemin, tüketim kültürü- üretimi. Koçulu, Kars bölgesinde vas›fl› ve ifllenmifl
nün ve beslenme farkl›l›klar›n›n temel tafl›n› olufl- et üretimi için bir besi hayvanc›l›¤› üretim modeli
turur. Peynirin yaflland›r›lmas›, olgunlaflt›r›lmas› çal›flmas› bafllatt›klar›n› da aç›kl›yor. Önümüzdeki
çok özel beceri, bilgi birikimi ve özen ister. Bizim dönem, bu modeli yayg›nlaflt›rmay› hedefliyor. Su-
müzemiz Kars bölgesinde 30 çeflit peynirin yap›ld›- cuk, past›rma, kavurma ve kurutulmufl et üretimi.
¤›n› kay›t alt›na ald›. Toplam 197 peynirin kayd›n› Bu projeyi sosyal sorumluluk projesi niteli¤inde
ald›k. Her y›l bir çeflit peyniri, pazara kazand›rma düflünen Koçulu, peynirdeki baflar›lar›n› et üretimi-
do¤rultusunda çal›flma yap›yoruz. Kars kaflar›na ne tafl›mak istediklerini söylüyor: “Daha önce canl›
co¤rafi iflaret, Kars gravyerine slow food (yavafl g›- hayvan› hep tüccara verdik. Ancak yeni dönemde
da) özel korumas›n› ald›k.” ‹stanbul’da, Göktürk’te Kars Kasab›’n› açarak eti
‹lhan Koçulu, 2000’li y›llarda köyde çok ciddi bir son tüketiciye direkt ulaflt›rmaya çal›fl›yoruz. Bizim
göç sorunu bulundu¤una da de¤iniyor: “Göçün te- bölgedeki hayvan ›rk› kombine ›rkt›r. Kafkas duma-
mel nedeni; ekonomiktir, görünür nedeni ise sosyal n›, malakan ine¤i ve Ç›ld›r karas›. Do¤u Anadolu
alanlar›n olmay›fl›d›r. Botanik, etnobotanik ve bitki- k›rm›z› ise giderek kayboluyor, mutlaka korunmaya
lerden do¤ru yararlanma üzerine çal›flmalar yap- ihtiyac› olan önemli bir gen kayna¤›d›r. Verimlili¤i
t›k. Göçü önlemek kendi do¤am›zdaki potansiyelle- düflük diye göz ard› ediliyor, ancak yanl›fl hesapla-
ri de¤ere dönüfltürmekle olacakt›. Hayvanc›l›k po- n›yor, olumlu yan› flu; afl› d›fl›nda veteriner gideri
tansiyelimiz vard›. Bizim mand›ram›zda 150 büyük- yok, bölgedeki yerel hastal›klara karfl› ba¤›fl›kl›k
bafl hayvan›m›z var, 2000 y›l›nda köyümüzde 400- sistemi sa¤lam. Yem gideri ve su maliyeti oldukça
450 büyükbafl hayvan kalm›flt›, bugün 3900-4000 ci- düflük. Kurbanl›k ihtiyaçlar›n›n oldu¤u bir ülkede
var›nda büyükbafl hayvan var. bu yap›s› gere¤i toplumun kurban ihtiyaçlar›na ce-
Yerel tohumlarla ifle bafllad›k. Köyümüzdeki 56 vap verecek önemli bir ›rk. Do¤u Anadolu k›rm›z›,
bin dönüm arazinin tümü 2006 y›l›ndan beri organik Anadolu karas› ve Anadolu bozu, bu 3 ›rk Türkiye’de
sertifikal› üretim yap›yor. Tüm köyümüz bu konuda gen kaynaklar› korunsun diye desteklenmeli. Az
çok hassas. Bizim en temel de¤erlerimizden biri; girdilerle ço¤al›yor, di¤er ›rklara göre küçük olduk-
do¤adaki bitkiler. Ben de yüzümü do¤aya döndüm. lar›ndan Kurban Bayramlar›’nda rahatl›kla sat›n
Bölgemizde 300’ün üzerinde bitki çeflitlili¤i içeri- al›nabiliyor, israf› önlüyorlar.”
sinde ender ve endemik bitkiler var. ‹stanbul Üni- ‹lhan Koçulu’nun gelecek dönem hedeflerinden
versitesi Eczac›l›k Fakültesi, Kafkas Üniversitesi, biri de co¤rafi iflaretli Kars kaflar›n› markalaflt›ra-
Celal Bayar Üniversitesi T›bbi ve Aromatik Bitkiler rak uluslararas› pazarlara sat›fl›n› sa¤lamak. Bu
Bölümü, Erzurum Atatürk Üniversitesi gibi birçok konuda Hong Kong ve Moskova’da pazarlama çal›fl-
üniversite ile iflbirli¤i yapt›k, etnobotanik alan›nda malar› sürdürdüklerini ifade ediyor. Birçok zincir
çal›flmalar yürüttük. Bu bitkilerden do¤ru yararlan- markette ve ürünleriyle ünlü çiftliklerde Koçulu
ma yöntemlerini gelifltirdik. fiu anda köyümüzde Peynirleri’ni bulman›n mümkün oldu¤unun alt›n›
bitki kurutma atölyeleri var. Do¤ru dönemde bitki- çizen Koçulu, “Ürünlerimizi ‹stanbul, Bursa, Anka-
leri toplama, do¤ru yöntemlerle kurutma, ya¤ ç›- ra, ‹zmir ve Antalya’da bulabiliyorsunuz” diyor.
56 KobiEfor fiubat 2018