Page 54 - KobiEfor_Subat_2018
P. 54

G‹R‹fi‹MC‹



                  Koçulu Peynircilik Yönetim Kurulu Baflkan› ‹lhan Koçulu;

               “Hayalinin peflinden kofl”






          Çocukluk hayalini gerçeklefltirerek
          peynir ustas› olan ‹lhan Koçulu, kab›na
          s›¤mayan bir giriflimci.  Kars kaflar› ve
          gravyerini dünyaya tan›tmak için yola
          ç›kan Koçulu, yaflad›¤› köyde
          etnobotanikten dayan›flmac› turizme,
          Türkiye’nin ilk peynir müzesinden besi
          hayvanc›l›¤› üretimine kadar birçok
          baflar›l› projeyi hayata geçiriyor.


          n Röportaj: Deniz YANIKTAfi
         O       nun hakk›nda yaz›lan “Sayg› duyulmas› ge-


                 reken bir çeflit eren. Türkiye’nin her fleh-
                 rinde bir ‹lhan Koçulu olsa s›rt›m›z yere
                 gelmez. Kars’›n Bo¤atepe Köyü’ne kendi-
                 sini adayarak, köyü kalk›nd›ran modern
          zaman kahraman›d›r. Bir nevi Ferrari’sini satan bil-
          ge oldu¤unu söylemek yanl›fl olmaz. Köylüyle el ele
          vererek peynircili¤i daha bilimsel bir düzleme
          oturtmufl, köyde bir peynir müzesi açm›fl, köyün
          kad›nlar›n› da e¤itime ve sosyal hayat›n içine dahil
          ederek sosyal statülerini yükseltmifltir” cümleleri-
          ni okuyunca bu renkli giriflimcilik öyküsünün niren-
                                                           ‹lhan Koçulu
          gi noktas›; ‹lhan Koçulu’yu merak ediyorsunuz.
            Kafkasya’dan Anadolu’ya, Anadolu’dan dünyaya
          uzanan giriflimcilik öyküsünün kahraman›; ‹lhan  lu, ürettikleri gravyer ve kaflar peynirinin Anadolu’da
          Koçulu. 130 y›l› aflk›n süredir Kafkasya’n›n ve Ana-  üretilen peynirden farkl› oldu¤unun alt›n› çiziyor:
          dolu’nun kültürel ve biyolojik çeflitlilik ve zenginlik-  “Avrupa tarz› peynirleri atölyede yap›yoruz. Bu pey-
          lerinden edinilen deneyimleri g›da üretiminde aile  nirler geleneksel peynir üretiminden farkl› olarak
          gelene¤i haline getirdiklerini anlatan Koçulu Pey-  özel olgunlaflt›rma koflullar›yla üretiliyor. Üretimde
          nircilik Yönetim Kurulu Baflkan› ‹lhan Koçulu, “Ko-  sütünü kulland›¤›m›z hayvan›n do¤ada, yaylada bes-
          çulu Peynircilik, 1500’den fazla bitki çeflidine sahip  lenmesi, üretim sürecindeki el eme¤i de peynirleri-
          Kars yaylalar›nda (1800-2600 metre) beslenen hay-  mizin ay›rt edici özelliklerini ortaya ç›kar›yor.”
          vanlardan özenle ald›¤› ve iflledi¤i eti, sütü, bal›, do-
          ¤al lezzetleri, yararlan›c›lara sunuyor” diyor.    Kafkasya’dan Kars’a
            Koçulu Peynircilik’in ürün yelpazesinde; Kars   Kars’›n Bo¤atepe köyünde 1958 y›l›n›n 10 Kas›-
          gravyer peyniri, eski kaflar peyniri, taze kaflar peyni-  m›’nda dünyaya gelen ‹lhan Koçulu’nun Kafkas
          ri, çeçil peyniri, Türkmen saçak peyniri (tel peynir),  göçmeni ailesi, 350 y›ld›r koyun ve s›¤›r yetifltiricili-
          çakmak peyniri, malakan peyniri, motal peyniri, gor-  ¤iyle u¤rafl›yor. 1850’li y›llarda Rus Çar›’n›n sanayi-
          cola peyniri, göbek peyniri, tulum peynirleri (ya¤l› bafl  leflme sürecini bafllatarak Kafkasya bölgesine ‹s-
          peynir tulumu, çeçil peynir tulumu, çeçil, lor tulumu,  viçre’den peynir imalatç›lar›n› yerlefltirmesiyle
          çeçil ya¤l› peynir tulumu, herye tulum, or tulum, ya¤-  atölye peynircili¤i bafll›yor. Kafkasl›lar’›n hayvanla-
          l› kar›n peynir tulumu), tereya¤› ve sade ya¤ (sar›  r›n›n yay›ld›¤› meralar, Avrupa tarz› çiftliklere dö-
          ya¤), Kars çiçek bal›, Kav›lca / Kab›lca (Tiriticum Di-  nüfltürülüyor. ‹lhan Koçulu’nun dedesi Abbas A¤a
          coccum) bulguru, Kars kaz eti yer al›yor. ‹lhan Koçu-  ve ortaklar›; Semet A¤a, Ömer A¤a ve Miflka; ilk
          54 KobiEfor fiubat 2018
   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59