Page 54 - KobiEfor_Subat_2018
P. 54
G‹R‹fi‹MC‹
Koçulu Peynircilik Yönetim Kurulu Baflkan› ‹lhan Koçulu;
“Hayalinin peflinden kofl”
Çocukluk hayalini gerçeklefltirerek
peynir ustas› olan ‹lhan Koçulu, kab›na
s›¤mayan bir giriflimci. Kars kaflar› ve
gravyerini dünyaya tan›tmak için yola
ç›kan Koçulu, yaflad›¤› köyde
etnobotanikten dayan›flmac› turizme,
Türkiye’nin ilk peynir müzesinden besi
hayvanc›l›¤› üretimine kadar birçok
baflar›l› projeyi hayata geçiriyor.
n Röportaj: Deniz YANIKTAfi
O nun hakk›nda yaz›lan “Sayg› duyulmas› ge-
reken bir çeflit eren. Türkiye’nin her fleh-
rinde bir ‹lhan Koçulu olsa s›rt›m›z yere
gelmez. Kars’›n Bo¤atepe Köyü’ne kendi-
sini adayarak, köyü kalk›nd›ran modern
zaman kahraman›d›r. Bir nevi Ferrari’sini satan bil-
ge oldu¤unu söylemek yanl›fl olmaz. Köylüyle el ele
vererek peynircili¤i daha bilimsel bir düzleme
oturtmufl, köyde bir peynir müzesi açm›fl, köyün
kad›nlar›n› da e¤itime ve sosyal hayat›n içine dahil
ederek sosyal statülerini yükseltmifltir” cümleleri-
ni okuyunca bu renkli giriflimcilik öyküsünün niren-
‹lhan Koçulu
gi noktas›; ‹lhan Koçulu’yu merak ediyorsunuz.
Kafkasya’dan Anadolu’ya, Anadolu’dan dünyaya
uzanan giriflimcilik öyküsünün kahraman›; ‹lhan lu, ürettikleri gravyer ve kaflar peynirinin Anadolu’da
Koçulu. 130 y›l› aflk›n süredir Kafkasya’n›n ve Ana- üretilen peynirden farkl› oldu¤unun alt›n› çiziyor:
dolu’nun kültürel ve biyolojik çeflitlilik ve zenginlik- “Avrupa tarz› peynirleri atölyede yap›yoruz. Bu pey-
lerinden edinilen deneyimleri g›da üretiminde aile nirler geleneksel peynir üretiminden farkl› olarak
gelene¤i haline getirdiklerini anlatan Koçulu Pey- özel olgunlaflt›rma koflullar›yla üretiliyor. Üretimde
nircilik Yönetim Kurulu Baflkan› ‹lhan Koçulu, “Ko- sütünü kulland›¤›m›z hayvan›n do¤ada, yaylada bes-
çulu Peynircilik, 1500’den fazla bitki çeflidine sahip lenmesi, üretim sürecindeki el eme¤i de peynirleri-
Kars yaylalar›nda (1800-2600 metre) beslenen hay- mizin ay›rt edici özelliklerini ortaya ç›kar›yor.”
vanlardan özenle ald›¤› ve iflledi¤i eti, sütü, bal›, do-
¤al lezzetleri, yararlan›c›lara sunuyor” diyor. Kafkasya’dan Kars’a
Koçulu Peynircilik’in ürün yelpazesinde; Kars Kars’›n Bo¤atepe köyünde 1958 y›l›n›n 10 Kas›-
gravyer peyniri, eski kaflar peyniri, taze kaflar peyni- m›’nda dünyaya gelen ‹lhan Koçulu’nun Kafkas
ri, çeçil peyniri, Türkmen saçak peyniri (tel peynir), göçmeni ailesi, 350 y›ld›r koyun ve s›¤›r yetifltiricili-
çakmak peyniri, malakan peyniri, motal peyniri, gor- ¤iyle u¤rafl›yor. 1850’li y›llarda Rus Çar›’n›n sanayi-
cola peyniri, göbek peyniri, tulum peynirleri (ya¤l› bafl leflme sürecini bafllatarak Kafkasya bölgesine ‹s-
peynir tulumu, çeçil peynir tulumu, çeçil, lor tulumu, viçre’den peynir imalatç›lar›n› yerlefltirmesiyle
çeçil ya¤l› peynir tulumu, herye tulum, or tulum, ya¤- atölye peynircili¤i bafll›yor. Kafkasl›lar’›n hayvanla-
l› kar›n peynir tulumu), tereya¤› ve sade ya¤ (sar› r›n›n yay›ld›¤› meralar, Avrupa tarz› çiftliklere dö-
ya¤), Kars çiçek bal›, Kav›lca / Kab›lca (Tiriticum Di- nüfltürülüyor. ‹lhan Koçulu’nun dedesi Abbas A¤a
coccum) bulguru, Kars kaz eti yer al›yor. ‹lhan Koçu- ve ortaklar›; Semet A¤a, Ömer A¤a ve Miflka; ilk
54 KobiEfor fiubat 2018