Page 55 - KobiEfor_Subat_2018
P. 55

mand›ray› 1876’da Gürcistan s›n›r›nda bulunan So-
          ¤ukbulak Köyü’nde kuruyor. 1917 Ekim Devri-
          mi’nden sonra aile, Türkiye’ye, Kars’a gelip yerlefli-
          yor, 1920’de ortaklar›; ‹sviçreli Aleksander ve David
          Mozer önce Ardahan’a oradan Arpaçay’a geliyorlar.
          ‹lhan Koçulu’nun Abbas dedesinin 3 o¤lu, Alman
          Aleksander dedesinin 3 k›z›yla evleniyor ve onlar da
          Kars’a tamamiyle yerlefliyor.
            Cumhuriyet ile birlikte Kafkasya’da ö¤renilen çift-
          lik kültürü ve pazara yönelik peynir üretimi Kars’ta
          bafll›yor, önce gravyer ve Kars çanak peyniri üretili-
          yor. Cumhuriyet hükümetinin destekleri ve yönlen-
          dirmesiyle 1923’te Kars’a gelen Filibeli Fehmi,
          Kars’ta kaflar üretimini bafllat›yor, onu bir baflka ka-
          flar üreticisi Helin Peter izliyor. Koçulu ailesinin ilk
          kaflar üreticisi ise Abbas A¤a’n›n o¤ullar›ndan Hamit
          Dede. Ancak Ardahan’daki köyde peynir bir
          türlü lezzetli olmay›nca sorunun kay-                            Peynir Müzesi
          na¤› anlafl›l›yor; kuyu suyu. Aile
          Kars’›n Bo¤atepe köyüne yerleflerek                           Bakkal’da sat›yoruz. Y›lda iflledi¤i-
          bu sorunun da üstesinden geliyor ve                           miz yaklafl›k 1.5 milyon litre sütten
          atölye peynircili¤ine devam ediyor. ‹lhan                     100-150 ton peynir ç›k›yor. Toplam
          Koçulu, ailenin peynir üreten 4. kuflak                         16 çeflit peynir, do¤al yemlerle
          temsilcisi. 5 kardefl olan dedelerinin Bo-                   beslenen hayvanlar›n sütünden üre-
          ¤atepe Köyü’nde toplam 11 mand›ras› bu-                         tiliyor. Süt tad›n› ve bölgeye özgü
          lundu¤unu aktaran Koçulu, 1940’larda                           özel bitkilerin aramolar›n› hisset-
          bölgeye gelen Yahudi ustalardan kaflka-                         tiriyor. Bizde hayvanlar›n yaflam›
          val ve kaflar üretimini derinlemesine ö¤-                      ekolojik dengeye uyumlu bir ya-
          rendiklerini anlat›yor.                                      flamd›r, örne¤in; sonbahar hayvan-
            ‹lhan Koçulu liseyi Kars’ta, üniver-                       lar›n gebelik öncesi dönemidir, süt-
          siteyi ‹zmir’de okuyor. Sosyal bilimler me-                 lerin yap›s› farkl›d›r. Sütlerin yap›s›n-
          zunu Koçulu, üniversiteden sonra 1980’li y›llarda          daki farkl›l›k, yap›lacak peynirin çefli-
          ‹stanbul’a gelip tekstil ifline bafll›yor ama ayn› za-       dini belirler. Hayvanc›l›¤› da ekolojik
          manda peynir pazarlama ifline devam ediyor. Urfa  döngüye uyumlu flekilde yap›yoruz. Örne¤in; Nisan
          kuzubafltan, Erzincan tulumuna, Kars gravyerinden  ay›na kadar, ine¤in yavrusu süte doyuncaya kadar,
          Kayseri teneke peynirine, koyun peynirine, Diyar-  2 ay boyunca inek, yavrusuna süt veriyor. Daha in-
          bak›r örgü peynirine kadar bütün Anadolu peynirle-  sani, hayvana ve çevreye sayg›l› bir g›da üretimi
          rinin pazarlamas›n› da yürüten Koçulu, “1980’de ai-  içerisinde oldu¤umuzu düflünüyorum. ‹flimizi tüm
          lemin hepsi ‹stanbul’a göçtü, yaln›zca babam ve  bileflenlere sayg›l› bir verimlilik üzerine kurguluyo-
          amcam kald›, mand›ra say›s› 2’ye düfltü” diyor.  ruz. Elimizdeki mevcut tarlalar›n yüzde 50’sini eki-
          1988 y›l›nda köyüne dönerek peynir imalat›n›n bafl›-  yor, yüzde 50’sini ise hayvanlar›m›z için çay›r olarak
          na geçen ‹lhan Koçulu, 1.5 y›l›n sonunda tekrar  ay›r›yoruz. Bu¤day, fi¤, arpa, yonca, yulaf, korunga
          köyden ayr›l›yor. Kendi deyimiyle “mutlulu¤u bul-  üretiyoruz, k›r›k bu¤day, kepek, ot da dahil kendi
          ma hevesi” ile bir süre ‹stanbul ve ‹zmir’de yafl›yor,  yemimizi haz›rl›yoruz, d›flar›dan yem alm›yoruz.
          turizm ve tekstille u¤rafl›yor. Ama bu süreçte iflle-
          rinin yan› s›ra peynir pazarlamaya devam ediyor. ‹fl-  Türkiye’nin ilk peynir müzesi
          lerin bafl›nda duran abisini trafik kazas›nda kaybe-  Bo¤atepe’de
          dince mand›ra kapan›yor, ‹lhan Koçulu’da 2000 y›-  Ekosisteme uyumlu üretim ve sosyal alanlar he-
          l›nda Kars’a dönüyor.                           defiyle çal›fl›yoruz. Ekosistemin sürdürülebilirli¤ini
            ‹lhan Koçulu, anlat›yor: “Her çocu¤un bir hayali  düflünmeyen yaflam›n sürdürülebilirli¤ini düflüne-
          vard›r, benimki de ‘Peynir ustas› olaca¤›m’ idi. 2000  mez. 2009 y›l›nda köyümüzde Türkiye’nin ilk peynir
          y›l›nda köye dönünce mand›ray› halka açt›m. 38 çi¤  müzesini açt›k. Ekomüzenin özelli¤i; yerel halk ta-
          süt üreticisi, sütleri oran›nda mand›raya ortak ol-  raf›ndan kurulmas›. Amaç, biraz da unutulan›, çok
          dular. Sütten üretilen ürünün yüzde 70’ini toptan  az yap›lan› ö¤renip, ö¤retip, yaflatmak; geçmifli ge-
          sat›yoruz, yüzde 30’unu da köyümüzdeki Kad›n    lece¤e tafl›mak. Müzeyi köylümüz kurdu. Kaybolan
                                                                                     fiubat 2018 KobiEfor 55
   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60