Bu savaş sonrasında özellikle en büyük pazarımız olan Rusya ve Ukrayna ile durma noktasına gelen ticari alışverişimiz tekrar canlanacak, mağdur olan sektörlerin toparlanması sağlanacaktır. Özellikle Ukrayna’nın yapılaşmasında Türk müteahhitlerine ciddi fırsatlar sunacaktır.
Çin’de Korona başladığında ayakkabı sektör toplantısında yaptığım bir konuşmada şöyle demiştim: “Değerli arkadaşlar, her şerde bir hayır vardır. Tabii ki bu Korona belası olmasa, onlarca insan ölmeseydi, en büyük temennimiz buydu. Ancak bu durumda ne yapmalıydık? Ayakkabı başta olmak üzere birçok sektör (AB, Orta Doğu, Doğu Bloku ülkeleri ve ülkemiz v.s.) Çin’e yönelmişti. Türkiye’deki birçok üreticimiz Çin’de üretime ve ithalata yönelmişti. Bu sektörlerin Çin’den uzaklaşmasında yönelecekleri ülke, ülkemiz olacaktı ve bunu fırsata çevirmeliydik.”
Öyle de oldu. Ayakkabı ve sanayi başta olmak üzere Türkiye’ye yönelindi. Üretimde ve ihracatta birçok sektörün önü açıldı. Avrupa, Orta Doğu, Rusya, Ukrayna, Afrika ülkelerinde satışlarımız arttı. Savaşa kadar da böyle devam etti.
Şimdi de savaş nedeniyle Rusya ve Ukrayna ile ticaretimiz durma noktasına geldi. En büyük temennimiz Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle bu savaş olmasaydı, Ukrayna’da ocaklar sönmese, ölümler ve yaralanmalar olmasa, onlarca insan ülkesini ve yuvasını terk etmek zorunda kalmasaydı. İnşallah temennimiz odur ki bu savaş ve bu işgal bitecek, ülkenin ve mağdurlarının yarası sarılmaya çalışılacaktır. ABD ve AB ülkeleri Ukrayna’ya büyük nakdi destek sağlayacaktır ve Ukrayna’da üretimin önü açılacak, yoğun inşaatlarla yapılaşma başlayacak.
Rusya ve Ukrayna’da hem ekonomide hem de inşaatçılıkta devletimizin de desteği ile Türkiye iş insanları ve inşaat firmaları süratle harekete geçmelidir. Bu savaş sonrasında özellikle en büyük pazarımız olan Rusya ve Ukrayna ile durma noktasına gelen ticari alışverişimiz tekrar canlanacak, mağdur olan sektörlerin toparlanması sağlanacaktır. Özellikle Ukrayna’nın yapılaşmasında Türk müteahhitlerine ciddi fırsatlar sunacaktır. İthalatta ve ihracatta atılım ve yatırımlar ile hem ülkemize hem firmalara katkı sağlayacaktır.
Devletimiz kredi ve teşviklerle sanayicimizin ve iş insanlarımızın yanında olmalı, onların önünü açacak her türlü tedbirleri almalıdır.
Ülkemizin yurt dışında tanıtımı ve imaj çalışması yapılmalı. Ülkemiz ve başta İstanbul olmak üzere birçok ilimizin bir dünya markası olması için ortak projeler üretilmelidir…
Shoeman ve Shodes’in detayları anlatıldı
‘TASEV Sektör Buluşması’ TASEV Eğitim Vakfı evsahipliğinde İstanbul Mahmutbey’de gerçekleşti. Shoeman Projesi Kapanış, Shoedes ve Mesleki Eğitim Projeleri’nin tanıtımı yapıldı ve TASEV Eğitim Koordinatörü Atilla Başlar projelerin detaylarını anlattı.
Teknoloji Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve TASEV Program Danışmanı Doç.Dr. Muhammet Uzun, Marmara Üniversitesi’nde ‘Ayakkabı Mühendisliği’ bölümünün kurulmasıyla ilgili bilgiler verdi. TASEV Başkanı Hüseyin Çetin, AYSAD Başkanı Sait Salıcı, TASD Başkanı Berke İçten, TASEV İstişare Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi ve TASEV Kurucu Başkanları’ndan Yalçın Egemen de sektörü değerlendirdi. TASEV İstişare Kurulu Üyesi Osman Deveci’nin de katıldığı toplantı, ayakkabı ve ayakkabı yan sanayi sektörünün birlik ve beraberlik mesajlarıyla sona erdi.
TASEV’in, Avrupa ayakkabı sektöründe geleceğin yöneticilerini yetiştirmek üzere AB Erasmus Plus kapsamında Türkiye Ulusal Ajansı’ndan onaylı projesi Shoeman, 2018’de başlatılmıştı.
Bir Savaşın Ardından
Osman Deveci
Yorumlar