Muhteşem bir dergidir KobiEfor; bir çınar gibi dimdik ayakta çeyrek asrına ulaşmıştır. Aralık 2024 Sayısı ile KobiEfor’un 25. yaş gününü kutluyoruz. Bize de; “İyi ki doğdun ve daha nice 25. Yıllara” demek kalıyor.
Bir dergi düşünün 25. Yılını kutluyor. Koskoca 25 yıla damga vurmuş ve küçük ve orta ölçekli (KOBİ’ler) işletmeler ile büyük işletmeler olan firmalarının gözü, kulağı ve dili olmuş. Tüm iş kollarına ulaşmış ve yayım hayatına her türlü zorluğa rağmen devam ediyor; bir koca çınar gibi dimdik ayakta. Birçok disiplinden idealist insanların omzunda gurur abidesi. Evet, bu dergi, benim de uzun yılardır yazarı olduğum, yazmaktan büyük bir onur duyduğum iş ve ekonomi dergisi KOBİEFOR.
KobiEfor yayın hayatına geçmeden önce, kurucu ekibi; Amerika, İngiltere ve Avrupa’nın gelişmiş ülkelerin OSB’ler, Teknoparklar, Silikon Vadisi, KSS’ler, Ekonomi STK’ları, Marka Patent Enstitüleri, Üniversite-Sanayi İşbirliklerini, ayrıca KOBİ’lerin, ülkelerinde ekonomi politikalarındaki yerlerini, kamudan aldıkları paylarını, KOBİ tanımı ve kavramlarının nasıl oturtulduğu üzerine bütünleşik bir çalışma ve araştırma yaptılar. Diğer yandan bu süreçlerde Türkiye’nin bütün reel ekonominin bel kemiği olan üretim ve sanayi alanlarını karış karış dolaştı, ekonominin karar vericileri de dahil sorunlarını, önerilerini dinlediler; üretim envanterini çıkardılar. Ekim 1999 yılında bütün bu araştırmalarını bütünleşik bir proje haline getirdiler ve ‘Türkiye Reel Ekonomisi’ne uygulamak için hem online hem baskılı olarak yayın hayatına başladılar. Bütün bu araştırma ve KobiEfor’u yayınlama ihtiyacı ise Türkiye’deki OSB’lerin tüzel kişiliğine kavuşturulması, KOBİ tanımının yapılması ve kavramsallaştırılması, küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerin de bakış açılarını dış dünyaya çevrilmesi ihtiyacından doğmuştu zira.
Gelinen noktada KobiEfor, tüm bu bütünleşik projelerin ülkemizde oturmasına neden oldu. KOBİ’lerin “Rekabetlerinde Akıl Gücü” oldu. ‘Reel Ekonomi’nin aktörleri ve kamu arasında iletişim platformu ve sesleri oldu. KOBİ’lerin bakış açılarını dış dünyaya çevirmek, uluslararası alanlarda rekabetlerinde ufkunu genişletmek için AB 6. ÇP projelerini Türkiye’de tanıttı, katılımlarını sağladı. Ulusal ve uluslararası toplantılar, zirveler düzenledi, ayrıca bu gibi oluşumlara da çözüm ortaklığı yaptı. İki kez MÜSİAD’dan ‘Yılın En İyi Ekonomi Basını’ Ödülü, Marmara Grubu Vakfı’ndan Onur Ödülü; TOSYÖV’den Ekonomi Basını Ödülü almasının yanı sıra onlarca ödüle layık görüldü.
KobiEfor’un var oluş amacı ‘Küresel dönüşümde KOBİ’lerin gücüne güç katmaktır’ alanında öncü KOBİ otoritesi olmak’ hedefi ve ‘Rekabetin akıl gücü’ ülküsü ile 1999 yılından beri düzenli olarak yayınlanan, ulusal çapta dağıtılan aylık bir sanayi ve ekonomi dergisidir. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk dijital e-dergisidir.
Böyle muhteşem bir dergidir KobiEfor; Çeyrek Asrına ulaşmıştır. Aralık 2024 Sayısı ile KobiEfor’un 25. Yaş gününü kutluyoruz. Bize de; “İyi ki doğdun ve daha nice 25. Yıllara” demek kalıyor. Derginin çıkartılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Zira onların kararlı ve inançlı azmi olmasa bugünlere gelinmezdi. Tabii okuyuculara da teşekkür etmek gerekir zira onların teveccühü olmasaydı bugünlere ulaşmak kolay olmazdı.