DİJİTAL DİRENÇ İÇİN DİJİTAL EFOR
DİJİTAL KobiEfor Girişimcilik ve Teknoloji Dergisi

KOBİ’lerin ve girişimcilerin dijital ve yeşil dönüşüm, Ar-Ge, inovasyon ve yeni teknoloji trendlerini öğrenme ve takip etme ihtiyacını derinlemesine ele almak isteyen KobiEfor’dan, DİJİTAL KobiEfor Girişimcilik ve Teknoloji Dergisi doğdu. Kasım 2020’de yayınlanan ilk sayısının ardından DİJİTAL KobiEfor, bugün 4 yaşında ve 50. Sayısına ulaştı. DİJİTAL KobiEfor, KOBİ’leri, girişimcileri, startupları son teknoloji trendleri hakkında her ay detaylı araştırma dosyalarıyla bilgilendiriyor, onlara dijital dönüşüm çözümlerini ve fırsatlarını anlatıyor.
Dünyamız sürdürülebilir yeşil ve dijital dönüşümü odağa alan bir değişim ve dönüşüm dönemine daha evrildi. KobiEfor Sanayi ve Ekonomi Dergimiz ile DİJİTAL KobiEfor Girişimcilik ve Teknoloji Dergimiz, yine yeniden sanayi sektörünün tarım ve hizmetler sektörleriyle bütünleşik olarak başat rol üstlendiği, ülkemizin dünya ticaretinde ve tedarik zincirinde sürdürülebilir konumunun güçlendiği, etkin finansman imkanlarının sağlandığı, yeşil, dijital dönüşen Organize Sanayi Bölgeleri, Teknokentler ile nitelikli insan kaynağı ve beyin güçleriyle maksimum istihdama yol açan kalıcı bir büyüme modeli için “Akıl Gücü” olmaya devam etmektir. KobiEfor’ un 25 yıllık yolculuğunda, ülkemiz ekonomisine ve reel ekonominin dinamiklerine kattıklarına gelince; çeyrek asırlık yolculuğu özetliyoruz:
KobiEfor Sanayi ve Ekonomi Dergisi, 303. Sayısına ulaştı. 303 ay boyunca KOBİ’lere rekabet gücü kazandırmak için çalışan KobiEfor, 25. yaşını kutluyor ve 26 yaşına basmasının gururunu yaşıyor. KOBİ’lere girişimcilik ve teknoloji alanında daha derinlikli bir perspektif sunan ve 50. Sayısına ulaşan KobiEfor Dijital ise 4. yaşını kutluyor.

KobiEfor, ‘Rekabetin Akıl Gücü’ şiarıyla, ‘Küresel dönüşümde KOBİ’lerin gücüne güç katmak’ misyonu, ‘lider KOBİ otoritesi olmak’ vizyonuyla; 1999 yılından beri düzenli olarak yayınlanan, ulusal çapta dağıtılan aylık sanayi ve ekonomi dergisidir. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk dijital E-dergisidir. 3.346.726 okuru (30.04.2022 tarihi itibari ile) ile her ay www.kobi-efor.com.tr sitesiyle de buluşmaktadır.
Ayrıca Vodafone dMags Dergi, Türk Telekom e-dergi uygulamalarında ve mobil KobiEfor uygulamasında yayındadır. Masa üstü internet yayını, E-Dergi, E-DİJİTAL, E-Arşiv, Galeriler, Videolar, Yazarlar olmak üzere KobiEfor web sitesinin ortalama aylık ziyaretçi sayısı 50.000’in üzerindedir. KobiEfor web sitesini ziyaret eden her bir ziyaretçinin görüntülediği ortalama sayfa sayısı 7’nin üzerindedir.
KobiEfor’un amacı; Türkiye’nin KOBİ ve Girişimci dinamiğinin Ar-Ge, İnovasyon, Ür-Ge, tasarım, marka, verimlilik ve kalite bilincini artırarak, işletme ve yönetim yapılarını geliştirmektir. KOBİ’lerin bilgi ve iletişim teknolojilerini etkili kullanarak, yaratıcı ve yenilikçi potansiyellerini ortaya çıkarıp küresel rekabet güçlerini artırmada stratejik katkılar sağlamaktır. Ülkemizin sürdürülebilir kalkınması ve büyümesi için tüm ülke çapında işletmelerin ülke ekonomisine katkılarını azami düzeye çıkaracak, yenilikçi ve yüksek katma değerli üretim yapma kapasitelerini yükseltecek ufuk açıcı her türlü bilgi ve çalışmadan anında onları haberdar etmek ve bilgilendirmektir.
KobiEfor; Türkiye’de dağınık üretim alanlarının örgütlü sanayi alanlarına (Organize Sanayi Bölgeleri-OSB’ler, Küçük Sanayi Siteleri-KSS’ler, Teknoloji Bölgeleri-Bilişim Vadisi, teknoparklar, teknokentler, Serbest Bölgeler, Lojistik Üsleri vb.) dönüştürülmesi için ihtiyaç duyulan yasal düzenlemelerin yapılmasına ve bu yapıların hükmi şahsiyet kazanarak tüzel kişiliklerine kavuşması için Yönetenler ile Yönetilenler arasında bilgilendirici ve aydınlatıcı bir işlev üstlenmiştir.
Bu dönüşümlere ivme kazandırılması için de çok geniş katılımlı içinde Cumhurbaşkanları, Devlet Başkanları, Meclis Başkanları, Başbakanlar, Bakanlar, Milletvekilleri, Bakanlıklar’ın da yer aldığı kamu kurum ve kuruluşlarının da olduğu çok sayıda STK, Sanayi ve Ticaret Odası, OSB, KSS, Üniversite, Teknopark, Esnaf ve Zanaatkar Odaları ve İhracatçı Birlikleri ile iş birliği ve güçbirliği yaparak ulusal ve uluslararası stratejik etkinlik ve projeler gerçekleştirmiştir.
KobiEfor’un KOBİ’lerle ve Girişimcilerle kurduğu ilişki medya-okur ilişkisini aşan, yakın ve organik bağ temelinde bir çözüm ortaklığıdır. Bu niteliği ile KobiEfor bir iletişim ve güçbirliği platformudur.
Dergimizin başarılı çalışmaları çok sayıda aldığı ödülle taçlandırılmıştır. Okurlarımız ve çözüm ortaklarımızla geliştireceğimiz iş birliği ile ortaya çıkacak sinerji hem kendi işlerinin hem de Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına ve büyümesine katkı sağlayacaktır.
KobiEfor Dergisi, 1999 yılı Ekim ayında yayın hayatına başladı ve aralıksız aylık periyotla “Çeyrek Asır”a, 25. yılına ve 303. sayısına ulaştı. Türkiye’de ekonomi yayıncılığında benzersiz bir hikâyeye imza atmayı başaran KobiEfor ‘un serüveni ile imalatçı KOBİ’lerimizin, sanayicilerimizin ve Girişimcilerimizin son 25 yılda yaşadıkları serüven örtüşmektedir. Bu serüveni, hatırlamaya ve hatırlatmaya değer bulduğumuz alt başlıklarını-aynı zamanda bundan sonrasında KOBİ’lerimize ve Girişimcilerimize ışık tutacağını düşündüğümüz için- “25. Yıl” sayımızda okur ve çözüm ortaklarımızla paylaşmayı gerekli görüyoruz.

OSB’ler ve Sanayici KOBİ’ler, KobiEfor’u yayın hayatına başlatan koşullardı
KobiEfor; Türkiye’de dağınık üretim alanlarının örgütlü sanayi alanlarına (OSB’ler-Organize Sanayi Bölgeleri, KSS’ler-Küçük Sanayi Siteleri, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri-Bilişim Vadisi, Teknoparklar, Teknokentler…) dönüşmesi yeni OSB’lerin kurulması ve tüzel kişiliğine kavuşması sürecine Türkiye’nin sanayileşmesinin olmazsa olmazı olarak baktı ve bu alana odaklı bir yayın politikası geliştirdi. Yaptığı saha çalışmaları ile OSB’leri (Organize Sanayi Bölgeleri) “karanlık kutu” olmaktan gün ışığına çıkardı. “OSB’lerdeki sanayiciler kimlerdir, başarı hikayeleri, hangi ürünleri, hangi şartlarda üretirler, sorunları, ihtiyaçları ve kamudan talep ettikleri hizmetler nelerdir?” gibi konular KobiEfor’un değişmez konuları oldular. OSB yönetimleri kendilerini kamuoyuna duyurma ve tanıtma ihtiyacını KobiEfor üzerinden karşıladılar.
Dergimizin bu çalışmaları ilk meyvesini Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu ile verdi. Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı, TOSYÖV eski Yönetim Kurulu Başkanı, KobiEfor Sanayi ve Ekonomi Dergisi İmtiyaz Sahibi Yalçın Sönmez’in de kişisel öncülüğüyle birlikte OSB’ler 12.04.2000 yılında 4562 sayılı Yasa ve OSB Uygulama Yönetmelikleri ile tüzel kişiliğine ve sonrasında OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu) ile de çatı kuruluşuna; OSBDER (Organize Sanayi Bölgeleri Derneği) ile de STK’sına (sivil toplum kuruluşu) kavuştu. Gelinen noktada bugün Türkiye’de sanayileşme, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB’ler) ile gerçekleştirilmektedir. Ve Türkiye’nin 81 ilinde 2 milyon 600 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayan, 67 bin fabrikanın faaliyet gösterdiği ve rakamı 404’e ulaşan OSB’ler, artık Türkiye sanayisinin belkemiğini oluşturmaktadır.

KobiEfor ile Türkiye, KOBİ’lersiz ekonomi konuşamaz oldu
Türkiye’de 1950-2000 döneminde ithal ikameci ölçek ekonomisi öne çıktığı için özellikle OSB ve KSS içinde faaliyet gösteren imalatçı ‘Küçük ve Orta Boy’ (KOBİ) işletmeler gölgede kalmış, ihmal edilebilirliğin, verimsizliğin, kalitesizliğin, fason sanayiciliğin, karsızlığın belirlediği ‘yan sanayi’ halkasına itilmişlerdi. 2000 yılına gelindiğinde kamuoyunda KOBİ sözcüğünün tanımı bile yoktu, kavramı henüz bilinmiyordu.
Bu arada Türkiye 1995 yılında AB (Avrupa Birliği) Gümrük Birliği’ne girmiş, bu gelişmenin KOBİ’ler üzerindeki “travma” denebilecek düzeydeki olumsuz etkisi ortaya çıkmaya başlamıştı; imalatçı KOBİ’ler ürettikleri ürünleri Pasifik ülkelerinden ucuza ithal edip müşterisine satan ‘acente’ durumuna düşmüşlerdi. Halbuki 2000’li yılların başında Avrupa’da ve dünyada endüstriyel üretimde küçük startup işlevsellik öne çıkarılmıştı, bunun Türkiye’de de fark edilmesi gerekiyordu. Bu görevi ilk KobiEfor Dergisi üstlendi; Türkiye’de inovatif imalatçı KOBİ dosyasını açtı ve 25 yıllık benzersiz bir hikâye yazdı. Bugün artık Türkiye KOBİ’lersiz ekonomi konuşamaz duruma geldi ise KobiEfor Dergisi’nin bundaki övünç payı hayli yüksektir.

KobiEfor’un hedef ve amaçları
KobiEfor yayına başlarken kendine şu hedefleri belirlemişti:
• Bilgi ekonomisi temelli, hızla yayılan küresel rekabet, ekonomik hayatın bütün aktörleri için zorunlu bir dönüşümü başlatıyordu; dönüşüm bilhassa reel ekonominin bel kemiği olan, OSB’ler gibi tüzel kişiliği olmayan örgütlü sanayi alanlarımız ve imalatçı KOBİ’lerimiz için yaşamsal bir sorun oluşturuyordu. Bilgi ekonomisi temelli dönüşüm sürecinde üretici işletmeler, inovatif girişimciler, bilişim sanayicileri de dahil olmak üzere, KOBİ’lerin gücüne güç katacak, üniversite sanayici iş birliğine yol açacak yayın faaliyetini de aşan, üniversitelerde ders olarak da okutulan, bir ‘kılavuzluk’ gerekiyordu; KobiEfor bunu gerçekleştirmeye çalışmalıydı.
• Üniversiteler, TÜBİTAK-MAM, KOSGEB, TOSYÖV, bilişim sektörü bütün kurumsal ekonomik yapıların kapısını çalıyordu, bilgi ve bilimsel temelli dönüşümün yolu ‘Bilgi ve İletişim Teknolojileri’ne entegre olmaktan geçiyordu; Türkiye’de örgütlü, örgütsüz sanayi alanları ve içinde faaliyet gösteren imalatçı KOBİ’ler bu noktaya çok uzaktaydı. KobiEfor, sanayicileri, imalatçı KOBİ’leri, girişimcileri, startupları, ‘Bilişim Teknolojileri’ ile her düzeyde buluşturacaktı. Organize edilmiş sanayi alanlarının tüzel kişiliğine kavuşmasında, onların özerk bir sanayi belediyesine dönüşmesine ve gelişmiş ülkelerdeki SCADA Sistemleri gibi çevreye duyarlı teknolojik alt yapılarla donanmalarında öncü rol oynayacaktı. Rekabetlerinde akıl gücü olacaktı.
• O halde dönüşmede, küreselleşmede, rekabette KOBİ’lere öncülük edecek, OSB’ler KSS’ler ve ekonomi STK’ları, bilişim ve bilim STK’ları gibi yapılarla organik bağlar kurarak bir odak olmak için KobiEfor’un kendisini yetkinleştirmesi, ‘Lider Sanayici ve İnovatif KOBİ Otoritesi’ olması, kendini ‘Sanayici KOBİ Medyası’ olarak markalaştırması da kaçınılmaz bir görevdi. Böyle de oldu, yayında 25 yıl süreklilik sağladı. Türkiye’nin ilk dijital e-dergisi ve ayrıca baskılı olarak ulusal çapta dağıtılan tek sanayi ve ekonomi dergisi olma unvanını kazandı. Türkiye’nin ilk dijital yayınlanan e-dergisi de olan KobiEfor, bugün 3 milyon 300 binin üzerinde okur tarafından takip edilmektedir.

Kurumsallaşamayan yoğun gelenekçilikten yenilikçiliğe köprü kuran dergi
1999’lu yılların sonunda Türk KOBİ’lerinin baş çelişkisi baş dönüşüm engeli; kurumsallaşamayan aile şirketlerinin ‘geleneksel’ oluşları, yenilikten korkmalarıdır. Yenilik onlar için bilinmezliktir, maceradır, profesyonellikleri yoktur, kurumsallaşmamışlardır. Yeni bir yolculuk için yaratıcı ve yenilikçi potansiyellerinin açığa çıkarılması gerekmektedir. Bu tarihsel çapta bir görevdir ve çok sayıda kurumların iş birliğini zorunlu kılmaktadır.
Türkiye’nin ‘Sanayici KOBİ ve İnovatif Girişimci’ dinamiğini harekete geçirecek, onların verimlilik, Ar-Ge, inovasyon, Ür-Ge, tasarım, markalaşma, patent ve kalite sistemleri konularında bilincini artıracak ve destekleyecek tüm çalışmaların içine kendini konumlandıran KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi, bu yönde çalışan kamu-sivil kurum ve kuruluşlara çözüm ortağı olarak özendirici ve kolaylaştırıcı bir rol oynadı; KOBİ’lerin yenilikçi kapasitesinin keşfedilmesine katkı sağladı. CeBIT Bilişim Eurasia, KOBİ Zirveleri, Avrasya Ekonomi Zirveleri, Kalite Kongreleri ve Türkiye Mükemmellik Ödülleri, Teknoloji Ödülleri, TBD KOBİ’ler ve Bilişim Kongreleri ve WIN Eurasia gibi sektörlerinin uluslararası lider fuarları, medya sponsorluğu, çözüm ortaklığı, organizasyon ve proje ortaklığı ile yıllarca katkı sağladığımız etkinlikler oldular.

Avrupa Birliği ve İmalatçı KOBİ’ler
OSB’ler, KSS’ler, örgütsüz dağınık alanlar içinde faaliyet gösteren sanayici KOBİ’ler için KobiEfor hizmetlerinden biri de Avrupa Birliği (AB) aday üyeliği kapsamında uyum süreci ve AB’nin destek programlarıyla KOBİ’leri buluşturmak olmuştur. Özellikle AB 6. ve AB 7. Çerçeve Programları’nın KOBİ’lere tanıtılmasında organize ettiği etkinliklerle etkili bir farkındalık yaratmış, Anadolu şehirlerinde ve İstanbul’da binlerce imalatçı KOBİ, dergimizin çalışmalarıyla AB Çerçeve Programları’nı tanımış ve proje yapabilir düzeye yükselmiş, elde ettiğimiz sonuç AB kurumları tarafından takdir ve tebrik edilerek ödüllendirilmiştir.

AB bakış açısını değiştirdi
KobiEfor’un örgütlü sanayi alanlarına ve imalatçı KOBİ’lere dönük çalışma ve etkinliklerine genel bir çerçeve ve bir doğrultu kazandıran ise Avrupa Birliği’nin KOBİ politikaları ve Programları oldu. AB KOBİ’lerinin İkinci Dünya Savaşı’nın hemen akabinde, içine girdikleri dönüşüm ve yenileşim süreci KobiEfor ile Türk KOBİ’lerinin de gündemine girdi. Bilişim teknolojileri temelinde KOBİ’lerin dijital dönüşüm için planlı çalışmaları ve süreci Anadolu illerine yayması uluslararası planda örnek gösterildi. Kendini Türkiye bilişim pazarına konumlandıran birçok küresel ölçekli bilişim firması ürün ve hizmetlerini örgütlü sanayi alanları (OSB’ler, KSS’ler ve teknoparklar, teknokentler) ve imalatçı KOBİ’lere, KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi üzerinden ulaştırmanın avantajlarını keşfettiler.

Markalaştırma Medyası
2000’li yılların imalatçı KOBİ’leri açısından en kritik özelliği AB’ye uyum süreciydi. ‘Kalite ve Mükemmeliyet Sistemleri, Ar-Ge, İnovasyon, Tasarım, Marka, Patent, Çevre Koruma’ gibi konular KOBİ’lerimizin önüne, adeta bir dayatma gibi düştüler ve gündem oluşturdular.
Bu gündemlerin KOBİ’lere maledilmesi için KobiEfor, kamu kurumları ve ilgili STK’lar ile KOBİ’ler arasında el atılmamış bir iletişimsiz alan bulunduğunu gördü ve bu boşluğu dolduracak organizasyonlara girişti, KOBİ’lerin partneri, çözüm ortağı oldu.
TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği), TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi), KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), TOSYÖV (Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı) iş birliği ile her yıl temalı KOBİ Zirveleri düzenleyerek Türkiye’de özel bir KOBİ gündemi yarattı.
İhracatçı Türk KOBİ’leri nezdinde stratejik alternatif dış pazarlar giderek önem kazanınca KobiEfor’un hizmetleri bu alanı da kapsadı.
Dergi, her yıl yapılan Avrasya Ekonomi Zirveleri’ne partner olarak destek verdi ve 50’den fazla ülkenin müdavimi olduğu bu Zirvelerin gündemine KOBİ’ler arası iş birliği platformlarını yerleştirdi. Avrasya Ekonomi Zirveleri’nde KobiEfor düzenlediği Ülke Oturumları ile okurları ve çözüm ortakları olan KOBİ’leri, ihracatçıları, sanayicileri, ülkelerin Cumhurbaşkanları, Başbakanları ve Bakanlarıyla biraraya getirerek o ülkelerde yeni yatırımlara imza atılmasına, var olan yatırımların geliştirilmesine ve o ülkelere ihracatın artırılmasına vesile oldu.

Bilgi ekonomisi, teknoloji ve KOBİ’ler
Ar-Ge ve inovasyona dayalı KOBİ destekleri sunan AB Çerçeve Programları’nın Türk KOBİ’lerine tanıtılması amacıyla TÜBİTAK ve TOSYÖV iş birliğiyle gerçekleştirilen yaygın etkinlikler KobiEfor ‘un “sosyal sorumluluk” alanında markalaşmasını sağladı. Bir şey öğrenmek veya kendiyle ilgili bir bilgiye ulaşmak mı istiyor, KOBİ KOBİ’yi KobiEfor’a yönlendirdi ve süreç içinde Dergi, KOBİ’lerle ilgilenen tüm kurumlar nezdinde rakipsiz bir “enformasyon tekeli ”ne dönüştü. KOBİ’lere yönelik bu yaygın ve yüksek kaliteli hizmetler KobiEfor’a sayısız ödül getirdi.

Girişimcilik, KOBİ’ler ve KobiEfor
Girişimcilik kültürü Türkiye’de neredeyse 1908 yıllarında başlamıştı. Ancak, Türkiye’nin gündemine–gerçek anlamıyla geç ve bir “esinti” olarak girmiş gibi, yeniden ısıtılarak alındı. Sanki Türkiye’de girişimci kültürü ve girişimciler yoktu da şimdi olacaktı.
KOBİ’ler zaten potansiyel girişimci idi, sorun; eğitilmeleri, desteklenmeleri ve yollarının açılmasıydı. Girişimcilik 2000’li yıllardan itibaren hem ülkenin politik gündemine girdi hem de hükümetlerin programlarına alındı. KobiEfor bu aşamada girişimciliği “manşetleştirdi” ve yol gösteren platform oldu. Teknoparklar yasası, üniversite-sanayi iş birliğine dönük yasalar ve düzenlemeler, OSB Uygulama Yönetmelikleri böylelikle gerçekleşti.
KOSGEB, TOBB ve öncü birçok üniversite, ‘girişimciliği’ gündemine aldı ve zengin bir uygulama alanı açıldı. Girişimciliğe dönük bu zenginliği KOBİ’lere KobiEfor taşıdı. KOBİ dünyasında görünür bir girişimci canlılık başladı. İstanbul Dudullu OSB, İMES Sanayi Sitesi, DES Sanayi Sitesi, Bilecik OSB, Gebze Plastikçiler OSB, Eskişehir OSB, Mardin OSB, Üzeyir Garih, Mustafa Koç, Ayhan Şahenk, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan, Süleyman Demirel, Tansu Çiller, Deniz Baykal, Ahmet Kenan Tanrıkulu, TOBB, TUSİAD, Bill Gates KobiEfor için daha ikinci sayısında; “Türkiye’nin bu Dergiye ihtiyacı var!” demişlerdi. Uzak görüşlüymüşler…

Finansmana erişim
AB’ye uyum sürecinin ve DTÖ’ye (Dünya Ticaret Örgütü) girilmesinin KOBİ’ler açısından getirdiği problemlerden biri de finansmana erişim konusu oldu. Geleneksel teşvik ve destekler sistemi kaldırıldı, proje bazlı, yaratıcı ve yenilikçi faaliyetlerin desteklenmesi öne çıkarıldı.
2000’li yıllara KOBİ’ler, Türkiye’deki finansal pastadan aldıkları payları %5-6 düzeyinde girdiler. ‘Kamu’nun KOBİ’lere finansal destek hizmetleri ise KOSGEB, TTGV (Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı), Hazine, Sanayi, Ticaret, Tarım bakanlıkları vb. birçok kuruma dağıtılmıştı. KOBİ Bankacılığı ise (Halkbank, imalatçı KOBİ Bankacılığı İş Bankası hariç) bilinmiyordu. Yeni ve sürekli revize edilen Teşvik ve Destek Sistemi’ne KOBİ’ler yabancıydı.
KobiEfor, OSB’leri KSS’leri ve içlerinde faaliyet gösteren KOBİ’leri finansal kaynaklarla buluşturmaya dönük geliştirdiği iş birlikleri çerçevesinde Anadolu illerinde gerçekleştirdiği etkinliklerle on binlerce KOBİ’yi bilgilendirdi; yıllar içerisinde rakamlar değişse de bu yıl itibarıyla KOBİ’lerin Türkiye finans pastasındaki payı %25-30 seviyesine yükselmiş bulunuyor. KOBİ’lerin ve girişimcilerin finansmana erişiminin hızlandırılması, sağlanan destek ve teşvikler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaları için her ay Anadolu illerinden bir veya birkaçında, TOSYÖV’ün, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi), KOSGEB, TÜBİTAK, TPE, KGF (Kredi Garanti Fonu) ve illerin ilgili Sanayi ve Ticaret Odası, Kalkınma Ajansları, Esnaf ve İhracatçı Birlikleri, OSB’ler ve STK’larıyla birlikte düzenlediği “KOBİ’lere ve Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları” başlıklı toplantılarda, KobiEfor çözüm ortağı olarak yer almakta ve etkinlikleri diğer KOBİ okurları için periyodik bir disiplin içinde haberleştirmektedir.

KobiEfor ihtisas mektebi
İmalatçı KOBİ’ler 2000-2020 yılları arası küreselleşmeyi dönüşerek yaşadılar ve bu sancılı süreçte KobiEfor’un öğrencisi oldular. Reklam Ajansları, PR Ajansları, bilişim sektöründeki teknoloji şirketleri de KobiEfor sayesinde KOBİ’lerdeki dijital dönüşümün Türkiye’ye özgü inceliklerini öğrenip uygun strateji, slogan ve programlar geliştirdiler.
KobiEfor Sanayi ve Ekonomi Dergisi, Sanayi ve Ticaret Odaları, Organize Sanayi Bölgeleri, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (Teknoparklar-Teknokentler), Valilikler ve STK’larla iş birliği yaparak Anadolu’nun tamamını kapsayan sayısız buluşmalar düzenledi ve bilişim sektörü firmaları ile KOBİ’leri buluşturdu; KOBİ’lere destek ve teşvik sağlayan kamu kuruluşları ve özel finans kurumları (bankalar, leasing ve faktoring şirketleri vs.) söz konusu buluşmalarda KOBİ’lere kendilerini tanıttılar; angajmanlar geliştirdiler.
Bu etkinliklerin KOBİ’ler ve girişimciler tarafında en yoğun ilgi gören toplantı serisi ise ‘Sektörden Sektöre Çözümler ve Fırsatlar’ oldu.

KobiEfor Sektörden Sektöre Çözümler ve Fırsatlar
KobiEfor değişim ve dönüşüm konularında KOBİ’leri destekleyen platformlar oluşturma deneyimini KobiEfor 20. Yıl Buluşmaları ile İstanbul’dan başlayarak KobiEfor 23. Yıl Buluşmaları ve KobiEfor 24. Yıl Buluşmaları ile ‘Sektörden Sektöre Çözümler ve Fırsatlar’ toplantı serileriyle Anadolu illerine taşıdı.
KOBİ’lere ve girişimlere; dijital ve yeşil dönüşüm, döngüsel ekonomi çözümleri ve fırsatları ile hibe, destek ve teşviklerin anlatıldığı; KobiEfor’un doğduğu İstanbul Dudullu OSB’de başlayan toplantı serileri, Anadolu illerindeki OSB’ler, Ticaret ve Sanayi Odaları, TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) ve İhracatçı Birlikleri, Marmara Grubu Vakfı, KOSGEB, TÜBİTAK, Eximbank, KGF (Kredi Garanti Fonu A.Ş.), Kalkınma Ajansları, UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı), EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) gibi kurum ve kuruluşların destekleriyle hayata geçirildi.
İlk toplantı, KobiEfor’un doğduğu yer; İstanbul Dudullu OSB’de başladı
Dijital dönüşümün sorunları ve çözümleri temelinde yeni işbirliği platformları kurmak ve KOBİ’leri değişime adapte etmek konusundaki 20 yıllık deneyimini, bilgi birikimini KOBİ’ler ve girişimcilerle paylaşmaya devam eden KobiEfor, 20. yaşını kutlarken; ‘KobiEfor 20. Yıl Buluşmaları’ başlığıyla ‘Sektörden Sektöre Çözümler ve Fırsatlar’ etkinlik serilerini başlattı. KobiEfor’un doğduğu İstanbul Dudullu OSB’de başlayan ‘Sektörden Sektöre Çözümler ve Fırsatlar toplantı serisinin ilkinde; KOBİ’lere ve girişimcilere ‘dijital dönüşüm’ ile ilgili çözümler ve fırsatlar ile KOSGEB destekleri anlatıldı.

KobiEfor 23 yaşında; KobiEfor 23. Yıl Etkinlikleri
COVID-19 Pandemisi’nin ardından ‘Sektörden Sektöre Çözümler ve Fırsatlar’ toplantı serisine; KobiEfor 23 yaşındayken devam edildi. KobiEfor 23. Yıl Etkinlikleri kapsamında düzenlenen ilk toplantı; Kocaeli’de Gebze Güzeller OSB ev sahipliğinde, Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ve Gebze Ticaret Odası (GTO) iş birliğinde, Marmara Grubu Vakfı’nın desteğiyle gerçekleştirildi. Dijital dönüşümle ilgili çeşitli sektörlerdeki çözümler ve fırsatların yanı sıra KOSGEB, Eximbank, KGF, MARKA (Doğu Marmara Kalkınma Ajansı), MARKA Yatırım Destek Ofisi iş birliğiyle bu kurumların KOBİ’lere ve girişimcilere sunduğu destek ve teşvikler anlatıldı.

KobiEfor 24 yaşında; KobiEfor 24. Yıl Etkinlikleri
KobiEfor’un 24. Yıl Etkinlikleri kapsamında ise bu kez ‘Sektörden Sektöre Çözümler ve Fırsatlar’ toplantısı, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) iş birliğinde, Gaziantep Valiliği ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (GAOSB) desteğiyle Gaziantep’te düzenlendi. Toplantıda; KOBİ’lere ve girişimcilere yeşil ve dijital dönüşüm çözümleri ve fırsatları anlatılırken; UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı), TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) ve İhracatçı Birlikleri; GAİB (Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri), GENSED, KOSGEB, İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın (İKA) iş birliğiyle bu kurumların sunduğu hibe, destek ve teşvikler de aktarıldı.
KobiEfor 24. Yılı etkinlikleri çerçevesinde ‘Sektörden Sektöre Çözümler ve Fırsatlar’ toplantılar serisinin bir diğeri; NOSAB (Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi) iş birliği, Finansal Kurumlar Birliği (FKB), Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) desteğiyle; Bursa’da gerçekleştirdi.
Döngüsel ekonomi, yeşil ve dijital dönüşüm çözümleri ve fırsatlarının anlatıldığı toplantıda; UNDP, TOSYÖV Bursa Destekleme Derneği, EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası)-TurSEFF (Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı)-GEFF (Yeşil Ekonomi Finansman Programı), GÜNDER (Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu-Türkiye Bölümü) iş birliğiyle bu kurumların KOBİ’lere ve girişimcilere sunduğu hibe, destek ve teşvikler hakkında bilgiler verildi.

KOBİ Zirveleri
KobiEfor’un da çözüm ortağı olduğu KOBİ Zirveleri, 2000 yılından bugüne kamunun ve özel kesimin en yüksek temsille katılıp KOBİ’leri ve Girişimcileri konuştuğu, sorunlarına çözüm aradığı bir platform oldu.
TOSYÖV (Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı) tarafından düzenlenen KOBİ Zirveleri’nin sonuç bildirgeleri, Hükümetlerin KOBİ politikalarını oluşturmalarına temel teşkil etti, sanayi ve teknoloji stratejilerinin belirlenmesinde, girişimcilikle ve KOBİ’lerin kapsamlı dönüşümü ile ilgili kararların ve politikaların oluşturulmasında ve önceliklerinin belirlenmesinde Zirve sonuç bildirgeleri rehber alındı, ‘Yol Haritaları’ çizildi.

Uluslararası Avrasya Ekonomi Zirveleri
2000 yılı sonrasında Türkiye içe dönük (ithal ikameci) sanayileşme stratejisini değiştirmeye, dışa dönük (ihracat) sanayileşme stratejisini geliştirmeye başladı.
Cumhurbaşkanları, devlet başkanları, başbakanlar, millet meclisi başkanları, ekonomi politika oluşturucu bakanların, milletvekillerinin ve en üst düzey ülke yöneticilerinin katıldığı, Marmara Grubu Vakfı’nın her yıl İstanbul’da düzenlediği Avrasya Ekonomi Zirveleri’ne, KobiEfor Dergisi 25 yıl boyunca istikrarlı şekilde çözüm ortağı oldu.
KobiEfor, Avrasya Ekonomi Zirveleri’nde düzenlediği ‘Ülke Oturumları’ ile KOBİ’lerimizi ve girişimcilerimizi konuk ülkelerin hükümetleri ve üst düzey temsilcileri ile buluşturdu ve karşılıklı görüşmeler KOBİ’lerimizin Avrasya pazarlarına girişi ve o pazarlarda büyümesi konusunda parlak sonuçlar verdi.

Türkiye’nin ilk dijital e-dergisi KobiEfor
KobiEfor, aynı zamanda Türkiye’nin ilk dijital e-dergisidir. 3.346.726 okuru (30.04.2022 tarihi itibari ile) ile her ay www.kobi-efor.com.tr sitesiyle de buluşmaktadır. KobiEfor web sitesinin ortalama aylık ziyaretçi sayısı 50.000’in üzerindedir. KobiEfor web sitesini ziyaret eden her bir ziyaretçinin görüntülediği ortalama sayfa sayısı 7’nin üzerindedir.


DİJİTAL DİRENÇ İÇİN DİJİTAL EFOR
DİJİTAL KobiEfor Girişimcilik ve Teknoloji Dergisi
KOBİ’lerin ve girişimcilerin dijital ve yeşil dönüşüm, Ar-Ge, inovasyon ve yeni teknoloji trendlerini öğrenme ve takip etme ihtiyacını derinlemesine ele almak isteyen KobiEfor’dan, DİJİTAL KobiEfor Girişimcilik ve Teknoloji Dergisi doğdu. Kasım 2020’de yayınlanan ilk sayısının ardından DİJİTAL KobiEfor, bugün 4 yaşında ve 50. Sayısına ulaştı. DİJİTAL KobiEfor, KOBİ’leri, girişimcileri, startupları son teknoloji trendleri hakkında her ay detaylı araştırma dosyalarıyla bilgilendiriyor, onlara dijital dönüşüm çözümlerini ve fırsatlarını anlatıyor.
Sonuç olarak; KobiEfor Sanayi ve Ekonomi Dergimiz ile DİJİTAL KobiEfor Girişimcilik ve Teknoloji Dergimiz, yine yeniden sanayi sektörünün tarım ve hizmetler sektörleriyle bütünleşik olarak başat rol üstlendiği, ülkemizin dünya ticaretinde ve tedarik zincirinde sürdürülebilir konumunun güçlendiği, etkin finansman imkanlarının sağlandığı, yeşil, dijital dönüşen Organize Sanayi Bölgeleri, Teknokentler, nitelikli insan kaynağı ve beyin güçleriyle maksimum istihdama yol açan kalıcı bir büyüme modeli için “Rekabetin Akıl Gücü” olmaya devam etmektedir.

ŞAMİL AYRIM
İstanbul Milletvekili, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi, Akdeniz İçin Birlik Parlamenter Asamblesi (AIBPA) Türk Grubu Üyesi, AÍBPA Ekonomi Komisyonu Başkanı, Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar   Arası Dostluk Grubu Başkanı


KOBİEFOR’UN DAHA NİCE YILLAR BOYUNCA ÜLKEMİZİN EKONOMİK HAYATINA KATKI SAĞLAMAYA DEVAM ETMESİNİ TEMENNİ EDİYORUM
Değerli Dostlar, Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı, TOSYÖV eski Başkanı ve KobiEfor’un İmtiyaz Sahibi Onursal Başkanı değerli Dostum Yalçın Sönmez’i genç yaşta kaybetmenin derin acısını yüreğimizde hissettik. Ancak onun büyük emek ve özveriyle ortaya çıkardığı KobiEfor Dergisi’nin 25 yıllık yayın hayatını kutlamak, bizler için anlamlı bir vefa örneği olmuştur. Yalçın Bey’in vizyonuyla temelleri atılan ve pek çok girişimciye, KOBİ’ye ilham veren bu değerli derginin, bugünlere gelmesinde emeği geçen herkese minnettarız. Yayın hayatını sürdüren KobiEfor Dergisi, onun mirasını yaşatmaya devam etmektedir. Bu vesileyle, Yalçın Bey’in muhterem Eşi Dr. Nurdan Sönmez Hanımefendi’ye de derginin yayın hayatını devralarak, onun emeklerini sahiplenip, başarıyla sürdürdüğü bu önemli yolculuk için teşekkürlerimi sunuyorum. KobiEfor’un 25. yılını kutluyor, derginin daha nice yıllar boyunca ülkemizin ekonomik hayatına katkı sağlamaya devam etmesini temenni ediyorum. Saygı ve sevgiyle…

M. RİFAT HİSARCIKLIOĞLU
TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı

25. YILINA ULAŞAN KOBİEFOR, YAYIN HAYATINDA BAŞARILI ÇİZGİSİNİ MUHAFAZA EDİYOR

Türkiye bir KOBİ merkezi. Üretimin, ticaretin, istihdamın ve ihracatın büyük kısmını KOBİ’lerimiz gerçekleştiriyor. İnsanımızın girişimci ruhunu yansıtıyorlar. Her sene çok sayıda KOBİ kuruluyor. Böylelikle ekonomiye de dinamizm katıyorlar. Ülkemiz için bu derece öneme sahip KOBİ’lerimizin seslerini duyuracakları, onların görüşlerini kamuoyuna taşıyacakları mekanizmalar da lazım. Özellikle de şimdilerde ekonominin belkemiği olan KOBİ’lerin sesine tercüman olacak, dertleri ve sıkıntılarını duyuracak, görüşlerini yansıtacak medya kanallarına en çok ihtiyaç duyduğumuz bir dönemdeyiz. KobiEfor, her geçen sene geliştirdiği kurumsal yapısıyla bu konuda önemli bir işlev üstlenmiş durumda. Camiamıza destek veriyor, adeta lobisini yapıyor. Böylelikle önemli bir eksikliği gideriş olarak ülkemiz ekonomisine çok değerli bir hizmet sunuyor. Gündemi yakalamak üzere bir diğer önemli atılımı daha hayata geçirerek başlattığı DİJİTAL KobiEfor Girişimcilik ve Teknoloji Dergisi’yle KOBİ’lerimizin dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmesi imkânı da sunuyor. 25. yılına ulaşan yayın hayatında başarılı bir şekilde çizgisini muhafaza eden KobiEfor Sanayi ve Ekonomi Dergisi’ne ve burada emeği geçen herkese Türk İş Dünyası adına takdir ve teşekkürlerimi sunuyorum. Başarılı dolu nice yıllar diliyorum. Herkesin bu değerli çalışmadan istifade etmesini diliyorum.

SÜLEYMAN SÖNMEZ
TÜRKONFED (Türk İş Dünyası Konfederasyonu) Yönetim Kurulu Başkanı

“ÇEYREK ASIRLIK REHBER VE GÜVENİLİR YOL ARKADAŞI”
KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi’nin 25., Dijital KobiEfor Girişimcilik ve Teknoloji Dergisi’nin ise 4. yılını en içten dileklerimle kutluyorum. KOBİ’lerimizin gelişiminde kritik bir rol üstlenen KobiEfor’un çeyrek asırlık başarı hikayesine tanıklık etmek bizler için büyük bir anlam ifade ediyor. Çünkü KobiEfor, bir derginin ötesinde KOBİ’ler için bir rehber, bir bilgi kaynağı ve iş dünyasının fikirlerini buluşturduğu bir platform olmayı başardı. Türk ekonomisinin dönüşüm süreçlerinde KOBİ’lerin karşılaştığı zorluklara ışık tutarken onları geleceğe hazırlayan güçlü bir destek mekanizması oluşturdu. Dijitalleşme, girişimcilik, inovasyon ve teknoloji gibi hayati öneme sahip alanlarda sunduğu vizyoner içeriklerle işletmelerimizin rekabet gücünü artırmalarına değerli katkılar sağladı. Özellikle Pandemi, küresel ekonomik belirsizlikler ve savaşlar gibi çoklu krizlerin yaşandığı bu dönemde, KobiEfor’un sağladığı bilgi birikimi ve rehberlik daha da önem kazandı. Hem bilgiye hızlı erişim sağlayan içerikleriyle hem de iş dünyasının sesini duyuran çizgisiyle güvenilir bir yol arkadaşı olma misyonunu üstlendi.
TÜRKONFED olarak, KOBİ’lerin sürdürülebilir kalkınmanın temel taşlarından biri olduğuna ve Türkiye’nin küresel rekabet gücünü artırmada kilit bir rol oynadığına inanıyoruz. Bu çerçevede KobiEfor’un iş dünyasına sağladığı katkıları son derece değerli buluyor, önümüzdeki yıllarda da bu kıymetli çabalarını artırarak sürdüreceğine gönülden inanıyoruz. KobiEfor’un 25. yıl dönümünde bu büyük başarıya imza atan tüm ekibi içtenlikle tebrik ediyor, daha nice yıllar Türk ekonomisine katkı sağlamalarını diliyorum. Bu vesileyle geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz Sayın Yalçın Sönmez’i de bir kez daha saygı, sevgi ve rahmetle anıyorum.

NAİL OLPAK
DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) Yönetim Kurulu Başkanı

KOBİEFOR, ÇEYREK ASIRDIR KOBİ’LERİN MEDYADAKİ SESİ
Ülke ekonomimize, üretime ve istihdama, özverili çalışmalarıyla önemli bir değer katan küçük ve orta ölçekli işletmelerin çeyrek asırdır medyadaki sesi olan KobiEfor Dergisi’nin 25. yaşını gönülden kutluyorum. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu-DEİK Ailesi adına iş dünyamızın yoğun gündemini, nitelikli haber içerikleri ve özel dosyalarla ekonomi basınının vitrinine taşıyan KobiEfor Ailesi’ne teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum.

MUSTAFA GÜLTEPE
TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) Yönetim Kurulu Başkanı

KOBİEFOR; SÜRDÜRÜLEBİLİR, YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRETİM VE İHRACAT KONULARINDA FARKINDALIK OLUŞTURACAK BİR PLATFORMA DÖNÜŞTÜ
Üretim ve ihracat Türkiye ekonomisinin lokomotif gücünü oluşturuyor. Katma değerli üretimi ve ihracatımızı ne kadar artırırsak, ülkemizin kalkınmasına, milletimizin refahına o ölçüde katkıda bulunacağımıza inanıyoruz. Bu anlayıştan hareketle Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma vizyonu ve hedefiyle çalışıyoruz. Sayıları 150 bini aşan ihracatçı firmalarımızın büyük bölümünü KOBİ’ler oluşturuyor. 260 milyar dolar civarındaki ihracatımızın da üçte birini KOBİ ölçeğindeki firmalarımız gerçekleştiriyor. Dolayısıyla katma değerli üretimi ve ihracatı artırma sürecinde KOBİ’lerimizin desteklenmesi büyük önem taşıyor. Değerli Gazeteci ve Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sönmez’in kurduğu KobiEfor Dergisi çeyrek asırdır yaptığı sorumlu yayıncılıkla özellikle KOBİ ölçeğindeki işletmelerimizin sesi ve destekçisi oldu. Türk girişim ekosisteminin büyümesinde yüksek teknolojili, sürdürülebilir, inovatif, markalı üretim ve ihracat konusunda farkındalık oluşturacak bir platforma dönüşen KobiEfor Dergisi’nin 25. yaşını kutluyorum. Aynı yayıncılık anlayışıyla desteğe devam edeceği inancıyla KobiEfor’a daha nice yıllar diliyorum.

MAHMUT ASMALI
MÜSİAD Genel Başkanı

KOBİEFOR, ÇEYREK ASIRDIR İŞ DÜNYAMIZIN YOL ARKADAŞI OLMUŞTUR
KobiEfor Sanayi ve Ekonomi Dergisi’nin 25. yılını gönülden tebrik ediyorum. Ülkemizin sanayi, ekonomi ve girişimcilik alanlarındaki gelişimine ışık tutan bu değerli yayın, çeyrek asırdır iş dünyamızın yol arkadaşı olmuştur. İki kez MÜSİAD’dan ‘Yılın En İyi Ekonomi Basını’ ödülüne layık görülmesi, bu emeğin ne denli kıymetli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Ayrıca DİJİTAL KobiEfor’un yenilikçi yaklaşımıyla 4 yıldır girişimcilik ve teknoloji ekosistemine sağladığı katkılar takdire şayandır. Bu başarılarda emeği geçen herkesi kutluyor, MÜSİAD adına nice başarı dolu yıllar diliyorum

Ş. NEZİH KULEYİN
TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı

KOBİEFOR ÜLKEMİZ AÇISINDAN BÜYÜK BİR KAZANIM VE TARİHSEL GÖREVİNİ YERİNE GETİREN EŞSİZ BİR KURULUŞ
KobiEfor, KOBİ’ler açısından bir dönüşüm hikayesidir. KOBİ’lerin ülkemizdeki dönüşümünü KobiEfor’dan önce ve sonra olarak ikiye ayırmak mümkündür. Öncesinde KOBİ tanımı bile yapılmamıştı bu tanımın yapılması TOSYÖV tarafından yapılan çalışmalarla kabul ettirildikten sonra yaygınlaşması KobiEfor’un olağanüstü gayreti ile olmuştur. KobiEfor sadece KOBİ tanımının yerleşiminde rol almamış aynı zamanda KOBİ’lerin gerek finansmana erişiminde gerek de ulusal ve uluslararası pazara girmelerinde gösterdiği çaba ile güçlenen ve etkinleşen KOBİ’lere büyük destek sağlamıştır. Geçmiş yıllarda da tekrarladığımız gibi; Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan bugüne iki ayağı üzerinde durmaya özel bir önem vermiştir. Bunlardan bir tanesi “hakimiyetin kayıtsız şartsız milletin olduğu” diğeri ise “muasır medeniyetler seviyesine yükselmek”, bu iki ayağa hâkim olacak insan türünün ise “fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür” bir nesil olması arzulanmıştır. Bu üç ana unsurun gerçekleşmesi için ise gerek duyulan, yüksek nitelikli bir eğitim ve basının yaşamımıza hâkim olmasıdır. KOBİ’lerin sivil toplum örgütü olan TOSYÖV, KOBİ’lerin özgür basın organı olan KobiEfor’u bu bağlamda ülkemiz açısından büyük bir kazanım ve tarihsel görevini yerine getiren eşsiz bir kuruluş olarak görmekte, her türlü zorluğa karşı hala sektöre karşı görevini yerine getiriyor olmasından dolayı da gurur duyarak izlemeye devam etmektedir. Nice 25 yaşlara diyor, başarılar diliyoruz.

ORHAN TURAN
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı

KOBİEFOR, ÇEYREK ASIRDIR KOBİ’LERİMİZİN GELİŞİMİ İÇİN BİLGİ VE REHBERLİK SUNUYOR
KobiEfor Dergisi’nin 25. yılını kutlarken, çeyrek asırdır KOBİ’lerimizin gelişimi için sunduğu bilgi ve rehberlik desteğini büyük bir takdirle karşılıyoruz. KobiEfor Dergisi'nin, Türkiye’nin ekonomik büyümesinde KOBİ’lerin oynadığı kritik rolü güçlendiren değerli çalışmalarının artarak devam edeceğine inanıyorum. Emeği geçen tüm ekibi yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.

YILMAZ BAYRAKTAR
KalDer Yönetim Kurulu Başkanı

KOBİEFOR, TÜRK İŞ DÜNYASI İÇİN ÖNEMLİ BİR KİLOMETRE TAŞIDIR
KobiEfor Dergisi’nin 25. yılına ulaşması, Türk iş dünyası için önemli bir kilometre taşıdır. Bu süreçte dergi, KOBİ’lerin gelişimine katkı sağlamakla kalmamış, aynı zamanda sektördeki paydaşlar arasındaki iletişimi güçlendirmiştir. KalDer olarak, sürdürülebilir başarı ve mükemmellik kültürünü benimsemiş işletmelerin öncüsü olmaktan gurur duyuyoruz. KobiEfor Dergisi’nin gelecekte de aynı azim ve kararlılıkla yoluna devam edeceğine olan inancımız tamdır. 25 yıllık yolculukta emeği geçen herkese teşekkür eder, başarılarının devamını dilerim.


AYHAN ZEYTİNOĞLU
İKV (İktisadi Kalkınma Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı, KOSBAŞ (Kocaeli Serbest Bölgesi) Yönetim Kurulu Başkanı

KOBİEFOR, 25 YILDIR İŞ DÜNYASINA IŞIK TUTMAYA DEVAM EDİYOR
1999 yılında yayın hayatına başlayan KobiEfor, çeyrek asırlık yolculuğunda iş dünyasına büyük katkılar sundu. KobiEfor, KOBİ’lerin sesi olmaya ve ekonomi dünyasında önemli bir yer edinmeye devam ediyor. KobiEfor’un, yayın hayatına başlamadan önce uluslararası arenada KOBİ’ler ile ilgili yaptıkları çalışma ve araştırmaların ne kadar kıymetli olduğunu biliyoruz. Yapılan tüm bu çalışmaları Türkiye ekonomisine uygulamak için hem online hem baskılı olarak yayın hayatına başlayan, küçük ve orta ölçekli işletmelerin sesi olan KobiEfor’un Türkiye’deki OSB’lerin tüzel kişiliğine kavuşturulması, KOBİ tanımının yapılması ve kavramsallaştırılması, orta ve büyük işletmelerin de bakış açılarını dış dünyaya çevrilmesi konusundaki çabaları takdire şayandır. KobiEfor 25 yıldır iş dünyasına ışık tutmaya, KOBİ’lere rehberlik etmeye devam etmektedir. KobiEfor; sanayiciler, kamu ve özel sektör arasında sadece bir yayın kuruluşu değil, köprü de olmuş, KOBİ’lerin sorunlarına çözüm aramıştır. KOBİ’lerin bakış açılarını dış dünyaya çevirmek adına çalışmalar yürüten, ulusal ve uluslararası toplantılar, zirveler düzenleyen ve başarısını onlarca ödülle taçlandıran KobiEfor’un kurucu ekibini ve emeği geçen tüm çalışanlarını kutluyor, daha nice 25 yıllar boyunca KOBİ’lerimizin sesi olmalarını temenni ediyorum. KobiEfor Dergisi’nin Kurucusu Yalçın Sönmez’i de bu özel yıl dönümünde anmamak mümkün değil. Sönmez; çalışkanlığı ve dürüstlüğü, sanayi ve iş dünyasına sağladığı katkılar ile her zaman hatırlanacak. KobiEfor’un bugünlere gelmesinde emeği çok büyük olan Yalçın Sönmez’i bir kez daha rahmetle anıyorum.

NADİR KÜPELİ
Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı

KOBİEFOR SANAYİCİLERİN VE KOBİ’LERİN GÜÇLÜ BİR SESİ OLMAYI BAŞARMIŞTIR
KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi’nin 25. yılını ve Dijital KobiEfor’un 4. yılını en içten dileklerimle kutluyorum. Böylesine uzun soluklu bir yayıncılık serüveninde, KobiEfor’un KOBİ’ler, sanayi ve teknoloji alanlarına yaptığı katkılar takdire şayandır. Merhum Yalçın Sönmez’in öncü vizyonu ve emeği, bugün elde edilen bu büyük başarının temel taşıdır. Girişimciliğe ve teknolojiye verdiği önemle KobiEfor, sadece bilgi ve analiz sunan bir dergi olmanın ötesine geçerek, sanayicilerin ve KOBİ’lerin güçlü bir sesi olmayı başarmıştır. KobiEfor’a nice başarılı yıllar diliyor, bu kıymetli mirasın daha da büyüyeceğine yürekten inanıyorum.

TUFAN SAAT
Gebze Güzeller OSB Bölge Müdürü

HABERALMA VE İLETİŞİMDE ZİRVEYİ HEDEFLİYOR
Bizler  OSB’ler olarak ülkemizin gelişimini hedefleyen, sürdürülebilir ekonomi imkanlarını sunmakla mükellef kurumlarız. Kamu sanayi-üniversite iş birliklerini geliştirecek her projenin içinde imkanlar dahilinde bulunuyoruz. Burada sanayicinin hem üretimini hem sürekliliğini hem de fırsatların geleceğe güvenle aktarılmasını sağlamalıyız. Tecrübeler elde edildiğinde kolayca kaybedilmemelidir. Kurumsal hafızaya sahip çıkacak nitelikli insan kaynakları ve yatırımları doğru yönlendirmek bu hafızayı ve tecrübeyi yaygınlaştırmak yine görünebilirlik ilkesi gereği medya unsurları sayesinde mümkün olacaktır. Günümüzde klasik medya ekolünün de artık kendini geliştirerek haberalma imkanlarını daha çok yaygınlaştırabileceği dijital platformlara önem verdiği aşikar. İnsanların bütün Dünyayı avuç içine indirgeyip takip edebildiği günümüzde, artık matbu sayfaları çevirecek ne zamanımız ne de merakımız var. Tam da bu esnada KobiEfor yayınlarıyla çağın gereklerini geleneklerden kopmadan başarabiliyor.  Yayınlarında ve yazılarında ki sadelik ulaşılabilir platformlarında ki kolaylıkla haberalma ve iletişimde zirveyi hedeflediğini açıkça görebiliyoruz. Çalışanlarına başarılar dileyerek yayınlarının daha nice yaşlara devam etmesini temenni ediyoruz.

ADEM CEYLAN
OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu) Yüksek Koordinasyon Kurulu Başkan Yardımcısı, Gebze Güzeller Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı, KobiEfor Yayın Danışma Kurulu Üyesi

KOBİEFOR, KOBİ’LERİMİZİN VE OSB’LERİMİZİN SESİ OLDU, SANAYİMİZİN GELİŞİMİNE VE KALKINMASINA ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLADI

Türkiye’nin sanayi ve ekonomi alanında önemli bir yere sahip olan KobiEfor Dergisi'nin 25. yılını kutluyorum. Bu çeyrek asırlık süre boyunca KobiEfor, KOBİ’lerimizin ve OSB’lerimizin sesi olmuş, sanayimizin gelişimine ve kalkınmasına önemli katkılar sağlamıştır. DİJİTAL KobiEfor Girişimcilik ve Teknoloji Dergisi'nin de 4. yaşına girmesi, dijital dönüşüme verdikleri önemin göstergesidir. KobiEfor Ailesi’ne, ülkemiz ekonomisine sundukları değerli katkılar için teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum.

Oğuzhan CEYLAN
Güzeller Eğitim Kurumları Genel Müdürü

KOBİEFOR, ÇEYREKA ASIRDIR SANAYİ, EKONOMİ VE GİRİŞİMCİLİK ALANLARINDA ÖNEMLİ BİR REHBER
KobiEfor Sanayi ve Ekonomi Dergisi’nin 25. yılını en içten dileklerimle kutluyorum. Çeyrek asırdır sanayi, ekonomi ve girişimcilik alanlarında önemli bir rehber olan derginiz, iş dünyasına ve eğitim sektörüne değerli katkılar sunmuştur. DİJİTAL KobiEfor Girişimcilik ve Teknoloji Dergisi'nin de 4. yaşına ulaşması, dijitalleşmenin ve teknolojinin önemini bir kez daha göstermektedir. Güzeller Eğitim Kurumları olarak, sizlerle aynı vizyonu paylaşmaktan gurur duyuyor, başarılarınızın devamını diliyoruz.

MUSTAFA KESKİN
İkitelli OSB (İOSB) Yönetim Kurulu Başkanı

ÇEYREK ASIR’I DEVİREN YAYINCILIK
25. yaşını kutlayan KobiEfor Sanayi ve Ekonomi Dergisi, Türkiye’nin sanayileşme yolculuğunda önemli bir kilometre taşıdır. Dergi, kurulduğu günden bu yana ülkemizin sanayi sektöründeki dönüşümleri, büyüme rakamlarını, yatırım trendlerini ve küresel rekabetteki konumunu yakından takip ederek okurlarına güvenilir ve güncel bilgiler sunmaktadır. KOBİ’lerin yanı sıra geniş bir yelpazedeki işletmelerin ihtiyaçlarına cevap veren dergi, sektör analizleri, şirket profilleri, röportajlar ve köşe yazılarıyla zengin içeriklerini okurlarıyla buluşturmuştur. KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi, sadece bir bilgi kaynağı olmakla kalmayıp, aynı zamanda sektör temsilcileri için bir platform görevi görerek, işbirlikleri ve yeni projelerin doğmasına da katkı sağlamıştır. Deneyimli yazar kadrosu ve köklü geçmişi ile 25 yıldır olduğu gibi bundan sonra da Türkiye’nin sanayileşme sürecindeki dönüşümleri yakından takip ederek sektörün geleceğine ışık tutmaya devam edecektir. Dijital KobiEfor Girişimcilik ve Teknoloji Dergisi ise Türkiye’nin yükselen girişimcilik ekosisteminin dinamik bir aynası olmuştur. 4 yıldır inovasyon, teknoloji ve girişimcilik alanındaki son trendleri, başarılı girişimcilerin deneyimlerini ve sektörün öncü isimlerinin görüşlerini bir araya getiren dergi, geleceğin en önemli teknoloji başlıkları olan yapay zeka, blockchain, biyoteknoloji gibi alanlarda okurlarına sadece bilgi değil ilham da vermeye devam edecektir. Her iki alanda da gösterdiğiniz başarıların devam etmesi dileğiyle…

ORHAN AYDIN
OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı

TARİHE NOT DÜŞEN ÇALIŞMALARIYLA KOBİEFOR; REEL SEKTÖRÜN NABZINI TUTUYOR
“Küresel dönüşümde KOBİ’lerin gücüne güç katmak” misyonu ile çeyrek asırdır okuyucularıyla buluşan KobiEfor Dergisi, iz bırakan içerik ve organizasyonlarıyla ekonomi haberciliğinde önemli bir yer edinmiştir. Türkiye’nin KOBİ ve girişimci dinamiğinin geliştirilmesi yönünde kıymetli çabalar gösteren, tarihe not düşen çalışmalarını ilgiyle takip ettiğimiz, reel sektörün nabzını tutan KobiEfor Dergisi’nin 25. yayın yılını, Dijital KobiEfor Girişimcilik ve Teknoloji Dergisi’nin 4. yaşını tebrik ediyorum. Bu iki kıymetli yayını basın dünyamıza kazandıran merhum Yalçın Sönmez’i bir kez daha yad ediyor, emek veren tüm çalışanlara nice başarılı yıllar diliyorum.

ADEM ARICI
OSTİM OSB Bölge Müdürü

DOĞRU VE FAYDA ODAKLI HABERCİLİK ANLAYIŞI
KobiEfor Dergisi, doğru ve fayda odaklı habercilik anlayışıyla Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB’ler) taleplerinin yansıtılması, sanayicilerin, üreticilerin sorunlarının, çözüm önerilerinin dile getirilmesi, kamuoyunda farkındalık sağlanması, gündem oluşturulması noktasında çok değerli çalışmalara imza atmıştır. KobiEfor Dergisi’nin 25. yayın yılını, alanında önemli bir kulvar açan Dijital KobiEfor Girişimcilik ve Teknoloji Dergisi’nin 4. yaşını kutluyorum. Bu vesileyle merhum Yalçın Sönmez’i rahmetle anıyor, KobiEfor Ailesi’nde görev alan tüm çalışanları tebrik ediyor, başarılı çalışmalarınızın devamını diliyorum.

GÜLNAZ KARAOSMANOĞLU
OSTİM Vakfı Müdürü

KOBİEFOR, BİR SANAYİLEŞME OKULUDUR
25 yıldır Organize Sanayi Bölgelerimizden (OSB’ler) reel ekonominin aktörlerine, ulusal hedeflerimizden uluslararası arenalara kadar her alanda sanayimizin değer zincirine olağanüstü katkılar sunan, KOBİ’lerimizin rekabetine güç katan, Anadolu üretimi ve üreticisinin hikâyesini yazan KobiEforumuz çeyrek yüzyılını tamamlıyor. Yayıncılık misyonundan yola çıkarak değer zinciri unsurları arasında iletişim ve koordinasyon kurmanın yanı sıra sektör lider ve temsilcilerini bir araya getiren organizasyonlarıyla KobiEfor sadece bir dergi değil bir sanayileşme okuludur. Dünyadaki dönüşümleri ve gelişmeleri yakalayan vizyonu, tecrübeli ve enerjik ekibiyle sürdürülebilirlik ve dijitalleşme çağında da KOBİ’lerimizin sesi, gözü, kulağı ve rehberi olmaya devam edeceğine inancımız tam. Birlikte nice çeyrek asırlara beraber yürümek dileğiyle ilk çeyreğimiz kutlu olsun KobiEfor.

Rıfat YANAR
Des İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu 2. Başkanı

ÇEYREK ASIRI TAMAMLAYABİLMEK BAŞLI BAŞINA BİR GURUR KAYNAĞIDIR
Öncelikle Des Sanayi Sitesi olarak 25. yılını tamamlayan KobiEfor’u tebrik ederiz. Günümüzde hangi sektörde olursa olsun 25. yıl gibi çeyrek asır bir zaman dilimini tamamlayabilmek başlı başına büyük bir gurur kaynağıdır. Demirciler Sanayi Sitesi olarak sitemiz de birbirine yakın olsa da farklı sektörlerden birbirinden değerli firmalar bulunmaktadır. Bu nedenle KobiEfor’un yıllar içinde bizlere tüm sektörler hakkında güncel bilgiler vermesini değerli buluyoruz. Bu bilgileri özellikle sektörün içinde güncel olarak mücadele eden değerli iş insanlarının söyleşileri ile desteklemeleri çok kıymetli. Geçmişte şahsen de röportaj verdiğim için KobiEfor’un işini ne kadar ciddiyetle yaptığına şahit olmuştum. Des Sanayi Sitesi olarak nice çeyrek asırları devirerek yayın hayatınıza devam etmenizi dileriz.

MELİH TUNÇAY
Des İşletme Kooperatifi Genel Koordinatörü

BU KIYMETLİ KURULUŞUN ÜLKEMİZİN İŞ DÜNYASINA IŞIK TUTMAYA DEVAM ETMESİNİ DİLERİM
25. yılınızın KobiEfor Ailesi ve iş dünyamız için hayırlı olmasını temenni ederim. Bu vesileyle KobiEfor’un değerli Kurucusu Yalçın Sönmez’i rahmetle anıyorum. Kendisinin kurup, büyütüp ülkemize hediye ettiği bu kıymetli kuruluşun nice 25 yıllar yaşayıp ülkemizin iş dünyasına ışık tutmaya ve başarılarının devam etmesini dilerim.

ADİL PELİSTER
İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı

SEKTÖRDEKİ DEĞİŞİMLERE IŞIK TUTARAK SEKTÖRÜN GELİŞİMİNE BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR
Büyük bir kısmı KOBİ’lerden oluşan kimya sektörümüz üretim gücü, ihracatı ve ülke ekonomisine katkılarıyla büyümeye devam ediyor. KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi, 25 yıllık köklü geçmişiyle pek çok KOBİ’nin sesini duyurmasına yardımcı olurken, sektördeki değişimlere ışık tutarak sektörün gelişimine büyük katkı sağlıyor. 4 yıl önce yayın hayatına başlayan DİJİTAL KobiEfor Girişimcilik ve Teknoloji Dergisi’ni ise dijital dönüşüm ve teknoloji odaklı çözümler konusunda sunduğu içeriklerle KOBİ’lerin yararlanabileceği önemli bir kaynak olarak görüyoruz. 25 yıldır başarılı yolculuğunu sürdüren Kobi Efor Sanayi Ekonomi Dergisi’nin ve bu yıl 4’üncü yılını kutlayan DİJİTAL KobiEfor Dergisi’nin değerli yöneticileri, çalışanları ve emeği geçen herkesi tebrik ediyor, başarılı yayın hayatının devamını diliyorum.

ÖZDEN ÖZKAN
İstanbul Dudullu OSB Kurumsal İletişim Müdürü

KOBİEFOR SEKTÖRÜNDE LİDER BİR B2B YAYINCILIK MARKASI
İstanbul Dudullu OSB: Üretim, Teknoloji ve Yaşamın Buluşma Noktası: Türkiye’nin sanayi ekosistemindeki en önemli oyunculardan biri olan İstanbul Dudullu Organize Sanayi Bölgesi (İDOSB), üretimden istihdama, teknolojiden ihracata kadar pek çok alanda öncü bir rol üstlenmektedir. İstanbul gibi bir metropolün kalbinde yer alan Dudullu OSB, yalnızca bir üretim merkezi değil, aynı zamanda yenilikçi projelere, dijitalleşmeye ve sürdürülebilir kalkınmaya öncelik veren bir yaşam alanıdır. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için sağladığı altyapı ve lojistik imkanlar, Türkiye’nin küresel rekabet gücünü artıran kritik unsurlar arasında yer alırken, sanayi tesislerinin çevreye duyarlı yaklaşımları sayesinde bölge, yalnızca bugünü değil yarını da şekillendiren bir vizyonun temsilcisi haline gelmiştir.
İstanbul Dudullu OSB’nin fark yaratan özelliklerinden biri, bir sanayi bölgesi olmanın ötesine geçerek aynı zamanda bir yaşam alanına dönüşmesidir. Fabrikaların çalışma saatleri dışında da sosyal tesisleri, yeşil alanları ve etkinlik mekanlarıyla bölgede sosyal yaşam devam etmektedir. Dudullu OSB bu özellikleri ile çalışanların motivasyonunu artıran ve diğer sanayi bölgeleri için örnek teşkil eden bir model sunmaktadır. Ayrıca, sanayinin dijital dönüşüm sürecine hızla adapte olan Dudullu OSB, Ar-Ge çalışmalarını teşvik eden yapısıyla teknoloji ve inovasyonun sanayiyle buluştuğu bir merkez olarak öne çıkmaktadır. Dudullu OSB, sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımıyla ülkemizin sanayi sektöründeki rekabet gücünü artırmaya devam edecektir.
Sanayi bölgelerinin ekonomik ve sosyal dönüşüm süreçlerini yakından takip eden KobiEfor, İstanbul Dudullu OSB’nin bu öncü vizyonunu ve başarı hikayelerini iş dünyasına aktarmada önemli bir köprü görevi görmektedir. Sektöründe lider bir B2B yayıncılık markası olan KobiEfor, iş dünyasının ihtiyaçlarına yönelik derinlemesine analizler ve güncel bilgiler sunarak, sanayi alanındaki gelişmeleri takip etmek isteyen tüm profesyonellere 25 yıldır değerli bir kaynak sağlamaktadır.

ÖMER KARADENİZ
PLASFED (Plastik Sanayicileri Federasyonu) Başkanı

EKONOMİNİN NABZINI TUTAN KOBİEFOR SANAYİ EKONOMİ DERGİSİ KOBİ’LERİN SESİ OLMAYI SÜRDÜRÜYOR
KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi’nin 25’inci yılını ayrıca DİJİTAL KobiEfor Girişimcilik ve Tekonoloji Dergisi’nin dördüncü yaşını en içten duygularımla kutluyorum. KOBİ’lerin gücüne güç katmak misyonuyla hareket eden KobiEfor, ekonominin nabzını tutarak, özel sektörün her zaman sesi olma gayreti içinde yer aldı. Yarım asrı geride bırakan KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi, Türkiye’nin ilk e-dergisi olma özelliğiyle de basın dünyasına büyük bir yenilik kazandırdı. Bu başarılarından dolayı kendilerini tebrik ediyorum. İş dünyası olarak, tüm paydaşlarımızla birlikte, sesimiz, kulağımız olan ekonomi basını bizim için önemli bir platform. Bu platform sayesinde ülkemizde ve dünyadaki gelişmelerden haberdar olabiliyoruz. Bunu da en kolay ve en süratli şekilde siz ekonomi basını sayesinde elde ediyoruz. Bu vesileyle başta ekonomi gazetecileri olmak üzere KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi ve DİJİTAL KobiEfor Girişimcilik ve Tekonoloji Dergisi çalışanlarına nice başarılı yıllar diliyorum. Yarım asırlık yolculuğunuzun daha da güçlenerek devam edeceğine olan inancımla, başarılarınızın daim olmasını umuyorum.

EMRULLAH ERUSLU
İZODER-Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

KOBİEFOR, GELECEĞE YÖN VEREN KAVRAMLARI SAYFALARINA TAŞIMAYA, SEKTÖRLERE REHBERLİK ETMEYE DEVAM EDECEKTİR
Türkiye ekonomisinin büyüme yolculuğunda önemli bir süreci de ifade eden çeyrek asırlık zaman diliminde istikrarlı yayın çizgisi ile ülkemize değerli katkılar sunan KobiEfor’un 25. yaşını kutluyoruz. KobiEfor, bu süreçte kurucularının ileri vizyonu ve değişimi iyi okuyan deneyimli ekibi ile reel ekonominin dinamiklerini ve bel kemiğini oluşturan KOBİ’leri en iyi şekilde yansıtmayı başardı. Geride bıraktığımız 25 yılda dünya ve Türkiye ekonomisinde çok büyük bir değişim yaşanırken, firmalarımızın farklılaşan ekonomik dengeler ve rekabet ortamına uyumlarını kolaylaştıran, yeni bakış açıları ve öngörüleri ortaya koyan kapsamlı haber dosyalarının çok değerli olduğuna inanıyorum. KobiEfor, özellikle dijitalleşme, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik gibi geleceğe yön veren kavramları sayfalarına taşımaya, sektörlere rehberlik etmeye devam edecektir.

ALİ ÖZÇETE
OSS DERNEĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI

KOBİEFOR’UN SEKTÖRÜMÜZE SAĞLADIĞI KATKI BİZLER İÇİN ÇOK KIYMETLİ
KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi’nin 25. kuruluş yılını kutlamak, otomotiv satış sonrası sektörü olarak bizler için de anlamlı ve gurur verici. Sektörümüzün çatı kuruluşu olan derneğimizin geçmişten günümüze yanında olan KobiEfor’un, özellikle sektörümüze dair bilgilerin, yeniliklerin ve güncel gelişmelerin geniş kitlelere aktarılmasında sağladığı katkı, bizler için çok kıymetli. Dijitalleşme sürecine uyum sağlayarak 4. yaşını kutlayan DİJİTAL KobiEfor Girişimcilik ve Teknoloji Dergisi de yenilikçi içeriği ve vizyonuyla, girişimcilik ve teknoloji alanındaki bilgilere erişimi daha geniş bir kitleye ulaştırmak adına önemli bir kaynak. KobiEfor ve DİJİTAL KobiEfor’un başarılarının devamını içtenlikle diliyorum. Yayında emeği geçen tüm çalışanlara ve yıllardır bizlerle birlikte olan okurlara teşekkürlerimi sunuyor, başarılarının daim olmasını temenni ediyorum.

CEM ÖZKÖK
GÜYAD Yönetim Kurulu Başkanı

KOBİEFOR, OSB’LERE HAKİM
KobiEfor Dergisi, ülkemizde KOBİ ölçeğindeki sanayimizin ve bu çerçevedeki ekonomik gelişmelerin nabzını sahadan gelen gerçek veri ve gözlemlerle tutabilen yayınlardan biri oldu. Sanayimizin büyüme yolculuğundan önemli rolü bulunan Organize Sanayi Bölgeleri’ne hakim ve buradaki gelişmeleri ülke ekonomisiyle birlikte okuyabilen yayın kadrosu ile KobiEfor’un önümüzdeki 25 yılda da ülkemize önemli katkıları olacağına inanıyoruz.

CENGİZ BOZBEY
Siemens Türkiye Akıllı Altyapılar Bölümü Elektrik ve Otomasyon Ülke Yöneticisi

KOBİEFOR VE DİJİTAL KOBİEFOR ÖNEMLİ BİR BAŞARI HİKAYESİDİR
KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi'nin 25. yılı ve DİJİTAL KobiEfor’un 4. yılı, bu yayınların Türkiye’de iş dünyasına bilgi ve rehberlik sağlama konusundaki istikrarı ve sağladığı katkılarla önemli bir başarı hikayesidir. Çeyrek asırlık bir geçmişe sahip olmak, derginin sektörde güvenilir bir kaynak haline geldiğini gösterirken, dijital yayının büyümesi ise girişimcilik ve teknolojideki yeniliklere verdiği önemi vurguluyor. Bu yayınların, özellikle OSB’lerin, sanayinin ve KOBİ’lerin bilgiye erişimini artırıp yenilikçi çözümler sunarak Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına katkı sağladığını düşünüyorum. Süreklilik ve inovasyonu harmanlayan bu yayın, iş dünyasının gelişiminde de önemli bir yere sahip. Daha nice yıllar başarılarının devamını dilerim.

CAHİT ERDOĞAN
Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı

KOBİEFOR, GİRİŞİMCİLERDEN KURUMSAL FİRMALARA KADAR GENİŞ BİR KİTLENİN SESİ OLUYOR
25 yıldır firmalarımıza rehberlik eden, bilgiye dayalı karar alma süreçlerini destekleyen ve iş dünyasının nabzını tutan KobiEfor Dergisi; girişimcilerden kurumsal firmalara kadar geniş bir kitlenin sesi oluyor. Yapı Kredi olarak biz de KobiEfor Dergisi’nin ekosisteme kazandırdığı yenilikçi bakış açısını ve sağladığı katkıları yakından takip ediyoruz. Sektöre ışık tutmayı başaran KobiEfor’un 25. yılını tebrik ediyor, KobiEfor Ailesi’nin başarılarının devamını diliyoruz.

ENGİN ALAN

“KOBİEFOR BU TOPRAKLARDAN ÇIKMIŞ ÖNEMLİ BİR MEDYA TEMSİLCİSİ, HABER VE PAYLAŞIM MECRASI OLMUŞTUR”
Üretimden gelen gücünü bu toprakların zenginleşmesi ve refahı için istihdama, emeğe, hizmet ve ürünlere dönüştüren KOBİ’lerin sesini duyurmalarına aracılık eden KobiEfor’un 25. yaşını kutlar ve tüm ekibi tebrik ederim. KOBİ camiasını gelişmelerden haberdar eden, dünyadaki vizyon değişimlerini ve trendleri, yaptıkları haberler ve yansıttıkları profesyonel yönetici görüşleri ile bizlere ulaştıran KobiEfor bu topraklardan çıkmış önemli bir medya temsilcisi, haber ve paylaşım mecrası olmuştur. Kurucu Yalçın Sönmez’i kaybetmek bu yıl tüm camiayı üzmüştür. Kendisine Allah’tan rahmet dilerken, tüm KobiEfor ailesine güç ve başarılar dilerim. Binovist ve Robosme olarak her daim yanlarındı olduğumuzu paylaşmaktan gurur duyarım.

HASAN SAMİ BAYANSAR
Insha Ventures Genel Müdürü

BİLGİ VE DENEYİMLERİYLE İŞ DÜNYASINA IŞIK TUTAN DERGİ
KobiEfor Ailesi’nin 25. yılını gönülden kutluyorum. Çeyrek asırdır KOBİ’lerimizin gelişimine rehberlik eden, bilgi ve deneyimleriyle iş dünyasına ışık tutan derginizin, sektörün güçlenmesindeki katkısı büyük. Insha Ventures olarak, ülkemizin ekonomik kalkınmasında KOBİ’lerin önemini biliyor ve sizlerin bu yolculuktaki özverili desteğinizi takdir ediyoruz. Başarılarınızın devamını diler, bu özel yıl dönümünüzde emeği geçen tüm ekibinizi kutlarım.

SEMİH MUŞABAK
Sipay CEO’su

İŞ DÜNYAMIZ İÇİN PAHA BİÇİLEMEZ BİR DEĞER ORTAYA KOYUYOR
KobiEfor ekonomimizin can damarı olan KOBİ’lerin çeyrek asırdır sesi ve rehberi olmayı sürdürüyor. Her sayısında sunduğu özenli içeriklerle ve araştırmalarla; değişen ve dönüşen iş yaşamında KOBİ’lerin büyümesine, gelişmesine ve sürdürülebilirliklerini sağlamalarına büyük destek sunuyor. Düzenlediği organizasyonlarla ise bir dergi olmanın ötesine geçerek, sektörler arası bilgi paylaşımını mümkün kılıyor ve iş dünyamız için paha biçilemez bir değer ortaya koyuyor. Bu başarıda emeği geçen tüm KobiEfor Ailesi’ni ayrı ayrı tebrik ediyor, başarılarınızın azim ve kararlılıkla artarak devam etmesini diliyorum. Daha nice başarı dolu 25 yıllara…

KENAN AÇIKELLİ
Mükellef Kurucu Ortağı ve CEO’su

27. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde, dünyada bir ilk; Robot Ada Vakıf üyesi oldu 27. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde, dünyada bir ilk; Robot Ada Vakıf üyesi oldu

KOBİEFOR’UN GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİNDE DAHA DA GÜÇLÜ BİR ROL OYNACAĞINA OLAN İNANCIM TAM
KOBİ’lerimize ilham veren ve yol gösteren KobiEfor’un 25’inci yaşını kutluyorum. Ekonomimizin temeli olan küçük ve orta ölçekli işletmelerin dijitalleşme ve inovasyon gibi kritik konularda farkındalık kazanması son derece büyük önem taşırken; KobiEfor’un sunduğu değerli içerikler hem bu farkındalığın kazanılmasında hem de sektörler arası bilgi paylaşımını artırmada kıymetli katkılar ortaya koyuyor. Ayrıca geleceği şekillendiren fikirlerin doğmasına da zemin hazırlıyor. Çeyrek asırdır emek veren, bu başarıya katkı sağlayan tüm ekibi kutluyorum. KobiEfor’un yeni başarılara imza atacağına ve girişimcilik ekosisteminde daha da güçlü bir rol oynayacağına olan inancım tam.
Nice 25 yıllara, nice başarılara!

KORAY BAHAR
Figopara Kurucu Ortağı ve CEO’su

BİLGİ, İLHAM, REHBERLİK VE VİZYON SUNARAK KOBİ’LERİN POTANSİYELİNİ ORTAYA ÇIKARIYOR
KobiEfor’un 25. yılını kutluyorum. KOBİ’ler yarattıkları katma değer ve yenilikçi bakış açılarıyla ülkemizin üretim gücünü artırırken; istihdam yaratmada ve yerel kalkınmada başı çekiyorlar. Tam da bu noktada, KobiEfor, yalnızca bilgi vermekle sınırlı kalmıyor; aynı zamanda ilham, rehberlik ve vizyon sunarak KOBİ’lerin potansiyelini ortaya çıkarıyor.
KobiEfor, yayınlarıyla sektörlerin nabzını tutarken, OSB’lerin sesini iş dünyasına taşıyor. Haberleriyle yeni girişimcilerin yolunu aydınlatırken deneyimli işletmelere de yenilikçi fikirler konusunda öncülük ediyor. KobiEfor’un, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilirliğine ve kalkınmasına yaptığı bu önemli katkının önümüzdeki yıllarda da artarak devam edeceğine inanıyor, KobiEfor’un Kurucusu ve İmtiyaz Sahibi Yalçın Sönmez’i rahmetle anıyorum. KobiEfor ekibini tebrik ediyor, nice başarılı yıllar diliyorum.

ERKAN TUĞRAL
ESET Türkiye COO

25 YILLIK BAŞARI; KOBİEFOR VE GELİŞMELERİN TAKİPÇİSİ DİJİTAL KOBİEFOR, GELECEĞE IŞIK TUTUYOR
Üretim gücü bir ülkenin önemli gelişmişlik göstergeleri arasında yer almaktadır. KOBİ’ler de ülkelerin üretim sahasındaki en dinamik yapıları olarak dikkat çekmektedir. Sektörler bazında potansiyelin, fırsatların görülebilmesi, kıyaslanabilmesi ve daha iyiye doğru gidebilmesinde; küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişmesinde iletişimin, haberleşmenin ve farkındalığın çok önemli bir yeri bulunmaktadır. KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi 25 yıldır bu görevi büyük bir başarı ile yerine getirirken, gelişmelerin takipçisi olarak DİJİTAL KobiEfor Dergisi de geleceğe ışık tutuyor. Sektörler arasında iletişimin güçlenmesine destek olan, yayınların hayata geçmesine güç veren herkese teşekkür ederek, başarılar diliyorum.

EBRU ÇAMER
CNR Holding Pazarlama Direktörü

CESUR BAKIŞ AÇISIYLA KOBİEFOR; DOĞRU HABER ALMA PLATFORMU
KobiEfor Ailesi’ni 25 yıllık başarı dolu yolculukları için gönülden tebrik ediyorum. Bu denli uzun soluklu yolculuklarda, başarıyı katlamak için atılan her adımın ne kadar kıymetli olduğunu biliyorum. KobiEfor Ailesi’nin her bir ferdi, KOBİ dünyasını ve ekonominin tüm oyuncularını birbirine bağlayan, sağlıklı ve güvenilir haber almaları konusunda azim ve kararlılıkla çalışan kıymetli bir ekibin parçası. İstikrarlı yayıncılık anlayışı, topluma kattığı bilgi birikimi ve cesur bakış açısıyla KobiEfor’un daha uzun yıllar sektöre ışık tutmasını diliyorum. Doğru haber alma platformunuz için bir okurunuz olarak teşekkür eder, bu özel yıl dönümünüzde emeği geçen herkesi kutlarım. Nice çeyrek asırlara!

KORAY BOZKURT
Pluxee Türkiye Satış Genel Müdür Yardımcısı

KOBİEFOR, KOBİ’LERLE İLİŞKİLERİN GÜÇLENDİRİLMESİNDE KRİTİK BİR ROL OYNUYOR
KOBİ’ler Türkiye’deki 30 yıllık geçmişimizin ve ekosistemimizin en önemli paydaşlarından. Yemek kartıyla başlayan ve bugün çalışan deneyimi gibi geniş bir alanı adresleyen hizmetlerimizin hem üye ağını oluşturmaları hem de kullanıcısı olmaları nedeniyle KOBİ’ler, yarattığımız ekonomik ve sosyal etki açısından kritik bir rol üstleniyorlar. İşveren–çalışan ilişkisinin nabzını tuttuğumuz, çalışanların beklentilerini takip ederek işverenlere yan hak ve çalışan deneyimi konusunda danışmanlık sunduğumuz bu süreçte Türkiye ekonomisinin de can damarını oluşturan KOBİ’lerle yakın temasta olmak, birlikte çalışmak ve büyümek bizim için çok kıymetli; KobiEfor’un da bu ilişkinin güçlendirilmesinde kritik bir rol oynadığını düşünüyoruz. Başarı dolu bu 25 yıl için tebrik ediyor, nice 25 yıllar diliyorum!

KIVANÇ HARPUTLU
Onlayer Kurucu Ortağı ve CEO’su

KOBİ’LER VE OSB’LERİN SESİNİ DUYURAN ÖNEMLİ BİR YAYIN
KobiEfor’un yayın hayatına başlamasının 25. yılını kutluyor, sektöre kattığı değerli içeriklerle KOBİ’ler ve OSB’lerin sesini duyuran bu önemli yayına teşekkürlerimi sunuyorum. KOBİ’lerin ve girişimcilerin, verimliliği artırarak işletmelerini başarılı bir şekilde yönetme hikayelerini kaleme alan haberleri ve etkinlikleriyle farklı bakış açısı sunan KobiEfor’un sektörlerin gelişiminde önemli bir rol üstlendiğini düşünüyorum. Sanayi ve ekonomi gündeminin nabzını tutan, KOBİ’lerin Ar-Ge ve inovasyon kapasitelerini artıran ve sürdürülebilir büyümelerinde onlara destek olan KobiEfor’un başarılarının devam edeceğine inanıyorum. Bu vesileyle öncelikli olarak Kurucusu ve İmtiyaz sahibi Yalçın Sönmez’i rahmetle anıyor, KobiEfor ekibini yürekten kutluyorum.

OZAN TEZER
Trendbox Genel Müdürü


İLHAM VERİYOR VE UFUK AÇIYOR
KobiEfor’a emek vererek 25’inci yılına getiren ekibini kutluyorum. KOBİ’lerin girişimci ruhunu öne çıkartarak işletme gücünü arttıran ve ilham vererek çalışma hayatlarına ışık tutan katkılarıyla iş dünyasına rehber olan KobiEfor’un başarılarının devam edeceğine inancım sonsuz. OSB’lerin nabzını tutma becerisi, haberleriyle KOBİ’lerin Türk ekonomisine sağladığı katkıları kaleme alarak pek çok sektörün başarısının yanı sıra ihtiyaçlarını da ele alıyor.  Yayınlarıyla sadece KOBİ’lere değil aklında girişimcilik hayali olan birçok kişiye ilham veriyor ve ufkunu açıyor diye düşünüyorum. Tüm KobiEfor Ailesi’ni kutluyor, KOBİ’lerin ve şirket kurma hayali olanların potansiyellerini ortaya çıkarmalarında rehber olacağınız nice 25 yıllar diliyorum.

MEHMET HÜRREM BİNGÖL
Monador Otomatik Kapı Sistemleri Kurucu Ortağı

KOBİEFOR, YENİLİKÇİ DÜŞÜNCENİN VE SÜRDÜRÜLEBİLİR EKONOMİK BÜYÜMENİN SAVUNUCUSU
25 yıl boyunca ülkemizde KOBİ’lerin ve girişimciliğin gelişimine katkı sağlayan, değerli bir bilgi kaynağı olarak sayısız başarı hikayesine tanıklık eden KobiEfor’un bu özel yılını kutlamaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Çeyrek asırlık bu yolculuk bir yayıncılık başarısı olmanın ötesinde yenilikçi düşüncenin ve sürdürülebilir ekonomik büyümenin savunucusu olmanın da somut bir örneği niteliğinde. Geçmişten günümüze KOBİ’lerimizin güçlü birer ekonomi aktörü haline gelmesine katkı sunan tüm ekibi tebrik ediyorum. Daha nice yıllar boyunca KOBİ’lere değer katacağınıza yürekten inanıyorum.

EMRAH GÖVENÇ
Momento Satış ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı

EKTİKLERİ TOHUMLAR ÜLKEMİZİN EKONOMİK KALKINMASINA ÖNEMLİ BİR KATKI SAĞLIYOR

25’inci yılını geride bırakan KobiEfor’u gönülden kutluyorum. Türkiye ekonomisinin omurgası olarak nitelendirebileceğimiz KOBİ’lerin ve girişimlerin başarı hikâyelerinin örünür kılınması, iş dünyasının geleceğine dair kıymetli öngörüler sunulması ve yeni iş birliklerinin teşvik edilmesi noktasında ektikleri tohumların ülkemizin ekonomik kalkınmasına önemli bir katkı sağladığına inanıyorum. Bu uzun soluklu yolculukta emeği geçen herkesi içtenlikle tebrik ediyor, KobiEfor Ailesi’ne başarılarla dolu bir gelecek diliyorum. KobiEfor’un, daha nice yıllar boyunca KOBİ’lerin ve girişimlerin başarılarına ortak olmasını temenni ediyorum.

MERT ÖZMEN
Teksüt Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

KOBİEFOR, 25 YILDIR KOBİ’LERE IŞIK TUTUYOR, YÖN GÖSTERİYOR, SEKTÖRLER ARASINDA KÖPRÜLER KURUYOR

Bir ülkenin üretim kanalları ne kadar güçlü olur o ülkenin refahı, huzuru o derecede gelişir. Ekonomi ile birlikte birçok alanda gelişim kaydedebilir. Ekonominin içinde birbiri ile ilişkili birbiri ile ilintili farklı büyüklüklerde yapılar yer alıyor. KOBİ’ler hızlı karar alma süreçleri, dinamik yapıları özellikle ülkemizde girişkenlikleri ile her sektörde dünyaya örnek oluyor. KobiEfor Dergisi 25 yıldır KOBİ’lere ışık tutarak, yeri geldiğinde yön göstererek sektörler arasında köprüler kurarak bu gelişimin en önemli destekçileri arasında yer alıyor. Teksüt olarak sadece kendi sektörümüzü değil farklı sektörleri takip edebilmek, iş birliklerini geliştirmek ve hatta iş yapma gücümüzü artırabilmek için gelişmeleri takip etmeye özen gösteriyoruz. KobiEfor Ailesi’ne üstlendikleri bu görev ve başarıları için teşekkür ediyorum.

HAKAN KARAMANLI
Tam Finans CEO’su

GÜÇLÜ BİR İLETİŞİM KÖPRÜSÜ
KobiEfor Dergisi, çeyrek asırlık yolculuğunda iş dünyasına yol gösteren bir bilgi kaynağı olmayı başarmıştır. KobiEfor Dergisi’nin Türkiye ekonomisinin bel kemiğini oluşturan KOBİ’lerin rekabet güçlerini artırma, ulusal ve uluslararası alanda seslerini duyurma misyonuyla attığı adımlar, işletmelerin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamıştır. KOBİ’lerin sorunlarını dinleyip çözüm önerileri sunan KobiEfor Dergisi, hem reel ekonomi aktörlerini hem de kamu ve özel sektör temsilcilerini bir araya getiren güçlü bir iletişim köprüsü kurmuştur. Böylesine anlamlı bir başarı hikâyesine imza atan KobiEfor ekibini içtenlikle tebrik ederim. Önümüzdeki yıllarda da aynı özveri ve kararlılıkla kamuoyuna aydınlatıcı, yol gösterici ve değer katan çalışmalar sunmaya devam etmelerini temenni ederim.

HAKAN AYDOĞDU
Tezmaksan Grup CEO’su

ÖVGÜYÜ SONUNA DEK HAK EDİYOR
Basın hayatına başladığı günden bu yana KOBİ’lerin “Rekabetlerinde Akıl Gücü” olup dürüst yayıncılık ilkesi ile ekonomi basınında saygın bir yer edinen KobiEfor Dergisi’nin 25’inci kuruluş yıl dönümünü en kalbi duygularla kutlarım. Ülkemizin gelişmişliği ve dünyadaki güçlü konumu için fikirleri son derece kıymetli olan KOBİ’lerin bakış açısını genişleten KobiEfor, bunu yaparken de çeyrek asırdır üstlendiği sorumlulukla övgüyü sonuna dek hak ediyor. 25 yıllık gurur verici yolculuk boyunca KobiEfor’un bugünkü konumuna ulaşması için çabalarını esirgemeyen tüm basın mensupları ve emekçilerine teşekkürlerimi sunuyorum.

DENİZ DERELLİ
KLC Investment Solutions Yönetici Ortak

SEKTÖRÜN LİDER OTORİTELERİNDEN BİRİ OLMAYI BAŞARDINIZ
Türkiye’de KOBİ’lerin gelişimine rehberlik eden, küresel dönüşümde onların gücüne güç katan ve iş dünyasına ilham veren KobiEfor Dergisi’nin 25. yılını içtenlikle kutluyorum. 1999 yılından bu yana sürdürülebilir büyümeyi, rekabet gücünü ve yenilikçiliği destekleyen yayın anlayışınızla KOBİ’lere ışık tutarak sektörün lider otoritelerinden biri olmayı başardınız. ‘Rekabetin Akıl Gücü’ ilkesini titizlikle hayata geçirirken, iş dünyasına kazandırdığınız vizyon ve katkılar her türlü takdiri hak ediyor. Nice başarılı yıllarda da sanayi ve ekonomi dünyasına ilham olmaya devam edeceğinize gönülden inanıyor, emeği geçen tüm ekibinize teşekkürlerimi sunuyorum. Başarılarınızın daim olması dileğiyle…

SERDAR SELİM ZENGİN
Vega Makina Genel Müdürü

HABERCİLİK İLKELERİNİN TÜM DEĞERLERİNE SAYGILI KOBİEFOR; TAKDİR EDİLESİ YAYINLARDAN
Her alanda başarılı bir ülke olmak için güçlü ekonomiye sahip olmak kadar ekonomi yayıncılığının da nitelikli olması gerektiğine inananlardanım. Refah seviyemizin yükselmesinde değerli katkıları olan KOBİ’lerin sesini duyuran KobiEfor Dergisi’nin 25’inci kuruluş yıl dönümüne tanıklık etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Habercilik ilkelerinin tüm değerlerine saygılı bir anlayışla çeyrek asırdır basınımızın takdir edilesi yayınlarından biri olan KobiEfor’un bundan sonra da yoluna aynı hassasiyetle devam edeceğine gönülden inanıyorum. Bugüne dek KobiEfor’un başarısı için çabalayan tüm basın emekçilerine saygılarımı sunuyorum.

AV. HANDE KAYA
Kaya Hukuk Bürosu Kurucusu

KOBİEFOR, YILLARDIR EKONOMİNİN NABZINI TUTUYOR
KOBİ’ler ülke ekonomilerinin temel dinamikleri ve yön vericileridir. Ülkenin bel kemiği niteliğindeki sektörün 25 yıldır temsilcisi rolünü üstlenen, ekonominin yıllardır nabzını tutan KobiEfor Dergisi’nin 25.yılını kutlar emeği geçen tüm ekibe tebriklerimi sunarım.

FATİH YAMAN
Mey Saat Yönetim Kurulu Başkanı

KOBİEFOR, KOBİ’LERİN DÜNYADAKİ GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP ETMESİNE KATKILARIYLA ÖNE ÇIKIYOR
Ülkemizin en önemli dinamiklerinden olan KOBİ’lerin, küreselleşen dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmesine katkılarıyla öne çıkan derginizin 25. yılını kutlar, daha nice yıllarda bu başarılı çalışmalarınızın devamını diliyor ve saygılar sunuyorum.

MİNE TUNA
Seger A.Ş. Ticari Genel Müdürü

KOBİEFORUN VİZYONER BAKIŞ AÇISININ BİZLERE KAZANDIRDIĞI PERSPEKTİFİN DEĞERİNİ BİLİYORUZ
KobiEfor’un 25. yılını kutluyor, sektörlere rehberlik eden değerli yayıncılık anlayışını takdirle karşılıyoruz. Sanayi ve ekonomiye sağladığı katkılarla ülkemizin KOBİ’lerine ilham veren bu köklü derginin başarısını, Seger Ailesi olarak yürekten tebrik ediyoruz. Türkiye’nin sesli ikaz cihazları üretiminde lider markası olarak, ulusal ve uluslararası arenada elde ettiğimiz başarılarda, KobiEfor’un vizyoner bakış açısının bizlere kazandırdığı perspektifin değerini biliyoruz. Nice yıllar boyunca iş dünyasına ışık tutmaya devam etmenizi temenni ediyor, başarılarınızın artarak sürmesini diliyoruz.

AKGÜN YARDIMCI
12M Tech Genel Müdürü

KOBİEFORUN KOBİ’LERİN GELİŞİMİNE VE TÜRKİYE EKONOMİSİNE YAPTIĞI KATKILAR YADSINAMAZ
KobiEfor Dergisi’nin 25. yılını kutlar, yayın hayatında başarılarının devamını dileriz. KOBİ’lerin gelişimine ve Türkiye ekonomisine yaptığı katkılar yadsınamaz. Özellikle son yıllarda dijitalleşmenin hız kazandığı bir dönemde, KOBİ’lerin bu dönüşümü yakalamalarına destek olan KobiEfor, 25 yıldır yol gösterici bir rol üstleniyor. 4. yaşına giren Dijital KobiEfor Girişimcilik ve Teknoloji Dergisi’nin de bu önemli misyonu dijital platformda başarıyla sürdürdüğünü görmekten mutluluk duyuyoruz. 12M Tech olarak, KOBİ’lerin dijital dönüşümüne destek olmaya devam edeceğiz.

MEHMET FATİH ZEYVELİ
BeyazNET CEO’su

KOBİEFOR BİLİŞİM SEKTÖRÜMÜZÜN GELİŞİMİNE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLADI
KobiEfor Dergisi’nin 25. yılını kutlamak bizleri de ayrıca mutlu ediyor. Bilişim sektöründe faaliyet gösteren bir şirket olarak, derginin sektörümüzdeki gelişmeleri yakından takip etmemize ve bilgi sahibi olmamıza büyük katkıları oldu. KobiEfor, uzun yıllar boyunca KOBİ’lerin sesi oldu ve sektörümüzün gelişimine önemli katkılar sağladı. Biz de bu vesileyle, dergiye bugüne kadar yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür eder, bundan sonraki süreçte de başarılı çalışmalarına devam etmesini dileriz.

SİBEL ASNA


KOBİEFOR ve DİJİTAL KOBİEFOR, TÜRKİYE’NİN “GERÇEK” EKONOMİSİNİ TANITIYOR, GİRİŞİMCİLİK DÜNYASINA VİZYON KAZANDIRIYOR
KobiEfor Dergisi’nin 25. yılını ve DİJİTAL KobiEfor Girişimcilik ve Teknoloji Dergisi’nin 4. yılını yürekten kutluyorum. Çeyrek asırdır %99.8’lik oranı ile Türkiye’nin “gerçek” ekonomisi olarak tanımladığım KOBİ’leri ülkeye tanıtan, onların rekabet gücünü artırırken girişimcilik dünyasına vizyon kazandıran çalışmalarınızı büyük bir takdirle izliyorum. İki derginin çalışmaları, sektörlerin dönüşümüne ve uluslararası arenada Türk KOBİ’lerinin seslerini duyurmalarına olanak sağladı. Başarılarınızın devamını diler, nice yıllar boyunca ekonomiye değer katmasını beklediğim yayınlarınızı heyecanla takip edeceğimi belirtmek isterim.

ASUMAN BAYRAK
Marjinal Porter Novelli Ajans Başkanı

KOBİEFOR, 25 YILDIR İŞ DÜNYASINA DEĞERLİ BİR REHBER VE İLHAM KAYNAĞI
KobiEfor Dergisi’nin 25. yılını yürekten kutluyorum! Çeyrek asırdır iş dünyasına değerli bir rehber ve ilham kaynağı olmayı başardığınız için sizleri tebrik ediyorum. Daha nice yıllar boyunca başarılarınızı ve etkileyici yayınlarınızı takip etmeyi diliyorum.

AYŞE EKİN GÜNDÜZ KARAHAN
Natus İletişim Kurucu Ortağı

GEÇMİŞTE OLDUĞU GİBİ GELECEKTE DE İŞ DÜNYASININ DÖNÜŞÜMÜNE REHBERLİK EDECEĞİNİZE İNANIYORUM
Dile kolay 25 yıl… Bilginin fikirlerle, sektörel deneyimlerle harmanlandığı; her satırıyla KOBİ’lere, girişimlere ve iş dünyasına değer katan/ışık tutan çeyrek asırlık bir yolculuk. Bu dönüm noktası yalnızca geçen süreyi değil; aynı zamanda büyük emekleri, üstesinden gelinen zorlukları ve sayısız başarıyı da yansıtıyor.  Geçmişte olduğu gibi gelecekte de nitelikli içeriklerinizle KOBİ’lerin gelişimine katkı sunacağınıza, girişimcilerin hayallerinin sesi olacağınıza, iş dünyasının dönüşümüne rehberlik edeceğinize yürekten inanıyorum. KobiEfor’un tüm yöneticilerini, yazarlarını ve paydaşlarını tebrik ediyor, bu vesileyle KobiEfor’un Kurucusu Yalçın Sönmez’i de saygıyla anıyorum. Daha nice çeyrek asırlara ulaşmanızı diliyorum. Yolunuz açık olsun!

NAZLI TUĞRUL YÜKSEL
Natus İletişim Kurucu Ortağı

“KOBİ’LERİN, OSB’LERİN VE İŞ DÜNYASININ NABZINI TUTARAK, BİLGİ VE İÇGÖRÜ SUNAN BİR KAYNAK”
KobiEfor’un 25’inci yılını içtenlikle kutluyorum. Türkiye’deki iş dünyasında KOBİ’lerin sağladığı değerli katkılar ve ekonomiye sundukları dinamizm, bu tür güçlü yayınlarla daha da belirginleşiyor. KobiEfor’un, ülkemizin kalkınmasında kilit rol oynayan KOBİ’lerin, OSB’lerin ve iş dünyasının nabzını tutarak bilgi ve içgörü sunan bir kaynak olması son derece kıymetli. Üstlendiği misyonun iş dünyasının gelişimine ilham olmaya devam edeceğine inanıyorum. KobiEfor Kurucusu ve İmtiyaz Sahibi Yalçın Sönmez’i rahmetle anıyor; tüm KobiEfor, ekibini kutluyorum. Yayıncılık alanında etkili pek çok çalışmaya imza atacağınız nice 25 yıllar diliyorum!

TAYFUN UÇAR
İlyada İletişim Ajans Başkanı

KOBİEFOR’UN DİJİTAL DÖNÜŞÜME UYGUN FARKLI MECRALAR GELİŞTİRME YETENEKLERİNE YAKINDAN TANIK OLDUK
İletişim dünyasına getirdiği yenilikler, ekonominin ve KOBİ’lerin nabzını tutan yayıncılık anlayışı ile 25 yılı geride bırakan KobiEfor Ailesi’ni kutluyoruz. Ekonomi yayıncılığında sahada olmak, özellikle ekonominin yapıtaşı niteliğinde olan KOBİ dünyasındaki gelişmeleri yakından izlemek büyük emek isteyen bir iş. Bunca sene aynı dinamizm ve heyecanla yayıncılık yapabilmek büyük bir başarı. KobiEfor’un uzun yıllardır özverili çalışmalarına, ilkeli ve sorumlu duruşuna, dijitalleşme ile birlikte yaşanan dönüşüme uygun farklı mecralar geliştirme yeteneklerine yakından tanık olduk. Sanayinin ve KOBİ’lerin yanında olan yaklaşımı, gurur verici güzel gelişmeler yanında sorunlar ve yaşanan sıkıntıları bilip, bunları dile getirmesi de her zaman çok kıymetliydi. Nice 25 yıllara KobiEfor…

ZEYNEP ALİMOĞLU


SAHADAN GERÇEK ZAMANLI DOĞRU VERİLERLE OBJEKTİF BİR YAYIN
KobiEfor 25 yaşında ve benim de iletişim sektöründe 25 yılı aşan bir meslek hayatım var. Kuruluşundan bu yana KobiEfor her zaman yakından çalışmaya özen gösterdiğimiz bir yayın oldu. Çünkü eğer ekonominin herhangi bir noktasına değiyorsanız, ki bu otomotiv olabilir, bilişim olabilir ya da enerji sektörü olabilir, birilerinin sahadan gerçek zamanlı ve doğru verilere dayanan bilgileri aktarıyor olduğuna, sektörleri yakından ve objektif biçimde gözleyip yerinde yorumlar yaptığına inanmanız gerekiyor. Bu anlamda KobiEfor bizleri hiç yanıltmadı diyebilirim. Bugüne kadar dergiye emek vermiş olan, bazılarıyla tanışma fırsatı bulduğum tüm yayın ekibini tebrik ediyor, KobiEfor’a başarılarla dolu nice 25 yıllar diliyorum.

NİGAR KALYONCU
İletişim Ofisi Halkla İlişkiler Yönetici Ortağı

TÜRKİYE’NİN İŞ DÜNYASINA 25 YILDIR IŞIK TUTAN KOBİEFOR YENİLİKÇİ FİKİRLERLE EKONOMİMİZE DEĞER KATIYOR
KobiEfor Dergisi’nin 25. Yılı Kutlu Olsun! Türkiye’nin iş dünyasına 25 yıldır ışık tutan, KOBİ’lerimizin sesi olan ve yenilikçi fikirlerle ekonomimize değer katan KobiEfor Dergisi’ni gönülden tebrik ediyorum. KobiEfor’un çeyrek asırlık yolculuğunda etik yayıncılık ilkesini bir iletişimci olarak bizzat takip etmek ve bu alandaki öncülüğüne tanık olmak bizler için de çok kıymetli bir dönemdi. Daha nice yıllar boyunca Türkiye’nin kalkınmasına ilham vermesi ve başarılarla dolu yayıncılık hayatı diliyorum.

SEDEF SENAR
Stratejist Creative Communications Ajans Başkanı

KOBİEFOR VE DİJİTAL KOBİEFOR, VAZGEÇİLMEZ BİLGİ KAYNAKLARI HALİNE GELDİ
KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi’nin 25. yılını ve DİJİTAL KobiEfor Girişimcilik ve Teknoloji Dergisi’nin 4. yaşını kutlamaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu iki değerli yayın, Türkiye’nin iş dünyasına rehberlik eden, girişimciliği destekleyen ve sanayi ekosistemine önemli katkılar sunan vazgeçilmez bilgi kaynakları haline gelmiştir. KobiEfor’un çeyrek asırlık geçmişi, sadece bir yayıncılık başarısı değil; aynı zamanda ekonomimizin temel taşları olan KOBİ’lerin gelişimine sunduğu eşsiz bir katkının göstergesidir.  DİJİTAL KobiEfor ise teknoloji ve girişimcilik odağında, yenilikçi bakış açısıyla geleceği bugüne taşıyan içerikleriyle dikkat çekmektedir. Kendi profesyonel yaşamımda, KobiEfor’un hem iş dünyasına hem iletişim sektörüne olan etkisini yakından gözlemledim.  Birçok işletmenin başarı hikayesine ışık tutan, sektörler arasındaki bilgi akışını güçlendiren ve girişimcileri cesaretlendiren bu değerli yayın, benim için ilham kaynağı olmuştur. Bu özel yıldönümünde, KobiEfor Ailesi’ni böylesine anlamlı bir başarı için yürekten tebrik ediyorum.  Gelecekte de aynı azim ve vizyonla iş dünyasına rehberlik etmeye devam edeceğinize olan inancım tamdır. Nice başarılı yıllara!

NİL YILDIZALP
ADA PR İletişim Hizmetleri Genel Müdürü

KOBİEFOR, SEKTÖRDEKİ PROFESYONELLERE YOL GÖSTERDİ, DİJİTAL KOBİEFOR TEKNOLOJİ DÜNYASINDA GİRİŞİMCİLERE İLHAM VEREN BİR PLATFORM OLDU
KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi’nin 25. yılı ve Dijital KobiEfor Girişimcilik ve Teknoloji Dergisi’nin 4. yılı, Türkiye’nin ekonomi ve sanayi dünyasında önemli bir dönüm noktasını işaret ediyor. KobiEfor, yıllar içinde KOBİ’lerin gelişimine, girişimcilik ekosistemine ve dijital dönüşüme katkı sağladı, sektördeki profesyonellere yol gösterdi. Dijital KobiEfor ise hızla değişen teknoloji dünyasında girişimcilere ilham veren bir platform oldu. Hem baskılı hem dijital mecradaki başarıları, derginin sektördeki etkisini pekiştirdi. Destekleri ve katkıları için KobiEfor dergilerine teşekkür ediyor, gelecek yıllarda KobiEfor’un daha da güçleneceğine ve sektöre katkılarının artarak devam edeceğine inanıyorum.

SEMRA AYDIN
Aydın Medya Kurucu ve Ajans Başkanı

MEDYA SEKTÖRÜNÜN AMİRAL GEMİSİ 

Türk ekonomisini tüm paydaşlar ve ekonomi çeşitliliği sağlayan tüm sektörleri yıllardır sayfalarına taşıyan, ekonominin çarklarının dönmesi adına elini taşın altına koyarak yıllardır sektörlerin nabzını tutan KobiEfor Dergisi’nin 25.yılını kutlarım. Sektörün amiral gemisi olarak gördüğüm KobiEfor Dergisi, 25 yıldır yayın  hayatında ki istikrarlı duruşu ve yayın anlayışı ilkelerine bağlı olarak devam eden yolunda; hem yönetimi hem de yıllardır emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımızı da vesilesi ile kutlamak isterim. Nice 25 yıllar dilerim.


İlk 10 ayda otomotiv ihracatı 30 milyar doları aştı!
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) 2024 yılının ilk 10 aylık dönemine ilişkin verileri açıkladı. Geçen yılın aynı dönemine göre toplam üretim %7 gerileyerek 1 milyon 122 bin 567 adet gerçekleşti. Geçen yılın ilk 10 aylık dönemine göre %5 azalan otomobil üretimi ise 742 bin 303 adede ulaştı. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 1 milyon 162 bin 178 adede yükseldi. Ticari araç grubunda, yılın ilk 10 ayında üretim %12, ağır ticari araç grubunda %25 ve hafif ticari araç grubunda ise %10 geriledi. 2023’ün ilk 10 aylık dönemine göre ticari araç pazarı %7, ağır ticari araç pazarı %10, hafif ticari araç pazarı ise %6 geriledi. Yılın ilk 10 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre paralel seyrederken otomobil ihracatında %2 gerileme yaşandı. Bu dönemde, toplam ihracat 826 bin 259 adet, otomobil ihracatı ise 531 bin 680 adet düzeyinde gerçekleşti. 2024’ün ilk 10 aylık döneminde toplam pazar, geçen yılın aynı dönemine göre %2 geriledi ve 983 bin 968 adetten kapandı. Bu dönemde, otomobil pazarı geçen yılın aynı dönemiyle paralel seyretti ve 750 bin 935 adede ulaştı. Ekim ayında aylık bazda en yüksek ihracat değerine ulaşıldı: Yılın ilk on aylık döneminde otomotiv ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre adet bazında paralel seyretti ve 826 bin 259 adet gerçekleşti. Bu dönemde otomobil ihracatı da bir önceki yılın aynı dönemine göre %2 azalırken, ticari araç ihracatı ise %1 arttı. Traktör ihracatı ise 2023 yılının aynı dönemine göre %24 azalarak 11 bin 860 adet olarak gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, toplam otomotiv sanayi ihracatı, 2024’ün ilk on aylık döneminde %16 ile sektörel ihracat sıralamasında ilk sıradaki yerini korurken, Ekim ayında gerçekleştirdiği 3.6 milyar dolar ihracat ile ay bazında en yüksek ihracat değerine ulaştı.  Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre, ilk 10 aylık dönemde toplam otomotiv ihracatı, 2023’ün aynı dönemine göre %3 artışla 30.2 milyar dolar gerçekleşti. Bu dönemde, dolar bazında ana sanayi ihracatı %5 artarken tedarik sanayi ihracatı da %2 arttı.

Elektrikli ve otonom araçlar gündemimizde
ALİ ÖZÇETE
OSS (Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
Satış sonrası yenileme pazarının binek araç ve hafif ticari araç kapsamında 2023 geliri 6.466 milyar dolar, ağır ticari araç grubu da eklendiğinde satış sonrası yenileme pazarı geliri 8.85 milyar dolara ulaştı. 2024 özelinde, otomotiv satış sonrası sektörü olarak bizler için zor koşullarda geçen bir yılı geride bırakıyoruz. Hem ülkemizdeki hem de dünyadaki ekonomik ve siyasi gelişmeler, sektörümüze bu yıl genel olarak olumsuz yansımalar getirdi. OSS Derneği olarak 272 üyemizle gerçekleştirdiğimiz Sektörel Değerlendirme Anketi’ne göre, otomotiv satış sonrası sektörü 2024’ün 3. çeyreğinde, 2023’ün aynı dönemine kıyasla yurt içi satışlarda dolar bazında ortalama %1.08 düşüş yaşadı. Bu dönemde dağıtıcı üyelerin satışlarında dolar bazında %0.38 artış kaydedilirken, üretici üyelerde %3.27'lik bir düşüş gözlemlendi. 2024 yılına temkinli bir başlangıç yapan otomotiv satış sonrası sektörü, 3 çeyrek boyunca durgunluğunu sürdürdü. Sektördeki en dikkat çekici unsurlar arasında, satış ve ihracattaki düşüşe rağmen istihdamın korunması yer alıyor. Bu, iş gücü açısından istikrar sağlansa da ekonomik faaliyetlerin daraldığının bir göstergesidir. Maliyet artışları ve nakit akışı sorunları sektörün temel sıkıntıları arasında. 2024’ün 3. çeyreğinde yatırım planlayan üretici üyelerin oranı bir önceki ankete göre yükseldi. Bu durum bizlere işletmelerin belirsizliklere rağmen uzun vadeli büyüme hedeflerine yönelik daha iyimser bir bakış açısı geliştirdiğini ve yatırım yapma konusunda daha cesur adımlar attığını gösteriyor. Kapasite kullanım oranındaki sınırlı artış ve bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracattaki olumlu gelişmeler, sektördeki toparlanma umudunu bir nebze de olsa artırıyor. Sektörümüz uzun vadeli hedeflerde büyüme potansiyeli oldukça yüksek ve ülkemize en çok getiri sağlayan sektörler arasında. En köklü değişimlerden biri olacak elektrikli ve otonom araçlar için gerekli yedek parçaların üretimi, dijitalleşme, otomasyon ve robotik kullanımının yaygınlaşması gibi birçok önemli konu başlığı gündemimizde. Bu trendlerin elektrikli araçlar başta olmak üzere otomotiv ve otomotiv satış sonrası sektöründe talebi yukarı yönlü etkileyeceğini öngörüyoruz. Sektördeki değişime ayak uydurabilecek ve Endüstri 4.0 konseptine uygun kriterlerde üretim ve dağıtım alanlarının oluşturulması için tüm sektör paydaşlarımızla ortak yol haritası belirleme konusunda hem fikiriz.

“2030’da kimya ihracatımızı 50 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz”
ADİL PELİSTER

İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı
2023’te gerçekleştirdiğimiz 30.6 milyar dolarlık ihracatla en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci sektör olmayı başardık. 2023’te dünyada kimya ihracatının önde gelen ülkeleri arasında küresel ihracattan aldığımız payı %10’a yakın arttırdık. 16 alt sektörümüzle birlikte geçtiğimiz yıl 230 ülke ve bölgeye ihracat yaparak toplam ülke ihracatından yaklaşık %13.8 pay aldık. Bu yıl ilk on aylık verilere baktığımızda ise kimya sektör ihracatımız 26 milyar dolara yaklaştı. Bu dönemde %2.7’lik bir büyüme gerçekleşti. Küresel talepteki gerileme, yakın coğrafyamızdaki savaşlar, enflasyon ve kur dengesi, girdi maliyetlerindeki artış gibi zorlu koşullara rağmen sektörümüz Türkiye’nin en çok ihracat yapan ikinci sektörü konumunu korumayı başardı. Ocak-Ekim döneminde en çok ihracat yaptığımız ilk 10 ülke Hollanda, Romanya, ABD, Rusya, İtalya, Almanya, İspanya, Irak, İngiltere ve Mısır oldu. Yine bu dönemde en çok ihracat yaptığımız ilk 10 ürün grubu ise plastikler ve mamulleri, mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler, anorganik kimyasallar, uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun, kauçuk, kauçuk eşya, boya, vernik, mürekkep ve müstahzarları, eczacılık ürünleri, muhtelif kimyasal maddeler, yıkama müstahzarları ve organik kimyasallar olarak sıralandı. 2024 Haziran’da kimya sektöründe faaliyet gösteren 23 binin üzerinde işyeri mevcut, çalışan sayısı ise 370 binin üzerinde. Bunların %30’u kimyasal ürün imalatı, %4’ü eczacılık ürün imalatı ve %66’sı ise kauçuk ve plastik ürün imalatı yapıyor. İKMİB olarak ‘Vizyon 2030’ stratejimiz çerçevesinde, sürdürülebilirlik temelinde ölçek büyütmeye odaklanarak kimya ihracatımızı 2030 yılında 50 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz. İhracatın artırılması için gerekli en önemli unsur olan kimya sektörünün 2030 vizyonlu sanayi stratejisinin ortaya konulmasını önemsiyor ve bu anlamda 2025 içinde uluslararası boyutta bir kimya sektör zirvesi düzenlemeyi planlıyoruz. Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren ikinci sektörü olarak ülkemize döviz kazandırmanın yanı sıra ülkemizde öncelikli ürün yatırımlarının yapılması için İKMİB olarak yaptığımız çeşitli projelerle katkı sağlıyoruz. İKMİB olarak, ciddi emek ve uğraş sonucu sürdürülebilirlik temelli ve ihracat odaklı yepyeni bir kimya ekosistemi kurmak için Kimya Teknoloji Merkezimizi hayata geçirdik. Merkezimizde akredite olmuş laboratuvarlarda yapılan test ve analizler kapsamında her yıl önemli miktarda bir tasarruf sağlanmasını bekliyoruz. Kimya Teknoloji Merkezimizin cari açığın kapanmasına ve ihracat artışına ciddi katkı sağlayacağına inanıyoruz. Merkezimiz startup girişimcilik merkezi ve sürdürülebilirlik merkezi ile gelecek teknolojileri, dijitalleşme, yapay zeka ve çevre-sanayi-toplum işbirliği alanlarında da yenilikçi projelere imza atacaktır.

“Önümüzdeki 10 yılda ekonomide katma değerin %70'ini dijital ekonomi oluşturacak”
RAHMİ AKTEPE
TBD (Türkiye Bilişim Derneği) Genel Başkanı
Türkiye Bilişim Derneği, (TBD) ülkemizin bilişim ekosisteminin gelişmesinde en önemli ayaklarından biri olarak KOBİ’leri görür. 2030’a kadar dijital ekonominin 38 trilyon dolarlık bir büyüklüğe sahip olacağı tahmin edilmektedir. Türkiye’nin bu büyümeden pay sahibi olabilmesi için öncelikle kamu özel sektör işbirliklerini arttırması, akademi dünyasının bu hedeflerin içine alınması ve Türk ekonomisinin bel kemiği olan KOBİ’lerin dijital dönüşümünün hızlandırılması gerekiyor.  TBD olarak bu anlamda önemli çalışmalara imza atıyoruz. Yakın zamanda ülkemizin bilişimde gelecek vizyonunu belirleyecek 3. Bilişim Şurası’nı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı ile birlikte gerçekleştireceğiz. Bilişim Kurultayımızı da 41. kez Aralık ayında gerçekleştireceğiz. Bu önemli etkinliklerde de KOBİ’lerin dijital gelişimi önceliğimiz olacaktır.
‘Türkiye’nin Dijital Dönüşümü’nün ekonominin genel gidişatıyla ve eğitim ile hukuk sistemi gibi kurumsal yapılarla yakından ilişkili olduğunu öngörmekteyiz. Ekonomik istikrarın bozulması dijitalleşme sürecinin aksamasına, buna karşılık ekonomik istikrarın yeniden sağlanacağı beklentisi de dijitalleşme sürecinin hızlanmasına neden olmaktadır.  KOBİ’lerin dijital dönüşümü de sadece kamunun yönlendirmesi, STK’ların desteklemesi ya da mali yardım ile gerçekleşecek bir dönüşüm değildir.
Ülkemizin tüm kurumlarının bu dönüşüm anlayışında birleşmesi ve bunu ekonomik gelişme politikası ile birleştirmesi gerekmektedir. Küresel ölçekte rekabet avantajı sağlayabilmek, ihracat ve istihdam potansiyelini artırmak için yüksek katma değerli ileri teknolojilerin ülkemizde üretilmesi gerekmektedir. İleri teknolojilerde, dünyada kurallar yeniden belirlenirken, geleceğin ekonomisine hazırlıklı olabilmemiz için büyük şirketlerimiz yanında özellikle KOBİ’lerimizin dönüşümünün öncelikli olması gerekmektedir. Büyük ölçekli şirketlerin yüksek katma değerli ürünleri üretmesi önemlidir ama bunu KOBİ’lere yayamazsak dünya ekonomik gelişme trenini yakalayamayız.
KOBİ’lerimiz dahil olmak üzere iş dünyamızın ileri teknolojiye dayalı yüksek katma değerli üretim yapısını hayata geçirmek artık bir seçim değil, zorunluluk olmuştur. Bilişimde artık önümüzdeki yılı değerlendirmek değil, önümüzdeki on yılı ve 2030-2050 yılı gibi hedefler koyarak bu hedefler yolunda ilerlerken yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı değerlendirmemiz gerekiyor. Dünya Ekonomik Forumu’na göre önümüzdeki 10 yılda ekonomide katma değerin %70'ini dijital ekonomi oluşturacak ve dijital iş modelleri oluşturan şirketler bu büyümeden pay alacak. Türkiye ise yaklaşık 50 milyar dolarlık bir potansiyeli ile G20 ülkeleri arasında sonuncu sırada yer almakta. Dünyada Türkiye dijital ekonomideki %0.1’lik paya sahiptir. Türkiye’nin dijitaldeki atılımı ile ekonomik büyümede bir bağlantı var.
Ekonomi yönetimi iyi olduğu takdirde 2030’a kadar 269 milyar dolarlık bir potansiyelin dijitalle ekonomiye katkı sağlanacağını söyleyebiliriz. Bu da ülke genelinde dijital büyümenin %25-30 civarında olacağı tahmini yapmamızı sağlıyor. Türkiye dijital büyümeyle ekonomide küresel değer zincirinde söz sahibi olabilmesi adına birçok fırsata sahiptir. Dünya Bankası verilerine göre; Türkiye’de katma değerin %53’ünü, istihdamın ise %74’ünü sağlayan mikro, küçük ve orta ölçekli şirketler dijital dönüşümü tamamlamakta büyük şirketlere ve OECD ülkelerine kıyasla geri kalmıştır.
OECD ülkeleri içerisinde dijital dönüşümün temel seviyelerinden birisi olan web sitesi sahipliğine bakılırsa, Türkiye’de büyük ölçekli şirketler %91’le OECD ortalamasının üzerindeyken, orta ölçekli şirketler %68, küçük ölçekli şirketler ise %45’le OECD sıralamasında sonlarda geliyor. Türkiye büyük işletmeler ve KOBİ’ler arası dijital uçurum bulunan nadir ülkelerden birisi. Temel sebepler arasında, KOBİ’lerin kullanacakları çözümler ve kullanım alanlarıyla ilgili bilgi eksikliği ve finansal destek ihtiyacı bulunuyor.

Türkiye plastik sektörü, AB ülkeleri içinde 2. Sırada
ÖMER KARADENİZ
PLASFED (Plastik Sanayicileri Federasyonu)  Yönetim Kurulu Başkanı
Türkiye ekonomisinin en önemli aktörlerinden birisi olan plastik sektörü, 10 milyon tonu geçen toplam üretimi, 50 milyar dolara yaklaşan cirosu, 8 milyar doları aşan direkt mamul ihracatıyla ülke ekonomisine yön veriyor. Türk plastik sektörü, 10 milyon ton plastik üretimiyle AB ülkeleri içinde, Almanya’dan sonra 2. sırada yer alıyor. Ara malı üreten plastik sektörü başta inşaat, tarım, dayanıklı tüketim malları, otomotiv ve elektronik olmak üzere imalat sanayi sektörü yanında, ambalaj malzemeleri gibi ürünlerle hizmet sektörünün de çok önemli bir tedarikçisi konumunda.
2024 yılı Ocak-Ekim döneminde Türkiye ihracatı %3.2 artışla 216 milyar 383 milyon dolar, ithalat ise 7.2 oranında azalışla 282 milyar 2 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre; en fazla ihracat yapan ikinci sektör 26 milyar dolarla kimya oldu. Kimyevi maddeler ve mamulleri ürün grupları içinde en büyük destek plastikler ve mamullerinden geldi. Sadece Ekim’de 819 milyon dolar ihracat yapan plastik sektörünün toplam 10 aylık ihracat verisi 7.67 milyar dolar gerçekleşti.
Ülkelere göre plastik hammadde mal grubu 2024 yılı Ocak-Eylül dönemi ihracatına bakıldığında toplamda 175 ülkeye ihracat yapıldığı görülüyor. En çok ihracat yapılan ülkeler; sırasıyla Rusya Federasyonu, İtalya, Romanya, Ukrayna ve Almanya. İKMİB verilerine göre; plastik mamul ithalatı, 2024 yılı ilk 9 ayında 2.69 milyar dolar gerçekleşti. 2024 yılı sonunda ithalatın 2023’e kıyasla miktar bazında %1.8 ve değer bazında %4.3 gerileyerek 748 bin ton ve 3.99 milyar dolar gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Plastik sektörü ihracatı, hammadde ve mamul ürünler toplamı olarak 2024 ilk 3 çeyreği itibarıyla yaklaşık 3.09 milyon ton gerçekleşti. 2024 ilk 3 çeyreğinde gerçekleşen bu ihracatın yaklaşık 1.74 milyon tonu plastik mamul, geriye kalan 1.35 milyon tonu plastik hammadde sektöründe oldu. Plastik sektör ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre miktar bazında %7.24 artarken; ilgili dönemde sektörün mamul ihracatında geçen yıla göre %5.26 hammadde ihracatında ise %9.9’luk artış yaşandı. Plastik sektörü 2018-2023 yıllarını kapsayan dönemde, yılda ortalama 1 milyar 105 milyon dolarlık makina ve teçhizat yatırımı gerçekleştirdi. Bu dönemde toplam yatırımın %40’ını presler ve diğer makinalar %20’sini enjeksiyon, %17’sini ekstrüzyon, %4’ünü termoform, %2’sini şişirme ve %17’sini de aksam ve parçalar oluşturuyor. Ülke ekonomisine 35 milyar dolarlık katma değer sağlayan plastik sektörü, 250 binden fazla kişiye istihdam yaratıyor.
2024’ün son çeyreğinde toplam ihracatını artıran plastik sektöründe ivmenin yukarı yönlü hareket edeceğini düşünüyoruz. Yeni yılla birlikte plastik sektörünün ihracatla kalkınacağını öngörüyoruz. Küresel ticaretin 2025’te daha zayıf büyüyeceği beklentilerine rağmen Türkiye’nin Asya-Pasifik ve Orta Doğu pazarlarında güçlü bir şekilde yer alacağını düşünüyoruz. Tabii bir yandan da dünya ve Türkiye ekonomisinde yaşanan zorlu koşullar unutulmamalı. Durum böyle olunca plastik sektöründe yerinde sayan hatta gerileyen satış fiyatları ile rekabet edebilmek zorlaşıyor. Dolayısıyla kar marjları daralıyor. Sektörün en önemli sorunlarından biri yeterli katma değer sağlayamamasıdır. Üretim ve ihracatta daha yüksek katma değer sağlayabilmek için katma değeri yüksek inovatif ürünler imal edilmeli ve kaliteden ödün vermeden maliyetleri düşürmenin bir yolu bulunarak kar marjı artırılmalı. Sektörün kaliteden ödün vermeden küresel pazarlarda rekabetçi üretim ve ihracat olanaklarını artırması için Avrupa standartlarında ve çevreye uyumlu üretim yapılmalı.

İhracat üç ay üst üste artış gösterdi
Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi 2024 Eylül ayı sonuçları açıklandı. Rapora göre ihracat bir önceki Ağustos’a göre 85 milyon dolar artarak 2.62 milyar dolar seviyesine yükseldi. Geçen yılın Eylül  ayının ise %0.7 altında kaldı. Eylül ayında inşaat malzemesi ithalatı da 941 milyon dolar olarak gerçekleşti. Pazardaki durgunluğa ve Türk lirasındaki değerlenmeye rağmen Eylül’de de ihracat artmaya devam etti. Böylece dış ticaret endeksleri üç aylık bir yükselişe imza attı. Rapora göre; 2024 Eylül’de inşaat malzemesi ihracatı miktar olarak bir önceki Ağustos’a kıyasla 222 bin ton artarak 4.14 milyon tona yükseldi. 2024 Eylül’de ortalama ihracat birim fiyatı 0.63 dolar/kg olarak kaydedildi. Bu yılın Eylül’ündeki inşaat malzemesi sanayi ortalama yıllık ihracat birim fiyatının, geçen yılın Eylül’üne göre %0.5 artış gösterdiği endekste belirtildi. Eylül ihracat performansına bağlı olarak 2024 Eylül itibariyle yıllıklandırılmış inşaat malzemesi ihracatı 28.78 milyar dolar oldu.

Gayrimenkul sektörüne 4T Sertifikası geliyor
19. GYODER Gayrimenkul Zirvesi’nde konuşan GYODER (Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği) Başkanı Neşecan Çekici, gayrimenkul sektörünün Türkiye’de ekonomik kalkınmanın daima lokomotifi olduğunu belirterek, “Dün de öyleydi, bugün de böyle. Eminiz ki yarın da aynı çizgide devam edecek. Çünkü gayrimenkul sektörü yalnızca binalar inşa etmekle kalmıyor, şehirler kuruyor, insan hayatına dokunuyor ve geleceği şekillendiriyor” dedi. Çekici, yeni ekonomide çevresel, toplumsal adalet ve yönetişim konularını içeren ESG standartlarının önemine işaret etti: “ESG kriterlerini sektörümüzde yerleşik kılmak istiyoruz.
Bu nedenle Tabiat, Toplum, Tasarım ve Teknoloji başlıklarından oluşan, 4T Sertifikası’nı PwC Türkiye danışmanlığında hazırlamaktayız. Öncelikle geliştiricilerimizi ve inşaat şirketlerimizi belgelendireceğiz.
Böylece sektörümüzün sosyal rolünü yukarıya taşıyacağız. Uluslararası rekabet gücünü artıracağız.” Lansmanını yaptıkları ‘İnşaat Sektörü ve İş Gücü Dinamikleri: Türkiye 2024’ raporlarında sektörün en önemli problemlerinden biri haline gelen ‘iş gücü’ sorununu mercek altına aldıklarını aktaran Çekici, tüm paydaşlarla bir seferberlik çerçevesinde gayrimenkul ve kentsel dönüşüm okuryazarlığı projeleri yürütmeye başladıklarını da söyledi.

Yalıtım sektörü bölgesel bir üretim merkezi olma yolunda
EMRULLAH ERUSLU
İZODER - Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
Yalıtım sektörü; dünya standartlarındaki üretim altyapısı ve yüksek kapasitesi, kalite standartları, dinamik girişimcileri ve yenilikçi ürünleriyle Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip. Sektörün ülkemizdeki büyüklüğü 2023’te tüm hizmetler dahil 7.5 milyar dolara ulaştı. Direkt ve dolaylı yaklaşık 150 bin kişilik bir istihdam oluşturarak ülkemizin kalkınmasında etkin rol alıyoruz. Yine ihracat tarafında son yıllarda ciddi bir ivme kaydettiğimizi, sektörümüz için bölgesel bir üretim merkezi olma yolunda önemli yatırımların hayata geçtiğini görüyoruz. Yeni yapıların inşa süreci ve kentsel dönüşüm yanında mevcut binalarda yapılan yalıtım uygulamaları sektörün başlıca büyüme dinamiklerini oluşturuyor. Yalıtımın enerji verimliliği, güvenli ve konforlu bir yaşam üzerindeki rolü konusunda toplum bilincinin artması da sektörün büyümesine olumlu yönde yansıyor. Ancak son zamanlarda kentsel dönüşüm ile mevcut binaların yenilenmesi amaçlı yavaşlayan talep dikkate alındığında deprem sonucu oluşan barınma ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak yürütülen deprem konutlarının inşasının, 2023’te olduğu gibi 2024’te de yalıtım sektörünün itici gücü olmaya devam ettiğini söylemek mümkün. Yalıtım sektörü; ısı, su, ses ve yangın yalıtımı olmak üzere dört ana başlıkta hizmet veriyor. Isı yalıtımının genel sektör içindeki pazar payı daha fazla büyüyor. Dünyada gelişmiş ülkeler daha büyük pazar kapasitesine sahip. AB’deki kişi başı ısı yalıtım malzemesi tüketimi ülkemizin 2.5-3 kat üstünde. Enerji limitlerimizi ve U değerlerimizi gelişmiş ülkeler seviyesine getirmemiz gerekiyor. Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standardı TS 825 revizyonu bu noktada çok büyük önem taşıyor. Bu da 2025’te ülkemiz ve sektörümüz için önemli gelişmelerden biri. Yine kentsel dönüşüm sürecinde meydana gelebilecek hızlanma sektörümüzü pozitif etkileyecek faktörlerden bir tanesi olacaktır. Yalıtım uygulamalarının yaygınlaştırılması bireylerin yaşam konforunu artırdığı gibi ülkemizin enerji faturasını düşürecek ve Türkiye’nin 2053 yılı net sıfır hedeflerini destekleyecektir.

Lojistik hub olma potansiyeliyle dikkat çeken Türkiye lojistik, taşıma ve depolama sektörü hızla büyüyor
BİLGEHAN ENGİN
UTİKAD (Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı

Küresel ticaretteki sunduğu alternatif rotaları ile her geçen gün Türkiye lojistik sektörü yerini daha da sağlamlaştırdı. Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada dünya tedarik zincirleriyle alakalı koyabileceği herhangi bir hedefe ulaşamaması neredeyse imkansız. Ülkemizin dinamik bir lojistik sektörüne sahip olması, bölgedeki en önemli lojistik merkezlerinden ve transit ülkelerinden birisi olma potansiyelini öne çıkarıyor. Lojistik hub olma potansiyelimizi en iyi şekilde kullanabilmek için hız, maliyet avantajı ve güvenilirlik sağlayabilecek bir ulaştırma ağına ihtiyaç bulunuyor. Limanların demiryolu bağlantılarının yapılması, doğu-batı yönünde demiryoluyla kesintisiz yük taşımacılığının yapılması öncelikli olarak hayata geçirilmesi gereken projeler arasında olmalı. Ülkemizin bir transit hub olması yolundaki çalışmalarını destekliyoruz.
Lojistik depo veya depolama, belirli bir noktadan alınan ürün ve yüklerin teslim alınarak bir süre muhafaza edilmesi ve daha sonra istenilen noktalara aktarılmak üzere hazırlanması işlemidir. Kullanılan depolar, ürünlerin ne kadar süre muhafaza edileceğine bağlı olarak belirlenir. Depolardaki doluluk oranlarının, lojistik ve tedarik zinciri yönetiminde oluşturduğu çeşitli zorluklar hem operasyonel hem de stratejik seviyede etkiler doğurabilir, depo alanının yetersizliği tedarik zinciri boyunca tüm işlemleri yavaşlatacağı gibi sevkiyatlarda gecikmelere de yol açabilir. Depo dolulukları depolama maliyetlerini artıracağından maliyetlerde yukarı yönlü değişkenlikleri doğuracaktır. Üretici veya perakendeci firmaların stoklarını şişirerek özellikle bozulabilir ürünlerde ciddi kayıplara neden olabilecektir. Hızlı ve seri sevkiyat yapılamayacak ve bu nedenle müşteri memnuniyetsizliği riski artacaktır. Acil durumlarda ve hızlı sevkiyatlarda reaksiyon kabiliyetinizi ciddi manada düşürecektir. Envanter ve stok takibinde hatalara yol açacağı gibi nakliyat süreçlerini de yavaşlatacak ve tedarik zincirinde ciddi tıkanmalara yol açacaktır. Bu zorluklar, maliyet artışından sevkiyat gecikmelerine kadar geniş bir yelpazede olumsuz etkiler yaratıyor, işletmelerin bu durumu etkin yönetmesi, esnek ve sürdürülebilir bir tedarik zinciri oluşturmak açısından kritik öneme sahip. Depolama maliyetlerinin artması kaynaklı ürünlerin toplam maliyetlerinde değişiklik olacağından maliyet bazlı bir fiyatlama stratejisini ortaya çıkaracaktır. Düşük kâr marjlı sektörlerde ciddi kayıplara neden olacaktır. Bu tip durumlarda stok ürünü azaltmak alternatif taşıma modelleri ile talebe göre arz oluşturma sektörlerin en çok uyguladıkları yöntemdir.
Türkiye’de lojistik, taşıma ve depolama sektörü son zamanlarda gündemde. Depolama tesislerindeki doluluk oranları kritik seviyelere ulaştığı bilgisi sıkça ifade ediliyor. Bu bilgi doğru, bir dönem kritik seviyelere ulaşıldı ancak 2024 Şubat ayı itibarıyla kritik seviyelerin altında seyrediyor. Geçtiğimiz birkaç yılda %100’ü bulan doluluk oranları şu an %80-90’lar da denilebilir. Antrepo tesislerindeki doluluk oranları ekonomik dengeleri de etkiliyor.

“Yeşil dönüşüm bir görev”
HAMDİ ERÇELİK
TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Erçelik
Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) tarafından 5.’si düzenlenen ‘Geleceğin Limanları Çalıştayı’ndaki açılış konuşmasında TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Erçelik, Türkiye limancılık sektörünün hedeflerine ulaşabilmesi için verimlilik ve güvenlik konularında yapılan dijital yatırımların önemini vurguladı. 2023’te Türkiye limanlarında 525 milyon ton elleçleme gerçekleştirildiğini ve 2050 yılında bu rakamın iki katına çıkmasının öngörüldüğünü belirten Erçelik, bu kapsamda entegre sistemlerin ve teknolojik altyapının oluşturulmasının sektöre büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Limanların yalnızca kendi emisyonlarını değil, bağlantılı tüm taşıma ağlarının karbon ayak izini azaltmayı hedeflediklerini kaydeden Erçelik, yeşil dönüşümün bir “görev” olduğunu ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmanın herkesin sorumluluğu olduğunu ifade etti.

Makine ihracatı 2.8. milyar dolar gerçekleşti
3 binden fazla işletmeyi temsil eden 34 sektörel derneğin çatı kuruluşu Türkiye Makina Federasyonu (MAKFED) tarafından bu yıl 4. kez düzenlenen Makine Zirvesi’nde konuşan MAKFED Başkanı Adnan Dalgakıran, “Türkiye Makine ve Teçhizat Yatırımlarının 2024’ün 2. çeyreğinde %5.6 küçüldüğü dönemde Avrupa’da da benzer daralma olmasına karşın tüm gücümüzle ihracata tutunmaya çalışıyoruz. 12 aylık ihracatımız 28.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Buna karşın makine ithalatının son 12 aylık dönemde %2.7 artarak 45.1 milyar dolara çıkması düşündürücü” dedi. Dalgakıran, şunları ifade etti: “Piyasa gözetimi ve denetiminin etkin olmaması haksız rekabete neden oluyor . Ölçek ekonomisi gelişemiyor. Bunun için kuralların etkin şekilde uygulanması gerekiyor. Üzerinde CE işareti olmasına karşın ithal ve yerli makinelerde verimsiz elektrik motorlarının olduğunu görüyoruz. MAKFED çatısı altında 34 derneğimiz teknik bilgileri ile ilgili kurumlarımıza desteğe hazır. Gerektiğinde test ve muayene alt yapısının geliştirilmesine de destek olabiliriz. Rakiplerimizle ülkemizde ve küresel arenada rekabetçi olabilmek için alıcı finansmanı mekanizmasını geliştirmeliyiz. Yatırım yerini de artık maaliyet kalemleri arasında alt sıralara itmeliyiz”
TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) Başkan Vekili ve MAİB (Makine İhracatçıları Birliği) Başkanı Kutlu Karavelioğlu, zorlu bir süreçten geçildiğini, Türkiye’de üretimin düştüğü, ölçeklerin küçüldüğü, maliyet yapısının bozulduğu dönemlerin hep olduğunu hatırlatarak, üretimin yerini ithalatın bu kadar hızlı aldığı dönemin yok gibi olduğunu kaydetti: “Sene sonuna gelindiğinde ihracatımızın düşmediğini, arttığını ve bunu mallarımızın ucuzlamasıyla sağladığımızı hep birlikte göreceğiz, ara malı ve hammadde ithalatının düşmekte oluşu bunun öncü göstergesidir.” Makine imalatının ayrışan bir sektör olacağını ifade eden Kutlu Karavelioğlu, “Makinalar pahalanmakta, ihraç edilen makinaların miktarı azalmakta ihracatı da düşmektedir. Tuhaf bulacaksınız ama ana sebep yerlilik/mühendislik oranının yüksekliğidir” diye konuştu. Asıl riskin tedarik zincirlerine dünya ortalamalarının üzerinde mal veren yan sanayiler üzerinden oluştuğunu anlatan Karavelioğlu, “250 milyar Euro’dan fazla makine imal eden Almanya’da makine üretimi %8 düştü diyerek Türkiye’deki gerilemenin %7.6 olmasına sevinilemeyeceğini” vurguladı. Karavelioğlu, AB rekabetçiliğinin hızla kaybedildiğine dair çok veri olduğunu söyledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Enerjide tam bağımsız Türkiye hedefliyoruz”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın himayesinde İstanbul Kongre Merkezi’nde “Ortak Gelecek Ortak Hedefler” mottosuyla düzenlenen ve yurtdışından çok sayıda bakanın yer aldığı İstanbul Energy Forum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışı konuşmasıyla başladı. Enerjinin, ulaştırma ve haberleşme ile birlikte kalkınmanın lokomotifi, sanayileşme ve gelişmenin temel şartı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, enerji politikalarını tabiata zarar vermeden enerji arz güvenliğinin sağlanması üzerine bina ettiklerini söyledi. 2023’te Türkiye’nin enerji faturasının 70 milyar dolar olduğunu kaydeden Erdoğan, madenden petrol ve doğal gaza, rüzgârdan güneş enerjisine kadar her başlıkta Türkiye’nin potansiyelinden en üst düzeyde istifade etmenin çabasında olduklarını ve enerjide tam bağımsız Türkiye hedeflediklerini anlattı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, enerji politikasını, bir taraftan arz güvenliğini sağlarken dışa bağımlılığı düşürmeye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ortaya koyduğu 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşmak çerçevesinde şekillendirdiklerini söyledi. 2016’da Milli Enerji ve Maden Politikası’nı hayata geçirdiklerini anımsatan Bakan Bayraktar, “Bugün itibariyle hane halkımızın %20’sinin gaz ihtiyacını yerli üretimle karşılıyoruz, Son 7 yılda özellikle Gabar’daki keşifle birlikte petrol üretimimizi de 3 katına çıkardık” dedi.

“Yenilenebilir enerjide 100 milyar doları bulacak önemli bir yatırım alanı var”
Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen 6. Türk-Alman Enerji Forumu’nda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’de yenilenebilir enerjide 100 milyar doları bulacak önemli bir yatırım alanı bulunduğuna işaret etti: “Türkiye bugün rüzgâr ve güneşte 31 bin megavatı bulmuş durumda. Yenilenebilir enerjide 2035 yol haritasını açıkladık. Bu gücü, 2035’te rüzgâr ve güneşte 120 bin megavata ulaştıracağız. Ekonominin omurgası olan iletim altyapısını çok güçlü hale getirmek için çalışıyoruz. Türkiye’nin artık iletim 2.0’a, yani yeni bir iletim mantalitesine geçmesi gerekiyor. Türkiye’nin 15 bin kilometre HVDC hatta ihtiyacı var. Bu alanda 28 milyar dolarlık bir yatırım planlıyoruz. Avrupa ile enterkonneksiyon kapasitesini 3 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Tüm bunları yaptığımızda Türkiye 2035’e geldiğinde elektriğinin %77’sini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan sağlayacak hale gelecek. Yenilenebilirde önümüzde çok önemli bir süreç var. 100 milyar doları bulacak önemli bir yatırım alanı var. Projelerimiz var. Türkiye, doğal gazda altyapıya büyük yatırım yaptı, tedarik portföyünü çeşitlendirdi, mevcut potansiyelle Balkanlar’ın ve Orta Avrupa’nın arz güvenliğine katkı yapabilecek

Türkiye’de dijital bankacılık hızla gelişiyor
KPMG Türkiye’nin “Bankacılık Sektöre Bakış-2024” raporuna göre geçen yıl sektörün aktif toplamı 23.5 trilyon TL olurken mevduat 14.9 trilyon TL’ye ulaştı. Bu hacim, tarihi bir zirveye işaret etti. Rapor’a göre; Ağustos 2023’e kadar gerçekleşen Kur Korumalı mevduat faiz ödemeleri, parasal genişlemeye sebep olarak hacimdeki artışı destekledi. Yılın ikinci yarısında ise parasal sıkılaştırma ve makro ihtiyati çerçevede sadeleşme kapsamında atılan adımların etkisiyle kur korumalı mevduat hacminde düşüş gerçekleşti. Sektörün toplam net kârı ise %43.8 artarak 620.5 milyar TL oldu. 2023 yılının net kâr toplamının banka türlerine göre dağılımında yerli özel bankalar %39.4’le en yüksek payı aldı. Yerli özel bankaları, %34’le yabancı bankalar, %26.6 oranla kamu bankaları izledi. Toplam kârın %84.8’i mevduat bankaları, %8.6’sı katılım ve %6.6’sı kalkınma-yatırım bankalarından geldi. Sektörün toplam öz kaynakları ise 2.2 trilyon TL’ye ulaştı. 2023 yıl sonu itibarıyla sektörün takipteki alacak hacmi 191.9 milyar TL olurken, menkul kıymetler hacmi hızlı bir artışla 3.97 trilyon TL’ye ulaştı.
Rapor’da Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre; 2022’de  Türkiye’de 58 olan banka sayısı 2023 yıl sonunda 63’e ulaştı. Bunların 34 tanesi mevduat bankası, 1 tanesi TMSF’ye devredilen banka, 20 tanesi kalkınma ve yatırım bankası, 9 tanesi ise katılım bankası oldu. Ancak, dijitalleşme ve müşteri tercihlerindeki değişimlere paralel olarak şube sayısındaki düşüş trendi Aralık 2023’e kadar devam etti. Mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarının 2022’de 9.661 olan şube sayısı, 2023’te 164 adet azalarak 9.497 seviyesine düştü.
Önemli miktarda kredi büyümesinin yaşandığı son iki yılda, sektörün kredi hacmi 2023’te 11.7 trilyon TL’ye yaklaştı. Sektörde yıllık kredi büyümesi 2022’de %54.7 olurken 2023 yıl sonunda %54 hesaplandı. Aynı dönemde tüketici kredileri 2.7 trilyon TL’ye ulaşırken hacimdeki büyümenin ticari krediler sayesinde gerçekleştiği görüldü. Döviz piyasasındaki oynaklık ve olumsuz beklentiler, ticari kredi kullananları yerli para cinsinden kredi kullanmaya yöneltti. Bu nedenle ticari kredi hacminin yarısından fazlası yerli para cinsinden gerçekleşti. Kredilerin alt kalemlerine bakıldığında ise 2023 yıl sonu itibarıyla tüketici kredilerinin toplam içinden aldığı pay %20.3’ten %23.1’e yükseldi. Tüketici kredilerinin de alt kalemlerinde ihtiyaç ve taşıt kredilerinin paylarını koruduğu ve kredi kartı kaleminin arttığı göze çarptı. Konut fiyatlarında yıl genelinde yaşanan artışlar ve kredi faiz oranlarındaki yükselişler sebebiyle konut kredilerinin büyüme oranının diğer tüketici kredisi enstrümanlarının altında kaldığı görülse de toplam hacim 400 milyar TL eşiğini aştı. BDDK tarafından alınan kararlar sayesinde takipteki alacakların oranı ise 2023’te gerilemeye devam ederek %1.6 gerçekleşti. Bu oran son beş yılın en düşük oranı oldu. Bankaların kaynakları içinde en büyük fon kaynağı durumundaki mevduat 2023 sonunda 2022 sonuna göre %67 artışla 13.8 trilyon TL oldu. Sektörün mevduat tabanı 2023 yıl sonunda 13 trilyon TL’yi geçti. Toplam mevduat pastası içinde yabancı para ve yabancı paraya endeksli olan kıymetli madenler mevduatının payı 2022 yıl sonuna kıyasla %5.9 azalarak 2023 yıl sonu itibarıyla %37.7 oldu. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de dijital bankacılık hızla gelişiyor. Rapordaki TBB verilerine göre 2023’te aktif dijital bankacılık müşteri sayısı geçen yıla göre 16 milyon 198 bin kişi artarak 110 milyon 588 bin kişiye ulaştı. Bu müşterilerin 1 milyon 802 bin kişisi sadece “internet bankacılığı” işlemi yaparken, 98 milyon 543 bin kişisi sadece “mobil bankacılık” işlemi yaptı. Hem internet hem mobil bankacılık işlemi yapan kullanıcı sayısı ise 10 milyon 243 bin kişiye ulaştı. Bu nedenle, giderek şube bankacılığı yerini dijital bankacılığa bırakmaya başladı.

Banka dışı finans sektörünün işlem hacim %69 büyüyerek 1.3 trilyon seviyesine ulaştı
Finansal Kurumlar Birliği (FKB); Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman, Varlık Yönetim ve Tasarruf Finansman Şirketleri’nin 2024 yılı 3. çeyreği itibarıyla 9 aylık konsolide verilerini açıkladı. FKB’nin temsil ettiği beş sektörün 2024 yılı 9 aylık konsolide verilerine göre; işlem hacmi 1.355 trilyon TL, aktif toplamı 843.5 milyar TL, özkaynak büyüklüğü 163.9 milyar TL, müşteri sayısı ise 6 milyon gerçekleşti. Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Ali Emre Ballı, “Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman, Varlık Yönetim ve Tasarruf Finansman şirketlerimiz, 2024’ün ilk 9 ayında kaydettikleri güçlü büyüme oranlarıyla ülke ekonomisine değer katmaya devam ediyor. Bugün bünyemizde yer alan 123 şirket ve 14 bin 241 çalışanımızla, kamu otoritesinden sektörümüzün önünü açacak kritik yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz. Birlik olarak hedefimiz, sektörlerimizin finans ekosistemi içindeki payını, gelişmiş ekonomilerdeki seviyelere çıkarmaktır. Bankacılık dışı finans sektörü şirketlerinin, geçen yılın aynı dönemine göre; işlem hacminin %69, aktif büyüklüğünün %47, özkaynaklarının ise yaklaşık %73 büyüdüğünü görmekteyiz.”

Sigorta sektörü 2030'da 44.3 milyar dolarlık prim üretimi hedefliyor
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen, 2023’te sektörün 22 milyar dolarlık prim üretimi yaptığını belirterek, “Sigorta sektörü olarak, 2030 yılında prim üretimini iki kat artırarak 44.3 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Gülen, prim üretiminin 9 ayda 570 milyar liraya ulaştığını, 2023 sonundan bu yana %18’lik bir büyümenin yakalandığını, yıl sonunda 834 milyar liralık prim üretiminin hedeflendiğini anlattı: “Son çeyrekte güçlü bir prim büyümesi bekliyoruz ki genelde de sigorta sektörünün son çeyreği özellikle yenilemelerin gelmesiyle hızlı bir büyüme gösterir. Bireysel emeklilik sistemindeki (BES) fon büyüklüğü 1.1 trilyon liraya ulaşırken, katılımcı sayısı 17 milyona yükseldi. Sektörün de ekonomiye sağladığı fon büyüklüğü 1.5 trilyona ulaşmış durumda. BES tarafına bakarsak aslında hem fon büyüklüğü büyüyor hem katılımcı sayısı artıyor. Tamamlayıcı emeklilik sistemi (TES) ile birlikte çok büyük bir hızlanma bekliyoruz. Yılın 9 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre trafik sigortaları %81, kasko %33, sağlık %98, doğal afet sigortaları %105’lik büyüme gösterdi. Türkiye, 2023’te dünyada sigortacılık sıralamasında 22 milyar dolarlık prim üretimiyle 30. sırada yer aldı. Önümüzdeki dönemde ana temamız sektörü büyütmek. Sigortalının güven ve huzur içinde risk transferini yapabildiği, her türlü riskini teminat altına alabildiği, kolay ulaşılabilir bir sektör olunması ve sigortacılığın ekonomideki ağırlığının artırılması en önemli hedeflerimiz. Stratejimizin temelini de sektörümüz için önceliklendirdiğimiz sigortalılık oranlarının artırılması, deprem, sürdürülebilirlik ve eğitim konuları üzerine oluşturuyoruz.”

Telekomünikasyon sektörü 224.5 milyar TL büyüklüğe ulaştı
Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), telekomünikasyon sektörünün 2023 yılı performansı ve sektör düzenlemeleri üzerine hazırladığı kapsamlı değerlendirme raporuna göre; 2023 sonu itibariyle sektörde 466 şirket faaliyet gösteriyor. Elektronik haberleşme hizmetleri sektörünün 2023 yılı büyüklüğü 224.5 milyar TL belirlendi. Dolar bazında değerlendirildiğinde 2008’den itibaren sektörde dikkat çekecek seviyede bir büyüme olmadığı görülüyor. 2019’dan bu yana Dolar kurunda yaşanan artış nedeniyle Türkiye’de dolar bazında elektronik haberleşme gelirlerinde ciddi bir düşüş yaşandığı ve buna göre 2013’te 18.02 milyar dolar olan sektör büyüklüğü tam on yıl sonra 2023 yılı sonunda 9.33 milyar dolara geriledi. Mevcut büyük şirketlerle değer üretmeye çalışan alternatif telekkomünikasyon şirketlerinin pazar payları da raporda yer alıyor. Buna göre, TTNET’in iştiraki olduğu Türk Telekom’un içinde değerlendirildiği, Turkcell ve Vodafone’a ait olan ve sabit ses ve genişbant tarafında hizmet veren Superonline ve Vodafone Net’in payları çıkarıldığında, alternatif işletmecilerin 2023 yılı sonundaki gelirlerinin 21.2 milyar TL olduğu, pazar paylarının ise hala %9.4 gibi düşük bir seviyede olduğu görülüyor. Bu noktada, alternatif işletmecilerin rekabet hususunda daha fazla desteklenmesi gerektiği vurgulanıyor. Rapora göre, 2023’te Türk Telekom’un 10.7 milyar TL, alternatif işletmecilerin ise 11.2 milyar TL yatırım yaptığı belirtiliyor. Alternatif işletmecilerin yüksek yatırım iştahına sahip olduğu ve engellerin kaldırılması durumunda daha büyük yatırımlar yapabilecekleri ifade ediliyor. 2012’den sonra Türk Telekom’un fiber uzunluk artış oranının yavaşladığı, 2009-2023’te Türk Telekom fiber şebekesinin %240.67 büyüdüğü alternatif işletmecilerin fiber şebekelerinin ise %631.17 büyüdüğü de raporda aktarılıyor. 2010’dan itibaren toplam ses trafiği içerisinde sabit ses trafiğinin çok ciddi oranda düşmeye başladı. 2022’de 90.6 milyon olan toplam genişbant abone sayısı 2023’te 93.3 milyona ulaştı. 2013’ten sonra fiber abone sayısındaki artış hızı ciddi ölçüde yavaşladı.
TELKODER Başkanı Halil Nadir Teberci, “Telekomünikasyon sektörümüz ne kadar güçlü olursa Türkiyemiz de o kadar güçlü olacaktır. TELKODER olarak, sektörümüzün gelişmesine ve bu doğrultuda ülkemizin güçlenmesine katkı sağlamak üzere çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.