İş hayatında teknolojinin kullanımı ile birlikte bilginin hazırlanması, değerlendirilmesi ve raporlanması son derece hızlı yapılır hale gelmiştir. Örneğin çalışanlarınıza ait bordro düzenleyeceksiniz, personel devam kontrol sistemleri ile çalışanlarınızın işe giriş ve çıkışında okuttukları kartların oluşturdukları hareketleri kullanarak aysonu bordrolarını çok kolay hazırlamakta ve devlete bildirimlerini e-bildirge yardımı ile online olarak yapabilmektedir. Teknolojinin bu kadar fazla kullanımı bir yandan da kontrol sistemlerinin kurulmasını ve nitelikli eleman çalıştırma gereğini getirmektedir.
Firma Olarak Uluslarası Arenada  Rekabet

Uluslararası arenaya baktığımız zaman bir sürü uluslararası firmalar görüyor ve firmaların dünyanın farklı yerlerde üretim yaptığını, diğer farklı ülkelerde satış yaptığını, üretimin hangi ülkede yapıldığının bir önemi olmadığını, üretilen ürünlerin uluslararası fiyatlar ile karlılığı maksimum seviyede tutmanın önemini görüyoruz.

Maksimum Kar

Uluslarası piyasada her bir ürünün yaklaşık bir piyasa fiyatı bulunmaktadır. Uluslararası piyasalarda işlem yapabilmek için üretmiş olduğumuz ürünlerde uygulayacağımız satış fiyatlarının da bu uluslararası piyasa fiyatlarına yakın olması gerekmektedir. Acaba şu andaki satış fiyatlarımız bir tarafta dursun maliyetlerimiz bile bu uluslararası piyasa fiyatlarının üstünde olduğunu ülke ortalaması olarak görmekteyiz. Bu şartlarda rekabet etmemiz ve yaptığımız işten kar etmemiz için maliyetlerimizi mümkün olduğu kadar düşürmek ve satış fiyatımızı da uluslararası piyasa fiyatları seviyesine getirmemiz gerekmektedir.

Yaptığımız maliyet düşürme hesaplarına ve yeni teknolojiyi kullanmamıza rağmen belli bir seviyeye kadar maliyetlerimizi düşürebiliriz. Fakat belli bir yerden sonra daha da maliyetlerimizin düşmediğini görmekteyiz. Yeni bulduğumuz maliyetlere göre tekrar uluslararası fiyatları karşılaştırdığımızda arada farklar olacaktır.

İnsan Kaynaklarının Önemi

Bundan sonraki maliyet düşürme aşamasında insan kaynaklarının önemini görmeli ve iyi değerlendirmeliyiz. Elimizdeki insan kaynağının envanteri nedir? Bu kaynağı en iyi şekilde nasıl kullanabilirim hesabını yapmamız gerekmektedir. Aklımıza ilk önce elemanlarımı teknik işleri daha iyi yapabilmesi ve kişisel becerilerini arttırmak için eğitmek, motivasyonlarını arttırma yolları ve yetenekleri yönetmek gelecektir. Doğrudur? Fakat doğru olmayan acaba bu yatırımı yaptığım kişi benim firmam için doğru insan mıdır sorusudur. Bu soruyu cevaplayabilmek için ilk önce ‘Firmamızın vizyonu ve hedefi nedir?’ sorusunun cevabını bulmamız gerekmektedir. Daha sonra bu vizyona sahip olmak ve hedefe ulaşmak için firmamızı konumlandırmamız gerekmektedir. Çıkan sonuca göre çalışan profilini ve aradığımız nitelikleri belirlemeliyiz. Buna göre de kadrolarımızı oluşturmamız doğru olanıdır. Kadroları oluştururken mümkün olduğu kadar içeriden, temin edemiyor isek dışarıdan tamamlama yöntemini kullanmalıyız.

Bu bağlamda her çalışan gibi mavi yakalıların da şirkete verdiği katkıdan dolayı önemli olduğunu ve yarattığı değer ile fark edilmeyi istemektedir. Ödül veya Öneri sistemi kurularak yaptığı işi daha iyi nasıl yapılacağı konusunda kendisinin fikrini almak ve bu fikri kabul görür ise ödüllendirileceği çalışanın bağlılığını arttıracaktır.

Yaptığı işi daha iyi yapabilmesi için teknik eğitimler, kendilerini geliştirmeleri içinde kişisel gelişim programlarının düzenlenmesi motivasyonu arttıracaktır.

Çalışanlar arasındaki takım çalışmasını teşvik etmek için şirket içinde farklı konularda örneğin futbol, voleybol v.b. turnuvalar düzenlenip, daha sonra başarılı olan takımlara ödül verilmesi çalışanlarda ekip ruhunun oluşmasını sağlayacak ve motivasyonun arttırılmasında katkı sağlayacaktır.

Bizleri bekleyen bu yeni rekabet şartlarına karşı şimdiden firmamızı hazırlamamız gerekmektedir. Bu hazırlığı yaparken insan kaynağımızı ve yönetiminin ne kadar önemli olduğunu görmek zorundayız.