İMES, 50 yıllık sanayi tecrübesini yeni projeleriyle taçlandırıyor
Türkiye sanayisinin kilometre taşlarından İMES Sanayi Sitesi, 50. yılını özel projelerle taçlandırıyor.
İMES Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akar, “İMES’in 50 yıllık sanayi bilgi birikimi, deneyimlerini ve anılarını bizzat İMES Ailesi üyelerinin ağzından aktaran bir belgesel ve kitap çalışmasını hayata geçiriyoruz. Teknoloji Transfer Ofisimizi (MARİMES) kuruyoruz. Yalova İMES OSB’de 2 Fabrika yatırımı yapacağız” dedi.
Türkiye sanayisinin kilometre taşlarından İMES Sanayi Sitesi, 50. yılını özel bir projeyle kutlamaya hazırlanıyor. İMES Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akar, İMES’in 50 yıllık bilgi birikimi, deneyimlerini ve anılarını bizzat İMES Ailesi üyelerinin ağzından aktaran bir belgesel ve kitap çalışmasına imza atacaklarını açıklıyor. 2021 yılının sonuna kadar tamamlanması planlanan proje, Türkiye’nin örnek sanayi sitelerinden İMES’in marka kalitesini tescilleyecek.
Kitap ve belgesel çalışmasında; global bir tedarik merkezi haline gelen İMES Sanayi Sitesi’nin kuruluş öyküsünden başlayarak İMES Ailesi’nin büyüme hikayesi anlatılacak. İMES Sanayi Sitesi’nde bugün; 1150 işletmede, 15 bine yakın çalışan, 2 bin patron olmak üzere yaklaşık 17 bin kişinin çalıştığını aktaran Kemal Akar, İMES Sanayi Sitesi’nde kabuğuna sığamayan sanayicilerle önce; Kocaeli’de, İMES Dilovası Makine İhtisas OSB’yi, ardından daha da büyüyen sanayicilerle Yalova İMES Makine İhtisas OSB’yi kurduklarını, daha sonra da Marmara OSB’nin temellerini attıklarını anlattı: “Her gün sayısız araç-giriş çıkışı yaşanan çok hareketli bir sanayi sitesi olan İMES, neredeyse küçük bir ilçeden büyük. İMES ihracatıyla ciddi oranda dış ticaret fazlası verir. İMES’li sanayicilerimiz katmadeğerli ürünler üretiyor. Burada büyüyen sanayicilerimiz İMES Dilovası OSB başta olmak üzere Dilovası, Gebze ve Tuzla’daki OSB’lerde büyümesini sürdürüyor. Bilecik, Sakarya, Düzce’ye giden çok arkadaşımız var. Şimdi Yalova İMES Makine İhtisas OSB’de yerlerini alacaklar. İMES’e mühendis ve katmadeğerli ürün üreten sanayicilerimiz geliyor. Büyüdükçe buradan gidiyorlar. Biz de zaten, büyüyerek gitmelerini istiyoruz. Sanayi büyümeli, çarklar dönmeli.”
Kemal Akar, şu bilgileri verdi: “1970’li yıllarda Perşembe Pazarı ve Haliç kıyısındaki büyüklerimizin kurduğu sanayi sitesi İMES’in bugüne kadar olan serüveni belgesel ve kitap çalışmamızda yer alacak. Eski ve yeni sanayici arkadaşlarımızın röportajları olacak. Biz bu serüveni yakalayıp, yaşatmak istiyoruz. İMES Ailesi’nin en büyükleri de anılarını, tecrübelerini bizimle paylaşacak. Çalışmamızı 2021 yılı sonunda tamamlamayı planlıyoruz.”
MARİMES (Teknoloji Transfer Ofisi) kuruluyor
Üniversite-sanayi işbirliğine büyük önem verdiklerinin altını çizen Kemal Akar, Marmara Üniversitesi işbirliğiyle İMES’te Teknoloji Transfer Ofisi kuracaklarını açıkladı: “Teknoloji Transfer Ofisimiz’in MARİMES ismi altında marka tescilini tamamladık, başvurular yapıldı, çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca sanayicilerimizle Marmara Üniversitesi akademisyenlerini ‘danışmanlık’ hizmetleri çerçevesinde bir araya getiriyoruz. Sanayicilerimiz, böylece ürünlerini geliştiriyor, daha katmadeğerli hale getiriyorlar.”
“İMES Vakfı’nı geliştirme ve güçlendirme çalışmalarımız sürüyor”
Bu süreçte İMES Ailesi olarak çok önemli bir sosyal sorumluluk projesine de imza attıklarını ifade eden Kemal Akar, hayırsever sanayicileri ihtiyaç sahipleriyle buluşturmak, sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunmak ve eğitim gören öğrencilere destek olmak amacıyla İMES Vakfı’nı (İMES Eğitim Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı) 2017’de kurduklarını aktardı. Kemal Akar, yakın zamanda vefat eden; İMES Dilovası OSB ve Yalova İMES OSB’nin kurucuları ve eski başkanları; Süheyl Erboz ve İrfan Küçükay’ın İMES Vakfı’na ciddi katkılar sağladığını ve Vakıf Başkan Yardımcılığı görevlerini yürüttüklerini anlattı: “Süheyl Ağabeyimiz’den aldığımız bayrağı hem İMES’te hem de İMES Vakfı’nda daha iyi yerlere gelmek için taşıyoruz ve taşımaya da devam edeceğiz. Değerli ağabeyimiz Süheyl Bey, İMES Vakfı Başkan Yardımcımızdı, şimdi onun yerine; İMES Dilovası OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tokkan görevi devraldı.”
Kemal Akar, çevre kurumlarla da işbirliği yapan İMES Vakfı’nın çalışmaları ile ilgili şu bilgileri verdi: “İMES Vakfı olarak 100’ün üzerinde öğrenciye burs veriyoruz. Ramazan’da yardım kolileri dağıttık, nakit para yardımları yaptık, zekatlar geldi, birebir onları dağıttık. Önce Esenşehir olmak üzere Ümraniye’nin birçok bölgesinde 8-10 muhtardan birebir isimleri isteyerek oradaki ihtiyaç sahibi kardeşlerimize yardımlarda bulunduk, bizden ayrılan, sonrasında işleri bozulan arkadaşlarımıza halen elimizden gelen yardımı yapmaya çalışıyoruz” diyor. İMES Vakfı’nın geliştirme ve güçlendirme çalışmalarına devam ettiklerini de belirten Kemal Akar, Vakfın kamu yararına karar alabilmesi için belli bir gelirinin olması adına bir mülk alınması ihtiyacıyla harekete geçtiklerini paylaştı: “İMES içerisinde bir dükkan alıp, onun kira gelirini sağlamamız lazım.”
Yalova İMES OSB’de iki fabrika yatırımı: Kemal Akar, ilk kez 2010 yılında İMES Sanayi Sitesi Başkanı olduğunu belirterek, sonrasında İMES Yönetim Kurulu ile birlikte birçok projeye imza attıklarını ifade ediyor: “İMES Sanayi Sitesi içerisinde 20 bin metrekare bir alanımız var. Başlangıçta 5 fabrika projesi düşünülmüş, biz burada İMES Park Projesi’ni hayata geçirdik. Bu alanlardan birini cami için kullandık, birini modern bir çıraklık okulu (Ümraniye Mesleki Eğitim Merkezi) yaptık. Metro Gross Market’i İMES’e getirdik, mülkiyeti bize ait olan 200 odalı otelimizi (Four Points by Sheraton Istanbul Dudullu) açtık. İMES katılımcılarından aidat almıyoruz, İMES Park Projesi’nden elde edilen karı, Ortaklarımız’a dağıtıyoruz, önümüzdeki dönemlerde de buna devam edeceğiz. Bu gelirlerin bir kısmıyla yeni bir yatırım yapmayı da düşündük, Yalova İMES OSB’de aldığımız 10 bin ve 5 bin metrekare alana sahip (toplam 15 bin metrekare) iki sanayi parselinde fabrika yatırımı yapmayı planlıyoruz. 2023’te fabrikaların çalışmaya başlayacağını öngörüyoruz. Bir kümelenme çalışması yapacağız, onun da fabrikasını hayata geçireceğiz. Bir yandan da İMES’te Yeşil Mutabakat ve Sıfır Atık Projeleri için çalışmalar yürütüyor, mücadele ediyoruz. Elimizden geldiğince İMES Üyelerimizi bu konularda bilinçlendirmeye uğraşıyoruz. Birçok konuda eğitim seminerlerimize çevrimiçi devam ediyoruz. Sıfır Atık Projesi ile ilgili eğitim seminerleri de düzenleyeceğiz. Çevrimiçi KOSGEB eğitimleri veriyoruz. 27 Haziran’da gerçekleştirmeyi planladığımız Genel Kurul Toplantımıza hazırlanıyoruz.”
İşbirliği ve dayanışma ruhu
İMES’in yüzde 60’ı hiç durmadan çalışıyor: Kemal Akar, pandeminin ilk zamanlarında bir yavaşlama yaşansa da sonrasında İMES’te yüzde 60 gibi büyük bir oranla; tatiller, haftasonları, resmi ve dini bayramlar dahil her gün çalışmanın sürdüğünü de paylaştı: “Pandemide yasaklar nedeniyle kapalı olan 25-30 işletmeye destek verdik, kiracılardan daha az kira aldık, zam yapmadık, onlara ödeme kolaylığı sağladık. Bizim buradaki sıkıntımız, sosyal tesislerimizdeki berber, kahvehane ve yemek yapan arkadaşlarımızda yaşandı. Yemek servisi yapanlar, çalışmaya devam etti sıkıntı yaşamadı. Yaklaşık 22-23 restoran işletmemizde sıkıntı var gibi… İMES Yönetim Merkezi’nde çalışanlarımıza her hafta Covid-19 testi yaptırıyoruz, binaya bütün giriş ve çıkışlarda HES kodu mutlaka soruluyor. Binaya çok ziyaretçi almıyoruz, düzenli dezenfeksiyon yapılıyor, maske-mesafe-temizlik kurallarına dikkatle uyuyoruz, sağlık konusunda her türlü önlemi alıyoruz.”