Aliağa Güneş Hücresi ve Güneş Paneli Entegre Üretim Tesisi açıldı Aliağa Güneş Hücresi ve Güneş Paneli Entegre Üretim Tesisi açıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, enerji ve kaynak verimliliğini gözeten, sıfır kirlilik prensibiyle çalışan tesislere Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi düzenlediklerini ve sanayiye yeşil dönüşüm standardı getirdiklerini, 6 bin tesisi ilgilendirecek bu düzenlemeyle tesisleri sınıflandıracaklarını, A Sınıfı Belge alan sanayicileri uluslararası pazarda daha prestijli hale getireceklerini anlattı.
Sanayide Yeşil Dönüşüm Protokol İmza Töreni ve Tanıtım Toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, KKB Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Şahin’in katılımıyla gerçekleşti. Konuşmaların ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile KKB arasında çevresel performansa esas veri paylaşımına ilişkin protokol imzalandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Yeşil dönüşüm yatırımlarını, öncelikli teşvik uygulamamız çerçevesinde destekliyoruz. İstiyoruz ki, adeta sıfırdan inşa ettiğimiz Ar-Ge ve inovasyon ekosistemimiz bu alanda da özgün ve yenilikçi çözümler geliştirsin. Yeşil dönüşüm yatırımlarını teknoloji geliştirme ve üretme kabiliyetlerimizi geliştirme adına fırsata dönüştürelim” dedi.
Bakan Kacır, “2053 Net Sıfır Emisyon hedefimiz ve kalkınma önceliklerimiz doğrultusunda sanayimizin tüm alanlarında yeşil dönüşümü sağlayacak çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Özellikle Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması, Avrupa değer zincirlerinin önemli halkası konumundaki Türk sanayisi için yeşil dönüşümü bir tercihten öte zorunluluk kılıyor. Fakat bu süreçler, uzun vadeli ve doğru adımlar attığımız takdirde aynı zamanda sanayimizin küresel rekabet gücünü artırmak ve daha sürdürülebilir bir üretim modelini devreye almak için önemli bir fırsat penceresi de sunuyor” açıklamasını yaptı.
“Yatırım ihtiyacı 71 milyar dolar”: Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile işbirliği içinde ‘Düşük Karbon Yol Haritaları’nı hazırladıklarını söyleyen Bakan Kacır, Türkiye’nin 2053’e kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşabilmesi için yalnızca çelik, çimento, alüminyum ve gübre sektörlerinde öngördükleri yatırım ihtiyacının 71 milyar dolar olduğunu belirtti.
2030’a kadar karbonsuzlaştırmaya 5 milyar Euro finansman: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak EBRD, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) işbirliğinde Türkiye Endüstriyel Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformu’nu kurduklarını aktaran Bakan Kacır, bu platform aracılığıyla kamu kurumlarını, uluslararası finans kuruluşlarını, bankaları ve sanayi paydaşlarını bir araya getirerek, öncelikli dört sektörde karbonsuzlaştırmayı sağlayacak yatırımlara 2030’a kadar 5 milyar Euro finansman sağlayacaklarını kaydetti.
Yeşil dönüşüm yatırımları, öncelikli teşvik uygulamasında: Bakan Kacır, Dünya Bankası finansmanlı, Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi kapsamında yeşil dönüşüm projeleri için OSB’lere 250 milyon Euro’luk finansman temin ettiklerini hatırlattı. Bakan Kacır şu bilgileri verdi: “Yeşil dönüşümde firmalarımızın karşılaştığı güçlükleri bertaraf etmek adına Yeşil Dönüşüm Destek Programı’nı geçtiğimiz aylarda hayata geçirdik. Programımızın ilk aşamasında, firmaların ihtiyaç ve ölçeklerine uygun olarak kapsamlı bir yol haritası oluşturmalarını hedefliyoruz. İşletmelerimizin en az 5 yıllık bir dönemi kapsayan yol haritasına uygun şekilde yatırım ihtiyaçlarını tespit etmelerini bekliyoruz. Kapsamı, hedefi ve niteliği açısından uygun bulduğumuz projelerin devreye alınacağı tesislere, yol haritasının uygulama süresi boyunca, ‘Yeşil Dönüşüm Merkezi’ unvanı veriyoruz. Yeşil dönüşüm yatırımlarını, öncelikli teşvik uygulamamız çerçevesinde destekliyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak uyguladığımız Yeşil Dönüşüm Destek Programı’nda, şirketlerimize yatırım teşvikleri ve finansman kolaylıkları sağlamayı sürdüreceğiz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın endüstriyel emisyonlara dair düzenlemesi çerçevesinde mevcut en iyi tekniklerin ne kadar uygulanmakta olduğuna bağlı olarak şirketlerimiz ekstra finansman desteği de alabilecek. Yine süreç içinde Bakanlık olarak, Yeşil Dönüşüm Destek Programı’ndan faydalanmaya hak kazanan şirketlerin beş yıllık performansını da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile beraber, doğrulayıcı kuruluşlar eliyle takip edeceğiz.”

Sanayide yeşil dönüşümde yeni bir dönem
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Sanayide Yeşil Dönüşüm” yönetmeliğiyle çevreci üretimde yeni bir sayfanın açıldığını söyledi: “Enerji ve kaynak verimliliğini gözeten, sıfır kirlilik prensibiyle çalışan tesislere Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi düzenliyoruz ve aslında sanayiye yeşil dönüşüm standardı getiriyoruz. 6 bin tesisi ilgilendirecek bu düzenlemeyle tesisleri sınıflandıracağız ve A Sınıfı Belge alan sanayicimizi uluslararası pazarda daha prestijli hale getireceğiz.”
Avrupa’ya ihracatta karbon ayak izinin önemine dikkat çeken Bakan Kurum, Sanayide Yeşil Dönüşümü hızlandıracak “Çevresel Performansa Esas Veri Paylaşımına İlişkin Protokolü” imzaladıklarını aktardı: “Bu protokol bize sanayicimizin çevresel performansını gösterecek. Yine, Hava Emisyon Yönetimi (HEY) ve NEFES verilerinden gelen çevresel risk değerlendirmesini hesaplamalara göre yapma imkanını verecek.” Bakan Kurum, Marmara’da yaşanan müsilajla ilgili de belediyeleri bir kez daha uyardı: “Lütfen artık, hep birlikte imzaladığımız Marmara Denizi Koruma ve Eylem Planı’na sadık olun, verdiğiniz sözleri tutun.”

“Üreticilerimiz uluslararası finansmana kolay ulaşacak”
Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, bu iş birliği protokolü sayesinde özellikle yurt dışı finans kuruluşlarıyla paylaşılacak verilerle birlikte sanayicilerin, üreticilerin uluslararası finansmana daha kolay ulaşabileceklerini ifade etti.
Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan, yönetmelik kapsamında üretimlerini çevre, enerji, su, atık su ve kaynak verimliliği açısından en temiz tekniklerle gerçekleştiren sanayi tesisleri için Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi düzenlenerek çevresel performans durumlarının ortaya konulacağını söyledi.
Yesil Donusum Sanayide H1