banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

33. Kalite Kongresi ve Türkiye Mükemmellik Ödülleri, 12-13 Kasım’da, Kocaeli’de; “Yeniden Yükleniyor”

Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından düzenlenen, dergimiz KobiEfor’un medya / basın sponsoru olduğu; 33. Kalite Kongresi ve Türkiye Mükemmellik Ödülleri, “Yeniden Yükleniyor” temasıyla; 12-13 Kasım’da, Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Ulusal ve uluslararası bilim, akademi, medya ve iş dünyasının önde gelen temsilcilerinin katılacağı etkinlikte, geçen yıl ilk kez KalDer tarafından verilmeye başlanan Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri’nin ikincisi de verilecek.  Ü lkemizde 1990 yılından bu yana iş ve yaşam kalitesinin dönüşümü ile sürdürülebilirliğine hizmet eden Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından bu yıl 33. kez düzenlenecek olan Kalite Kongresi ve Türkiye Mükemmellik Ödülleri, dergimiz KobiEfor’un basın ve medya sponsorluğunda, “Yeniden Yükleniyor” temasıyla; 12-13 Kasım 2024’te, Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. Ulusal ve uluslararası bilim, akademi, medya ve iş dünyasının önde gelen temsilcilerinin katılacağı etkinlikte, geçen yıl ilk kez KalDer tarafından verilmeye başlanan Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri’nin ikincisi verilecek.

HABER 02.11.2024, 02:53 02.11.2024, 03:28
1790
33. Kalite Kongresi ve Türkiye Mükemmellik Ödülleri, 12-13 Kasım’da, Kocaeli’de; “Yeniden Yükleniyor”
banner625

KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Bayraktar, 33. Kalite Kongresi’nin ‘Yeniden Yükleniyor’ temasını oluştururken Davos’taki, Birleşmiş Milletler’deki (BM) sürdürülebilirlik alanındaki konuşmaları, World Economic Forum’un (WEF-Dünya Ekonomik Forumu) araştırması The Global Risks Report 2024’ün verilerini de dikkate aldıklarını belirterek, “Ekonomi yeniden yükleniyor, coğrafyamız, siyasetimiz, toplumumuz yeniden yükleniyor. 4 ana başlıkta yeniden yükleniyor diyoruz; İklim, Toplum, Teknoloji ve Ekonomi ‘Yeniden Yükleniyor’. Geçen yıl ki kongremizde ‘Su Gibi’ temasıyla Türkiye’nin su gibi geçen 100 yılını değerlendirdik. Avrupa ve dünyayla da ticaretin kuralları yeniden yükleniyor. Türkiye’nin coğrafyası, demografik yapısı, değişiyor, sivil toplum kuruluşları yeniden pozisyon alıyor, anayasa değişikliği sözkonusu. Bu yıl da toplumsal, demografik, ekonomik ve siyasal yapılarımızla bu değişimi tartışmak, ele almak durumundayız” diyor.
WEF’in The Global Risks Report 2024’teki verilerine değinen Bayraktar, “Rapora göre; 2024’te yaşadığımız riskler şöyle: Bilgisizlik ve yanlış bilgilendirme, sıradışı hava olayları, sosyal çözülme, siber güvenlik, ülkeler arası silahlı çatışmalar, ekonomik fırsat eşitsizliği, enflasyon, zorunlu göç, ekonomik kötü gidiş, kirlilik” diyor. İş dünyasındaki paradigma değişikliği, bölgesel savaşlar, iklim değişikliği, ekonomik krizler ve göçlerin etkilerini ve Avrupa Yeşil Mutabatakatı çerçevesinde 2023’te yürürlüğe giren ancak 2026’ta tamamen uygulanacak Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM) ile ihracatta önemli olan sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin karbon ayak izi raporlamalarının gerekli hale geleceğini de anımsatan Bayraktar, şunları ifade etti: “2025’te neler olacak? Türkiye İklim Kanunu yürürlüğe girmiş olacak. ‘Emisyon Ticaret Sistemi’, ‘Gönüllü Karbon Piyasası’, ‘Karbon Piyasası Kurulu’ hayata geçecek. AB Tedarikte Özen Yasası sektörleri etkileyecek. Tedarikçiler gönüllü politika, eylem ve hedef (PAT) raporlaması yapacak. Şirketler ESRS veya TSRS raporu yayınlayacak. Etki, risk ve fırsat (IRO) analizleri yapılacak ve yatırımcılar ile paylaşılacak. Küresel ekonomi %3 büyüyecek. Büyüme hızı yavaşlayacak. AI tartışmaları devam edecek. Teknolojiye erişimde eşitsizlik artacak.”
Yılmaz Bayraktar, Kongre temasını “Yeniden Yükleniyor” olarak seçmelerinin nedenini ise şöyle açıklıyor: “2025 yılında; küresel ölçekte ve Türkiye’de iş yaşamında ciddi değişiklikler yaşanacak. Değişime ayak uyduramayan ülkeler ve şirketler zor bir dönem geçirecek. Finansa erişim kaliteli IRO analizlerine ve ESG performansına bağlı olacak. Dolayısıyla; iş anlayışının topyekün değişimi kaçınılmaz bir hal alacak. Ya değişimden yana olacaksınız, ya da geleneksel anlayışlarla devam edip yok olacaksınız. Yıkıcı bir değişim olacak. Sonuç; 2025 herkes için bir ‘Karar Yılı’ olacak. Her Şey Yeniden Yükleniyor ‘Reloading.’ Şirketler eski yönetim anlayışları ile kısa süreli bir ömre sahip olacak; değişime ayak uyduraranlar yarının ekonomisindeki yerini sağlamlaştıracak. Ya eski anlayışla kısa süreli kazançlardan sonra yok olacağız ya da değişime ayak uydurarak dönüşecek ve gelecekte var olacağız.”
Yılmaz Bayraktar, COVID-19 Pandemisi’nden sonra gelişen olaylar ve iklim değişikliğiyle birlikte dünyada ekonomik dengelerin değiştiğine, yeni düzenlemeler yapıldığına; oyunun kurallarının değil, oyunun kendisinin değiştiğine işaret ediyor: “Örneğin; şirketinizin karbon ayak izini gösteremediğiniz vakit Avrupa’ya ihracatta ton başına 40 Euro karbon vergisi vereceksiniz. Yeşil ve dijital dönüşümünüzü tamamlamadıysanız şirketiniz kredi alamayacak. Yalnızca şirketinizin değil, tedarik zincirinizdeki size hizmet sunan firmalara kadar ekosisteminizdeki her şirketin cinsiyet eşitliği, çalışan hakları vs. konularına dikkat edip etmemeleri önemli hale gelecek. Türkiye’nin yapısı; ekonomik ve sosyal olarak değişiyor. Biz ekonomide tarım boyutunu ele alıyoruz. Eğitim ve adalet ve tarım (özellikli su başlığında) önemli. Temiz su kaynakları üzerine savaşlar olacak. Temiz suya ulaşmak Avrupa’da bile zor olacak. Sürdürülebilirlik ve etik meselesi de çok önemli. Önümüzdeki 2 yılda en büyük risklerden biri sosyal çözülme. Gelecek 10 yılda Türkiye’nin en önemli problemlerinden biri. Göçler demografik olarak dünyayı nasıl değiştirecek? Çeşitlilik, kapsayıcılık, iş sağlığı ve güvenliği, yönetişim, insan hakları, gezegen çevre ve iklim değişikliği konuşulacak. Önümüzdeki dönem riskler; eğitim, adalet ve tarımda.”

“Türkiye Sürdürülebilirlik Gelecek Ödülleri’ni ikinci kez vereceğiz”
KalDer Genel Sekreteri Sabri Bülbül, 33 Kalite Kongresi’nde ilk gün açılışta; ‘Yeni sürümlere hazır olmak, küresel ve yerel coğrafya kaderimiz’ konusunun ele alınacağını söyledi: “İlk gün; ‘İKLİM Yeniden Yükleniyor’ başlığında; ‘İklim değişimi: Neden, nasıl ve ne zaman etkili olacak? En karmaşık problemin en sade anlatımı, en ağır darbe; biyoçeşitlilik kaybı, İklim eylemi: Uluslararası bir mutabakat sağlanacak mı? AB taksonomisi nedir, nasıl anlaşılır? Küresel ölçekte iklim mevzuatlarının getirdikleri, en büyük projemiz; İklim Eylemi-İklim Değişimine Uyumluluk ve Dirençlilik” konuları masaya yatırılırken; ‘TOPLUM Yeniden Yükleniyor’ başlığında şunlar konuşulacak: ‘Büyük Göç Kuşağı: Dünya nüfusu demografik olarak nasıl değişecek? Topluma yön veren temel dinamikler, demografik değişim ve iş dünyasının geleceği.’ İlk gün özel oturumun ardından geçen yıl ilk kez KalDer olarak vermeye başladığımız Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri’nin ikincisini vereceğiz.”
Sabri Bülbül, Kongre’nin ikinci gün programına ilişkin şu bilgileri verdi: “İkinci gün; ‘TEKNOLOJİ Yeniden Yükleniyor’ başlığında; Teknoloji ve AI: Gelişimi nasıl eşit olarak dağıtacağız? Doğal ve yapayın ortak paydası olarak ‘Zeka’-AI: Çalışan mı Patron mu? Dijital dönüşüm: Yerin altından uzaya kadar teknoloji nerede? Dönüşüm için teknolojiyi ve dijitalleşmeyi anlamak-dijital adaptasyon ve adil rekabet kurumsal dönüşümü nasıl yöneteceğiz? İkiz dönüşüm bir zorunluluk mu?’ konularını ele alacağız. ‘EKONOMİNİN Yeniden Yükleniyor’ başlığında ise şu konulara yer verilecek: Radikal finans: ‘Kazan-kazan’dan ‘Kaybet-kaybet’e nasıl geçeceğiz? Finansal değerleme sistemlerinin öncelikleri iklim finansmanı kaynaklarına nasıl ulaşacağız? Yeni küreselleşme: Etki, risk ve fırsat analizleri nasıl yapılacak? Uluslararası ticaretin yeni kuralları nelerdir? Yeni ekonominin takvimi: ne, ne zaman olacak? Yeni ekonomi için IRO Analizi nasıl yapılır? ESG metrikleri nasıl finansallaştırılır? Kapanış’ta ise ‘Hangi romanın kahramanıyız? Yarın için neler konuştuk?’ sorularına yanıt aranacak. Kongre; Ödül Özel Oturumu ve Türkiye Mükemmellik Ödülleri ile tamamlanacak.”

Yorumlar (0)