Page 64 - KobiEfor Nisan 2023 Sayı 283
P. 64
dünya su günü
22 Mart Uluslararası Dünya Su Günü
Suyun sürdürülebilir yönetimi,
hayati önemde
Birleşmiş Milletler tarafından her yıl farklı hızlandırmak.’ SUDER Yönetim Kurulu
bir temayla kutlanan 22 Mart Uluslararası Başkanı Hüseyin Karamehmetoğlu, su
Dünya Su Günü’nün bu yılki teması kaynaklarının korunması için bilinçli tarım ve
‘Ortaklıklar ve işbirlikleri yoluyla değişimi sanayi yönetiminin şart olduğunu vurguladı.
ünya, iklim değişikliğiyle gelen iklim kriziyle sar-
sılırken; Birleşmiş Milletler’in (BM) sürdürülebi-
D lir kalkınma için belirlediği 17 Küresel Hedef’in
ve Avrupa Yeşil Mutabakat’ının önemi ve ülkelerin yol
haritalarını ve stratejilerini bunlar doğrultusunda belir-
lemeleri gerektiği öne çıkıyor. BM Sürdürülebilir Kalkın-
ma Hedefleri’nden 6’ıncısı ‘Temiz Su ve Sıhhi Koşullar’,
14’üncüsü ise Sudaki Yaşam. Temiz ve Sıhhi Koşullar
hedefinde, 2030’a kadar herkesin güvenilir ve erişebilir
içme suyuna evrensel ve eşit biçimde erişiminin güven-
ce altına alınması, su kalitesi, atık su yönetimi ve güvenli
tekrar kullanımın iyileştirmesi, tatlı su arzının güvence
altına alınması, su ekosisteminin korunması ve eski ha-
line getirilmesi gibi alt hedefler öne çıkıyor. Yeşil Muta-
bakat Eylem Planı’ndaki hedeflerle uyumlu olarak suyun
verimli kullanımı, geri kazanımı ve yeniden kullanımı uy- değerlendirildiğinde, toplum sağlığımız açısından
gulamalarını yaygınlaştırmak da önemli. çok önemli bir görev üstleniyor.”
Tatlı su kaynaklarının önemine dikkat çekmek ve Karamehmetoğlu, yaşanabilecek kuraklıklarda
sürdürülebilir yönetimini sağlamak amacıyla Birleşmiş adeta bir yaşamsal sigorta niteliği taşıyan yeraltı
Milletler tarafından her yıl farklı bir temayla kutlanan 22 su kaynaklarının korunması için atık su miktarının
Mart Uluslararası Dünya Su Günü’nün bu yılki teması azaltılması gerektiğine değindi. Karamehmetoğlu,
‘Ortaklıklar ve işbirlikleri yoluyla değişimi hızlandırmak’ su kaynaklarının korunmasında bilinçli tarım ve sa-
olarak belirlendi. 1993’ten bu yana düzenli olarak kutla- nayi yönetiminin önemine de dikkat çekti. Dünya ge-
nan Dünya Su Günü’nde bu yıl, yeraltı sularının yaşam- nelinde suyun yüzde 69’unun tarım, yüzde 19’unun
sal önemini vurgulamak adına ‘su etrafında birleşmenin sanayi ve yüzde 12’sinin evsel olarak kullanıldığını
ve birlikte ilerlemenin dünya için bir fırsat olduğu’ me- paylaşan Karamehmetoğlu, tarımda uygulanan vah-
sajı ön plana çıkıyor. şi sulama yöntemlerinin bırakılıp modern sulama
“Ambalajlı su sektörü afet durumlarında önem- yöntemlerine geçilmesi ve sanayide su tüketiminde
li bir görev üstleniyor”: Ambalajlı Su Üreticileri verimliliğin esas alınması gerektiğini ifade etti.
Derneği (SUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin “Su hayattır”: “Kuraklık en önemli gündem mad-
Karamehmetoğlu, doğal afetler, salgın hastalıklar, delerimizden biri ve bir süre daha gündemimizden
savaşlar ve diğer olağanüstü düşmeyecek” diyen Türkiye Gıda
durumlarda sağlıklı ve güvenli Sanayii İşverenleri Sendikası
suya erişimin imkansız hale ge- (TÜGİS) Yönetim Kurulu Başka-
lebildiğini, bu tür durumlarda, nı İ. Kaan Sidar ise ‘Su Hayattır’
ambalajlı suyun, insanların acil, sözleriyle suyun ve tarımsal üre-
sağlıklı ve güvenli su ihtiyacını timin doğrudan gıda üretimini
karşılamada önemli bir role etkilediğini de hatırlattı. Sidar;
sahip olduğunu söyledi: “Am- kısıtlı su kaynaklarının israfına
Hüseyin İ. Kaan
Karamehmetoğlu balajlı su, hijyenik ve güvenli yol açan geleneksel ve verimsiz Sidar
koşullarda üretilir, saklanır ve sulama yöntemleri başta olmak
taşınır, böylece sağlıklı ve güvenli su kaynağı olarak üzere, tarımsal üretimde birçok sürdürülebilir deği-
toplumumuza hizmet eder. Sektörümüz bu yönüyle şikliğe gidilmesi gerektiğini vurguladı.
64 KobiEfor Nisan 2023