Page 64 - KobiEfor Nisan 2023 Sayı 283
P. 64

dünya su günü



                                     22 Mart Uluslararası Dünya Su Günü
                               Suyun sürdürülebilir yönetimi,


                                               hayati önemde



               Birleşmiş Milletler tarafından her yıl farklı    hızlandırmak.’ SUDER Yönetim Kurulu
               bir temayla kutlanan 22 Mart Uluslararası        Başkanı Hüseyin Karamehmetoğlu, su
               Dünya Su Günü’nün bu yılki teması                kaynaklarının korunması için bilinçli tarım ve
               ‘Ortaklıklar ve işbirlikleri yoluyla değişimi    sanayi yönetiminin şart olduğunu vurguladı.


                     ünya, iklim değişikliğiyle gelen iklim kriziyle sar-
                     sılırken; Birleşmiş Milletler’in (BM) sürdürülebi-
               D lir kalkınma için belirlediği 17 Küresel Hedef’in
               ve Avrupa Yeşil Mutabakat’ının önemi ve ülkelerin yol
               haritalarını ve stratejilerini bunlar doğrultusunda belir-
               lemeleri gerektiği öne çıkıyor. BM Sürdürülebilir Kalkın-
               ma Hedefleri’nden 6’ıncısı ‘Temiz Su ve Sıhhi Koşullar’,
               14’üncüsü ise Sudaki Yaşam. Temiz ve Sıhhi Koşullar
               hedefinde, 2030’a kadar herkesin güvenilir ve erişebilir
               içme suyuna evrensel ve eşit biçimde erişiminin güven-
               ce altına alınması, su kalitesi, atık su yönetimi ve güvenli
               tekrar kullanımın iyileştirmesi, tatlı su arzının güvence
               altına alınması, su ekosisteminin korunması ve eski ha-
               line getirilmesi gibi alt hedefler öne çıkıyor. Yeşil Muta-
               bakat Eylem Planı’ndaki hedeflerle uyumlu olarak suyun
               verimli kullanımı, geri kazanımı ve yeniden kullanımı uy-  değerlendirildiğinde, toplum sağlığımız açısından
               gulamalarını yaygınlaştırmak da önemli.          çok önemli bir görev üstleniyor.”
                  Tatlı su kaynaklarının önemine dikkat çekmek ve   Karamehmetoğlu, yaşanabilecek kuraklıklarda
               sürdürülebilir yönetimini sağlamak amacıyla Birleşmiş   adeta bir yaşamsal sigorta niteliği taşıyan yeraltı
               Milletler tarafından her yıl farklı bir temayla kutlanan 22   su kaynaklarının korunması için atık su miktarının
               Mart Uluslararası Dünya Su Günü’nün bu yılki teması   azaltılması gerektiğine değindi. Karamehmetoğlu,
               ‘Ortaklıklar ve işbirlikleri yoluyla değişimi hızlandırmak’   su kaynaklarının korunmasında bilinçli tarım ve sa-
               olarak belirlendi. 1993’ten bu yana düzenli olarak kutla-  nayi yönetiminin önemine de dikkat çekti. Dünya ge-
               nan Dünya Su Günü’nde bu yıl, yeraltı sularının yaşam-  nelinde suyun yüzde 69’unun tarım, yüzde 19’unun
               sal önemini vurgulamak adına ‘su etrafında birleşmenin   sanayi ve yüzde 12’sinin evsel olarak kullanıldığını
               ve birlikte ilerlemenin dünya için bir fırsat olduğu’ me-  paylaşan Karamehmetoğlu, tarımda uygulanan vah-
               sajı ön plana çıkıyor.                           şi sulama yöntemlerinin bırakılıp modern sulama
                  “Ambalajlı su sektörü afet durumlarında önem-  yöntemlerine geçilmesi ve sanayide su tüketiminde
               li bir görev üstleniyor”: Ambalajlı Su Üreticileri   verimliliğin esas alınması gerektiğini ifade etti.
               Derneği (SUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin     “Su hayattır”: “Kuraklık en önemli gündem mad-
               Karamehmetoğlu, doğal afetler, salgın hastalıklar,   delerimizden biri ve bir süre daha gündemimizden
                                 savaşlar ve diğer olağanüstü   düşmeyecek” diyen Türkiye Gıda
                                 durumlarda sağlıklı ve güvenli   Sanayii İşverenleri Sendikası
                                 suya erişimin imkansız hale ge-  (TÜGİS) Yönetim Kurulu Başka-
                                 lebildiğini, bu tür durumlarda,   nı İ. Kaan Sidar ise ‘Su Hayattır’
                                 ambalajlı suyun, insanların acil,   sözleriyle suyun ve tarımsal üre-
                                 sağlıklı ve güvenli su ihtiyacını   timin doğrudan gıda üretimini
                                 karşılamada önemli bir role    etkilediğini de hatırlattı. Sidar;
                                 sahip olduğunu söyledi: “Am-   kısıtlı su kaynaklarının israfına
                Hüseyin                                                                                İ. Kaan
                Karamehmetoğlu   balajlı su, hijyenik ve güvenli   yol açan geleneksel ve verimsiz      Sidar
                                 koşullarda üretilir, saklanır ve   sulama yöntemleri başta olmak
               taşınır, böylece sağlıklı ve güvenli su kaynağı olarak   üzere, tarımsal üretimde birçok sürdürülebilir deği-
               toplumumuza hizmet eder. Sektörümüz bu yönüyle   şikliğe gidilmesi gerektiğini vurguladı.
               64 KobiEfor Nisan 2023
   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69