Page 68 - KobiEfor-Mart-2021
P. 68

HABER



             Enflasyon tutturulur mu?                       istihdam yaratmada istenilen noktada olunmadığını
             Merkez Bankası’nın yıl sonu yüzde 9.4 enflas-  paylaşan Ünüvar, bu sıkıntıya bir de yüksek enflas-
           yon hedeflemesinin tutmasının zor bir tahmin ol-  yonun eklendiğini kaydederek bu iki noktaya odak-
           duğunu belirten Murat Üçer, şu noktalara değindi:   lanılmasını istedi.
           “Yüzde 9.4’te ısrarcı olmamak lazımdı. Yüzde 12    MB’ye güvenin çok sar-
           hedefi konup önümüzdeki dönem yüzde 7 seviyesi   sıldığını vurgulayan Ünü-
           konabilirdi. Hedef tutmuyor, tahmin de tutmuyor.   var, MB’nin daha ikna edici
           Şunu tartışmak lazım: Reel faiz bu ekonomide ye-  ve kullandığı araçlarda bir
           niden dengelenmeyi sağlayacak düzeyde midir?    miktar keskin ve net ol-
           Daha neler yapılabilir? Geçmiş ile araya bir mesafe   ması gerektiğini söyledi.
           konulup yeni ekonomik program yazılmalıdır. Böy-  Ünüvar, MB’nin büyüme-
           lece daha yüksek enflasyon anlatılabilir. Oysa biz   ye, istihdama en büyük
           hala aynı bütçe açığını konuşuyoruz. İşin özünde ise   katkısının fiyat istikrarıyla
           Türkiye’de para politikasının daha da sıkılaştırılma-  olacağını savundu: “Ancak
           sı lazım. Maliye politikasının da çok hedefli şekilde   burada vade uyuşmazlığı var. Bırakınız enflasyon ya-
           bunun yaratacağı sorunlara odaklanması lazım.”   ratsın, bırakınız büyüsün diyemeyeceğimiz bir nokta-
                                                           dayız. Suya sabuna dokunmayan genellikle söylenen
             “Enflasyonun kaç olacağının toplumsal          ‘enflasyon düşsün ama tek hane olsun’ yerine daha
             mutabakatı yok”                               açıklanabilir, hepimizin uzlaştığı bir seviyeye gelmesi
             Ekonomist Burcu Ünüvar, enflasyonla müca-      ve para politikası o nokta çerçevesinde yürütülme-
           delede toplumsal mutabakat olsa da enflasyonun   li. Ülke olarak her sabah kalkıp yüzümüzü yıkayın-
           kaça düşürüleceği konusunda mutabakatın çatladı-  ca yüzde 6 enflasyonla uyanıyoruz. Ama artık karar
           ğını aktardı: “Enflasyon düşsün ama büyümeyi riske   verip kalıcı olarak düşürmek istiyor muyuz? Kalıcı
           etmeyecek kadar düşsün yaklaşımı var. Yani iktisat   olarak düşürmek için ne kadar süre bedel ödemeyi
           politikasını yapan ile para politikası yapan arasında   kabul ediyoruz? Kısa vadede bedel ödemeyince de
           uyuşmazlık var.” Kuvvetli büyüme olmasına rağmen   sürekli bedel ödeyen bir ülke haline geliyoruz.”


               “Gıda sektörü için 3 konuya odaklanılmalı”


               TÜSİAD Gıda, İçecek ve Tarım Çalışma Grubu
            Başkanı Mehmet Aktaş, gıda konusunun insan
            hakları sorunu olduğunu belirterek, “Türkiye’de
            2017’den bu yana dünya gıda fiyatlarından ayrışan
            bir yapı görülüyor. Temel mesele bu aralığı daralt-
            mak ve bir anda yüzde 25’lik gıda fiyatları artışıy-
            la karşılaşmamak” dedi. Türk tarım sektörünün
            yapısal sorunları bulunduğuna değinen Aktaş,
            çözüm için de yürütülmesi gereken çalışmaları
            şöyle anlattı: “Türkiye’de tarımın değer zinciri çok
            katmanlı ve çok uzun. Bu değer zincirine gereklilik
            perspektifinden bakılmalı ve sağlıklı yönetilmesi   alanlarının 1 kat arttığını kaydeden Aktaş, devletin
            gerekiyor. İkinci konu; temel sektörlerdeki dış gir-  üretim çiftlikleri olduğunu ve buralarda yem üreti-
            di bağlılığı. Türk hayvancılık sektöründe 25 milyon   lerek ihtiyacın karşılanabileceğini ifade etti. Aktaş,
            ton karma yem tüketiliyor. Bu tüketimin 11 milyon   tarım sektörü için üçüncü önemli konunun verim-
            tonluk kısmı için ithalat yapılıyor ve 4.5 milyar do-  lilik olduğunu aktardı: “Ciddi verimlilik sorunu var.
            larlık fatura ödeniyor. Hayvancılık sektöründeki   Ülkemizde tarımsal üretim altyapısı öncelikle kü-
            üretim maliyetlerin yüzde 70’ini yem oluşturuyor.   çük ölçekli. Çok sayıda küçük işletme var, bu işlet-
            Et, süt, yumurta fiyatları artıyor denildiğinde dün-  melerin teknoloji ve finansmana erişiminde sıkıntı
            yadaki gıda hammaddelerinin fiyatlarına bakılıyor,   var. Yapısal mikro reform ile üreticinin ne ekeceği,
            yüzde 45 oranında dışa bağımlı.”               kime satacağı gibi mekanizma ile güvence altına
               Türkiye’nin kendi hammaddesini yetiştirebilece-  alınması için koordinasyon mekanizması kurul-
            ğini dile getiren Aktaş, yerlileştirme için toprakla-  malı. Üreticinin gelir açığı sigorta sistemi veya
            rın tahsis edilmesi gerektiğini söyledi. Hayvancılık   farklı bir mekanizma ile desteklenmeli. Üreticiyi
            yatırımlarının 3 kat artmasına rağmen beslenme   yaşat ki tüketici yaşasın.”

           68 KobiEfor Mart 2021
   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73