Page 114 - KobiEfor_Aralik_2018
P. 114

SA⁄LIK




                                       Ba¤›rsak Sa¤l›¤›n›n



                                       Önemi




                                       MedAmerikan T›p Merkezi’nden ‹ç Hastal›klar› Uzman›
                                       Dr. P›nar Akan ile ba¤›rsak sa¤l›¤›n›n önemi
                 Dr. P›nar Akan        üzerine konufltuk.


          Fonksiyonel T›pta Probiyotik Kullan›m›
          Probiyotikler, insan sa¤l›¤›n› pozitif yönde
          etkiledi¤i bilimsel olarak kan›tlanm›fl bakteri,
          virüs ve mayalardan oluflan mikroorganizmalard›r.
          Vücutta bulunan mikroorganizmalar›n say›s›
          insan hücrelerinin 150 kat›d›r. Cilt, akci¤er, genital
          ve özellikle ba¤›rsaklarda yo¤un olarak bulunur.
          Probiyotikler do¤umla birlikte anneden çocu¤a
          geçer. Ortam faktörleri, prebiyotikler, antibiyotik
          kullan›m› ve hormonal de¤ifliklikler yaflam
                                                         niflastalard›r. Kolorektal kanser, ateroskleroz,
          boyunca sa¤l›¤›n› etkileyecektir.
                                                         otizm, obezite ve mide cerrahisi uygulanm›fl
          Probiyotiklerle ilgili çal›flmalar artt›kça, obezite,
                                                         kiflilerde probiyotik çeflitlerinin belirgin oranda
          gebelik, erken do¤um riski, hassas ba¤›rsak
                                                         farkl›laflt›¤› gözlemlenmifltir. Antibiyotik
          sendromu, Crohn hastal›¤›, ülseratif kolit,    kullan›m›n›n süresi ve miktar› önemlidir, zira
          kolorektal kanser, alerji, nezleden korunma gibi
                                                         uzun süre kullan›lan antibiyotikler
          durumlar için probiyotiklerin yarar›
                                                                  ba¤›rsaklardaki probiyotiklerin say›s›n›
          ortaya konmufltur. Probiyotikler
                                                                  ve çeflitlerini azaltmaktad›r. Sonuçta
          vücutta do¤al mukoza koruyucusu
                                                                  patojenik mayalar ve bakteriler
          olarak yer almaktad›r ve                                ba¤›rsa¤› istila ederek bazen çok zor
          ba¤›rsaklarda birçok vitamin
                                                                  yok edilen Clostridium difficile
          üretirler. Özellikle B12, K2 ve B
                                                                  mikrobunun yerleflmesine neden
          kompleks vitaminleri ba¤›rsaklar›n
                                                                  olmaktad›r. Hastanelerde s›k görülen
          bir ürünüdür. Ayn› zamanda
                                                                  bu enfeksiyondan korunmak için di¤er
          nöroendokrin fonksiyonlar› sayesinde                    antimikrobiyal tedavilerin yan› s›ra kefir
          beyin-ba¤›rsak iletiflimini sa¤lar.
                                                                  ve Lactobasil türleri kullan›lm›flt›r.
          Vücuttaki serotoninin %87’si ba¤›rsaklarda
                                                         T›pta yeni bir geliflme ise sa¤l›kl› donörlerin
          oluflmaktad›r. Otizm ve depresyon gibi
                                                         d›flk›s›ndan microbiyota naklidir.
          durumlarda art›k probiyotiklerin rolü
                                                         Destek amaçl› probiyotik ürün seçerken kullan›m
          tart›fl›lmaktad›r. Ayr›ca probiyotikler         kolayl›¤›, sindirime dayan›kl›l›¤› ve içerdi¤i
          sindirilemeyen niflastalardan ve k›sa zincirli ya¤
                                                         mikrorganizma say›s› ile türü önemlidir. Günlük
          asitlerinden enerji üretmektedir.
                                                         olarak en az 1.5 milyar bakteri içermesi ve en az
          Probiyotiklerin bar›nmas›n› sa¤layan
                                                         5 çeflit olmas› hedef al›nmal›d›r. D›flar›dan
          prebiyotiklere fermente olabilen, kompleks
                                                         verilen probiyotiklerin -kullan›ld›¤› müddetçe-
          karbonhidratlardan oluflan dayan›kl›
                                                         kolonizasyon yapt›¤› gösterilmifltir. Kal›c› etki
                                                         olmas› için prebiyotiklerin deste¤i büyüktür.
                                                         Destek ürünlere göre daha çok çeflit içeren do¤al
                                                         besinler ülkemizde de geleneksel olarak
                                                         tüketilmektedir. Yo¤urt, kefir, su kefiri, fermente
                                                         etler, y›llanm›fl peynirler, turflular ve sirkeler
                                                         genifl bir tat ve besin yelpazesi oluflturur.
                                                         Dolay›s›yla do¤al bir yiyecek tüketmekle hem
                                                         probiyotik hem de onu besleyecek olan prebiyotik
                                                         ayn› anda kullan›ld›¤› için, kal›c› etkiye neden olur.
          114 KobiEfor Aral›k 2018
   109   110   111   112   113   114   115   116   117   118   119