Page 114 - KobiEfor_Aralik_2018
P. 114
SA⁄LIK
Ba¤›rsak Sa¤l›¤›n›n
Önemi
MedAmerikan T›p Merkezi’nden ‹ç Hastal›klar› Uzman›
Dr. P›nar Akan ile ba¤›rsak sa¤l›¤›n›n önemi
Dr. P›nar Akan üzerine konufltuk.
Fonksiyonel T›pta Probiyotik Kullan›m›
Probiyotikler, insan sa¤l›¤›n› pozitif yönde
etkiledi¤i bilimsel olarak kan›tlanm›fl bakteri,
virüs ve mayalardan oluflan mikroorganizmalard›r.
Vücutta bulunan mikroorganizmalar›n say›s›
insan hücrelerinin 150 kat›d›r. Cilt, akci¤er, genital
ve özellikle ba¤›rsaklarda yo¤un olarak bulunur.
Probiyotikler do¤umla birlikte anneden çocu¤a
geçer. Ortam faktörleri, prebiyotikler, antibiyotik
kullan›m› ve hormonal de¤ifliklikler yaflam
niflastalard›r. Kolorektal kanser, ateroskleroz,
boyunca sa¤l›¤›n› etkileyecektir.
otizm, obezite ve mide cerrahisi uygulanm›fl
Probiyotiklerle ilgili çal›flmalar artt›kça, obezite,
kiflilerde probiyotik çeflitlerinin belirgin oranda
gebelik, erken do¤um riski, hassas ba¤›rsak
farkl›laflt›¤› gözlemlenmifltir. Antibiyotik
sendromu, Crohn hastal›¤›, ülseratif kolit, kullan›m›n›n süresi ve miktar› önemlidir, zira
kolorektal kanser, alerji, nezleden korunma gibi
uzun süre kullan›lan antibiyotikler
durumlar için probiyotiklerin yarar›
ba¤›rsaklardaki probiyotiklerin say›s›n›
ortaya konmufltur. Probiyotikler
ve çeflitlerini azaltmaktad›r. Sonuçta
vücutta do¤al mukoza koruyucusu
patojenik mayalar ve bakteriler
olarak yer almaktad›r ve ba¤›rsa¤› istila ederek bazen çok zor
ba¤›rsaklarda birçok vitamin
yok edilen Clostridium difficile
üretirler. Özellikle B12, K2 ve B
mikrobunun yerleflmesine neden
kompleks vitaminleri ba¤›rsaklar›n
olmaktad›r. Hastanelerde s›k görülen
bir ürünüdür. Ayn› zamanda
bu enfeksiyondan korunmak için di¤er
nöroendokrin fonksiyonlar› sayesinde antimikrobiyal tedavilerin yan› s›ra kefir
beyin-ba¤›rsak iletiflimini sa¤lar.
ve Lactobasil türleri kullan›lm›flt›r.
Vücuttaki serotoninin %87’si ba¤›rsaklarda
T›pta yeni bir geliflme ise sa¤l›kl› donörlerin
oluflmaktad›r. Otizm ve depresyon gibi
d›flk›s›ndan microbiyota naklidir.
durumlarda art›k probiyotiklerin rolü
Destek amaçl› probiyotik ürün seçerken kullan›m
tart›fl›lmaktad›r. Ayr›ca probiyotikler kolayl›¤›, sindirime dayan›kl›l›¤› ve içerdi¤i
sindirilemeyen niflastalardan ve k›sa zincirli ya¤
mikrorganizma say›s› ile türü önemlidir. Günlük
asitlerinden enerji üretmektedir.
olarak en az 1.5 milyar bakteri içermesi ve en az
Probiyotiklerin bar›nmas›n› sa¤layan
5 çeflit olmas› hedef al›nmal›d›r. D›flar›dan
prebiyotiklere fermente olabilen, kompleks
verilen probiyotiklerin -kullan›ld›¤› müddetçe-
karbonhidratlardan oluflan dayan›kl›
kolonizasyon yapt›¤› gösterilmifltir. Kal›c› etki
olmas› için prebiyotiklerin deste¤i büyüktür.
Destek ürünlere göre daha çok çeflit içeren do¤al
besinler ülkemizde de geleneksel olarak
tüketilmektedir. Yo¤urt, kefir, su kefiri, fermente
etler, y›llanm›fl peynirler, turflular ve sirkeler
genifl bir tat ve besin yelpazesi oluflturur.
Dolay›s›yla do¤al bir yiyecek tüketmekle hem
probiyotik hem de onu besleyecek olan prebiyotik
ayn› anda kullan›ld›¤› için, kal›c› etkiye neden olur.
114 KobiEfor Aral›k 2018