Page 120 - KobiEfor_Haziran_2016
P. 120

SA⁄LIK



        Yaz Mevsimi ve




        Meyve Tüketimi





        Dan›flman›m›z ve Yazar›m›z Dr. Gülsemin Gülo¤lu,
        Vehbi Koç Vakf› Amerikan Hastanesi Beslenme ve
        Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Ayça Il›ca ile yaz mevsimi                   Dr. Gülsemin Gülo¤lu
        ve meyve tüketimi üzerine konufltu.                                       www.drgulseminguloglu.com

                                                        al›mlar›na dikkat etmeleri gerekir. Aksi takdirde
         Ayça Il›ca                                     çok h›zl› bir kilo art›fl› görebilirler.
                                                          Bu nedenle besin tüketimindeki art›fllar›n daha
                                                        çok sebze ve ›l›ml› miktarda meyve olarak yap›lma-
                                                        s› kilo kontrolü için daha uygun olacakt›r.


                                                          Meyve tüketiminde nelere dikkat edilmelidir?
                                                          Meyve grubu, vitamin, mineral, posa ve antioksi-
                                                        dan içeri¤iyle mükemmel bir besin grubudur. Ayn›
                                                        zamanda içerisinde bulunan meyve flekeri de de-
                                                        nen fuktoz sayesinde tatl› bir tada sahip oldu¤un-
                                                        dan flekerli g›dalara alternatif olarak da kullan›la-
                                                        bilir.
                                                          Ancak burada unutulmamas› gereken bir nokta,
                                                        günlük fleker tüketimi üzerine yap›lan çal›flmalar-
                                                        da diyetteki karbonhidrat türünün de¤il, miktar›n›n
                                                        önemli oldu¤u belirtilmifltir. Yani tüketilen karbon-
                                                        hidrat grubu meyve dahi olsa bunun belli bir s›n›r›
                                                        olmal›d›r. Bununla beraber meyve, içerisindeki
          Yaz aylar›nda kilo kontrolümüzü               sa¤l›¤a katk›da bulunan bilefliklerden dolay› fleker-
          nas›l sa¤layabiliriz?                         le k›yasland›¤›nda çok daha iyi bir besin grubudur.
          Yaz aylar› fiziksel aktivitemizin artt›¤› bir dönem-  Basit karbonhidrat olarak da adland›r›lan fle-
        dir. Ancak bu dönemde sosyal aktivitelerin de artt›-  ker ise yüksek enerji gereksiniminin oldu¤u du-
        ¤›n› düflünürsek, kiflilerin besin tüketimlerinde kü-  rumlar haricinde vücudun ihtiyaç duydu¤u bir be-
        çük art›fllar olabilir. Bu nedenle kiflilerin enerji  sin de¤ildir.






















        120 KobiEfor Haziran 2016
   115   116   117   118   119   120   121   122   123   124   125