Page 120 - KobiEfor_Haziran_2016
P. 120
SA⁄LIK
Yaz Mevsimi ve
Meyve Tüketimi
Dan›flman›m›z ve Yazar›m›z Dr. Gülsemin Gülo¤lu,
Vehbi Koç Vakf› Amerikan Hastanesi Beslenme ve
Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Ayça Il›ca ile yaz mevsimi Dr. Gülsemin Gülo¤lu
ve meyve tüketimi üzerine konufltu. www.drgulseminguloglu.com
al›mlar›na dikkat etmeleri gerekir. Aksi takdirde
Ayça Il›ca çok h›zl› bir kilo art›fl› görebilirler.
Bu nedenle besin tüketimindeki art›fllar›n daha
çok sebze ve ›l›ml› miktarda meyve olarak yap›lma-
s› kilo kontrolü için daha uygun olacakt›r.
Meyve tüketiminde nelere dikkat edilmelidir?
Meyve grubu, vitamin, mineral, posa ve antioksi-
dan içeri¤iyle mükemmel bir besin grubudur. Ayn›
zamanda içerisinde bulunan meyve flekeri de de-
nen fuktoz sayesinde tatl› bir tada sahip oldu¤un-
dan flekerli g›dalara alternatif olarak da kullan›la-
bilir.
Ancak burada unutulmamas› gereken bir nokta,
günlük fleker tüketimi üzerine yap›lan çal›flmalar-
da diyetteki karbonhidrat türünün de¤il, miktar›n›n
önemli oldu¤u belirtilmifltir. Yani tüketilen karbon-
hidrat grubu meyve dahi olsa bunun belli bir s›n›r›
olmal›d›r. Bununla beraber meyve, içerisindeki
Yaz aylar›nda kilo kontrolümüzü sa¤l›¤a katk›da bulunan bilefliklerden dolay› fleker-
nas›l sa¤layabiliriz? le k›yasland›¤›nda çok daha iyi bir besin grubudur.
Yaz aylar› fiziksel aktivitemizin artt›¤› bir dönem- Basit karbonhidrat olarak da adland›r›lan fle-
dir. Ancak bu dönemde sosyal aktivitelerin de artt›- ker ise yüksek enerji gereksiniminin oldu¤u du-
¤›n› düflünürsek, kiflilerin besin tüketimlerinde kü- rumlar haricinde vücudun ihtiyaç duydu¤u bir be-
çük art›fllar olabilir. Bu nedenle kiflilerin enerji sin de¤ildir.
120 KobiEfor Haziran 2016