Page 145 - KobiEfor_Mayis_2013
P. 145
UZMAN Öz mü Öz…
H adi bir düfl kural›m ve kendi- ranlarda kendi kahvemizi, çay›m›z›,
yeme¤imizi satmaya di¤er yabanc›
mizi hayallerimizin tatl› ak›fl›-
na b›rakal›m… Örne¤in: ‹nsa-
kahveleri satmak kadar önem veri-
n›m›z ana dilimiz olan Türkçe’ye yorlar.
olabildi¤ince önem veriyor. Evde, ‹nsan›m›z bir yabanc› dili ö¤renmek
sokakta, okulda Türkçe konufluyor. için zaman, para ve emek harcad›k-
Mimar ve müteahhitlerimiz ev, cad- lar› kadar kendi anadiline de en az
de, otel ve yapt›klar› binalara Türk- onun yar›s› kadar de¤er veriyorlar.
çe adlar veriyor; yabanc› ve ne ol- ‹nsan›m›z yine öncü olup Türk kül-
du¤u belli olmayan adlar vermiyor türünü ve de¤erlerini dünyaya tan›t-
yap›tlar›na. Lokanta, bar ve kafe ifl- mak için kültürevleri, kulüpler, der-
letenler iflletmelerine Türkçe adlar nekler ve vak›flar kurarak öncü olu-
koyuyorlar. yorlar…
Anaokulundan üniversitelere kadar Yabanc›lar ülkemize geldiklerinde
okullar›m›z yabanc› dilde e¤itim ya- insan›m›z onlarla yabanc›lar›n dilini
parak bir anlamda kendine ve kül- konufltuklar› kadar Türkçemiz’i de
türüne yabanc›laflan; dilini temel al- onlara ö¤retme sevdas›na düflüyor-
d›klar› ülkenin kültürüne yak›n bir lar ve Türkçemiz’i ö¤renmek için ya-
Prof. Dr. insan yetifltirmek yerine, ulusal kül- banc›lar›n ülkemize ak›n etmesine
TURGAY B‹ÇER türü benimsemifl; önce anadiline katk› sa¤l›yorlar…
Ve yine Türkçe’yi bilim, sanat, ede-
hâkim ama birden fazla dil bilmeye
turgay@marmara.edu.tr çal›flan bireylerin yetiflmesine öna- biyat, müzik, felsefe dili yapmaya
yak oluyorlar. odaklanm›fl›z ve Türkçemiz evrensel
Lokanta, bar ve restoranlarda kötü diller içinde vazgeçilmez yerini al-
mü kötü bir dublaj Türkçesiyle ya- m›fl…
z›lm›fl yemek adlar› ve malzemeleri fiimdi uyan›n ve ne hissetti¤inizi bir
yerine Türkçe dilbilgisine uygun ve düflünün… Dilimiz hakl› yerini ald›k-
yerel tatlar kokan isimler yaz›l›yor. ça önce kendi ülkesinde ve dünya-
Bizim kulüp baflkanlar›, taraftar›, da bir Türk olarak sizin de kim ola-
bas›n mensuplar› yabanc› oyuncula- ca¤›n›z› ve görece¤iniz sayg›y› bir
Dil, bir kez ra verdi¤i de¤erin ve önemin yar›s›- düflünün…
kaybedilirse n› öz be öz Türk evlatlar›na veriyor. Emeksiz yemek olmayaca¤›na göre
Televizyondaki maç sunucular›n›n
düflünüzü gerçeklefltirmek için daha
bir daha zor yabanc› oyuncular›n adlar›n› söyler- ne bekliyorsunuz? Haliç’i “Alt›n
kazan›l›r. ken vurgulamalar›n en az yar›s›n› Boynuz”dan bir çamur y›¤›n›na dö-
nüfltürüp, sonra milyon dolarlar
kendi evlatlar›m›z›n isimlerini söy-
Dil giderse lerken de özen gösteriyorlar. harcayarak yeniden kazanmaya ça-
Tatil yörelerinde Paund, Dolar, Avro l›flmak gibi de¤ildir dil. Bir kez kay-
özgürlük, onur, yerine önce Türk Liras›’na önem bedilirse bir daha zor kazan›l›r. Dil
kimlik ve veriyorlar. Tatil rezervasyonlar›nda giderse özgürlük, onur, kimlik ve
otelcilerimiz yabanc› turistlere ver- sayg›dan da söz edilemez art›k.
sayg›dan da dikleri önem, de¤er ve önceli¤i yer- Dil, sadece düflünme ve iletiflim
söz edilemez art›k. li yani kendi halk›na da ayn› oranda arac› de¤ildir; ayn› zamanda bir kül-
uyguluyorlar. Lokanta, bar ve resto- tür bayra¤›d›r…
Dil, sadece
düflünme ve
iletiflim arac›
de¤ildir; ayn›
zamanda
bir kültür
bayra¤›d›r…
144 KobiEfor May›s 2013