Page 61 - KobiEfor_Mayis_2011
P. 61
KobiEfor Genel Koordinatörü Nurdan Sönmez ‹YSAD YÖNET‹M‹
‹YSAD Yönetim Kurulu ile birlikte.
‹stanbul Yemek Sanayicileri Derne¤i’ni Sad›k
k›nday›z. Meslek yüksek okullar› ve aflç›l›k meslek li- Çelik (Keyveni) baflkanl›¤›ndaki 15 kiflilik yöne-
selerinin say›s›n›n olabildi¤ince art›r›lmas› gerekiyor. tim kurulu yönetiyor. Yönetim Kurulu flu isimler-
Biz asl›nda devletin ve ailelerin e¤itemedi¤ini e¤iti- den olufluyor: Sedat Zincirk›ran (Sardunya), Hü-
yoruz; üstüne bir de para ödüyoruz; bu da sürdürü- seyin Bozda¤ (Emin Tabldot), Enis Hac›mehme-
lebilir üretim için hiç kolay de¤ildir.” to¤lu (Ç›narl› Catering), Semiha Bayo¤lu (U¤rafl
Catering), Dursun Çelik (U¤ur Haz›r Yemek), Ah-
Merdiven alt› g›da terörüdür met Sar›tafl (Baflak Catering), Turan Kuytak (Atil-
Çelik, merdiven alt› üretimin en temel sorunlar- la G›da), Ali Süne (Alio¤lu Catering), Hasan Er-
dan biri oldu¤unun alt›n› çizerek konuya aç›kl›k ka- do¤an (Elit Haz›r Yemek), Murat Sayar (Yaylam
zand›r›yor: “Merdiven alt› eflittir kay›t d›fl›l›k, o da Yemek), Mehmet Güleryüzlü (Pavurya Catering),
eflittir g›da terörü. Bu mevcut durum sektörü lekele- Emir Öztepe (Ezgi G›da), Selim Sücüllü (Sunar
mektedir. Pastam›zdaki pay› çalmaktad›r. Sektörün Haz›r Yemek), Engin Çolak (Aflgana Haz›r Yemek)
hak etti¤i yere gelmesinin önündeki en büyük engel-
dir. Ucuz fiyat›n, kalitesiz ve sa¤l›ks›z yeme¤in en
önemli sebebini de yine bu oluflturmaktad›r. Sa¤l›k- Üye say›s› art›ralacak
s›z g›dalar insanlar üzerindeki etkisini y›llar sonra ‹stanbul’da 1500 firma faaliyet gösteriyor. Der-
göstermektedir. Kal›c› hasarlara, kansere sebep ol- ne¤e kay›tl› üye say›s› ise 165. Ancak 10 firmadan
maktad›r. Bunun yan›nda akflamdan sabaha ortaya biri üye. Çelik, kurumsal bütünleflme ve koopera-
ç›kabilen g›da zehirlenmeleri insan sa¤l›¤›n› riske et- tifçili¤in hayata geçirilmesini savunuyor ve önerile-
mekte, hatta ölümlere sebebiyet vermektedir. Dola- rini s›ral›yor:
y›s›yla bu konu acilen yak›n plana al›nmal›, ulusal l Sektör mensuplar›n›n zor duruma düflmelerinin
bir mesele olarak kabul edilmelidir.” önüne geçmek üzere, özellikle ticaret yap›lan müflte-
rilerle yaflanan s›k›nt›lar›n, hakk›nda yasal takip bafl-
Nitelikli Yemek Sanayi Bölgesi kurulmal› lat›lan firmalara dair bilgilerin ve di¤er olumsuzluk-
Sad›k Çelik, yemek üreticisi firmalar›n kentin orta- lar›n paylafl›lmas› amac›yla bir Bilgi Bankas› ve bir
s›nda faaliyet göstermesinin birçok aç›dan tehlike ve Fon Bankas› oluflturulmal›d›r.
problem yaratt›¤›n› düflünüyor. “Örne¤in bu firmala- l Ucuz girdi temini için toplu al›m gerçeklefltir-
r›n üretim yapt›klar› binalar yemek üretimi amaçl› mek üzere, üyelerin ortakl›¤›na dayanan bir Anonim
tanzim edilmedi¤i için firman›n üretim faaliyetlerini fiirket mutlaka kurulmal›d›r.
zaman zaman sekteye u¤ratmakta, hatta ciddi so- l Sektörün ürün çeflitlili¤ini art›rmak için Ar-Ge
runlara neden olmaktad›r” diyen Çelik “Oysa flirket- departman› kurulma çal›flmalar› bafllat›lacakt›r. Bu-
ler nitelikli sanayi bölgeleri içinde faaliyet gösterse- nunla ilgili üniversitelerle ve TÜB‹TAK’la iliflkiler ge-
ler, söz konusu bölgelerde bir arada tüm altyap›ya lifltirilecektir.
ve ifl güvenli¤ine sahip olacaklard›r. Dolay›s›yla ifl- l ‹YSAD için senelik 250 bin liral›k bütçe ay›rma-
letme çal›flmalar›n› sürdürmek kolaylaflacakt›r” diye y› hedefliyoruz. Bu sayede derne¤in ihtiyaçlar› kar-
sürdürüyor. Çelik, ayr›ca bu durumun devlete ve tü- fl›lanarak eksiklikler giderilmeli ve dernek ad›na ye-
keticiye denetim kolayl›¤›n› da beraberinde getirece- nilenme hareketi sürdürülürken herhangi bir maddi
¤ine parmak bas›yor. engelle karfl› karfl›ya kal›nmamal›d›r.
May›s 2011 KobiEfor 61