Page 61 - KobiEfor_Mayis_2011
P. 61

KobiEfor Genel Koordinatörü Nurdan Sönmez                 ‹YSAD YÖNET‹M‹
             ‹YSAD Yönetim Kurulu ile birlikte.
                                                                ‹stanbul Yemek Sanayicileri Derne¤i’ni Sad›k
           k›nday›z. Meslek yüksek okullar› ve aflç›l›k meslek li-  Çelik (Keyveni) baflkanl›¤›ndaki 15 kiflilik yöne-
           selerinin say›s›n›n olabildi¤ince art›r›lmas› gerekiyor.  tim kurulu yönetiyor. Yönetim Kurulu flu isimler-
           Biz asl›nda devletin ve ailelerin e¤itemedi¤ini e¤iti-  den olufluyor: Sedat  Zincirk›ran (Sardunya), Hü-
           yoruz; üstüne bir de para ödüyoruz; bu da sürdürü-  seyin Bozda¤ (Emin Tabldot), Enis Hac›mehme-
           lebilir üretim için hiç kolay de¤ildir.”          to¤lu (Ç›narl› Catering), Semiha Bayo¤lu (U¤rafl
                                                             Catering), Dursun Çelik (U¤ur Haz›r Yemek), Ah-
              Merdiven alt› g›da terörüdür                   met Sar›tafl (Baflak Catering), Turan Kuytak (Atil-
              Çelik, merdiven alt› üretimin en temel sorunlar-  la G›da), Ali Süne (Alio¤lu Catering),  Hasan Er-
           dan biri oldu¤unun alt›n› çizerek konuya aç›kl›k ka-  do¤an (Elit Haz›r Yemek), Murat Sayar (Yaylam
           zand›r›yor: “Merdiven alt› eflittir kay›t d›fl›l›k, o da  Yemek), Mehmet Güleryüzlü (Pavurya Catering),
           eflittir g›da terörü. Bu mevcut durum sektörü lekele-  Emir Öztepe (Ezgi G›da), Selim Sücüllü (Sunar
           mektedir. Pastam›zdaki pay› çalmaktad›r. Sektörün  Haz›r Yemek), Engin Çolak (Aflgana Haz›r Yemek)
           hak etti¤i yere gelmesinin önündeki en büyük engel-
           dir. Ucuz fiyat›n, kalitesiz ve sa¤l›ks›z yeme¤in en
           önemli sebebini de yine bu oluflturmaktad›r. Sa¤l›k-  Üye say›s› art›ralacak
           s›z g›dalar insanlar üzerindeki etkisini y›llar sonra  ‹stanbul’da 1500 firma faaliyet gösteriyor. Der-
           göstermektedir. Kal›c› hasarlara, kansere sebep ol-  ne¤e kay›tl› üye say›s› ise 165. Ancak 10 firmadan
           maktad›r. Bunun yan›nda akflamdan sabaha ortaya   biri üye. Çelik, kurumsal bütünleflme ve koopera-
           ç›kabilen g›da zehirlenmeleri insan sa¤l›¤›n› riske et-  tifçili¤in hayata geçirilmesini savunuyor ve önerile-
           mekte, hatta ölümlere sebebiyet vermektedir. Dola-  rini s›ral›yor:
           y›s›yla bu konu acilen yak›n plana al›nmal›, ulusal  l Sektör mensuplar›n›n zor duruma düflmelerinin
           bir mesele olarak kabul edilmelidir.”            önüne geçmek üzere, özellikle ticaret yap›lan müflte-
                                                            rilerle yaflanan s›k›nt›lar›n, hakk›nda yasal takip bafl-
              Nitelikli Yemek Sanayi Bölgesi kurulmal›      lat›lan firmalara dair bilgilerin ve di¤er olumsuzluk-
              Sad›k Çelik, yemek üreticisi firmalar›n kentin orta-  lar›n paylafl›lmas› amac›yla bir Bilgi Bankas› ve bir
           s›nda faaliyet göstermesinin birçok aç›dan tehlike ve  Fon Bankas› oluflturulmal›d›r.
           problem yaratt›¤›n› düflünüyor. “Örne¤in bu firmala-  l  Ucuz girdi temini için toplu al›m gerçeklefltir-
           r›n üretim yapt›klar› binalar yemek üretimi amaçl›  mek üzere, üyelerin ortakl›¤›na dayanan bir Anonim
           tanzim edilmedi¤i için firman›n üretim faaliyetlerini  fiirket mutlaka kurulmal›d›r.
           zaman zaman sekteye u¤ratmakta, hatta ciddi so-    l  Sektörün ürün çeflitlili¤ini art›rmak için Ar-Ge
           runlara neden olmaktad›r” diyen Çelik “Oysa flirket-  departman› kurulma çal›flmalar› bafllat›lacakt›r. Bu-
           ler nitelikli sanayi bölgeleri içinde faaliyet gösterse-  nunla ilgili üniversitelerle ve TÜB‹TAK’la iliflkiler ge-
           ler, söz konusu bölgelerde bir arada tüm altyap›ya  lifltirilecektir.
           ve ifl güvenli¤ine sahip olacaklard›r. Dolay›s›yla ifl-  l  ‹YSAD için senelik 250 bin liral›k bütçe ay›rma-
           letme çal›flmalar›n› sürdürmek kolaylaflacakt›r” diye  y› hedefliyoruz.  Bu sayede derne¤in ihtiyaçlar› kar-
           sürdürüyor. Çelik, ayr›ca bu durumun devlete ve tü-  fl›lanarak eksiklikler giderilmeli ve dernek ad›na ye-
           keticiye denetim kolayl›¤›n› da beraberinde getirece-  nilenme hareketi sürdürülürken herhangi bir maddi
           ¤ine parmak bas›yor.                             engelle karfl› karfl›ya kal›nmamal›d›r.
                                                                                       May›s 2011 KobiEfor 61
   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66