Page 60 - KobiEfor_Mayis_2011
P. 60
STK
‹YSAD, ifl kolunu sektörlefltirecek, itibar kazand›racak
Nitelikli Yemek OSB
Baflkan Sad›k Çelik ve 15 kifliden oluflan ‹YSAD Yönetim Kurulu, hem sektörün
hem üyelerin yol haritas›n› 62 maddelik ‘‹leri Hedefler Bildirgesi’yle çizdi.
Bildirge sorunlar›n›n çözümüne odaklan›rken, ifl kolunu
sektörlefltirmeye de vesile olacak.
‹ stanbul Yemek Sanayicileri Derne¤i (‹YSAD) Bafl-
kan› Sad›k Çelik ve Yönetim Kurulu, ifl kolunu
sektörlefltirmenin üstün gayreti içindeler. ‹YSAD’›
1994 y›l›nda 11 arkadafl›yla kurduklar›n› söyleyen
Çelik, derne¤i; sektörün da¤›n›k yap›s›n› bütünlefltir-
mek, birlik ve beraberli¤i sa¤lamak, bir çat› alt›nda
toplamak, sektörü haketti¤i yere getirmek amac›yla
oluflturduklar›n› belirterek, flu vurguyu yap›yor: “As-
l›nda sektör demeye dilim varm›yor; bir ifl kolu diye
tan›mlamak daha do¤ru. Zira bu meslek, hizmet ver-
di¤imiz müflteriler taraf›ndan yeterli ilgiyi ve de¤eri
göremeyen, sayg› duyulmayan bir ifl olarak telakki
ediliyordu. Biz ise onurlu bir ifl yapt›¤›m›z›n bilincin-
deydik. Hak etti¤imiz sayg›nl›¤› kazanmak istiyor-
duk. Çünkü bizim üretti¤imiz fleyin ismi ‘insan sa¤l›- Sad›k Çelik
¤›’yd› asl›nda.” ‹YSAD’›n ayr›ca sektörü merdiven al-
t›l›ktan ve kay›t d›fl›l›ktan kurtarmak gibi bir misyo- ce alt›na al›nmas› sa¤lanacak. Çelik’in de¤erlendir-
nu da üstlenmifl. mesi flöyle: “Sektörün kendini ucuza satmas›, her
fley dahil sistem, kalitede de¤il fiyatlarda yap›lan
Sektörde büyüklükler yanl›fl rekabet; yetersiz sermaye birikimi sektöre ya-
Derne¤in 165 üyesi bulunuyor. Ancak potansiyel t›r›m yap›lmamas›n› ve sektörün sa¤l›kl› büyümeme-
çok daha büyük. Sadece ‹stanbul’da bin 500’ün sinin en büyük sebebidir.”
üzerinde, Türkiye genelinde ise 3 bin 500 civar›nda Sektörün sorunlar›n› çözmek amac›yla ‹YSAD ‹leri
yemek üreticisi ve sanayicisinin oldu¤u tahmin edi- Hedefler Bildirgesi’ni yay›nlam›fl. Çelik bunu flöyle
liyor. Sektörün hedef kitlesi 26 milyon kifli. Çelik, flu aç›kl›yor: “‹fle, ifl alanlar›m›z›n tarifini belli standart-
anda sadece 6-7 milyon kifliye hizmet verildi¤ini lara dayand›rarak yapmakla bafllamal› ve söz konu-
aç›kl›yor ve sektörde toplam cironun 3.5 milyar do- su standartlar ile kaliteyi daima yükseltmeyi hedef-
lar oldu¤unu belirtiyor. Bu cironun yüzde 70’inin ‹Y- lemeliyiz. Bu amaçla olmazsa olmaz taban standart-
SAD üyeleri taraf›ndan karfl›land›¤›n› aktaran Çelik, lar belirlemeliyiz. ‹fl alan›m›z›n tarifinde gerçeklefltir-
2011’de 7.5 milyon kifliye ulaflacaklar›n› öngörüyor. memiz gereken standardizasyon çal›flmalar›n›n ben-
Sektördeki potansiyelin adil bir biçimde bölüfltü- zerini taban yemek tarifi belirlemede de kullanmal›-
rülmesi için çal›flt›klar›n› kaydeden Çelik, ayn› za- y›z. Örne¤in yemek çeflitlerine göre taban fiyatlar be-
manda hukuki ve yasal boflluklardan kaynaklanan lirlenecek ve bu taban fiyatlara göre hareket edilme-
mevzuat yetersizli¤inin neden oldu¤u sorunlar› hep si sektöre tavsiye edilecektir.”
birlikte çözmek istediklerini anlat›yor. Çözülecek so-
runlar› aras›nda; kamu ihalelerinde yaflanan olum- Kalifiye eleman eksikli¤i
suzluklar›n giderilmesi ilk s›rada yer al›yor. Çelik Sadik Çelik, en önemli sorunlar› aras›na; e¤itilmifl
“Devlet bu ifl kolundan daha çok istihdam, daha çok personel eksikli¤i, sermaye yetersizli¤i ve devletten
vergi ve daha çok katma de¤er bekliyor ise sektörün yeterli ilgiyi görememeyi ilk üç s›raya koyuyor. Ayr›-
önünü açmal›, faaliyet flartlar›n› belirgin hale getir- ca kredi olanaklar›n›n yok denecek kadar az olmas›
meli” diyor. da sektörü olumsuz anlamda etkiliyor. Çelik, konufl-
mas›n› flöyle sürdürüyor: “Kalifiye eleman eksikli¤i
Lisans uygulamas› flart sektörü olumsuz etkiliyor. Bu konuyla ilgili üniversi-
Sad›k Çelik’e göre sektöre lisans uygulamas› ka- teler ve devletle iletiflim içerisindeyiz. Ve bunun bir
zand›r›lmas› gerekiyor. Zira böylece sektörün güven- devlet politikas› olarak çözülmesi gerekti¤inin far-
60 KobiEfor May›s 2011