Page 60 - KobiEfor_Mayis_2011
P. 60

STK



                      ‹YSAD, ifl kolunu sektörlefltirecek, itibar kazand›racak

                     Nitelikli Yemek OSB





              Baflkan Sad›k Çelik ve 15 kifliden oluflan ‹YSAD Yönetim Kurulu, hem sektörün
                 hem üyelerin yol haritas›n› 62 maddelik ‘‹leri Hedefler Bildirgesi’yle çizdi.
                           Bildirge sorunlar›n›n çözümüne odaklan›rken, ifl kolunu
                                       sektörlefltirmeye de vesile olacak.

          ‹   stanbul Yemek Sanayicileri Derne¤i (‹YSAD) Bafl-
              kan› Sad›k Çelik ve Yönetim Kurulu, ifl kolunu
              sektörlefltirmenin üstün gayreti içindeler. ‹YSAD’›
              1994 y›l›nda 11 arkadafl›yla kurduklar›n› söyleyen
           Çelik, derne¤i; sektörün da¤›n›k yap›s›n› bütünlefltir-
           mek, birlik ve beraberli¤i sa¤lamak, bir çat› alt›nda
           toplamak, sektörü haketti¤i yere getirmek amac›yla
           oluflturduklar›n› belirterek, flu vurguyu yap›yor: “As-
           l›nda sektör demeye dilim varm›yor; bir ifl kolu diye
           tan›mlamak daha do¤ru. Zira bu meslek, hizmet ver-
           di¤imiz müflteriler taraf›ndan yeterli ilgiyi ve de¤eri
           göremeyen, sayg› duyulmayan bir ifl olarak telakki
           ediliyordu. Biz ise onurlu bir ifl yapt›¤›m›z›n bilincin-
           deydik. Hak etti¤imiz sayg›nl›¤› kazanmak istiyor-
           duk. Çünkü bizim üretti¤imiz fleyin ismi ‘insan sa¤l›-  Sad›k Çelik
           ¤›’yd› asl›nda.” ‹YSAD’›n ayr›ca sektörü merdiven al-
           t›l›ktan ve kay›t d›fl›l›ktan kurtarmak gibi bir misyo-  ce alt›na al›nmas› sa¤lanacak. Çelik’in de¤erlendir-
           nu da üstlenmifl.                                 mesi flöyle: “Sektörün kendini ucuza satmas›, her
                                                            fley dahil sistem, kalitede de¤il fiyatlarda yap›lan
              Sektörde büyüklükler                          yanl›fl rekabet; yetersiz sermaye birikimi sektöre ya-
              Derne¤in 165 üyesi bulunuyor. Ancak potansiyel  t›r›m yap›lmamas›n› ve sektörün sa¤l›kl› büyümeme-
           çok daha büyük.  Sadece ‹stanbul’da bin 500’ün   sinin en büyük sebebidir.”
           üzerinde, Türkiye genelinde ise 3 bin 500 civar›nda  Sektörün sorunlar›n› çözmek amac›yla ‹YSAD ‹leri
           yemek üreticisi ve sanayicisinin oldu¤u tahmin edi-  Hedefler Bildirgesi’ni yay›nlam›fl. Çelik bunu flöyle
           liyor.  Sektörün hedef kitlesi 26 milyon kifli. Çelik, flu  aç›kl›yor: “‹fle, ifl alanlar›m›z›n tarifini belli standart-
           anda sadece 6-7 milyon kifliye hizmet verildi¤ini  lara dayand›rarak yapmakla bafllamal› ve söz konu-
           aç›kl›yor ve sektörde toplam cironun 3.5 milyar do-  su standartlar ile kaliteyi daima yükseltmeyi hedef-
           lar oldu¤unu belirtiyor. Bu cironun yüzde 70’inin ‹Y-  lemeliyiz. Bu amaçla olmazsa olmaz taban standart-
           SAD üyeleri taraf›ndan karfl›land›¤›n› aktaran Çelik,  lar belirlemeliyiz. ‹fl alan›m›z›n tarifinde gerçeklefltir-
           2011’de 7.5 milyon kifliye ulaflacaklar›n› öngörüyor.   memiz gereken standardizasyon çal›flmalar›n›n ben-
              Sektördeki potansiyelin adil bir biçimde bölüfltü-  zerini taban yemek tarifi belirlemede de kullanmal›-
           rülmesi için çal›flt›klar›n› kaydeden Çelik, ayn› za-  y›z. Örne¤in yemek çeflitlerine göre taban fiyatlar be-
           manda hukuki ve yasal boflluklardan kaynaklanan   lirlenecek ve bu taban fiyatlara göre hareket edilme-
           mevzuat yetersizli¤inin neden oldu¤u sorunlar› hep  si sektöre tavsiye edilecektir.”
           birlikte çözmek istediklerini anlat›yor.  Çözülecek so-
           runlar› aras›nda; kamu ihalelerinde yaflanan olum-  Kalifiye eleman eksikli¤i
           suzluklar›n giderilmesi ilk s›rada yer al›yor. Çelik  Sadik Çelik, en önemli sorunlar› aras›na; e¤itilmifl
           “Devlet bu ifl kolundan daha çok istihdam, daha çok  personel eksikli¤i, sermaye yetersizli¤i ve devletten
           vergi ve daha çok katma de¤er bekliyor ise sektörün  yeterli ilgiyi görememeyi ilk üç s›raya koyuyor. Ayr›-
           önünü açmal›, faaliyet flartlar›n› belirgin hale getir-  ca kredi olanaklar›n›n yok denecek kadar az olmas›
           meli” diyor.                                     da sektörü olumsuz anlamda etkiliyor. Çelik, konufl-
                                                            mas›n› flöyle sürdürüyor: “Kalifiye eleman eksikli¤i
              Lisans uygulamas› flart                        sektörü olumsuz etkiliyor. Bu konuyla ilgili üniversi-
              Sad›k Çelik’e göre sektöre lisans uygulamas› ka-  teler ve devletle iletiflim içerisindeyiz. Ve bunun bir
           zand›r›lmas› gerekiyor. Zira böylece sektörün güven-  devlet politikas› olarak çözülmesi gerekti¤inin far-

           60 KobiEfor May›s 2011
   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65