Page 71 - KobiEfor_Eylul_2010
P. 71
Son y›llarda Türkiye’deki organik
Son y›llarda Türkiye’deki organik
semt pazarlar›n›n say›s›nda art›fl
semt pazarlar›n›n say›s›nda art›fl
yaflan›yor. fiu anda 10 tane pazar›n
yaflan›yor. fiu anda 10 tane pazar›n
faaliyet gösterdi¤i ve yeni pazarlar›n
Merkez üssü ‹zmir faaliyet gösterdi¤i ve yeni pazarlar›n
aç›lmas›n›n gündemde
Ekolojik Tar›m faaliyetlerinin ülke- ORGAN‹K aç›lmas›n›n gündemde
oldu¤u belirtiliyor.
oldu¤u belirtiliyor.
mizde ilk olarak Ege Bölgesi’nde ‹z- TARIM NED‹R?
mir’de bafllam›fl olmas›, ürün iflleme K Kimyasal (gübre, ilaç, hormon) l›nda 65 ilde 318 bin ton organik
tesislerinin büyük k›sm›n›n ‹zmir’de maddelerin ve GDO’lar›n kullan›m›- tar›m ürünü elde edildi. Organik
olmas› ve üretilen ürünlerin büyük n› yasaklayan ve ürünlerin üretimiin- hayvansal üretimde ise çal›flan
k›sm›n›n ‹zmir liman›ndan ihraç den tüketimine kadar her aflamas› çiftçi say›s› 2009 y›l› verilerine
edilmesi nedeniyle, organizasyon kontrollü ve sertifikal› olarak üre- göre 147, hayvan say›s› 14 bin
kurulufllar›, kontrol ve sertifikasyon tilen tamamen atalar›m›z›n do- 917 adettir. Gümrük mevzuat›n-
firmalar› gibi ekolojik tar›m sektörü- ¤al üretim yöntemleriyle ya- daki baz› problemler nedeniyle or-
nün hemen tüm kurulufllar›n›n merkez p›lan tar›m sistemidir. ganik tar›m sektörünün d›flsat›m
bürolar› ‹zmir’de yer almaktad›r. yoluyla ekonomiye katk›s› net olarak
ETO’nun da katk›lar›yla “Bitkisel ve bilinmemekle birlikte y›ll›k 150 milyon
Hayvansal Tar›m Ürünlerinin Ekolojik Metotlar- dolar civar›nda oldu¤u tahmin ediliyor.
la Üretilmesine ‹liflkin Yönetmelik”, Tar›m ve Köyifl-
leri Bakanl›¤› taraf›ndan 18 Aral›k 1994 tarihinde ya- Türkiye emekleme aflamas›nda
y›nlanarak yürürlü¤e girmifltir. Bu yönetmelik AB Organik Ürün Üreticileri
normlar›na uygun olarak haz›rlanm›flt›r. Organik ve Sanayicileri Derne¤i (OR-
ürünlerin d›fl sat›m›n› düzenlemek üzere çal›flmalar GÜDER) Genel Sekreteri Me-
da devam etmektedir. lahat Özkan, bu üretim ra-
kamlar›na ra¤men Türki-
1985 y›l›nda bafllad› ye’nin yeterli seviyede orga-
Türkiye’de, 1985 y›l›nda 8 ürünle bafllayan orga- nik tar›mda üretim yapama-
nik tar›m, bugün 200’ün üzerinde ürünle, 250 bin d›¤›n› söylüyor.
hektarda 11 bin 211 üretici taraf›ndan yap›l›yor. Or- Dünya devlerinin yan›nda
ganik üretici say›s› ve üretim yap›lan alan 2004’den Türkiye’nin üretim ve tüke-
bu yana yüzde 25 artarken, üretim miktar›nda ise timde henüz emekleme saf- Melahat Özkan
yüzde 50’ye yak›n bir art›fl gözlemleniyor. 2009 y›- has›nda oldu¤unu belirten
NEDEN ORGAN‹K TARIM?
En önemli amac› insan ve di¤er tüm canl›lar›n ortak yaflam alan› olan dünyam›z› korumak olan ekolo-
jik tar›m (Almanca ve Kuzey Avrupa dillerinde) organik tar›m (‹ngilizce’de) biyolojik tar›m›n (Frans›zca, ‹tal-
yanca ve ‹spanyolca) uygulanma nedenleri;
1- Çevre kirlili¤ini önlemek ve eko sisteme zarar vermemek
2-Biyolojik çeflitlili¤i korumak ve devam ettirmek
3-Toprak ve genetik kaynaklar›n erozyonunu önlemek
4-Su miktar›n› ve kalitesini korumak
5-Yenilenebilir enerji kaynaklar›n› kullanmak (Biodizel)
6-Enerji tasarrufu sa¤lamak
7-Köyden kente göç olay›n› en aza indirmek
8-Ekonomiye destek sa¤lamak
9-‹hraç de¤eri yüksek olan ürünleri üretmek ve pazar oluflturmak
10-Ekolojik ürün pazar›nda yer ederek dünya devletleriyle yar›flmak
11-Küçük çiftçi ve sanayicinin gelir düzeyini art›rmak
Eylül 2010 KobiEfor 71