Page 96 - KobiEfor_Nisan_2010
P. 96

Sa¤l›k







          BAHAR




          YORGUNLU⁄U




          Sa¤l›k Dan›flman›m›z ve Yazar›m›z Gülsemin Gülo¤lu, Vehbi
          Koç Vakf› Amerikan Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden                           Dr. Gülsemin Gülo¤lu
          Dr. Bülent Yard›mc› ile bahar yorgunlu¤u üzerine konufltu.                  guloglu_g@yahoo.com


              Bahar yorgunlu¤u nedir?                       lerden daha çabuk etkilenmemize neden olur
              Bahar yorgunlu¤u, halk aras›nda s›k kullan›lan bir te-
           rim olup, iklim de¤iflikli¤inin vücutta yaratt›¤› yorgunluk  Bahar yorgunlu¤unun psikolojik yan› var m›?
           hissi olarak tan›mlanabilir. Asl›nda birçok nedenin bir ara-  Mevsimin ruhsal etkileri en az fiziksel de¤ifliklikler ka-
           ya gelerek yaratt›¤› bir tablodur. Kirli hava, havadaki elek-  dar önemlidir. Özellikle yo¤un çal›flan, stresi yüksek olan
           trik yükünün art›fl› ve iyon de¤ifliklikleri de yorgunluk his-  kiflilerde ve depresyona e¤ilimi olanlarda yorgunluk hissi
           sine neden olan di¤er etkenlerdir. Ani ›s› de¤ifliklikleri ise  oluflabilir.
           adaptasyon sistemimizi zorlad›¤› için mevsim bafl›nda bi-
           zi en çok etkileyen nedenlerden birisi olarak say›labilir.  Kimlerde daha çok görülür?
                                                               Asl›nda, bahar yorgunlu¤unun büyük flehirlerde yafla-
              Bahar döneminde görülen halsizli¤in nedeni nedir?   yanlarda,  çevre kirlili¤inin yo¤un oldu¤u bölgelerde, dü-
              Halsizlik nedenlerinin bafl›nda meteorolojik etkiler ge-  zensiz ve stresli yaflama sahip olan bireylerde, kötü bes-
           lir. Mevsim geçiflleri öncelikle hormonal sistemimizi etki-  lenenlerde daha s›k görüldü¤ünü söyleyebiliriz. Gözden
           ler. Vücudun yeni çevresel de¤iflikliklere al›flmas› ve hor-  kaç›r›lmamas› gereken fley bahar yorgunlu¤u tablosunun
           monal sistemin yeniden dengeye girmesi zaman al›r. Bu  uzun sürmedi¤idir. Sürekli yorgunluk ve genel durum bo-
           durum  çevreye uyum sa¤lamam›z› zorlaflt›rarak d›fl etken-  zuklu¤u  bu belirtilerle seyreden ciddi hastal›klar› düflün-
                                                            dürmelidir. Tiroid hastal›klar›, ciddi depresyonlar, kronik
                                                            hastal›klar, kötü huylu hastal›klar atlanmamal›d›r. Böyle
                                                            durumlarda bir an önce doktora baflvurulmal›d›r.
                                                               Bahar yorgunlu¤una karfl› al›nacak önlemler nelerdir?
                                                               Bahar yorgunlu¤unun önlemleri daha bahar gelmeden
                                                            al›nmal›d›r. ‹lk yap›lmas› gereken fley, beslenme düzeninin
                                                            ayarlanmas›d›r. Her zaman sa¤l›kl› beslenmeyi önermekle
                                                            beraber, ço¤umuz k›fl aylar›nda daha kalorisi bol, taze
                                                            sebze ve meyveden fakir bir beslenme program› uygular›z.
                                                            Bu tarz beslenmeler kilo almam›za neden olur ve kalorisi-
                                                            nin yüksekli¤ine ra¤men enerji aç›s›ndan daha kötüdür.
                                                            Öncelikle beslenmedeki sebze ve meyve miktar› artt›r›lma-
                                                            l›, ya¤ miktar› düflürülmelidir.
                                                               Bir ö¤ünde çok miktarda yemek yerine, ara ö¤ünlerin
                                                            oldu¤u düzenli bir beslenme program› uygulanmal›d›r.
                                                            Katk› maddelerini fazla miktarda içeren, yo¤un kalorili, tuz
                                                            ve ya¤dan zengin, pasta, kek, cips, tuzlu kuruyemifl vb. g›-
                                                            dalardan uzak durulmal›d›r. Yüksek oranda glukoz içeren
                                                            tatl› yiyecek ve içecekler daha az tüketilmelidir. Yeterli s›-
                                                            v› tüketimi de önemlidir. Günlük s›v› tüketimi ortalama 2
                                                            lt ve üstü olmal›d›r. Ço¤unlukla da su tercih edilmelidir.
             Dr. Bülent Yard›mc›
                                                            Süt ve süt ürünleri de tüketilebilir.
           96 KobiEfor Nisan 2010
   91   92   93   94   95   96   97   98   99   100   101