Page 55 - KobiEfor_Ekim_2010
P. 55
Emekçio¤lu G›da A.fi., ‘Papa¤an’
markas›yla ‘Tüketici Çevre Ödülü”
nü ald›.
A nkara’n›n fiereflikoçhisar ‹lçesi’nde 1964 y›- yulur. Gurbette ifline sahip ç›kar. Sat›fl ve pazarlama-
da aile Kani Emekçi’ye güvenir. Halkla iliflkileri güç-
l›nda do¤an Kani Emekçi, 10 kardeflin en kü-
çü¤ü. 1976’da babas›n›n vefat›yla kardeflle-
lüdür. 3 y›lda iyi bir noktaya gelir.
re düflen sorumluluk her bireyi kapsam›fl.
Henüz ilkokula giderken çal›flmak zorunda kalan Tesadüfen ‘Papa¤an’
Emekçi, o y›llar› flöyle anlat›yor: “Çiftçi bir ailemiz Tuza bafllad›ktan sonra ailenin ekonomik düzeyi
vard›. Annem ev han›m›yd›. Ekonomik yap›m›z iyi yükselmeye bafllar. Sektöre kaliteyi getirmeyi ilke
de¤ildi. Evin en küçü¤ü olarak biraz fl›mart›labilirdim edinen aile sektörde farkl›lafl›r. Bursa sonras› mace-
ama babam›n erken vefat›yla pek flansl› olmad›m. ra ise ‹stanbul’a sürükler. ‹stanbul’da depo derken
Yaz tatilleri ve okul dönüflleri benim için ifl anlam› Çorlu’da ikinci depo aç›l›r. Emekçio¤lu Group, bugün
tafl›yordu.” 5 ayr› flirketten oluflan bir kurulufl. Tuz, g›da, kimya-
Nohut ve bu¤day›n toplanmas›, k›fl›n tahrip olan sal, tafl›mac›l›k ve makine üretimi konular›nda faali-
su kanallar›n›n temizlenmesi küçük bedenlere yük yet gösteren firma, tuz üretiminde Türkiye ihtiyac›-
olur. Okul dönüflleri bahçede yetifltirilen ürünlere su- n›n yüzde 70’ini karfl›l›yor. 2002 y›l›nda Kani Emek-
lar›n tafl›nmas› Kani Emekçi’nin sorumlulu¤udur.
Anne, zaman›n› 10 çocu¤unu kimseye muhtaç ol-
madan yetifltirmeye adar. Gün gelir tarhana kurutur, TÜRK‹YE KURUYEM‹fi PAZARI
gün gelir salça kaynat›r. Ekmek ise bahçedeki f›r›n- l Toplam pazar yaklafl›k
da yap›l›r. Kani Emekçi okul hayat›n› da sever sev- 3 milyar TL.
mesine ama çal›flmak daha a¤›r basar. ‹flten kaçmaz. l Paketli kuruyemifl
Lise sonras› askerlik görevini tamamlayan Emekçi, sektörünün büyüklü¤ü ise
aile fertleriyle birlikte her fiereflikoçhisar’›n mecburi yaklafl›k 450 milyon TL.
iflkolu olan tuz ticaretine bafllar: “Tuz Gölü’nün ke- l Türkiye’de kifli bafl›na
nar›nda tuz ifline bafllam›flt›k. Herkesin elinde bir is- tüketilen kuruyemifl
tihkak› vard›. Sonra Turgut Özal döneminde tuz tica- oran› 3-4 kg.
reti serbest b›rak›ld›. Aile ferdi say›s› fazla oldu¤u l Türkiye’de 80 bin tonla
için emek gücümüze güvendik. Sektöre girdi¤imizde en fazla ay çekirde¤i
çevremizdeki tuzcular ifli b›rak›yordu. Rekabet baflla- tüketiliyor.
m›flt›….” l Marmara Bölgesi
Y›l 1991. Emekçi, a¤abeylerini Ankara’da b›rakarak tüketimde lider.
Bursa’ya endüstriyel tuz pazarlamak için yollara ko-
Ekim 2010 KobiEfor 55