Gelir İdaresi Başkanlığı, Eylül 2019 ve Ocak 2020’den başlayarak e-dönüşümü hızlandıracak yeni bir dönemi başlattı. Duyurulan kararlar, farklı sektörlerden çok sayıda firmayı ve serbest meslek mensubunu ilgilendiriyor. Güncellemeler e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-Defter ve e-İrsaliye mükellefiyetlerine yönelik. 150 binin üstünde firmayı ilgilendiren yeni mükellefiyetleri okurlarımız kapak dosyamızı inceleyerek öğrenebileceklerdir.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOSGEB’in “İmalat Sanayiinde Dijitalleşme” temalı çağrısının sonuçlarını açıkladı. Bakan Varank, 258 KOBİ’ye 71.5 milyon TL Dijitalleşme Desteği vereceklerini ve bunun 50 milyon TL’sinin geri ödemesiz olacağını anlattı. Dijitalleşmenin getireceği rekabet avantajının ekonomide kaldıraç etkisi oluşturması bekleniyor.
Durağanlaşmış yatırım eğilimi Türkiye ekonomisinin başta gelen sorunu olmaya devam ediyor. Bunu gören Cumhurbaşkanı, yatırımları teşvik eden iki karar yayınladı. Bu kararlar, uygulanmakta olan teşvik ve destek sistemine önemli yenilikler getiriyor. Kararlardan biri “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi” adını taşıyor; diğeri ise “Proje Bazlı Yatırım Desteği.”
Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanacak ‘Öncelikli Ürün Listesi’ndeki ürünlere ilişkin yatırımları destekleyecek. Kapsama gelir vergisi stopajı desteği ve sigorta primi desteği de dahil edilecek.
Ar-Ge ve çevre yatırımları kapsamında desteklerden yararlanacak yatırımlarda bankalardan kullanılacak en az bir yıl vadeli yatırım kredilerinin teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının yüzde yetmişine kadar olan kısmı için ödenecek faizin veya kâr payının; ürün yüksek teknoloji seviyesinde ise 10 puanı, diğerlerinde 8 puanı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde 2 puanı karşılanacak. Destek sabit yatırım tutarının yüzde 20’sini aşmamak kaydıyla 50 milyon Türk Lirası’nı geçemeyecek.
‘Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı’ ise arz güvenliğini sağlayacak, dışa bağımlılığı azaltacak, teknolojik dönüşümü gerçekleştirecek, yenilikçi, Ar-Ge yoğun ve yüksek katmadeğerli yatırımların proje bazlı olarak desteklenmesini amaçlıyor; hem yatırımı, hem de işletme dönemini kapsıyor ve düşük faizli kredi olarak veriliyor.
Kapak dosyamızda kırsal alan yatırımlarını 81 vilayette, kredilerle destekleyen kararlar da tanıtılıyor. Modern basınçlı sulama sistemi yatırımlarına yüzde 100 yatırım kredisi, seracılık ve tarımsal mekanizasyon yatırımlarının yüzde 75’ine kadar yatırım kredisi ve bu alanlarda işletme giderlerinin tamamına düşük faizli kredi sağlanıyor.
Çin-ABD müzakerelerinin yeniden başlayacak olması dünya ekonomisinin büyümesi ve dünya ticaretinin genişlemesi açısından belli bir iyimserlik yarattığına göre; Türkiye’de yatırımlarda canlanma olacağı beklentisi de doğal gözükmektedir.
Kapak konularımız arasına kredi faizlerini, bankacılık sektörümüzün görünümünü, altın rezervleri konusunu ve kur savaşlarını da aldık çünkü Türkiye ekonomisi en çok finansal alanda kan kaybediyor ve krizden çıkış programlarında en çok, finansal titreşimler frenleyici rol oynuyor.
Faizleri düşürme noktasında Merkez Bankası sert bir adım attı; Eylül başı itibarıyla bu adım ağırlıkla devlet bankaları uygulamasına yansıyabildi. Özel bankaların da aynı yolu seçmesi yaygın bir toplumsal beklenti olarak gündemdeki yerini koruyor. Ve faiz indirimi büyük oranda inşaat sektörünü kapsayacak darlıkta seyrediyor; diğer sektörler ise faiz indiriminde yeni bir hamleyi istiyor ve bekliyor.
‘YATIRIM VE DÖNÜŞÜM’
Paylaş