Avrasya’nın orta-üst ve ileri teknoloji üretim vizyonuyla; küresel tedarik zincirlerinde; üretimin, ticaretin ve hizmetin tedarik merkezi olma kapasitesine sahip Türkiye; demokraside, hukukta ve ekonomide ihtiyaç duyduğu reformlarla; sürdürülebilir kalkınmasını ve rekabet gücünü ivmelendirecek, Türkiye Yüzyılı’nın ekosistemini güçlendirecektir. Yeşil ve dijital dönüşmeye çalışan; dünyada yoksulluğun ortadan kaldırılmasını, gezegenin korunmasını ve tüm insanlığın barış ve refah içinde yaşamasını hedefleyen ‘Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na duyarlı ülkemizde, döngüsel ekonomide, sürdürülebilir, verimli ve kaliteli adil değer paydaşlığıyla yarınlarımız daha iyi ve mutlu olacak.
Zorlu ve sıkıntılı koşullarla mücadele ederken merakla beklenen; yeni ekonomi politikasının; belirsizliği giderip, öngörülebilirliğe çare olarak güven ve istikrar sağlayacağı belirtilen; ekonomide 3 yıllık (2024-2026) yol haritasını gösteren Orta Vadeli Program (OVP) paylaşıldı.
Dergimizin Ekim sayısında Kapak konusu olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yıllık ekonomi ve sanayi öyküsü ile birlikte işlediğimiz OVP’yi; Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz’ın, ilgili bakanların, bürokratların, iş dünyasının ve sivil toplum kuruluşlarının katıldığı toplantıda açıkladı. Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan; ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonunun ekonomik perspektifini içeren, tam destek verdikleri OVP ile hiçbir sorunun görmezden gelinmediğini, 7 temel adımda öncelikli reform adımlarının belirlendiğini, enflasyonla mücadeleye destek verileceğini; yatırım, istihdam, üretim ve ihracata dayalı büyüme politikalarıyla fiyat istikrarı odaklı olarak reel sektörü destekleyen finansman imkanı sağlanacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan; 2053 perspektifiyle hazırlanan On İkinci 5 yıllık Kalkınma Planı’nı da Ekim’de Meclis’e sunacaklarını belirtti.
OVP’nin temel göstergelerini, hedef ve tahminlerini anlatan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz, özellikle büyüme ve istihdamın ihmal edilmeyeceğinin altını çizerek, mali disiplini ve yapısal reformları vurguladı. Afet yaralarının sarılması ve afet risklerinin azaltılması; makroekonomik ve finansal istikrarın sağlanması, enflasyonun tek haneye düşürülmesi; yatırım, istihdam, üretim, ve ihracat perspektifinde büyüme ve istihdamın devam ettirilmesi; sosyal adalet ve refahın güçlendirilmesini OVP’nin 4 temel amacı olarak sıralayan Sayın Yılmaz, mali disiplinin sağlanmasını (deprem harcamaları hariç), para politikasını ve yapısal dönüşümleri de OVP’nin 3 temel politikası olarak açıkladı. OVP’nin bir takvime bağladığı ‘7 Öncelikli Yapısal Alan’ şöyle: Büyüme ve Ticaret; Beşeri Sermaye ve İstihdam; Fiyat İstikrarı ve Finansal İstikrar, Kamu Maliyesi, Afet Yönetimi, Yeşil ve Dijital Dönüşüm, İş ve Yatırım Ortamı.
Her sene Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nca 3 yıllık bir perspektifle hazırlanan OVP, Cumhurbaşkanı Kararı ile resmileşmektedir. Program dönemi boyunca, kamu kurumlarının bütçelerinin hazırlanmasında, yasal ve idari düzenlemelerin gerçekleştirilmesinde, karar alma ve uygulama süreçlerinde OVP’de yer verilen amaç ve önceliklere tam uyum sağlanması esastır. OVP (2024-2026) hazırlanmakta olan On İkinci Kalkınma Planı’nın (2024-2028) genel çerçevesiyle uyumlu olarak makroekonomik ve finansal istikrarı güçlendirmeyi, yüksek katmadeğerli üretimi teşvik etmeyi, yeşil ve dijital dönüşüm odağıyla verimlilik ve ihracat artışı yoluyla büyümeyi, cari işlemler dengesinde kalıcı iyileşme sağlamayı, enflasyonu orta vadede tek haneye düşürmeyi, iş ve yatırım ortamını iyileştirmeyi ve afetlerle etkin mücadele ederken mali disiplini korumayı esas alan politika zeminini tesis etmeyi amaçlamaktadır.
OVP’de yer alan öncelikli politikalara yönelik programın ilk yılında uygulanacak somut tedbirlere ayrıntılı olarak 2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer verilecektir. OVP, Türkiye Yüzyılı’na girerken güçlü, istikrarlı, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir ekonomik büyümeyi tesis edecek sağlıklı bir makro ekonomik çerçeveyle yapısal sorunların çözümüne yönelik politika önceliklerini ortaya koymaktadır. İlgili tüm kesimlerle istişare içerisinde hazırlanan OVP’nin yeni dönemde ekonomi politikalarında öngörülebilirliği artırarak beklentilere yön vermesi ve yatırım ortamına önemli katkı sunması amaçlanmaktadır.
Avrasya’nın orta-üst ve ileri teknoloji üretim vizyonuyla; küresel tedarik zincirlerinde; üretimin, ticaretin ve hizmetin tedarik merkezi olma kapasitesine sahip Türkiye; demokraside, hukukta ve ekonomide ihtiyaç duyduğu reformlarla; sürdürülebilir kalkınmasını ve rekabet gücünü ivmelendirecektir. Sayın Cumhurbaşkanımızın sözünü verdiği; en geniş toplumsal katılım ve mutabakatla hazırlanan bir anayasayla evrensel insan hakları ve hukukun üstünlüğü temelinde, yargı, yasama ve yürütmede; kuvvetler ayrılığı ile denge ve denetlemenin güçlü kurumlar ve kurallar aracılığıyla işlediği; gelişmiş, katılımcı, demokratik bir başkanlık sistemi ülkemizin birliğini ve beraberliğini geliştirecek, Türkiye Yüzyılı’nın ekosistemini güçlü kılacaktır.
Yeşil ve dijital dönüşmeye çalışan; dünyada yoksulluğun ortadan kaldırılmasını, gezegenin korunmasını ve tüm insanlığın barış ve refah içinde yaşamasını hedefleyen ‘Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na duyarlı ülkemizde, döngüsel ekonomide, sürdürülebilir, verimli ve kaliteli adil değer paydaşlığıyla yarınlarımız daha iyi ve mutlu olacak.
Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı kutlu olsun. Başta Kurucu Liderimiz Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere; şehitlerimiz, gazilerimiz ve kahramanlarımız ile ülkemizin kalkınmasında ve büyümesinde tüm emeği geçenlere sonsuz teşekkürlerimi saygıyla ve minnetle sunuyorum. Atatürk’ün açtığı yolda, gösterdiği hedefte, nice yüzyıllara Türkiye’m…
Türkiye Yüzyılı’nın Ekosistemi
Paylaş