KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi
2024-09-01 00:01:00

Yalçın Sönmez Anısına…

Turgay Biçer

01 Eylül 2024, 00:01

Yalçın Sönmez, çok insana ilham olmuştur; Büyük Önder tatürk’ün dediği gibi, “Tek şeye ihtiyacımız vardır  o da çalışkan olmak” ilkesi ile hayatına anlam vermeye çalıştığına hepimiz tanığız. Bizlere düşen görev Yalçın Sönmez’in yaptıklarından ilham alarak her zaman ve her açıdan daha büyük olmaya ve daha büyük işler yaparak fark yaratmaya devam etmektir.
İş ve basın dünyasının saygın isimlerinden Kocaeli Alikahya Organize Sanayi Bölgesi (Kocaeli Alikahya OSB) Yönetim Kurulu Başkanı ve KobiEfor Dergisi Sahibi-Editör, Gagavuz 20. Yıl Devlet Bağımsızlık Madalyası Sahibi, TOSYÖV Yönetim Kurulu eski Başkanı, Marmara Grubu Vakfı Onur Madalyası Sahibi, Marmara Grubu Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi, KalDer (Türkiye Kalite Derneği) Üyesi, Fenerbahçe Spor Kulübü Kongre Üyesi, Hürriyet Gazetesi Gece Yazıişleri eski Sorumlusu, Basın Kartı Sahibi Yalçın Sönmez ebediyete uğurlandı.
Yalçın Sönmez, Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB’lerin) tüzel kişilik kazanmasında öncülük yapması, KOBİ (küçük ve orta ölçekli işletmeler) tanımının geliştirilmesi ve kavramsallaştırılması, KOBİ’ler alanında farkındalık yaratılması, Türk girişim ekosisteminin sınıflandırılması, sürdürülebilirlik, buluşçuluk (inovasyon) ve yeni teknolojiler konularında bilinçlendirme, Türk girişimciliğinin ufkunun dış dünyaya çevrilmesi, Türkiye’de yüksek teknoloji ve katmadeğerli üretimin ve ihracatın geliştirilmesi konusunda bilinç ve farkındalık oluşturulması için çok efor sarfetti.
Yalçın Sönmez’in çok önemli idealleri ve hayalleri vardı ama bir ideali de Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Kocaeli Alikahya OSB’de fizibilite raporunu da tamamladığı İzmit Teknokent ve Meslek Teknoloji Üniversitesi’ni bir an önce hayata geçirmekti.
İlkeli haberciliği ve iş dünyasına kazandırdığı birçok isim ve yatırımları ile tanınan, başarılı kariyeri ve iş dünyasına olan katkılarıyla sevgi ve saygının birleştiği bir isim olan Yalçın Sönmez’in anısına ve Türk iş dünyasına ve medyasına yaptığı önemli katkıları adına; Eşi Dr. Nurdan Sönmez’le birlikte kurduğu KobiEfor Dergisi’nin özel sayısında kendisi için ben de düşüncelerimi yazmak istedim.
Yalçın Sönmez’in, yaşamı boyunca yukarda kısaca bahsedilen çabaları hem kendisini, hem çevresini hem de ülkesini daha ileri götürmeyi amaçlayan çalışmalardır. Bir insan düşünün; dünden daha ilerde olmak ve bunu sadece kendisi için değil, toplumu ve ülkesi için de hayal etsin ve bu uğurda hayatını vakfetsin. Kolay seçilecek yol değil. Yalçın Sönmez bu ülküde sağlığını tehlikeye atarak ailesinden ve sevdiklerinden uzak kalarak ve gecesini gündüzüne katarak yol almaya çalıştı.
Bir konuda önder olmak kolay değildir. Hep bir meseleniz olacak. Daha yapılacak çok şeyin olacağına inanacaksınız ve yapmadıklarınız yaptıklarınızın yanında cüce kalacak. Bunun verdiği kendini aşma ve daha büyük işler yapma arzusuyla yanıp tutuşacaksınız. Dolayısıyla birçok şeyden de fedakârlık yapacaksınız. İşte böyle bir şey saygın olmak ve imrenilmek…
Yalçın Sönmez, çok insana ilham olmuştur; belki çok da kıskananı vardır olabilir ve normaldir ama “Kimse yan gelip yattı, umursamaz oldu, kendinden başkasını düşünmedi” diyemez, denilemez… Büyük Önder Atatürk’ün dediği gibi, “Tek şeye ihtiyacımız vardır o da çalışkan olmak” ilkesi ile hayatına anlam vermeye çalıştığına hepimiz tanığız.
Işıklar içinde uyusun, mekânı cennet olsun, Tanrı merhametini gani gani yapsın. Ailesine, sevenlerine sabırlar dilerim.  Bizlere düşen görev de Yalçın Sönmez’in yaptıklarından ilham alarak her zaman ve her açıdan daha büyük olmaya ve daha büyük işler yaparak fark yaratmaya devam etmektir…

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.