KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi
2022-11-01 00:00:12

ÇARE PARADİGMALARI

Yalçın Sönmez (Editör)

yalcinsonmez@kobiefor.com.tr 01 Kasım 2022, 00:00

Türkiye Yüzyılı vizyonu, ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. Ülkemizin, birlik ve beraberlikle bu hedefleri gerçekleştirecek potansiyele sahip olduğunu vurgulamak istiyorum. Bu süreci hızlandıracak, demokrasi, hukuk ve ekonomi reformlarıyla güven ve istikrar ortamını güçlendirerek; yatırımları, üretimi, istihdamı ve ihracatı arttırarak, sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda rekabetçi yerli üretimle yüksek katmadeğerli büyüyerek, adil değer paydaşlığı yapabiliriz.

Dünya Sağlık Örgütü; Pandemi’nin insanların ruh sağlığını nasıl etkilediğini tespit etmek için 30 ülkeden binlerce kişinin katıldığı bir araştırma yaptı. Şaşırtıcı şekilde Dünya’da, katılımcıların yüzde 36’sı Pandemi öncesine kıyasla genel olarak kendilerini iyi, yüzde 27’si ise kötü hissettiklerini söyledi. Türkiye’de Pandemi öncesine göre ruh sağlığının daha iyi olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 42, kötü diyenlerin ise yüzde 37. Türkiye’de yüzde 60’lık bir kesim Pandemi sayesinde hayatta neyin önemli ve öncelikli olduğunu farkettiklerini belirtti. Katılımcıların yüzde 65’i Pandemi öncesine kıyasla ailelerine daha çok baktığını, yüzde 66’sı aile ve arkadaşlarıyla daha çok vakit geçirdiğini, yüzde 60’ı Pandemi’nin doğa ve çevre ile olan ilişkilerini olumlu bir şekilde etkilediğini söyledi.
Öte yandan katılımcıların yüzde 51’i Pandemi’nin ruh sağlıklarını, yüzde 58’i ise ekonomik durumlarını olumsuz etkilediğini açıkladı. Koronavirüse yakalanma riski azalsa ve kısıtlamalar kaldırılmış olsa bile Pandemi’den tamamen kurtulmuş değiliz. Hastalığı atlatanlardaki kalıcı etkilerini de unutmayarak tedbirli olmalıyız. Mücadele için ‘Mesafe-Temizlik-Havalandırma’ kurallarına özenle uymalı, aşılarımızı mutlaka yaptırmalıyız. Kronik hastalıklı risk grubundakileri korumalıyız, kalabalıklarda, dar kapalı alanlarda ve toplu taşımada ‘Maske’ kullanmak faydalı. Çoğu gitti, azı kaldı. HEP BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin ikinci yüzyılının yeni program ve hedeflerinin yer aldığı ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonunu açıkladı. KobiEfor’un Kasım sayısında Kapak konusu olarak işlediğimiz, 16 başlıktan oluşan Türkiye Yüzyılı vizyonu, ülkemizi siyasi, ekonomik, teknolojik, askeri, diplomatik her alanda Dünya’nın en büyük 10 devleti arasına çıkartarak yükseltmek; ileri teknolojiye dayalı, yüksek katmadeğerli, geniş pazarlı, istihdamı artıran, doğru üretim alanlarını destekleyen Türkiye’yi en büyük küresel sanayi ve ticaret merkezlerinden biri haline getirerek, küresel dijital devrim ekonomisinin de öncülüğünü yapmayı hedefliyor. Türkiye Yüzyılı vizyon belgesinin 16 başlığı ise şöyle: ‘Sürdürülebilirliğin, Huzurun, Kalkınmanın, Değerlerin, Gücün, Başarının, Barışın, Bilimin, Haklının, Verimliliğin, İstikrarın, Şefkatin, İletişimin, Dijitalin, Üretimin, İstikbalin’ Yüzyılı.
Türkiye Yüzyılı vizyonu, ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. Ülkemizin, birlik ve beraberlikle bu hedefleri gerçekleştirecek potansiyele sahip olduğunu vurgulamak istiyorum. Bu süreci hızlandıracak, demokrasi, hukuk ve ekonomi reformlarıyla güven ve istikrar ortamını güçlendirerek; yatırımları, üretimi, istihdamı ve ihracatı arttırarak, sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda rekabetçi yerli üretimle yüksek katmadeğerli büyüyerek, adil değer paydaşlığı yapabiliriz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin vizyon projeleri arasında yer alan Togg’un seri üretiminin yapılacağı Togg Gemlik Kampüsü’nün açılışını yaptı ve seri üretim bandından inen kırmızı renkteki C SUV’u test etti. Türkiye’nin akıllı otomobili Togg, ‘Anadolu’, ‘Gemlik’, ‘Oltu’, ‘Kula’, ‘Kapadokya’ ve ‘Pamukkale’ isimlerini taşıyan ‘Türkiye’nin Renkleri’ ile yollarda olacak ve 2030 yılına kadar 1 milyon araç üretilecek. Artık ülkemiz de yerli ve milli bir otomobile kavuşacak, hayırlı olsun.
Uluslararası yüksek rekabet gücüne sahip bir teknoloji girişimciliği ekosisteminin oluşturulması ve ülkemizin girişimciler için bir çekim merkezi olması amacıyla hazırlanan teknoloji girişimciliğinin yol haritası niteliğindeki ‘Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi’ Genelgesi, Resmi Gazete’de yayımlandı. 30 strateji ve 90 eylemden oluşan Strateji ile bir Girişimcilik Konseyi kurulacak. Dünya’nın en gelişmiş ilk 10 ekosistemi arasında yer almak, 100 bin teknogirişim, 5 bin melek yatırımcı, 15 Turcorn, 5 Decacorn hedefleniyor.
Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından, dergimiz KobiEfor’un medya sponsorluğunda, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi evsahipliğinde ve Kocaeli Sanayi Odası katkılarıyla düzenlenecek 31. Kalite Kongresi ve Türkiye Mükemmellik Ödülleri Töreni, ‘Riskin Ötesi: Bilim, Sektör ve Toplumda Adalet’ temasıyla, 22-23 Kasım’da, Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından, dergimiz KobiEfor’un basın / medya sponsorluğunda; Kamu BİB’25 BİM’29 Bütünleşik Etkinliği, ‘Dijital Gelecek ve Ötesi’ temasıyla, 17-20 Kasım 2022’de, Xanadu Resort Hotel’de, Antalya’da düzenlenecek.
Cumhuriyetimiz’in 99. yaşında; Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, kahraman aziz şehit ve gazilerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum, Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun, yaşasın Cumhuriyet, yaşasın demokrasi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.