KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi
2021-12-01 00:01:00

ADİL DEĞER PAYDAŞLIĞI

Yalçın Sönmez (Editör)

yalcinsonmez@kobiefor.com.tr 01 Aralık 2021, 00:01

Dergimizle birlikte yayınladığımız KobiEfor Dijital’in 1. yılına özel bir sayı hazırladık. Türkiye’nin dijital dönüşümünde rol üstlenen, farkındalık sağlayan, gelişmelerden haberdar eden, bilgilendiren, ufuk açan, aydınlatan, vizyon belirleyen, yenilikleri ve yol haritalarını gösteren KobiEfor Dijital; kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşları, STK’lar, akademi ve iş dünyası temsilcileri ile KOBİ’ler ve girişimcilerden oluşan tüm paydaşların iletişim platformu olarak ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına, rekabet gücüne ve katmadeğer üretmesine stratejik sinerji sağlama hedefiyle ilerliyor.

Daha bulaştırıcı ve aşılara karşı daha güçlü yeni varyantlarla COVID-19 tehlikesi artarak sürüyor. Günlük vaka sayılarında rekor yenileyen ve zor günler geçiren Avrupa Birliği ülkeleri geçici yasaklama, kısıtlama ve kapanma önlem ve tedbirlerini uygulamaya başladı. Biz de Pandemi’nin yoğun etkisi altındayız. Henüz vaka sayılarımızı ve kayıplarımızı azaltamadık. Rehavetle olup biteni kanıksamış gibiyiz. Pandemi ile etkin mücadelede ‘Maske-Mesafe-Temizlik-Havalandırma’ tedbirlerine özenle uymalı; hastalığa yakalanma ve hastalığı ağır geçirme riski ile hastaneye yatış ve ölüm oranını azaltan aşılarımızı mutlaka yaptırmalıyız. Böylece hem kendimizin ve sevdiklerimizin hem de toplumumuzun ve tüm insanlığın sağlığını koruyabiliriz. Herkes güvende olana kadar hiçkimse güvende değil. HEP BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ.

Dergimizin bu ayki Kapak konusunda; daha önceki yıllarda olduğu gibi KobiEfor’un sponsor olduğu; 30. Kalite Kongresi ve 29. Türkiye Mükemmellik Ödülleri’ni işledik. İnsanlığın zorlu bir sınavdan geçtiğinin vurgulandığı etkinlikte; “Değişim yetmiyor, dönüşüm şart” bağlamında sürdürülebilirliğe odaklanarak; ‘Ortak Amacın Gücü: Hissedar Kapitalizminden Paydaş Kapitalizmine Geçiş’ değerlendirildi.

Kongre’de; yıkımcıl bir küresel sürecin yaşandığı; çözümün ve daha adil iyi bir Dünya’ya açılan kapının anahtarının işbirliği olduğu belirtildi ve; “En önemli paydaşın hissedarlar olduğu ve önceliğin şirket karlılığı olarak belirlendiği ‘hissedar kapitalizmi’ yerini, tüm paydaşlara uzun vadeli değer yaratmayı, sosyal ve çevresel boyutlarla toplum refahına katkı sağlamayı hedefleyen ‘paydaş kapitalizmi’ne bırakıyor” tespiti ile; “Toplumların refahının en önemli belirliyicisi maddi olmayan kaynaklarıdır. Bu çerçevede, odağımızı insani gelişme ve yetkinleşme, bilim, teknoloji ve inovasyona, kurumlarımızı ve kurallarımızı kapsayıcı şekilde güçlendirmeye yönetmeliyiz. Siyasal, ekonomik, toplumsal konuların ve kuralların niteliği; hukukun üstünlüğünü, demokrasiyi, ekonomik istikrarı, birarada yaşamayı ve birlikte gelişmeyi sağlamak için” vurgusu yapıldı.

Kongre’de, Pandemi’nin artık sonu gelmeyen bir Endemi’ye dönüştüğünü açıklayan dünyaca ünlü Nobel ödüllü ekonomi profesörü Paul Krugman’ın konuşmasından altını çizdiklerimi sizinle paylaşmak istiyorum: “Süreç, küresel anlamda ekonomi, sağlık, tedarik zincirleri ve daha birçok alanda insanları büyük yıkımlara uğrattı. Enflasyonun ortaya çıkması, otomotiv sektöründeki kıtlık, hammaddelerin zor temini gibi önemli göstergeler, pek çok şeyin hem ulaşılmaz hem de zor bulunur hale gelmesine tüm Dünya’da sebep oldu. Enflasyon tüm Dünya’nın karşı karşıya kaldığı kıtlığın göstergesidir. Gelişmiş ülkelerde yapılan devlet yardımları nedeniyle insanlar işlerine geri dönmek istemiyor; çünkü bu şekilde bir yaşam daha kolay geldi. Bu açıdan bakınca da hiçbir şeyin bu sistemde uzun süre ayakta kalamayacağına şahit olduğumuz bir duraklama döneminden geçiyoruz. Zorluklarla karşılaşacağız, kurumlar ellerinden gelenin en iyisini yapmaya devam edecekler, özellikle yıkıma uğramış pazarları ele alacaklar. Bu gibi durumlarda en başarılı olan organizasyonlar temeli güvene dayalı, iyi ilişkiler kurmuş ekonomilerdir. Bu ilişkiler onlara sorunlu piyasalarda ayakta kalmayı sağlıyor.”

Dergimiz KobiEfor’un sponsor olduğu TBD Kamu-BİB’24 ve BİMY’28 Bütünleşik Etkinliği, ‘Küresel Salgın ve Dijital Gelecek’ ana temasıyla Antalya’da, yoğun ilgi gösterilen fiziksel katılımla gerçekleşti. ‘Dijital Dönüşüm Ekosistemi’nin gelişimine katkı sağlayan bilince, duyarlılığa ve çalışmalara emeği geçenleri kutluyoruz.

Dergimizle birlikte yayınladığımız KobiEfor Dijital’in 1. yılına özel bir sayı hazırladık. Türkiye’nin dijital dönüşümünde rol üstlenen, farkındalık sağlayan, gelişmelerden haberdar eden, bilgilendiren, ufuk açan, aydınlatan, vizyon belirleyen, yenilikleri ve yol haritalarını gösteren KobiEfor Dijital; kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşları, STK’lar, akademi ve iş dünyası temsilcileri ile KOBİ’ler ve girişimcilerden oluşan tüm paydaşların iletişim platformu olarak ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına, rekabet gücüne ve katmadeğer üretmesine stratejik sinerji sağlama hedefiyle ilerliyor. Gösterdikleri ilgi, işbirliği ve katkıları için tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.