“Türkiye’nin üretim, istihdam ve ihracat hedeflerinde öncü rol oynayan OSB’lerin sayısı 408’e ulaştı. 2024’te Afyonkarahisar, Ankara, Balıkesir, Çorum, Diyarbakır, Edirne, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şırnak, Trabzon ve Uşak’ta 11 yeni OSB kuruldu. OSB’lerin 366’sı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na, 42’si Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı. Toplam 408 OSB’mizin şu anda 288’i işletme aşamasında. 120’sinde ise kamulaştırma, planlama ve altyapı süreçleri devam ediyor. Son bir yılda 1000’e yakın yeni parsel üretime kazandırıldı. 68 bin fabrikamızın üretim yaptığı OSB’lerimiz ülkemizin toplam sanayi üretiminin %45’ini gerçekleştiriyor. Ülkemizdeki 1000 Büyük Sanayi Kuruluşu’nun 648’i OSB’lerimizde üretim yapmaya devam ediyor.”
Yeşil OSB sayısı 14’e yükseldi: Kütükcü, bu yıl Yeşil OSB Belgesi uygulamasının hayata geçirildiğini belirtti: “TSE tarafından belirlenen 40 farklı kriteri eksiksiz yerine getiren 14 OSB, ‘Yeşil OSB Belgesi’ almaya hak kazandı. Bunlar; Konya OSB, ASO 2. ve 3. OSB, Gaziantep OSB, Nilüfer OSB, Başkent OSB, Bursa OSB, Makine İhtisas OSB, Düzce 2. OSB, Mersin Tarsus OSB, Demirtaş OSB, Gebze Güzeller OSB, Antalya OSB, Adana Hacı Sabancı OSB, Gebze Plastikçiler OSB.”
OSB’lerde istihdam 2 milyon 700 bine ulaştı
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, Türk sanayisinin lokomotifi ve 81 ilde yatırım, istihdam ve ihracatın öncüsü haline gelen Organize Sanayi Bölgeleri’nde (OSB’ler) 2024’te ekonomideki tüm zorluklara rağmen 75 bin yeni istihdam sağlandığını, toplam istihdamın tarihi bir rekorla 2 milyon 700 bine ulaştığını söyledi:
Yorumlar