UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Bilgehan Engin, “Küresel parsiyel yük taşımacılığı pazarı daha hızlı teslimat ve daha esnek tedarik zincirlerine duyulan ihtiyaç nedeniyle büyümesini sürdürüyor. Bu büyüme büyük ölçüde, değişen pazar koşullarına ve tüketici beklentilerine uyum sağlayabilen uygun maliyetli nakliye çözümlerine yönelik artan talepten kaynaklanıyor” diyor.
Küresel ticaretin temel taşlarını oluşturan ‘Konteyner ve Parsiyel Taşımacılık’, lojistik ve taşımacılıkı sektörünün hızla gelişen alanlarından. Son yıllarda, bu alanda çeşitli yenilikçi çözümler ve teknolojiler, taşıma süreçlerini daha verimli, zaman ve maliyet tasarruflu, esnek, güvenli, çevredostu ve sürdürülebilir hale getiriyor. “Konteyner ve Parsiyel Taşımacılıkta Yenilikçi Çözümler” ve özellikle dijital dönüşüm ve teknolojik gelişmeler, lojistik ve taşımacılık süreçlerinde devrim yapıyor ve küresel ticaretin daha hızlı ve çevre dostu gerçekleşmesini sağlıyor.
Gelişen lojistik ihtiyaçları ve artan küresel talepler doğrultusunda, konteyner ve parsiyel taşımacılığı, taşıma süreçlerini optimize etmek, maliyetleri düşürmek ve sürdürülebilirlik sağlamak adına birçok yenilikçi çözümü hayata geçiriyor. Parsiyel taşımacılık; özellikle e-ticaretin etkisiyle büyük bir ivme kazandı, küçük ve orta ölçekli işletmelerin global pazarlara erişimini daha erişilebilir kılıyor. Bu süreçler, konteyner ve parsiyel taşımacılığının geleceğini şekillendirecek olan son trendler ve teknolojilerle daha verimli hale geliyor.
Konteyner ve Parsiyel Taşımacılıkta Yenilikçi Çözümler, Son Teknolojiler ve Trendler
- Dijital Platformlar ve Blockchain Teknolojisi
- Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi
- Yapay Zeka (AI) ile Rota Optimizasyonu
- Makine Öğrenimi İle Talep Tahmini
- Nesnelerin İnterneti (IoT)
- Akıllı Konteyner Sistemleri
- Akıllı Konteynerler ve Enerji Verimliliği
- Sürdürülebilir Lojistik Çözümleri
- Gerçek Zamanlı Takip Sistemleri
- Mobil Uygulamalar ve Veri Analitiği
- E-Ticaret Entegrasyonu
- E-Ticaretin Etkisi ve Hızlı Teslimat
- Dijital Yük Platformları
- Otonom Taşıma Araçları
- Dijital Rezervasyon ve Ödeme Sistemleri
- Akıllı Lojistik Sistemleri
- Robotik Yükleme ve Boşaltma Sistemleri
- 5G Teknolojisi ile Veri İletimi
- Otomatik Depolama Ve Raf Sistemleri
- Elektrikli Taşıma Araçları
- Dronlar İle Hızlı Teslimat
- Akıllı Etiketleme Teknolojileri
- Bulut Tabanlı Lojistik Çözümleri
- Yapay Zeka Destekli Envanter Yönetimi
- Büyük Veri (Big Data) Analizi
- Elektronik Taşıma Belgeleri
- Sıcaklık ve Nem Sensörleri ile İzleme
- Biyolojik Olarak Parçalanabilen Ambalaj Malzemeleri
- Veri Güvenliği ve Şifreleme Sistemleri
- Otonom Gemi ve Taşıma Araçları
- Dijital İkiz Teknolojisi (Digital Twin)
- Elektrikli Kamyonlar ve Tırlar
- Blokzincir (Blockchain) ile Güvenli ve Şeffaf Taşımacılık
- Yapay Zeka İle Yük Konsolidasyonu
- Ekipman Takibi İçin GPS Teknolojisi
- Çevre Dostu Yakıt Seçenekleri (LNG, H2)
- Dijital Müşteri Hizmetleri Platformları
- Yük Takip Yazılımları
- Veri Analitiği ile Performans İzleme
- Yapay Zeka İle Taşımacılık Rotası Analizi
- Akıllı Trafik Yönetimi Sistemleri
- Mobil Aplikasyonlarla Yük Ve Sefer Yönetimi
- Sıfır Emisyonlu Taşımacılık Çözümleri
- Biyometrik Sistemler İle Güvenlik
- Geleceğin Mobil Taşımacılık Uygulamaları.
Daha hızlı ve esnek nakliye çözümlerine ihtiyaç artıyor
UTİKAD (Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Bilgehan Engin, “Parsiyel yük taşımacılığı (LCL), bir konteynerin hacminin en efektif şekilde kullanımını sağlayan taşıma seçeneğidir. Konteyner alanı birden fazla göndericinin yükü ile paylaşılır. Lojistik sektörü, özellikle parsiyel yük taşımacılığında oldukça hızlı bir değişim yaşıyor. Küresel tedarik zincirlerinin karmaşık hale gelmesiyle daha hızlı ve daha esnek nakliye çözümlerine duyulan ihtiyaç da her geçen gün artıyor. Bu süreçlerde parsiyel yük konsolidasyonu ise kilit bir rol oynar konuma geldi” diyor.
COVID-19 salgını döneminde ekipman sıkıntısı ve sınırlı gemi alanıyla karşı karşıya kalındıkça parsiyel yük taşımacılığının daha fazla tercih edildiğini belirten Bilgehan Engin, Pandemi’nin ardından da envanteri verimli bir şekilde yönetmek ve FCL yüküne ihtiyaç duymadan tüketici talebini karşılamak için parsiyel yük taşımacılığının kullanılmaya devam ettiğini söylüyor: “Küresel parsiyel yük taşımacılığı pazarı daha hızlı teslimat ve daha esnek tedarik zincirlerine duyulan ihtiyaç nedeniyle büyümesini sürdürüyor. Bu büyüme büyük ölçüde, değişen pazar koşullarına ve tüketici beklentilerine uyum sağlayabilen uygun maliyetli nakliye çözümlerine yönelik artan talepten kaynaklanıyor.”
E-ticaret parsiyel taşımacılığın büyümesini olumlu etkiliyor
Bilgehan Engin, “Pazarın büyümesinde bir diğer etken de küresel e-ticaret sektörünün paralel bir şekilde hacmini genişletiyor olması. E-ticaret, hem tüketici davranışlarını değiştiriyor hem de lojistiği yeniden dizayn ediyor. Çevrimiçi perakende satıştaki bu artış, verimli ve ölçeklenebilir nakliye çözümlerine olan ihtiyacın da artmasına yol açıyor. Tüm bu gelişmeler yaşanırken parsiyel yük taşımacılığı ise değişen pazar taleplerini karşılama noktasında gereken esnekliği sağlayarak lojistiğin temel taşı haline dönüştü” açıklamasını yapıyor. Bilgehan Engin; özellikle çeşitli ürün hatları ve sık stok yenilemeleriyle uğraşan e-ticaret işletmeleri için fayda sağladığına dikkat çekiyor: “Aynı zamanda bu yaklaşım, çevrimiçi perakendecilerin ihtiyaçlarıyla uyumlu çeşitli avantajlar sunuyor. Son derece rekabetçi e-ticaret ortamında hız kritik bir öneme sahip. Parsiyel yük taşımacılığı, işletmelerin envanterlerini daha sık yenilemelerine, stok tükenmelerini azaltmalarına ve ürün bulunabilirliğini garantilemelerine olanak tanıyor. Bu sayede şirketler çevreye duyarlı, verimli bir tedarik zinciri yönetebiliyor ve karbon emisyonlarının azalmasına katkıda bulunuyor.”
Dijital dönüşüm ve inovasyon parsiyel yük taşımacılığının geleceğini şekillendiriyor
Bilgehan Engin, teknolojinin lojistiğin bel kemiği haline dönüştüğünü vurguluyor: “Dijital araçlar ve platformlar parsiyel yük taşımacılığında planlanma, takip etme ve yönetmede etkili bir şekilde kullanılıyor. Yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojisi rota planlamasını, yük konsolidasyonunu ve talep tahminini optimize ediyor. Bu da operasyonel verimsizlikleri en aza indiriyor ve nakliyeciler için maliyetleri düşürüyor. Gerçek zamanlı rezervasyon, takip ve ödeme sistemleri sunan dijital yük platformları, operasyonları kolaylaştırıyor, şeffaflığı artırıyor ve manuel hataları azaltıyor. Blockchain teknolojisi, çok taraflı sevkiyatlar için çok önemli olan güvenli ve şeffaf dokümantasyon sağlıyor. IoT özellikli cihazlar da hassas mallar için gerekli olan sıcaklık ve nem gibi sevkiyat koşulları hakkında gerçek zamanlı veriler sağlayarak büyük avantajlar sunuyor. Tedarikçiler, kısmi yüklerin ve gereksiz yolculukların sayısını azaltmak için konsolidasyon süreçlerini optimize ediyor. Birçok şirket, sevkiyatın korunması için biyolojik olarak parçalanabilen ve yeniden kullanılabilen malzemelere geçiş yapıyor.”
Türkiye’de limanların önemi ve ülke ekonomisine katkısı
Bilgehan Engin, Türkiye’nin Avrupa, Orta Asya ve Ortadoğu arasında doğal bir köprü olma konumu ile taşımacılık yönünden büyük bir potansiyele sahip olduğunun altını çiziyor: “Türkiye, Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu’na, Süveyş Kanalı ile Arap Yarımadası ve Hint Okyanusu’na, Türk Boğazları’nın Karadeniz-Akdeniz bağlantılarıyla Avrasya ve Uzakdoğu’ya uzanan bir ulaşım ağının odak noktasında yer alıyor. Bu coğrafi konumu nedeniyle Türkiye, kabotaj, uluslararası ve transit taşımacılık yönünden ön plana çıkıyor. Limanlarımızın ülke ekonomisindeki ve dış ticaretindeki yeri ise oldukça büyük. Güçlü altyapılarıyla limanlar sanayileşmeyi, üretimi, dış ticareti geliştirdikleri gibi yarattıkları ekonomik faydayla ülkenin kalkınmasına güç veriyor. Özellikle COVID-19 ile beraber denizyolunun tüm taşıma türleri içindeki payının hem küresel hem de Türkiye’de büyümesiyle birlikte limanlarımızın son derece stratejik lojistik üsler ve önemli lojistik merkezlerden biri olduğu anlaşıldı.”
Denizyolu eşya taşımacılığının, dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de gerek hacim gerekse taşınan eşyanın değeri açısından en yüksek paya sahip taşımacılık türü olduğunu aktaran Engin, İMEAK DTO tarafından 2024 yılında yayınlanan Denizcilik Sektör Raporu’nda yer alan verilerin, denizcilik sektörünün ve deniz taşımacığının büyüklüğüne ve önemine ışık tuttuğunu kaydediyor: “2023 yılında global ticaret 24 trilyon doları, küresel deniz taşımacılığı ise 12.3 milyar tonu aşıyor. Dünya yüklerinin yaklaşık %86’sı deniz taşımacılığıyla gerçekleştiriliyor. Parasal değer itibarıyla ihracat verileri incelendiğinde ve taşımacılık modları itibarıyla değerlendirildiğinde, 2023 yılında ihraç taşımalarının ilk sırasında %56 ile denizyolunun yer aldığı gözlemleniyor. İkinci sırada %32.5 ile karayolu modu, üçüncü sırada ise %9.9 ile havayolu, son sırada da %0.7 ile demiryolu yer alıyor. İthalatta da 2023 yılında ilk sırada denizyolunun yer aldığı kaydediliyor. 361 milyar dolarlık ihracatımızın %53.9’u denizyoluyla taşınırken, ikinci sırada %18.5 ile karayolu modu, üçüncü sırada ise %14.8 ile havayolu, son sırada da %0.55 ile demiryolu yer alıyor. Miktar (ton) olarak ihracat verileri taşımacılık modları itibarıyla değerlendirildiğinde, 2023 yılında ihraç taşımalarının ilk sırasında %78.8 ile denizyolunun yer aldığı gözlemleniyor. İkinci sırada %19.3 ile karayolu modu, üçüncü sırada ise %0.9 ile havayolu, son sırada da %0.8 ile demiryolu yer alıyor.”
Bilgehan Engin, Türkiye’de çok sayıda önemli liman bulunduğunu ancak bunlar arasında Mersin Limanı’nın son yıllarda yapılan yatırımlar nedeniyle ön plana çıktığını ifade ediyor: “Mersin Limanı; İç Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin ithalat ve ihracat kapısı olmasının yanında Orta Doğu ülkelerinin transit merkezi olarak niteleniyor. Yurt içine ve Ortadoğu ülkelerine kara, hava ve demiryolları ile bağlanan Mersin Limanı, Türkiye’nin önde gelen endüstri şehirleri yanında, Irak, Suriye ve BDT ülkelerine en önemli bağlantı noktası konumunda. 2023 yılında Mersin Limanı’nda toplam 31 milyon 454 bin ton yük elleçlendi ve liman Türkiye’nin deniz ticaretinde önemli bir rol üstlendi. Türkiye genelinde yük elleçleme miktarı 521 milyon 79 bin ton olarak gerçekleşirken, Mersin Limanı’nın bu toplam içindeki payı %6 olarak kaydedildi. Mersin Limanı, 2023 yılında 1 milyon 942 bin TEU konteyner elleçleme başarısıyla dikkat çekiyor. Türkiye genelinde elleçlenen toplam konteyner miktarı 12 milyon 556 bin TEU olarak kaydedilirken Mersin Limanı’nın bu alandaki payı %15.5 olarak yer alıyor. Mersin Limanı’nın performansı göz önünde bulundurulduğunda sektörden daha fazla pay alabilmek için T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülen genişleme projesi daha da önem kazanıyor.”
‘Konteyner ve Parsiyel Taşımacılığı’nın sunduğu faydalar
- Küresel ticaretin omurgası: Konteyner taşımacılığı, dünya genelinde ithalat ve ihracat süreçlerinde kritik bir rol oynuyor. Standart konteyner ölçüleri sayesinde uluslararası taşımacılık daha verimli hale geliyor. Konteyner taşımacılığı, özellikle uluslararası taşımacılık hizmetinde tercih edilen bir taşımacılık türü. Dünya üzerinde yüklerin çeşitlenmesi ve taşımacılık taleplerinin artması, konteyner taşımacılığına olan ilgiyi arttırıyor. Konteyner ile nakliye bir taşımacılık türü olmasına rağmen; karayolu, denizyolu, havayolu ve demiryolu taşımacılığı gibi taşımacılık modlarıyla beraber tercih ediliyor.
- Aynı konteyner içinde farklı ürün grupları taşınabiliyor: Çoğunlukla denizyolu taşımacılığıyla tercih edilen bu taşımacılık türünde aynı ürün gruplarının taşıması yapılabildiği gibi aynı konteyner içinde farklı ürün grupları da yer alabiliyor.
- Multimodal Taşımacılık imkanı: Konteyner taşımacılığı, farklı taşıma modlarıyla (karayolu, denizyolu, havayolu ve demiryolu) kolayca entegre edilebiliyor. Böylece lojistik süreçler daha esnek hale geliyor ve taşıma süreleri kısalıyor.
- Yük zarar görmüyor, zaman tasarrufu sağlanıyor: Tek seferlik yüklemeyle tekrar tekrar açılmadan yapılan bir taşımacılık olduğu için konteyner taşımacılığında, istifleme işleminin az olmasına ek olarak, yükün zarar görmesi ve süreçlerin uzaması engelleniyor, zaman tasarrufu sağlanıyor.
- Güvenli, rahat ve hızlı yükleme ve boşaltma: Konteynerlar boyut olarak büyük olduklarından yükleme ve boşaltma işlemi oldukça rahat, güvenli ve hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
- Yüklerin hasar görmesi engelleniyor: Konteynerler oldukça dayanıklı olduğundan yüklerin taşımasında hasar görmesi engelleniyor. Konteynerların yükleri dış etkenlerden koruyan yapısına ek olarak hava da geçirmemesi gıda benzeri yükler için bozulmayı da engelliyor.
- Çevredostu, güvenli, hızlı, kaliteli, uygun maliyetlerle taşıma: Parsiyel taşımacılığı ise aynı güzergahta yer alan birbirinden farklı müşterilerin eşya, ürün veya yüklerini aynı taşıma aracıyla taşıma lojistiği. ‘Konteyner ve Parsiyel Taşımacılığı’, yüklerin çevredostu, güvenli, hızlı, kaliteli ve uygun maliyetlerle taşınabilmesi ve küresel ticareti kolaylaştırması açısından lojistik ve taşımacılık sektöründe önemli bir rol oynuyor. İpekyolu güzergahında yer alan ve Dünya’nın tedarik zinciri üssü olma yolunda emin adımlarla ilerleyen ve hızla dijital dönüşen Türkiye lojistik sektörü için de ‘Konteyner ve Parsiyel Taşımacılığı’nda sağlanacak başarı, rekabette öne çıkmasını sağlayacak.
- Maliyet Avantajı ve yakıt verimliliği: Büyük hacimli yüklerin taşınmasını sağladığı için yakıt verimliliği açısından avantajlı. Özellikle denizyolu taşımacılığıyla birlikte değerlendirildiğinde, büyük miktarda yükün düşük maliyetle taşınmasını sağlıyor.
- Yeşil lojistik ve sürdürülebilirlik: Çevresel etkileri azaltma noktasında, denizyolu ve demiryolu taşımacılığıyla birlikte değerlendirildiğinde karbon salınımını düşürme potansiyeline sahip. Aynı zamanda akıllı konteyner sistemleri sayesinde enerji verimliliği sağlanabiliyor.
- Dijitalleşme ve takip sistemleri: Konteyner taşımacılığında kullanılan gelişmiş takip sistemleri sayesinde yüklerin nerede olduğu anlık olarak izlenebiliyor. Bu da lojistik yönetiminde verimliliği artırıyor.
- Sigorta ve hukuki güvenceler: Konteyner ve parsiyel taşımacılığı, uluslararası sigorta sistemleriyle korunuyor. Bu, taşınan yüklerin kayıp veya hasar durumunda daha güvence altında olmasına imkan sunuyor.
- Parsiyel taşımacılığın KOBİ’lere Faydası: Küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ'ler), parsiyel taşımacılık sayesinde yüksek taşıma maliyetlerinden kaçınarak ihracat ve ithalat süreçlerini daha ekonomik hale getirebiliyor.
Konteyner ve Parsiyel Taşımacılıkta Yenilikçi Çözümler
Küresel ticaretin temel taşlarını oluşturan, lojistik ve taşımacılık sektörünün hızla gelişen alanlarından “Konteyner ve Parsiyel Taşımacılık” son yıllarda çeşitli yenilikçi çözümler ve teknolojilerle taşıma süreçlerini daha verimli, zaman ve maliyet tasarruflu, esnek, güvenli, çevre dostu ve sürdürülebilir hale getiriyor.
Yorumlar