Danışmanımız ve Yazarımız Dr. Gülsemin Güloğlu, Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Şefi Tuğçe Aytulu ile kanser tedavisinde beslenme yanlışları üzerine konuştu.

Beslenmenin kanser tedavisindeki yeri nedir?
Elbette ki bazı kanserin önlenmesinde beslenme şekli önemli kriterlerden biridir. Kanser tedavisi sırasında da bazı yan etkilerin azaltılmasında beslenme önemli yer tutar.
Kanser tedavisinden sonra da sağlıklı beslenmenin sürdürülmesi önemlidir. Örneğin; menapoz sonrası meme kanserinin tekrarlamasını önlemede yardımcı faktörlerden biri sağlıklı kiloda olmaktır.

Kanser tedavisinde beslenmede yeralan her “doğal” gıdaya “zararsız” denebilir mi?
Kaynatılarak veya tablet formunda bilinçsizce kullanılan bazı bitkiler kanda bazı değerlerin artmasına neden olup kemoterapinin aksamasına bile sebep olabiliyor. Bu durumda her “doğal” olana “zararsız” demek yanlış olur.
Birçok ilaç da aslında bitkilerden elde edilmektedir ancak bu ilaçlarda doz, kullanım şekli, olabilecek yan etkiler bilinir. Hekimler bu yan etkilerle karşılaştıklarında ne yapacaklarını bilir ama bitkisel ürünlerde doz, yan etki gibi önemli noktalar soru işaretidir. Bu sebeple bilinçsizce tedavi edici amaçlarla kullanılmamalıdır.

Şeker ve kanser arasında ilişki var mı?
Şeker vücuttaki tüm hücreleri besler. Ancak şeker tüketmenin kanser hücrelerini arttırdığına dair hiçbir veri yok elimizde. Bir yudum dahi şeker tüketmeseniz vücuttaki kan şekeri düzeyiniz hemen hemen hiç değişmez.
Nasıl olur da hiç şeker tüketmeyen bir insanın kanında şeker olur? Çünkü karbonhidratlar vücudun enerji kaynağı olarak elzemdir ve sistemimiz başka kaynaklardan bunu üretebilecek şekilde programlanmıştır.
Tabii ki buradan şekerin “zararsız” ve “bolca” tüketilebileceği sonucu çıkmamalıdır. Şeker günümüzde obezitenin en önemli sebeplerinden biridir, önemli olan sağlıklı karbonhidratları basit şekerler gibi kurban etmemektir.