Dünyayı sarsan iklim krizi, ekonomik kriz, savaşlar ve bölgesel çatışmalar, iklim kriziyle birlikte gelen doğal afetler, tüm küresel ekonomiyi derinden sarsıyor ve paradigma değişikliğine zorluyor. Koşullar, üçüz dönüşüm (yeşil, dijital ve toplumsal) ve döngüsel ekonomiye geçiş, artık küresel ekonominin en önemli hedefi haline getiriyor. Bu süreçte ekonominin en önemli aktörlerinden sanayi; enerji maliyetlerinin artması, çevresel sürdürülebilirlik hedeflerinin ön plana çıkmasıyla birlikte; fabrikalarını daha yenilikçi çözümlerle buluşturma arayışına yöneliyor. ‘Akıllı ve Enerjisini Üreten Fabrikalar’, üretim süreçlerinde kendi enerjilerini üreterek, ekonomik, çevresel ve operasyonel avantajlar sağlayan yeni bir çözüm olarak öne çıkıyor. Bu fabrikalar, yenilenebilir enerji kaynaklarını, enerji depolama sistemlerini ve akıllı yönetim teknolojilerini entegre ederek hem enerji bağımsızlığı elde ediyor hem de karbon ayak izlerini önemli ölçüde azaltıyor. Bu fabrikaların en büyük faydası, enerji maliyetlerini düşürürken sürdürülebilir üretim standartlarını desteklemesi.
Enerji arzındaki dalgalanmalara karşı güvenlik de sağlayan ‘Akıllı ve Enerjisini Üreten Fabrikalar’, enerji fazlasını şebekeye geri satma imkanı da sunuyor. Yapay Zeka (AI) Teknolojileri, Nesnelerin İnterneti (IoT), Büyük Veri (Big Data) Analitiği, Yapay Zeka Destekli Enerji Optimizasyon Sistemleri ve Akıllı Şebekeler gibi teknolojilerin yoğun kullanıldığı bu fabrikalarda; sistemler; özellikle, güneş panelleri, rüzgar türbinleri ve hidrojen enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklarla destekleniyor ve böylece karbon nötr hedeflere ulaşılması hızlandırılıyor. Akıllı ve enerjisini üreten fabrikalar, geleceğin rekabetçi ve sürdürülebilir sanayi dünyasında işletmelere stratejik bir avantaj sunarken çevreye duyarlı bir üretim modelini de mümkün kılıyor.
Akıllı fabrika çözümleri, verimli ve sürdürülebilir üretim teknolojileri
ST Endüstri Zirveleri kapsamında, bu yıl; Robot Yatırımları, Endüstri 4.0 Uygulamaları ve Akıllı Fabrika Çözümleri, Enerjisini Üreten Fabrikalar, Proses Otomasyonu, Kazan ve Basınçlı Kap ile Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi olmak üzere 6 farklı zirve ve fuar; İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) düzenlendi. Firmaların toplam verimliliğine odaklanacak çözüm ve uygulamalarının tanıtıldığı organizasyonda; otomasyon, robotik ve süreç yönetimini kapsayan uygulamalardan fabrikalarda enerji maliyetini düşüren çözümlere kadar üretimin içindeki tüm bileşenler bir araya geldi. ST Endüstri Zirveleri bu yıl verimlilik ve sürdürülebilirlik kavramlarını işledi.
Her yıl binlerce sektör profesyonelinin katıldığı ve sektördeki paydaşları bir araya getiren etkinlik kapsamında yatırımcılar sunumlar gerçekleştirdi. Verimlilik artırıcı projeleri gerçekleştiren fabrikaların temsilcilerinin bizzat anlattığı projeler, sektördeki uygulamalara ışık tuttu. Otomotivden beyaz eşyaya, gıdadan çimentoya kadar, farklı sektördeki fabrikalardaki projeler anlatıldı. Fuar alanında kurulan Info Model Fabrika alanında danışmanlar, ziyaretçilerin ihtiyaçlarına göre yönlendirmelerle fuardan en yüksek verimi almaları için çalıştı.
VAT Enerji’den işletmelere verimli enerji çözümleri
VAT Enerji Hizmetleri Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Gökay Çomoğlu, ulusal ve uluslararası pazarda, enerji servis hizmetleri sunan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından da yetkilendirilmiş bir şirket olduklarını belirterek, “Sanayi tesislerine, ticari ve hizmet binalarına enerji verimliliği ve tasarrufu konularında çözümler sunmaktayız” dedi. Enerji verimliliği odağında işletmelere uçtan uca hizmetler sunan VAT Enerji, atık ısı, soğutma, basınçlı hava gibi yardımcı işletmeler ağırlıklı projeler ve dijital dönüşüm ürünü olan Observer ile işletmelerin dijital dönüşümlerine katkılar sunuyor. VAT Enerji, sürdürülebilirlik alanında işletmelerin yeşil dönüşüm hedeflerine yön veriyor. Gökay Çomoğlu, şunları ifade etti: “Tüm işletmeler için enerji verimliliği yılı olmalı. Her işletme eylem planları oluşturmalı ve enerji maliyetlerini düşürmeli. VAT Enerji olarak işletmelere sunduğumuz çözümlerle verimli işletme hedeflerini sağlamak ve uluslararası pazarda sunmuş olduğumuz hizmetlerimizi farklı ülkelere taşımak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”
Konzek Teknoloji, kendi kendini öğrenen yapay zekâ sistemlerini hayata geçirecek
Konzek Teknoloji, Endüstri 4.0 uyumlu dijital dönüşüm çözümleri geliştiren, yapay zekâ destekli MES, enerji yönetimi ve IIoT gibi alanlarda projeler oluşturan bir teknoloji şirketi. Yenilikçi yazılım çözümleriyle müşterilerin iş süreçlerini iyileştirmek ve verimliliklerini artırmak için çalışan Konzek Teknoloji, Retmes ve Retmon gibi markaların enerji yönetimi ve üretim süreçlerini optimize eden yapay zekâ destekli çözümler sunuyor. IoT tabanlı donanım ve yazılım ürünleri, fabrikaların enerji tüketimini verimli bir şekilde yönetmesini sağlarken; ortam verilerini gerçek zamanlı izleme ve analiz imkânı tanıyor. Konzek Teknoloji PMO Müdürü Volkan Yenişen, 2025 yılı hedeflerini şöyle özetledi: “Yapay zekâ destekli MES&PMS çözümlerimizle küresel bir marka haline gelerek, akıllı fabrikaların operasyonel verimliliğini en üst seviyeye çıkarmaktır. Geliştirdiğimiz teknolojilerle, fabrikaların enerji tüketimini optimize eden enerji yönetim çözümleri sunmayı amaçlıyoruz. Ayrıca karbon nötr üretim süreçlerini desteklemek için gerçek zamanlı veri analitiği ve ileri düzey tahminleme algoritmalarını entegre eden, kendi kendini öğrenen yapay zekâ sistemlerini hayata geçirmeyi planlıyoruz.”
Geleceğin sanayisi; ‘Akıllı ve Enerjisini Üreten Fabrikalar’
‘Akıllı ve Enerjisini Üreten Fabrikalar’, üretim süreçlerinde kendi enerjilerini üreterek, ekonomik, çevresel ve operasyonel avantajlar sağlayan yeni bir çözüm olarak öne çıkıyor. Akıllı ve enerjisini üreten fabrikalar, geleceğin rekabetçi ve sürdürülebilir sanayi dünyasında işletmelere stratejik bir avantaj sunarken çevreye duyarlı bir üretim modelini de mümkün kılıyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir