Bunun dörtte biri ise Türkiye ve Suriye’de meydana gelen depremlerden kaynaklandı. Bu depremlerin binalar ve altyapı üzerindeki etkileri 90 milyar dolardan fazla zarara yol açtı. Bu felaket ayrıca, modern tarihte Türkiye’de, Suriye’de, Orta Doğu’da ve tüm EMEA bölgesinde kaydedilen en maliyetli doğal afet olarak gösterildi.
Geçen yıl dünya genelinde sigortacılar, 21. yüzyıl ortalamasının (90 milyar dolar) ve on yıllık ortalamanın (110 milyar dolar) üzerinde, 118 milyar dolar tutarında hasar ödemesi yaptı.
Aon Türkiye Eş CEO’su Ferhan Özay; “Türkiye ve Suriye’deki depremler 340 binden fazla binanın hasar görmesine ve yaklaşık 60 bin kişinin ölümüne neden oldu. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından, zorunlu deprem sigortası olup depremde hasar gören konutlara kuruluşundan bugüne kadar toplam 35 milyar 906 milyon lira hasar ödemesi yaptı. Bu tutarın 34 milyar 440 milyon lirası 6 Şubat depremlerinden sonra ödendi. Bu durum, gerek sigorta yaptırmanın önemini ve bu konuda toplumsal farkındalığın artırılması için çalışmalar yapmayı, gerekse de imar kanununun düzenlenmesi ve uygulanmasının kritik önemini bir kez daha ortaya koymuştur” açıklamasını yaptı.
Aon Türkiye Eş-CEO’su Selda Oknas Tanbay, günümüzde iklim değişikliğinin yarattığı risklerin olasılıktan çıkıp kesinliğe dönüşmüş durumda olduğunu belirtti.
Ekonomik kayıpların 4’te 1’i deprem kaynaklı
Aon’un yayımladığı Küresel Doğal Afetler Raporu’na göre 2023’te küresel doğal afetler toplam 380 milyar dolarlık ekonomik kayba neden oldu.
Bunlar da ilginizi çekebilir