Page 89 - KobiEfor Nisan 2023 Sayı 283
P. 89
UZMAN
Hayatın kestirme yolu yok…
aman hızlı akıp geçerken ucuz iş, işçilik, insanlık, dostluk pa-
kent yaşamının insana da- zara çıkmış ve yerlerde sürünüyor.
Z yattığı şeyler genellikle her Görünüşte sorun yok ama işin gerçe-
şeyin hızı ve hızlısının makbul olduğu ğinde bu olay insanın kendine yaptığı
üzerinedir. Bir şey ne kadar hızlı ise o en büyük kötülükle eş değerdir.
kadar değer görür ve öyle bizleri esir Siz siz olun; ‘çok’un pabucunu dama
alır ki yavaş olan her şeyden nefret atın. Bir şeyi tam yapmadan başka
Prof.Dr.Turgay Biçer etmeye başlarız. “İnsanlara nasılsın?” şeye geçmeyin. Çok şeyi yapamaya-
turgay@marmara.edu.tr diye sorulduğunda genellikle “Koştu- bilirsiniz ama yaptığınız şey ne varsa
ruyoruz” diye yanıt verirler. “Koştur- en iyisini yapmaya özen gösterin. İşi-
mak” önemlidir zira koşturmazsanız nizi ve hatta kendinizi olması gereken
bu sefil kent yaşamında değersizlik neyse onu yapmaya ve olmaya özen
Siz siz olun;
demektir. gösterin. Ucuzluktan, sakillikten ka-
‘çok’un pabucunu Zaman değerlidir ve belki de insanın çının. Herkesi mutlu etmek zorunda
dama atın. en önemli yetilerinin birisi zamanı et- değilsiniz.
Bir şeyi tam kin ve doğru kullanabilme becerisidir
yapmadan denilebilir. Zamanı doğru ve amacına
göre kullanabilmek de ta küçük yaş-
başka şeye
lardan öğrenilmesi gerekir ve zaman
geçmeyin.
öyle kolay kolay her şeye harcana-
Çok şeyi maz. Dolayısıyla günün ve şartların
yapamayabilirsiniz getirisi olarak bazı işlerin zamanında
ama yaptığınız şey yapılması ve hatta mümkünse hız-
ne varsa en iyisini lı yapılması gerekir. Hız bu anlamda
doğrudur ve kaçınılmazdır.
yapmaya özen
Bununla birlikte hızlı yaşamak, hıza
gösterin.
kendini kaptırmak, tadına varmadan,
İşinizi ve hatta sindirmeden anlamadan, sırf yaşa-
kendinizi olması mış, denemiş, yapmış olmak için çok
gereken neyse şeye odaklanıldığında işte o zaman
onu yapmaya ve gerçekten yavaşlamak gerekir. Zira
‘yavaş’ ve ‘yavaşlamak’ işin ruhunu
olmaya özen
ortaya çıkarır. Burada çokluk değil
gösterin.
azlık ve hatta ‘teklik’ önemli hale ge-
Ucuzluktan, lir. Bir işi doğru ve tam yapmak çok
sakillikten şeyi sıradan, hızlı, baştan savma yap- Aslında biz neysek yaptığımız ‘iş’ de
kaçının. mak daha değerlidir. İşte bu yüzden ona dönüşecektir. Hani, “Yemediğim
Herkesi mutlu çocuklarımıza bırakacağımız kültürel yemeği müşterime yedirmem” diyen
miraslardan birisi de budur. İşi doğ- aşçılar var ya! İşte onlar gibi titiz ve
etmek zorunda
ru ve tam yapmak, acele etmeden, işine aşkını katanlar gibi olmak gere-
değilsiniz.
anlayarak, dinleyerek, ne olduğunu kir. Bu tavrı ortaya koyanların hayatı
bilerek, hani derler ya, ‘işin hakkını da değerlidir çünkü bu tutum bir öz-
vererek’ yapmak önemli bir değer saygı yansımasıdır.
haline gelmelidir. Her şeyin bir zamanı vardır; olgun-
Hayatın efendileri bilirler ustalığın; laşmanın, kalitenin ve büyük olmanın
mükemmelliğin kestirme yolu olma- da. Zamanından önce olan bilin ki
dığını; kim kestirme yol istiyorsa işi zorlanmış ve hızlandırılmıştır. Bilge-
savsaklayacak ve değersizleştirecek- lik işte zamana akıllıca uyma ve ha-
tir. Hani ucuz mallar olur ya; görüntü yatın kendisini anlama yeteneğidir.
tamamdır ama işlevsellik bakımın- Zaman her şeyin ilacıdır ve sabret-
dan ise bir fiyasko. Bakıyorsunuz mekte önemli bir erdemdir.
Nisan 2023 KobiEfor 89