Page 58 - KobiEfor Şubat 2023 Sayı 281
P. 58
ADANA
Hippokampos Mozaikleri Müzesi kompleksinde ser- Yaban hayatı bakımından çok zengin olan Çukurova’ya
gilenen Eros (Aşk Tanrısı), has adına türküler yakılan ve koruma altına alınmış
hippokampos (denizatı) ‘Turaç Kuşu’ bölgede yaşayan en önemli hayvanlardan
ve balıkların betimlendiği biri. Toros Dağları, kuş gözetleme (ornitoloji) bakımında
Hippokampos Mozaikle- Türkiye’nin en önemli yörelerinden biri. Karataş-Akyatan
ri, Atatürk Bilim ve Kültür Gölü su kuşlarının üreme
Müzesi, Sinema Müzesi, ve koruma sahası. Pozantı-
Anıt Müzesi, Ceyhan Nehri Karanfil Dağı ve Demirkazık
Şar Komana Antik Kenti kenarındaki Yılan Kale (11. Dağı avlaklarında yabanke-
yy.), Yumurtalık (Ayas) Ka- çisi ve yabandomuzu av tu-
leleri, Şar Komana Antik rizmine sunuluyor.
Kenti, Kurtkulağı Kervan- Festivaller Kenti: Kül-
sarayı, Orta Tunç Çağı’na tür ve sanat alanında da Kapıkaya Kanyonu
tarihlenen Sirkeli Höyük ulusal ve uluslararası dü-
ve Hitit Kaya Kabartması, zeyde birçok ünlü ve sa-
Hititler’den kalma Tatarlı natçının doğduğu, büyü-
Höyük (Lawazantiya), M.Ö. düğü Adana, Uluslararası
17 yılında Roma hakimiye- Altın Koza Film Festivali,
tine girerek Anadolu’nun Sabancı Uluslararası Ada-
en önemli metropolislerin- na Tiyatro Festivali, Ulus- Portakal Çiçeği Festivali
den biri olan Anavarza Antik lararası Portakal Çiçeği
Yumurtalık Kenti ve Anavarza Kalesi, 44 Festivali ve Adana Lezzet
kule ve burcuyla, her 3 yılda Festivali ile de ünlü.
bir yapılan vaftiz yağı çıkarma törenleriyle Hristiyan dün- Adana lezzetleri ve ünlü
yası için önemli merkezlerden biri olan Kozan (Sis) Kalesi, el sanatları: Deniz mah-
Helenistik döneme ait Karasis Kalesi, Hoşkadem Camii sulleri açısından da olduk-
(1448), Karakilise (5-6. yy.), Feke Kalesi (12. yy.), Saimbeyli ça zengin bir mutfağa, ba-
Kalesi (Batimon), Adana’nın tarihi zenginliklerinden. lıkçı restoranlarına sahip
Rüzgar sörfü yapılan Seyhan Baraj Gölü, doğa yürü- Adana’nın enfes lezzetleri
yüşü için ideal Sevgi Adası, kano-rafting yapılan Göksu ve ünlü el sanatlarının izi; coğrafi işaretli ürünlerinde
Deresi, Seyhan Nehri’nden Göksu’ya dökülen Obruk gizli; Adana Analı Kızlı, Adana Aşlama, Adana Bici Bici,
Şelalesi, Küp Şelalesi, Saimbeyli Şelalesi, sualtı dalışı Adana Halka Tatlısı, Adana Karakuş Tatlısı, Adana Kar-
yapılan, plajları, gölleri ve kumsallarıyla ünlü Karataş puzu, Adana Kebabı, Adana Kol Böreği, Adana Taş Ka-
ve mavi bayraklı Yumurtalık sahili, yaklaşık 200 m yük- dayıfı, Adana İçli Köfte, Adana Şalgamı, Adana Şırdan,
sekliğindeki Kapıkaya Kanyonu, Körkün Kanyonu, Kay- Ceyhan Zeytinyağı, Karataş Kıddesi, Kozan Portakalı,
seri-Niğde ve Adana il sınırları içinde kalan Kapuzbaşı Kuytucak Narı, Tapan Bıçağı, Çukurova Pamuğu.
Şelelaleri ile ünlü, doğa, spor turizmi, kuş, bitki ve yaban Ciğer Kebabı, Ciğer Kavurma, Kırkkat, Adana Gül
hayatı gözlemciliğinin gözdesi Aladağlar Milli Parkı, Ka- Mantısı, Kömbe, Yağlı Ballı, Kaynar, Babagannuş,
ranfil Dağı Yaban Hayat Geliştirme Sahası, Adana’daki Ezme Salatası, Muammara, Yoğurtlama, Ekşili Taze
en büyük lagüne sahip, su kuşlarının yaşam alanı Ak- Kekik Salatası, Adana Usulü İçli Köfte (Kibbe), Fel-
yatan Yaban Hayatı Geliştir- lah Köftesi, Adana Usulü Lahmacun, Adana Usulü
me Sahası ve Ramsar Alan Su Böreği, Sıkma, Adana Simidi, Mumbar, Kaz Başı,
(Akyatan Lagünü-Gölü), Sarımsaklı Fıstık Köfte, Karın Dolması, İşkembe
Yumurtalık lagünlerinden Dolması, Eşkili Topalak, Bamya Dolması, Kabak
oluşan Yumurtalık Tabiatı Çintmesi, Vardabit Paçası, Yüksük Çorbası, Kam-
Koruma Alanı ve Ramsar hi Çorbası, Ispanak Başı, Hamur Çorbası, Süllüm,
Akyatan Lagünü Alanı, Toros Dağları’ndaki Acebek Terator, Kebapçı Salatası, Adana Usülü So-
yaylalar (Olukbaşı, Horzum, ğan Salatası, Tablacı Salatası, Kedibatmaz da mut-
Çulluuşağı, Göller, Çatıroğlu, İnderesi, Çatak, Kızıldağı, laka tadılması gereken Adana lezzetlerinden.
Meydan, Başpınar, Bıcı, Kosurga, Tekir, Bürücek, Bele- Adana Merkez’de bulunan Büyük Saat civarında
medik, Armutoğlu, Fındıklı, Asar, Yenikonacık, Eskiko- özellikle Kazancılar Çarşısı’da; kalaycılık, bıçakçılık
nacık, Kamışlı…), Eski Baraj ve Gölü, Yerköprü Mesire (özellik Tapan Bıçağı), su kabağından süs eşyası ve
Alanı, Dağılcak Mesire Alanı, Dokuzoluk Mesire Alanı, kurna yapımı, tespih yapımı, kilim dokumacılığı, do-
Şekerpınarı ve Akköprü, spor, kültür, doğa turizmcileri- kumacılık, geleneksel Türk işi, oya örücülüğü, ah-
nin ve kuş ve yaban hayatı gözlemcilerinin ve fotoğrafçı- şap oymacılığı, semercilik ve tenekecilik gibi Adana
ların da gözdesi. el sanatlarına rastlamak mümkün.
58 KobiEfor ìXEDW