Page 72 - KobiEfor Mart 2022
P. 72
0(56à1
Kongre ve teşvik turizmi, dağ, yayla ve kış turizmi, Valiliğimiz himayesinde ve Borsamız koordinatör-
inanç, kültür turizmi, termal turizmi, deniz, yat turizmi, lüğünde Mersin Narenciye Festivali’nin son olarak
eko turizmi gibi turizm çeşitleriyle her mevsim turizm 7.’si düzenlendi. Festival meyveyle süsleme yapma
potansiyeliyle Mersin, Silifke-Taşucu-Anamur-Antalya konusunda Türkiye’nin ilk ve en büyük festivali.”
arası karayolu projesi, Karboğazı Kış Sporları Turizm
Merkezi Projesi gibi projelerin hayata geçmesiyle sek- Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Orhan Aydın:
tördeki gücünü ivmelendirecek. “Üniversite sanayi işbirliğinin
Müzeleri, Soli-Viranşehir (Soloi-Pompeipolis), Na- oluşturulması ve sürdürülmesi
gidos, Korkykos (Kızkalesi-Denizdeki Kale-Kanlıdiva- ana hedefimizdir”
ne), Liman Kalesi, Kilikya Afrodisiası, Uzuncaburç (Di-
“1 enstitü, 7 fakülte, bir yüksekokul ve 3 meslek yük-
ocaesarea), Kleopatra Kapısı (Deniz Kapısı), Justiniaus
sekokul, 5 uygulama ve araştırma merkezi bulunan
Köprüsü (Baç Köprüsü) gibi örenyerleri, Tarsus Şelalesi Tarsus Üniversitesi, bünyesindeki nitelikli ön lisans,
ve Roma Mezarları, Mut Yerköprü Şelalesi ve Caretta lisans ve lisansüstü eğitim-öğretim programlarıyla sa-
Caretta’lar ve Mersin Uluslararası Narenciye Festivali
nayicimizin ihtiyaç duyduğu nite-
ve Mersin Uluslararası Müzik Festivali şehrin görülmesi
likli insan kaynağını yetiştirirken
gereken güzelliklerinden. İlin ünlü lezzetleri coğrafi işa-
diğer yandan da yapacağı Ar-Ge
retli ürünlerinde gizli: Anamur Muzu, Bozyazı Kavutu,
Erdemli Lamas Limonu, Erdemli Muzu, Gezende Eriği, faaliyetleriyle sanayicimizin ih-
Mersin Cezeryesi, Mersin Kerebici, Mersin Tantunisi, tiyaç duyduğu bilgi ve teknoloji
üretimine odaklanmıştır. Üniver-
Mut Kayısısı (Yaş Sofralık), Mut Zeytinyağı, Silifke Yoğur-
site ve sanayi arasından karşı-
du, Silifke Çileği, Tarsus Beyazı Üzümü (Topacık), Tarsus Orhan
lıklı güvene dayalı bir işbirliğinin
Biberiyesi, Tarsus Fındık Lahmacunu, Tarsus Humusu, Aydın
Tarsus Kebabı, Tarsus Sarıulak Zeytini, Sarıulak Zeytin- oluşturulması ve sürdürülmesi,
yağı, Tarsus Yayla Bandırması, Tarsus Şalgamı. ana hedefimizdir.
Mersin Tarsus OSB’de kurulan Teknik Bilimler
Meslek Yüksekokulu, bölgedeki sanayicilerin ih-
Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu
tiyacı olan nitelikli işgücünün sağlanmasına katkı
Başkanı Ö. Abdullah Özdemir:
“Tarım ve gıda sektörü, verme amacını taşıyor. Proje Ofisimiz, üniversite-
Mersin ekonomisinin lokomotifidir” sanayi işbirliği konusunda önemli bir ara yüz olma
“Mersin ekonomisinin ana omurgasını tarım ve gıda yönünde önemli mesafeler kaydetti. Bölgemizde biri
sektörü oluşturmaktadır. Kentimiz ihracatının yüzde kuruluş aşamasında olan iki teknoparkın da yöneti-
ci şirketinde yer aldık. Kuruluş süreci devam eden
70’i bu ürünlerden gel-
Agropark’ın tarım odaklı tematik niteliğiyle ülkemiz
mektedir. Narenciye ve
için örnek bir teknokent olacağını düşünüyorum.”
bakliyat ihracatında ise
Mersin ülke genelinde ilk
sıradadır. AKİB verilerine Mersin Teknopark Genel Müdürü İhsan Gültekin:
Ö. Abdullah göre kentimiz 365 milyon “Mersin’in uzun vadede bir teknoloji
Özdemir dolarlık gelirle Türkiye na- kenti olmasını hedefliyoruz”
renciye ihracatının yüzde “Mersin Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Mersin Tekno-
39’unu, 390 milyon dolar ihracatla da ülkemiz bakliyat park-Technoscope), 2005’te kuruldu, 2006’da faaliyete
ihracatının yüzde 77’sini gerçekleştirmektedir. Mersin geçti. Mersin Teknopark, kentin
Ticaret Borsası (MTB) her iki üründe sahip olduğu iş- tüm önemli aktörlerinden oluşan
lem hacmiyle 113 ticaret borsası içerisinde 1. sıradadır. ortaklık yapısıyla üniversite-sa-
MTB Tohumculuk A.Ş.: MTB olarak 2015’te kur- nayi-kamu-özel sektör işbirlik-
duğumuz tohumculuk şirketinin, 2015’te 4 ton/yıl lerinin kalbi diyebileceğimiz bir
2
ile başlayan sertifikalı tohum üretimi, 2020’de 65 kurum. Şu an 7000 m ’lik kapalı
kat artarak 260 ton/yıl düzeyine ulaştı. Islah çalış- alanda hem kuluçka hem de Ar- İhsan
malarımız sonucunda 2021’de 1 kuru fasulye ve 1 Ge binamızda yazılımdan savun- Gültekin
barbunya olmak üzere 2 çeşit daha tescil edilerek maya, kimyadan tarıma, gıdadan
toplam tescilli çeşit sayımız 10 adet oldu. sağlığa toplam 96 firma Ar-Ge çalışmalarını yürütüyor.
MTB Bakliyat Araştırma Merkezi: MTB olarak, Mersin’in uzun vadede bir teknoloji kenti olmasını
Çukurova Kalkınma Ajansı desteği ve Mersin Üni- hedefliyoruz, Mersin tüm ekonomik dinamikleriyle bu
versitesi işbirliğiyle hazırladığımız Bakliyat Araştır- potansiyele sahip bir kent. Üniversite-sanayi işbirliği
ma Merkezi projemiz kabul edildi ve kuruluş çalış- temelinde, yerli ve milli teknoloji üreten firmaların glo-
maları devam etmektedir. balde rekabet edebilir hale gelebilmesi için var gücü-
Mersin’in marka değerinin yükselebilmesi için müzle çalışıyoruz.”
72 KobiEfor Mart 2022