Page 98 - KobiEfor_Agustosl_2017
P. 98
SA⁄LIK
Yaz Aylar›nda
S›v› Gereksinimi
Dan›flman›m›z ve Yazar›m›z Dr. Gülsemin Gülo¤lu,
Vehbi Koç Vakf› Amerikan Hastanesi Beslenme ve
Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Ayça Il›ca Murat ile Dr. Gülsemin Gülo¤lu
yaz aylar›nda s›v› gereksinimi üzerine konufltu. www.drgulseminguloglu.com
Bebeklikte vücudun yüz- çaylar› diüretik etki göstererek idrar at›m›n› artt›-
de 70’i su iken yetiflkinli¤e r›r. Bu nedenle bu içeceklerle ald›¤›m›z suyu nere-
ulafl›ld›¤›nda bu oran yak- deyse atm›fl oluruz. Yani çay ve kahve tüketerek ye-
lafl›k yüzde 60’a düfler. ‹n- terli s›v›y› sa¤lam›fl olmay›z. Çay, kahve yerine yaz
san vücudu aç kald›¤›nda aylar›nda meyve sular›, ayran, süt gibi içecekler ve
vücudundaki depolar› kul- taze meyveler s›v› ihtiyac›m›z› karfl›lamada daha
lanarak günlerce yaflayabi- çok destek olur. Meyve sular› tüketilirken haz›r
lir ancak susuz birkaç gün- meyve sular› yerine taze olanlar› tercih etmek hem
den fazla yaflayamaz. Su, daha az fleker (dolay›s›yla daha az kalori) almam›z›
Ayça
Il›ca yedi¤imiz yiyeceklerin sin- sa¤lar hem de taze meyvelerin C vitamininden ya-
Murat dirimine yard›mc› olur, vü- rarlanmam›z› sa¤lar. Ancak taze meyvelerin suyu
cut ›s›m›z›n kontrolünü s›k›l›rken hemen tüketilmesine dikkat etmek gere-
sa¤lar, metabolizmadaki art›klar› uzaklaflt›r›r. Tüm kir yoksa vitamini azal›r. Ayran ise hem kalsiyum-
bu faydal› etkilerinin yan›nda yaz aylar›nda su tüke- dan zengin hem de protein içeren bir içecek olarak
timi daha da önem kazanmaktad›r. ‹drarla d›flk›yla yaz aylar›nda s›v› ihtiyac›m›z› karfl›lamada iyi bir
at›lan suya ilave vücut ›s›s›n›n artmas›yla daha çok seçenektir.
terleme oluflur böylece at›lan suyun miktar› artar.
E¤er kaybedilen bu s›v› yerine konmazsa vücutta Suyun zay›flamaya etkisi nedir?
dehidratasyon denen elektrolit ve s›v› kayb› bafllar. Suyun zay›flama diyetlerinde en önemli etkile-
Bu durum sa¤l›¤› önemli derecede bozar. rinden biri açl›k hissini azaltmas›d›r.
Bununla birlikte vücutta ya¤ kaybe-
S›v› ihtiyac›m›z ne kadard›r? dilirken oluflan art›k ürünlerin vü-
Vücutta normal koflullarda idrarla, cuttan at›lmas› suyla sa¤lan›r. ‹hti-
terle, solunumla ve d›flk›yla günde yak- yac›m›z kadar su içmezsek vücut-
lafl›k 2.5 litre s›v› kayb› olur. Bu neden- ta su birikir ve ödem oluflur. Bunu
le vücuttan at›lan s›v›y› yerine koyabil- önlemenin en iyi yolu vücutta
mek için günde 2.5 litre yani 8-10 bardak kaybedilen suyu yerine koymak-
suya veya su içeren g›dalara ihtiyac›m›z t›r. Yeterli su tüketimi ayr›ca vü-
vard›r. Bu nedenle su içmek için susama cutta kilo kayb›na ba¤l› deri
hissini beklemek yerine su tüketimini sarkmalar›n› da önlemede yard›mc›
al›flkanl›k haline getirip gün boyu s›k s›k olur. Kab›zl›¤› önler.
içmek gerekir. Vücutta s›v› at›m› s›cakl›k artt›¤›nda,
enfeksiyon durumlar›nda, diüretik ilaçlar kullan›l- ‹çilen suyun s›cakl›¤›n›n önemi var m›d›r?
d›¤›nda artar. Bu nedenle s›v› ihtiyac› daha da artar. Suyun s›cak olarak içilmesi midede daha uzun
süre kalarak fliflkinlik yapmas›na neden olur. S›cak
Suyun yerine geçebilecek s›v›lar nelerdir? suyun mideyi terk etmesi so¤uk suya göre daha
Çay, bitki çaylar›, kahve s›v› ihtiyac›m›z› geçtir. S›cak havalarda vücuda kaybolan s›v›n›n ye-
karfl›lar m›? rine konabilmesi için içti¤imiz su so¤uk veya oda
Çay ve kahve gibi kafeinli içecekler ve baz› bitki ›s›s›nda olmal›d›r.
98 KobiEfor A€ustos 2017