Page 130 - KobiEfor_Aralik_2016
P. 130
SA⁄LIK
K›fl aylar›nda
beslenmenin önemi
Dan›flman›m›z ve Yazar›m›z Dr. Gülsemin Gülo¤lu,
Vehbi Koç Vakf› Amerikan Hastanesi’nden Diyetisyen
Ayça Il›ca Murat ile k›fl aylar›nda beslenmenin önemi Dr. Gülsemin Gülo¤lu
www.drgulseminguloglu.com
üzerine konufltu.
K›fl aylar›nda beslenme meyecek flekilde k›rm›z› et, di¤er günlerde beyaz et
neden önemlidir? veya bal›k eti ö¤ünlerde tercih edilmelidir. Sonbahar-
K›fl mevsimini yaflad›¤›m›z da ve so¤uk k›fl günlerinde yenen bal›k, içerdi¤i Ome-
flu günlerde savunma sistemi- ga-3 ya¤ asidinden dolay› ba¤›fl›kl›k sisteminin kuv-
mizi güçlendirmemizin en etki- vetlenmesine de yard›mc› olaca¤› unutulmamal›d›r.
li yollar›ndan biri ’Yeterli ve
Dengeli’ beslenmedir. Her Özellikle k›fl aylar›nda tüketilen kuru
mevsimde olmas› gerekti¤i gibi baklagillerin sofram›zdaki önemi nedir?
Ayça karbonhidrat, protein ve ya¤la- K›fl aylar›nda sofralardan eksik olmamas› gere-
Il›ca r› günlük beslenmemiz içeri- ken g›dalardan biri de kuru baklagillerdir. Özellikle
Murat
sinde dengeli bir flekilde tüket- kuru fasulye, nohut haftada en az bir gün tüketilme-
meli buna ek olarak k›fl aylar›- lidir. Kuru fasulye, nohut, yeflil mercimek gibi liften
n›n en belirgin hastal›klar›ndan olan grip ve nezleye zengin kuru baklagiller k›fl mevsiminde hareketsiz-
karfl› yeterli vitamin almaya özen göstermeliyiz. likle beraber gelen kab›zl›k sorunu için çözüm ola-
bilir. Ayr›ca kepekli tah›llar›n (esmer ekmek, bul-
Hangi sebze ve meyveler bu mevsim için gur, kepekli makarna / pirinç / eriflte / un) ve özel-
gerekli vitamini bize sa¤lar? likle C vitamininden zengin sebze ve meyvelerin tü-
Özellikle A ve C vitamininden zengin turunçgil- ketimine ve günde 10-14 bardak su içilmesine a¤›r-
ler, havuç, brokoli, kabak, brüksel lahanas›, yeflil l›k verilmesi kab›zl›¤› önlemeye yard›mc› olacakt›r.
biber, karnabahar, mandalin, maydonoz, roka, tere
gibi sebze ve meyveleri sofralar›m›zdan eksik et- K›fl aylar›nda kilo art›fl›n›n daha h›zl›
memeliyiz. Bu besinleri haz›rlarken ve piflirirken olmas›n›n sebebi nelerdir?
do¤ru yöntemleri kullanarak vitamin, mineral kay- Havalar›n so¤umas›yla birlikte vücutta olumsuz
b›na u¤ratmadan tüketmeye gayret etmeliyiz. bir tak›m etkiler görülebilir. Bu etkilerden en belir-
gini ›s›n›n azalmas›yla birlikte bazal
Bu mevsimde piflirme metabolizman›n düflmesidir. Vü-
yöntemlerindeki de¤ifliklik ve cudumuz normal ›s› düzeyine
ya¤ tüketimi nas›l olmal›d›r? ulafl›lmak için fazladan enerji-
K›fl mevsiminde beslenme ye ihtiyaç duyar. Bu durum ye-
al›flkanl›¤›nda meydana gelen mek yeme iste¤imizin artma-
de¤iflikliklerden biri de daha s›na neden olur, dolay›s›yla
ya¤l› yiyeceklerin tüketilmesidir. yüksek enerji veren karbon-
Yaz›n oldu¤u gibi k›fl mevsimin- hidratl› g›dalar tüketilir. Bu
de de k›zartma ve kavurmadan tarz beslenmeyi al›flkanl›k hali-
kaç›n›lmal›, ya¤ tüketimine dikkat ne getirmek bu dönemde h›zla ki-
edilmelidir. Tüm ya¤larda oldu¤u gibi lo art›fl›na neden olabilir. K›fl›n al›-
yemeklere eklenecek zeytinya¤› ve di- nan kilolar›n di¤er bir nedeni de ha-
¤er s›v› ya¤lar› tüketirken miktar kontrolü reketlerimizi k›s›tlayan olumsuz hava
yapmakta fayda vard›r. Haftada 2 günü geç- koflullar›d›r.
130 KobiEfor Aral›k 2016