Page 130 - KobiEfor_Aralik_2016
P. 130

SA⁄LIK




          K›fl aylar›nda




          beslenmenin önemi




          Dan›flman›m›z ve Yazar›m›z Dr. Gülsemin Gülo¤lu,
          Vehbi Koç Vakf› Amerikan Hastanesi’nden Diyetisyen
          Ayça Il›ca Murat ile k›fl aylar›nda beslenmenin önemi                     Dr. Gülsemin Gülo¤lu
                                                                                  www.drgulseminguloglu.com
          üzerine konufltu.

                              K›fl aylar›nda beslenme      meyecek flekilde k›rm›z› et, di¤er günlerde beyaz et
                              neden önemlidir?            veya bal›k eti ö¤ünlerde tercih edilmelidir. Sonbahar-
                              K›fl mevsimini yaflad›¤›m›z   da ve so¤uk k›fl günlerinde yenen bal›k, içerdi¤i Ome-
                            flu günlerde savunma sistemi-  ga-3 ya¤ asidinden dolay› ba¤›fl›kl›k sisteminin kuv-
                            mizi güçlendirmemizin en etki-  vetlenmesine de yard›mc› olaca¤› unutulmamal›d›r.
                            li yollar›ndan biri ’Yeterli ve
                            Dengeli’ beslenmedir. Her       Özellikle k›fl aylar›nda tüketilen kuru
                            mevsimde olmas› gerekti¤i gibi  baklagillerin sofram›zdaki önemi nedir?
       Ayça                 karbonhidrat, protein ve ya¤la-  K›fl aylar›nda sofralardan eksik olmamas› gere-
       Il›ca                r› günlük beslenmemiz içeri-  ken g›dalardan biri de kuru baklagillerdir. Özellikle
       Murat
                            sinde dengeli bir flekilde tüket-  kuru fasulye, nohut haftada en az bir gün tüketilme-
                            meli buna ek olarak k›fl aylar›-  lidir. Kuru fasulye, nohut, yeflil mercimek gibi liften
          n›n en belirgin hastal›klar›ndan olan grip ve nezleye  zengin kuru baklagiller k›fl mevsiminde hareketsiz-
          karfl› yeterli vitamin almaya özen göstermeliyiz.  likle beraber gelen kab›zl›k sorunu için çözüm ola-
                                                          bilir. Ayr›ca kepekli tah›llar›n (esmer ekmek, bul-
            Hangi sebze ve meyveler bu mevsim için        gur, kepekli makarna / pirinç / eriflte / un) ve özel-
            gerekli vitamini bize sa¤lar?                 likle C vitamininden zengin sebze ve meyvelerin tü-
            Özellikle A ve C vitamininden zengin turunçgil-  ketimine ve günde 10-14 bardak su içilmesine a¤›r-
          ler, havuç, brokoli, kabak, brüksel lahanas›, yeflil  l›k verilmesi kab›zl›¤› önlemeye yard›mc› olacakt›r.
          biber, karnabahar, mandalin, maydonoz, roka, tere
          gibi sebze ve meyveleri sofralar›m›zdan eksik et-  K›fl aylar›nda kilo art›fl›n›n daha h›zl›
          memeliyiz. Bu besinleri haz›rlarken ve piflirirken  olmas›n›n sebebi nelerdir?
          do¤ru yöntemleri kullanarak vitamin, mineral kay-  Havalar›n so¤umas›yla birlikte vücutta olumsuz
          b›na u¤ratmadan tüketmeye gayret etmeliyiz.     bir tak›m etkiler görülebilir. Bu etkilerden en belir-
                                                                      gini ›s›n›n azalmas›yla birlikte bazal
            Bu mevsimde piflirme                                           metabolizman›n düflmesidir. Vü-
            yöntemlerindeki de¤ifliklik ve                                  cudumuz normal ›s› düzeyine
            ya¤ tüketimi nas›l olmal›d›r?                                  ulafl›lmak için fazladan enerji-
            K›fl mevsiminde beslenme                                         ye ihtiyaç duyar. Bu durum ye-
          al›flkanl›¤›nda meydana gelen                                      mek yeme iste¤imizin artma-
          de¤iflikliklerden biri de daha                                     s›na neden olur, dolay›s›yla
          ya¤l› yiyeceklerin tüketilmesidir.                                 yüksek enerji veren karbon-
          Yaz›n oldu¤u gibi k›fl mevsimin-                                   hidratl› g›dalar tüketilir. Bu
          de de k›zartma ve kavurmadan                                     tarz beslenmeyi al›flkanl›k hali-
          kaç›n›lmal›, ya¤ tüketimine dikkat                             ne getirmek bu dönemde h›zla ki-
          edilmelidir. Tüm ya¤larda oldu¤u gibi                         lo art›fl›na neden olabilir. K›fl›n al›-
          yemeklere eklenecek zeytinya¤› ve di-                        nan kilolar›n di¤er bir nedeni de ha-
          ¤er s›v› ya¤lar› tüketirken miktar kontrolü                reketlerimizi k›s›tlayan olumsuz hava
          yapmakta fayda vard›r. Haftada 2 günü geç-              koflullar›d›r.

          130 KobiEfor Aral›k 2016
   125   126   127   128   129   130   131   132   133   134   135